Zwrócę tylko uwagę, że szum nie musi tak bardzo (a nawet wcale) spaść w cieniach, bo tam nie ma on zerowej wartości oczekiwanej ("statystycznie" nie skompensuje się zatem, tak jakbyśmy oczekiwali)...
Wersja do druku
sami doktoranci na tym forum chyba:)
Aż tak dobrze, to chyba nie będzie :) Poczekajmy na sRAW1. Dla mnie ma on spory sens. Przcież obrazek z matrycy i tak jest interpolowany, o rozdzielczości decydują zielone piksele, które stanowią połowę. W sumie taki sRAW1 powinien być ostry w 100% powiększeniu i do tego niskoszumny :)
No więc właśnie poteoretyzować nie można, ale zobaczymy, co wyjdzie ;)
sRAW w 1D Mk III jest "na oko" 1EV lepszy niż dla RAW, ale w cieniach tego nie widać wg mnie tak wyraźnie.
Tutaj też dyskutowali: http://forums.dpreview.com/forums/re...=RAW+sRAW&qf=m
A tu jeszcze rozpietosc tonalna sie skumuluje w sRawach :)
Ale interpolacja wzmacnia szumy jak cholera, więc trzeba radzić sobie z szumem przed demozaikowaniem ;)
Ale trochę jednak chyba zależy: załóżmy, że szum zmienia się w granicach -3 - +3, a przetwornik czyta od 0 do 9. Wtedy dla dolnych trzech (i powyżej 6) szum nie ma zerowej wartości oczekiwanej - powiedziałbym, że trzeba tu jednak pomyśleć o warunkowym rozkładzie ;)
Ale nie będziemy w wątku o następcy 5D robić OT w OT :mrgreen:
O - jeszcze tu: http://forums.dpreview.com/forums/re...=RAW+sRAW&qf=m
ale gdzie ci przesiadkowicze? jestem zawodowym fotografem, masa moich znajomych to zawodowi fotografowie. maja kasę, mają priorytety a przesiadło się 2 (slownie: dwóch). mam też masę znajomych fotografujących amatorów, z czego bardzo wielu zaraziłem 5d - i nie przesiadł sie nikt (słownie: zero), choć wileu o tym myślało i myśli. sam rozważałem dokupienie d3. nadal rozważam. pewnie jak ja rozważa ten ruch masa osób. ale to wszystko na zasadzie głośnego myslenia i narzekania na forach,a nie masowego exodusu, co wielu tutaj inputuje. cierpliwości.
pojawienie się 50d z matrycą 15 mpix może być dobrą wróżbą dla nowego FFa. coś nie wierzę, żeby canon wpakował w cropa 1.6 15 mpix, dał tak wysokie natywne ISO i nie był w stanie tego kontrolować. lepsza technologia matryc? lepszy soft? jeśli 15 mpix na cropie może być przyzwoite, a wierze, że będzie, jakie może być 15-16 a nawet 20 mpix na FF?
coś tu nie pasuje; Corwin sugerowal , że 50d też mialo być FF ;-)
Canon nie wypuścił czasem jakiegoś nowego softu ? Może tak jak do tej pory "zdradzą" w nim jakie modele się pojawią... Może 45D, 50D, 4D, 5DMkII, 6D, 7D (??) Będzie wiadomo chociaż z której linii xD, xxD, xxxD i ile modeli ;-)
nie do końca. 50d to naturalny następca 40d.
ze słów Corwina i wielu innych głosów można wnioskować, że jest szansa na pojawienie się dwóch puszek FF, "lepszej" i "gorszej".
ja (wyjątkowo) zgodzę sie tu z uwagami MMM. następca piatki nie będzie szczególnym wypasem pod względem ficzerów, to będzie nadal pólka 5d, tyle, że dostosowana do wymogów czasów. w lutym powinien pojawić się nowy mark, być może FF i to powinno być coś, co zawalczy na całej linii z nikonami, tym bardziej, że technologicznie bedzie 1.5 roku do przodu. zobaczymy
[link został już wyłączony] http://www.canon.com.cn/products/cam...50d/index.html
Obraz z google translator: http://img166.imageshack.us/img166/756/fullspecsuu0.jpg
EDIT: Link już nie działa. Canon w Chinach chciał chyba po prostu "podgrzać" atmosferę.
