Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Dawno temu tak było, że trzeba było mieć "papier" aby wykonywać działalność a teraz są takie czasy, że bez prawa jazdy można zarobkowo ludzi wozić autem.
Potrafię, natomiast wprowadźmy trochę logiki do tego co napisałeś bo w jednym miejscu Ty sobie tu dorabiasz od razu jakieś teorie o obróbce i cudach, a później referujesz do jakości ze smartfona, czasami Ci "za darmowicze" to Ci jpegi oddają i to tyle.
Tu dochodzimy do sedna, już o tym napisałem wyżej (w tej poważniejszej części mojej wypowiedzi ale nie raczyłeś się odnieść) od biadolenia w internecie nie przybędzie zleceń tak ogólnie, a i Tobie również, od obrażania, plucia i mówienia wszystkim co mają robić bo Ty tak uważasz i Tobie tak by pasowało świat się nie zmieni.Zamieszczone przez candar
Tobie się marzą czasy dawno minione gdzie Pan Fotograf to był Ktoś bo ma ten swój "skomplikowany" powszechnie niezbyt dostępny aparat i później robił magię by na koniec przynieść zdjęcia.
Jak zdobędę taki okaz to się zgłoszę :PZamieszczone przez candar
Nawet taki specjalny aparat będę miał wtedy z sobą żeby Ci go oddać.
Jako stary i omszały dziadek leśny mam glejty ukończenia SFa i kursu liturgicznego uprawniające do fotografowania i filmowania. No ale kto teraz pyta się o taaaaaaaaaaaaaaakie rzeczy Panieeeeeeeeeeee! Liczy sie tylko kto zrobi foty za darmoszkę ^^
Ostatnio edytowane przez candar ; 02-10-2023 o 10:54
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Właśnie części ludzi to się marzą takie rozwiązania.Zamieszczone przez totamten
Ale żeby być merytorycznym to może to nie jest tylko wina Januszy jak ich tu się nazwa ale również producentów telefonów (bo teraz każdy ma jakiś tam aparat przy sobie), producentów aparatów bo robią je coraz bardziej dostępne i łatwe w obsłudze, w końcu klientów bo nie chcą korzystać z usług jednych ludzi na rzecz usług innych i akceptują jakość smartfonową o którą tu kruszy się kopie albo wina tych wszystkich którzy uczą fotografii bo powinni nie uczyć, a wręcz odstraszać, że do zrobienia zdjęć wymagane są gusła czary i różdżki?
Rynek foto jest zepsuty już od dwóch dekad i to MZ nieodwracalnie. Pomimo to wyśmiewam "artystów" zarówno dających darmowe zlecenia, jak również biorących te darmowe zlecenia. Jeśli uważasz, że to tylko moje zdanie i tylko ja tak uważam to zrób proszę ankietę wśród fotografów chociażby ślubnych co myślą na ten temat...
Również mam papier ukończenia kursu liturgicznego zrobiony kilkanaście lat temu i w tym roku zonk! Młody ksiądz stwierdził, że nie mogę rejestrować ślubu bo papier jest zrobiony w innej archidiecezji.
Fotografia po prostu spowszedniała i tyle. Teraz każdy ma pełną klatkę, kilka obiektywów i ogarnia obsługę aparatu, więc chce się rozwijać, jakoś wbić w rynek. "Ślubniacy" są cwani, ale niech wejdą w skórę takich młodych fotografów. Co oni mają zrobić? Jak nie mają znajomości w branży, tak aby np jakiś "ślubniak" go wziął na wesele, rzucił mu jakieś 400-500zł jako drugi fotograf, to musi sobie jakoś radzić. Większy problem stanowią ludzie, którzy chcą być sfotografowani i którzy chcą, aby ktoś zrobił to za darmo. To jest psucie.