A na zagryche kiszone sledzie ;)
Wersja do druku
Powracając do tematu: na dpreview co raz więcej osób potwierdza 50D@15MPx (z poprawionym autofokusem) i szkła - chyba 18-200 IS i 24-70 IS.
A wiadomo czy 50D bedzie w FF?
Tak sobie zaglądam na ten wątek, przyznam szczerze, że wiele wypowiedzi pomijam.
Wiecie co, szanowni koledzy, za samą pasję i wytrwałość, życzę wszystkim piszącym w tym wątku o 5D II już w ciągu tygodnia puszkę i to za darmo za niezwykłą wytrwałość.
Niech ma 20 klapnięć na sekundę, niesamowity AF......
Naprawdę szczerze na miejscu Canona tak bym zrobił.:)
Skoro Canon widzi że tak lubimy sobie "gdybać" to na bank się wstrzyma z wypuszczeniem nowego 5D :D
Ja dziś miałem okazję poobserwować turystów na Helu. I z moich obserwacji wynika coś zupełnie innego. Nie licząc jednej Sonolty (setki?) i Łolimpusa (a tego to ni wora nie podejmuje się odgadnąć) to Canon prowadził z Nikonem w stosunku około 3:5 czy jakoś tak. Oczywiście ranking dotyczy tylko lustrzanek. O ile nie pomysliłem się (starałem się kojarzyć puszki razem ze szkłami) to było ze 3 różne Nikony (raczej bardzo dolna półka, choć jeden miał zapięte dość spore szkło - podejrzewam coś w stylu 18-135 jeśli istnieje takie coś) i chyba z pięć Canonów (razem z moim) - też raczej puszki z serii xx0D ale za to sporo z nich z Tamronami jakimiś. Z kitem Canona nie widziałem, jedynie EF 24-85 był zapięty do jednego z nich o ile mnie wzrok nie mylił.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I powiedz mi co takiemu użyszkodnikowi to da? Do tej pory używał pukawek, które wizjera zupełnie nie miały (albo miały ale o rozmiarze mieszczącym się z granicy błędu pomiarowego :-) ). Jedyny tryb jaki używał to był tryb ZOMBIE :-). I takiemu uzyszkodnikowi, któremu marketing (Czip czy inna wyrocznia "dla trędowatych małolatów") zrobił z mózgu przerzuty i zwrócony przez niemowlaka kleik ryżowy z bananami zacznij tłumaczyć o cropach itp. :-) Ja nie widzę szans.
wy ty gadu gadu, a C daje nowości!!!
http://www.fkn.pl/1,462,1810541,1,wiadomosc.html
Te nowości to 22.07.br... tak czy siak c*ujnia bo bitrate zwiększyli o 7 Mb/s a jakość została ta sama
http://www.camcorderinfo.com/content...erformance.htm
Ciekawe czy tak kodek zaprojektowany czy sztucznie podcięli skrzydła.
No to już się wyjaśniło :-)
W poprawionej puszce od 40D będzie 50D i 6D.
1D będzie mieć FF i zmieni się w 3D oraz będzie mieć programowego cropa.
ech... bladzicie i nie wiecie, ze zle robicie...
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29010553
normalnie, jakby ziemie zatrzymac i sloncem zaczac krecic :)
15/2.8 FE/24/2.8/50/1.4/85/1.8/100/2.0/100/2.8m/135/2.0/200/2.8/300/4.0/400/5.6 - to tanie szkła i całościowo system.
Żadne z tych szkieł nie ma się czego wstydzić na 21MPx... zakładając oczywiście (ale tylko w niektórych przypadkach; poniżej 85mm) dokręcenie o 2 EV.
Pewnie wyczytał to co zapisane między wierszami - za czasów PRL tak się robiło, żeby ominąć cenzurę :mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niezłe - dopóki nie spojrzałem na daty postów, to myślałem, że wątek ma jakieś dwa-trzy lata, a Kolega przerzucił się na telearcheologię ;)
Nikon w końcu podgonił Canona z matrycami, a że puszki zawsze robili fajne to zaczyna być widać efekty. Jeszcze w dodatku świnie robią niezłą amatorską optykę:)
Dla nas najlepiej by było gdyby Nikon z całą resztą opanowali z 80% rynku, może wtedy w canonie pozwalniają minimalistów z księgowości;)
Produkuja chinczycy, skladaja pikselek do pikselka tymi swoimi paleczkami, ale wg przepisu Nikona.
