Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 228 z 393 PierwszyPierwszy ... 128178218226227228229230238278328 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 271 do 2 280 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

nie chodzi o to zeby szykanowac te najtansze puszki. osobiscie nie uwazam 400d, 450d za jakies "kundle" - to tez sa super aparaty, kiedys focilem 400d. chodzi o to ze nikon zrobil d40, d60 ewidentnie pod najmniej swiadomo klientelę i zarabia na tym okropnie. aparaty te ida jak swieze buleczki, wiele osob po prostu wchodzac do sklepu foto nie ma pojecia o aparatach. Kupia to co "pan" doradzi.....masakra.

tak offtopowo trochę odnosnie "panów ze sklepu" - kupowalem dwa dni temu taki modemik USB w sieci 3 angielskiej - dostep do internetu na zasadzie za ile zatankujesz tyle masz neta Pytam sie goscia czy ten modem pracuje z Linuxem.....on tak pomyslal, pewno nie wiedzial co to linux i mowi ze tak, powinien, ze raczej tak Skoro jest kilka systemow operacyjnych ktore sa w uzyciu teraz, powienien sie zorientować czy coś chodzi czy nie. Modem oczywiscie ze chodzi, nie trzeba nic intstalowac, ale rady tych "panow ze sklepu" mozna sobie gleboko w d*** wsadzic..
    Z kolei "pan" z jessops jak ogladalem kiedys 5d wraz z 24-105 stal i przygladal sie jak sie tym bawie i mowi ze prosze zwrocic uwage ze obiektyw sie wysuwa i wtedy mam "zooma i wszystko sie przybliża lub oddala".........hahahhaha.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Dopiero zaczyna Awatar Bogdan Kurys
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Nie, no nasi sprzedawcy są o niebo lepiej wyedukowani, najbardziej polecają sprzęt tego producenta od którego mają większą marżę, zero obiektywności. Jeśli od Nikona mają o kilka procent większy zysk niż od C, to o puszkach C w ogóle nie czytają, nie muszą znać zalet tylko co najwyżej kilka podstawowych wad.
    Oczywiście nie generalizuję, nie wszędzie jest tak źle, ale co do anglików czy szkotów, to fakt, wiedzą i fachowością to nie grzeszą.
    Canon 40D, Canon 20D, Canon 70-200/2,8L IS, Canon 24-105/4,0L IS, Canon 100/2,8 makro, Canon 50/1,8, Tamron 17-50/2,8, Canon 580EX, Manfrotto 680B, LowePro Nova4, LowePro Computrekker AW.
    moja strona: http://www.kurys.pl

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    nie chodzi o to zeby szykanowac te najtansze puszki. osobiscie nie uwazam 400d, 450d za jakies "kundle" - to tez sa super aparaty,
    Mega super imho.

kiedys focilem 400d. chodzi o to ze nikon zrobil d40, d60 ewidentnie pod najmniej swiadomo klientelę i zarabia na tym okropnie.
    Ale w przeciwieństwie do Canona (350D, 1000D) wsadził tam sprawny autofokus...

Coś już napisał

Domyślnie

prawda bolesna jest taka ze teraz wiecej ludzi ma nikony niz canony. osberwujac turystow, fotografow na ulicy itp - wszyscy maja nikony <szok> , oczywiscie obserwacji dokonałem w szkocji oraz w podrozy poslubnej w grecji - ta samo, raz widzialem dziadka z 20D i tyle......
    Podobne wrażenia po 5 dniach pobytu w Pradze tydzień temu. Same nikony, w większości te najmniejsze z kitowym obiektywem. Z canonów zauważyłem tylko jednego 30D, kilka 1000D i xxxD.
    Pozdrawiam, Rafał

Uzależniony

Domyślnie

masakra, canon naprawdę traci. wszędzie to widać, oczywisce w tych najtańszych lustrach, w kompaktach chyba też.......
    potwierdzam. sam sie zdziwiłem. 2 tyg. w tunezji i same nikony wokoło. turyści ,ale i wszystkie lokalne punkty foto pracują na nikonach (głownie d200/d300 ,pewnie po częsci dlatego że to uszczelnione korpusy).