Dane techniczne:
1.6x crop
15.1MP --- 4752 x 3168 pixels
JPEG´s + RAW + sRAW1 + sRAW2
Dust Reduction
Digic IV
Auto Brightness Processing
95% viewfinder .97 magnification
9 point af (All Cross Type)
AF Fine Tuning [AF microadjustment]
Face recognition for AF
ISO 100-3200 Expanded 6400-12800
Auto ISO 100-1600
LCD VGA type 920,000
6.3 FPS (high speed) 3fps (low speed)
Buffer: 16 RAW - 60 JPG - 10 RAW+JPG
Pop-Up flash (13/43 at ISO 100)
UDMA Support
Camera User settings C1 & C2
Shutter Actuations: 100,000
Srednio jakos idzie mi czytanie tych krzaczkow, a tak na marginesie to po chinsku nie japonsku. (.cn w nazwie sugeruje Chiny i pan Google sie ze mna zgadza) :)
O widze, ze gdy przedzieralem sie przez robaczki, ktos mnie ubiegl w rozpoznawaniu jezykow dalekiego wschodu :mrgreen:
a gdzie live view ? i co to AF Fine Tuning [AF microadjustment] i Face recognition for AF ?
Mi się taka specyfikacja bardzo podoba. Nie ma w niej nic ciekawego ale dzięki temu modelowi, po jego premierze kupie sobie nowiutkiego 40D za pół darmo :) Oczywiście jako backup 5Dmk2 ;)
tu optyczne coś tłumaczyło
Ciekawe co z tego wyniknie ;]
Problem w tym, że aparat nie kosztuje 500zł a zmiana systemu to jednak dużo kasy i zachodu:) Gdyby nie to sam bym miał już d300, ale za każdym razem jak już, już go zamawiałem bezlitośnie atakował rozsądek... i dalej trwam przy 40d:)
Jeśli 50d będzie miał 15mpx a d90 ruchomy lcd to wyraźnie zobaczymy jak C&N boją się ataku Sony. Rynek dslr IMO powoli będzie schodził do segmentu entry-level. xxxxd i koledzy zajmą miejsce zaawansowanych kompaktów i wtedy między producentami zacznie się prawdziwa wojna na wodotryski. Wielkość sprzedaży znacznie ograniczy koszty produkcji i będziemy mieli cropy z 30mpx, full hd movie mode i takimi bajerami o jakich się nawet onanistom w najbardziej mokrych snach nie śniło:)
Jeśli do 50d nie wstawią matrycy z 450d to będzie to znak, że zaczyna się walka na noże:)
A mnie najbardziej cieszy to, że wszystko o czym słyszałem z tajnych źródeł jakieś 1,5 mc temu okazało się prawdą :)
Dam dyskretnie znać, jak pojawią się jakieś wiarygodne informacje o 5D mk2.
czyli 40d z lepszym lcd, największą bolączką 40d, kwestia ceny, ob jednak ten ekran przynajmniej mnie skutecznie przed 40 powstrzymał
Dziwne... Jakby Canon miał poważne problemy z prezentacją topowej puszki. Wypuszczając takie body chce wycisnać kasę z amatorów? Rok po roku Digic 3-4, matryce zbliżające się na kropie do 20Mpix? Jakaś paranoja. A i cena pewnie 999USD. Ceną się nie konkuruje! Chyba, że Canon odpuścił sobie Nikona i walczy z SONY:)
Niech się lepiej Canon skupi na porządnym profesjonalnym body, z FF, uszczelnianiami i przydatnymi bajerami jak to robi Nikon i rozbudownie serwisów, choćby drugiego w 40 milionowym kraju...
poczekajmy na cene i zdjecia z tej matrycy, bo to w zasadzie sa te dwa aspekty, ktore zdecyduja, czy to kolejny odgrzewany kotlet czy jednak cos sensownego. jestem raczej umiarkowanym pesymista, ale kto wie...
Dużo lepiej raczej nie będzie... tylko 9 pktów (skupionych pewnie tak jak zawsze) wokół środkowego kółka = w D200 jest (wciąż) lepiej..., wizjer nie 100% = c*ujnia ze stałkami..., ale gęstość pod eleczki mniam mniam, AF micro = prohibicja... no i iso... 12800 yeah! Come to daddy
Jeśli dadzą za $100 taniej niż 40D (plus cashback) to może się skuszę... ta puszka to rzeźnik, któremu trzeba 35, 85, 135, itd. Ciekawe jak na takiej puszce wypadnie 18-200 IS.
Niby wystarczy, ale patrzę na rozwój tej marki i widzę jakąś panikę u Canona. Wypuszcza body, kóre konkuruje z D300 Nikona, pozycjonowane jest niżej od 40D... A gdzie ten następca 5D?
1D m3 ma jakieś problemy z Robem Galbraithem - albo jakoś na odwrót, niby 1Ds też ma z nim problem - czy znowu na odwrót... :-P
Nowych szkieł brak, chodzi nawet o te stare, żeby je podciągnęli pod te 22 Mpix z 1Ds (taki 24-70IS na przykład gdzie 24 jest ostre mogą dać nawet filtr 82 mm jak w 16-35II).
Mój kolega foci D3 Nikona i bawiąc się tym aparatem wielokrotnie, nigdy nie było przestrzelonych fotek, czy to f1.8 czy 2.8. Zastanawiam się czy Nikon wypuści D3x z np 25Mpix (sony się chwaliło niedawno), z takim AF zabiłby 1Ds na starcie...
Za rok wypuszczą 60D a za kolejny 70D i będziesz kupował i kupował :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chodziło mi o to, że ludzie czekają na nowego 5D a nie potrzebują konkurenta D300. Moim zdaniem 40D świetnie wypada na tle D300 (oprócz może AF):)))
Jestem przed wyborem profesjonalnej puszki, chciałbym zainwestować dobrze. Teraz mam mętlik w głowie.
U mnie przesiadka na inny system to 5 minut. Mam wsio pod cropa a idę w FF więc startuję jakby od zera:)
Obstawiamy ile Mpx będzie miał 80D ? Stawiam na 24, a puszka oczywiście tradycyjna, czyli 10d po tuningu.
Canon musi raczej odswiezyc cala linie powyzej 450D.
40D od D300 odstaje wiec tez mu sie zmiana nalezy.
jeszcze niecałe 4 lata temu to marzyło się o takim 20D, jeśli tempo się utrzyma to za kolejne 4 bedziemy mieli 90D a co dalej to juz niewiem ... koniec świata ?
a co się stało z wątkiem 50d ,bo mi zniknął ?
A DirectPrint to co? Nie ulepszenie w stosunku do 10D? ;-)
A serio, no to przecież coś tam poprawiają.... w 20D pojawił się dżojstik, w 40D AF-ON, może w okolicach 60D pojawi się jeszcze jakiś nowy guzik, a w 80D to może nawet zrobią go programowalnym przez użytkownika :-)
ktoś go wyciął
IMHO bardzo dobry ruch ze strony Canona. Pójście za ciosem w segmencie gdzie jest też dość duża sprzedaż. Do tego wypuszczanie puszki co rok musi owocować tym, że nie będą to zmiany rewolucyjne. Jeśli te dane są prawdziwe można się spodziewać, że wkładają do 50D całkiem nowe matryce (skoro są dostępne takie czułości). To by pociągało za sobą to o czym wspominał Adam, że na FF-ie będzie kosmos ;).
Dla tych którzy wieszczą upadek Canona warto tylko dodać, że takie aparaty jak 1Ds,1D,5D to jakieś 3% produkcji. Mają znaczenie ale to w segmencie xxD, xxxD i xxxxD Canon robi prawdziwy biznes.
To inaczej .. 15mpix do cropa 1.6 mi nie pasuje w zaden sposob, w kazdym razie nie w segmencie XXD. W XXX/XXXXD moga sobie wsadzac. Skok z 10Mpix na 15MPix przy zachowaniu tej samej jakosci jest nierealny(chyba ze opanowali technologie nano). Z 8Mpix na 10 juz widac bylo ze poswiecili 1/3EV czulosci matrycy, a tutaj ?.. Szkoda ze wyscig na MPix nadal trwa i zamiast kilku ciekawych opcji karta przetargowa bedzie 2-3MPix wiecej niz u konkurencji. Mialem cicha nadzieje ze od segmentu XXD zaczyna sie zaawansowany amator i presja na MPix spadnie i zaczna rozdawac feature'y..
pozdr.
Mi się wydaje, że nie myślą to o tym co powinno być i co ma sens, tylko o tym co się będzie sprzedawało. Założę się, że w ankietach większość ludzi zaznaczała, że chce mieć więcej milionów pixeli.