A czy ja napisałem, że produkuje? Po za tym, co za różnica? Ważne co wkładają do puszki:) Żadnego ciepełka na myśl, że duży udział w produkcji matryc ma sony nie czuję. Ważne, że już tak bardzo nie tracą na tym polu, jeśli w ogóle, bo to zależy od osobistych preferencji.
Na moment na Canon China pojawila sie specyfikacja 50D :mrgreen:
http://canonrumors.com/index.php?ent...y080821-210435
Link do pelnej specyfikacji:Cytat:
EOS 50D Specs:
Sensor: 1.6x crop CMOS
Proc: DIGIV IV
MP: 15.1MP
LCD: 3" VGA LCD
VF: 95% viewfinder .97 magnification
AF: 9 point af
ISO: 100-3200 (Expansion to 6400 & 12800)
FPS: 6.3/3fps
Buffer: 16 RAW - 60 JPG - 10 RAW+JPG
Feature: Dust Reduction
Feature: Auto Brightness Processing
Feature: Microadjustment
Feature: Face Recognition AF
Feature: Auto CA correction
Feature: HDMI Output
http://www.canonrumors.com/images/50Dspecs.jpg
Kontrolowany przeciek czy wpadka? :mrgreen:
Czyli Canon bardzo tradycyjnie... Skoro dajemy wam 3 megapixele wiecej jak u Nikona to uszczelki wam nie potrzebne :mrgreen: :twisted: :D
O tanich programowych funkcjach typu "uzywalne autoISO" tez pewnie mozemy zapomniec.
co by się nam w d.. nie poprzewracało...
Chciałbym zobaczć foty z tego ISO 3200.
Jeśli Canon wypuści następcę 40D i nie zepsuje obrazowania poprzez dodanie dodatkowych 5mpx to Nikon z D300 będzie musiał ostro zjechać z ceną by się utrzymać w sprzedaży. Co do 5D jeśli nie doczeka się następcy jestem ciekaw jak długo polityka niskiej ceny będzie w stanie trzymać użytkowników w systemie.Jakby nie było D700 nie odstaje obrazowaniem (kwestia subiektywnego odbierania obrazu) a daje potencjalnemu użytkownikowi to wszystko czego ''Canonierzy'' tak bardzo w następcy 5D oczekują.
Na pierwszy rzut oka na + sie rzucilo jedynie auto iso w zakresie 100-1600. Czy jest mozliwe zeby te małe rawy (sRaw1 7,1 milionow pixeli) mialy mniejsze szumy niz te 15-megowe ? (tak jakby matrya przechodzila w tryb 7 megowy z duzymi pikselami ? :) )
dziwne to, taki 50D nie zatrzyma ludzi od przechodzenia na nikona, ktory ma w tym momencie z tego co czytam lepsze szkla, lepsze puszki - D700 to taki 5D mark II na ktorego canonierzy czekaja. masakra, canon kopie pod soba dolek i to wielki.
Roznica miedzy 40D a tym 50D jest tak niewielka ze szkoda sobie tym nowym aparatem **** zawracac czy sie nawet slinic na widok nowosci:)
o jeszcze LCD poprawili 930.000 punkcikow :), z 40D raczej nikt nie bedzie sie przesiadal, ale z 30D to juz kto wie :). Te 15M to chyba glownie zeby w reklamach mieli czym sie chwalic :(
Ja tam nigdzie nie przechodzę bo sprzęt Canona lubię i tyle ;)
habakuk, ocknij sie, nawet czytajac to forum jest masa ludzi ktorzy wypinaja sie juz na canona. udowadniano w innym watku ze 14-24 nikona jest lepszy na 14mm jak stalka canona 14mm, widzialem sample - o wiele lepsze rogi. Nie jestem fanem nikona, ale golym okiem widac ze ma wiecej do zaoferowania teraz niz Canon z kolejna bezplciowa puszka w stylu 50D ktora absolutnie nie wnosi nic a nic
Z tej specyfikacji widać że 50D to żadna rewelacja ale poprawka niedorobionego 40D (z jego śmiesznymi funkcjami typu AutoISO czy tragicznym wyświetlaczem) i jeśli cena będzie po krótkim czasie od premiery taka jak czterdziestki to będzie fajny aparacik. Oczywiście pod warunkiem że wraz z dodaniem pikseli na matrycy nie popsuto jakości obrazu. Do tej samej puszki ale z mniejszym fps wcisną też 15-16 megapikseli FF i będzie 6D.