Mnie osobiście już na 5DII zależeć przestało ale z czystej ciekawości oberwuję rozwoj sytuacji i czekam kiedy ktoś z management Canona sie ocknie że coś chyba nie gra jak powinno. szczerze mówiąc podziwiam stoicki spokoj i brak jakichkolwiek reakcji ze strony canona. naprawdę pogratulować wiary że staruszek 5D nadal obroni znikającego powoli z rynku canona. (i serio to piszę. żaden sarkazm)
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 20-08-2008 o 12:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    potwierdzam. sam sie zdziwiłem. 2 tyg. w tunezji i same nikony wokoło.
    Może mieli Ixusy w kieszeni

czekam kiedy ktoś z management Canona sie ocknie że coś chyba nie gra jak powinno.
    Dlaczego nie gra? Liczy się zysk, później sprzedaż (tą robi 40D, 450D) a na końcu ilość canonów na m2.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

maprawdę pogratulować wiary że staruszek 5D nadal obroni znikającego powoli z rynku canona.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

staruszek 5D nadal jest super pomimo swoich wad jesli chodzi osamo body. Dla kogos dla kogos liczy sie obraz to nie ma nic lepszego teraz w tej cenie. Na nowe 5D nie czekam jak oszalały, co bedzie to bedzie, na pewno za taka cene jaka to bedzie miało aparatu bym juz nie kupil
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dlaczego nie gra? Liczy się zysk, później sprzedaż (tą robi 40D, 450D) a na końcu ilość canonów na m2.
    no dokładnie. ale zysk jednak wynika z ilości sprzedanych korpusów. a z obserwacji wynika że przytłaczająca wiekszość klientów kupuje ostatnio jednak Nikona. wystarczy ot choćby z nudów poobserwować turystów na wakacjach i to czym fotografują. oczywiście kompakciki górą ale jednak coraz częsciej widac lustrzanki .wiekszoć to entry level i oczywiści Nikon. w każdym razie takie są moje obserwacje.

taraz dlaczego uzyłem słowa "znikającego". otóz my tu nie jesteśmy zbyt obiektywną grupą. Wiemy czego potrzebujemy i wiemy gdzie kupić . ale dla typowego "kowalskiego" dostępność Nikona bierze góre nad Canonem. to naprawde widac w sklepach. pamietajmy że mówimy tu o entry level. wiekszość klientów którzy kupują te aparaty nawet nie wie że istnieje coś takiego jak canonboard czy forum nikona. oni i dą do sklepu i ...zadowoleni wychodza z nikonem.\\

.tak naprawde to mnie już problem nie dotyczy ale serio podziwiam brak jakiejkolwiek reakcji ze strony canona
    Ostatnio edytowane przez Canion ; 20-08-2008 o 12:38

Domyślnie

naprawdę pogratulować wiary że staruszek 5D nadal obroni znikającego powoli z rynku canona.
    Kuźwa, nie doczytałem
    Canion: jest staruszek 5D i jest reszta. Powiedz co daje lepszy obrazek od 5D?

I quiz

- wszyscy teraz się rozpisują ile to działek więcej 5D szumi od D700/D3... to pojedźmy w drugą stronę:

o ile działek więcej 5D daje ostrzejszy output niż konkurencja*? - Skalą niech będzie picture style (0-7)

* - nie bijmy leżącego: Sony się nie liczy
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dla typowego "kowalskiego" dostępność Nikona bierze góre nad Canonem. to naprawde widac w sklepach.
    Dotarłeś do sedna targetu uups tematu znaczy się: widać i to za-ście to brak ef-s 18-200 is - imho to główny powód dla którego warto mieć kropowego Nikona.
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 20-08-2008 o 12:39 Powód: Automerged Doublepost

Strona 228 z 393 PierwszyPierwszy ... 128178218226227228229230238278328 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów