-
Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Czy szybciej włącza? Jeśli masz odblokowanie czymkolwiek poza PINem/wzorem oraz skrót na pulpicie to uruchomienie zajmuje dokładnie tyle samo czasu. Zresztą czym jest czas uruchomienia wobec czasu poświęconego na liczenie?
Szybciej zobaczysz? Taaa szczególnie jak masz go w zimie pod kurtką a w smartfonie przecież jest coś takiego jak Always On Display. Zresztą od kiedy szybkość sprawdzenia czasu (różnica 1-2s) jest tak istotna i jak często sprawdzasz czas w ogóle?
Uchwyt rowerowy przecież doczepiasz tylko raz więc nie jest to jakiś kłopot. Montaż jest zresztą prostszy niż licznika rowerowego. Do tego masz dokładniejszy pomiar, więcej funkcji, lepszą widoczność i jeszcze ci mapkę wyrysuje jak jechałeś.
Powiedz księgowemu, żeby korzystał z kalkulatora w telefonie to zabije Cie śmiechem i powie, gdzie można sobie wsadzić ten smartfonowy kalkulator.
Jeżdzę sporo na rowerze i nie wyobrażam sobie trzymać w uchwycie telefonu za kilka tysięcy, bo w przypadku jakiegoś upadku przeważnie jest po telefonie. Tutaj zdecydowanie lepiej nadaje się licznik rowerowy - ale co ja Ci będę tłumaczył. Nie wiem czy wiesz, ale liczniki rowerowe też potrafią wyrysować mapkę, którą wrzucasz sobie potem na smartfona.
-
"Po całości" smartfony oczywiście nigdy nie wyeliminują aparatów ale już wykosiły 90% wg statystyk dostaw aparatów i szkieł CIPA. Do specjalistycznych zastosowań aparaty (a przede wszystkim odpowiednie obiektywy) będą dalej potrzebne ale do przytłaczającej większości scen jakość ze smartfona jest więcej niż wystarczająca. Cały czas zaś następuje szybki postęp w obrazowaniu, czego nie można powiedzieć o aparatach. Ostatnio byłem zaskoczony jak świetnie tryb portretowy działa w nagrywaniu filmów. Szybko poruszający się obiekt cały czas w punkcie ostrości, kadr ładnie rozmyty i wszyscy, którym pokazałem myśleli że kręcone aparatem bo wiedzą, że mam takie hobby.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bulka159
Powiedz księgowemu, żeby korzystał z kalkulatora w telefonie to zabije Cie śmiechem i powie, gdzie można sobie wsadzić ten smartfonowy kalkulator.
Jeżdzę sporo na rowerze i nie wyobrażam sobie trzymać w uchwycie telefonu za kilka tysięcy, bo w przypadku jakiegoś upadku przeważnie jest po telefonie. Tutaj zdecydowanie lepiej nadaje się licznik rowerowy - ale co ja Ci będę tłumaczył. Nie wiem czy wiesz, ale liczniki rowerowe też potrafią wyrysować mapkę, którą wrzucasz sobie potem na smartfona.
Księgowy z kalkulatorem? :D Przecież od lat cała księgowość opiera się na arkuszach w excelu i programach księgowych. Niczego się ręcznie nie liczy.
Jeśli boisz się o telefon, zawsze możesz jakiś stary szrot używać. I nie potrzebujesz przekładać karty SIM żeby w pełni korzystać z GPSu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Księgowy z kalkulatorem? :D Przecież od lat cała księgowość opiera się na arkuszach w excelu i programach księgowych. Niczego się ręcznie nie liczy.
Dziękuje, dla mnie EOT. Księgowi u mnie w pracy nie wyobrażają sobie pracy bez kalkulatora, pomimo, ze pracują w programach księgowych i arkuszach excel. Widać, że nie masz zielonego pojęcia o ich pracy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bulka159
Dziękuje, dla mnie EOT. Księgowi u mnie w pracy nie wyobrażają sobie pracy bez kalkulatora, pomimo, ze pracują w programach księgowych i arkuszach excel. Widać, że nie masz zielonego pojęcia o ich pracy.
To chyba jakieś zacofane stare baby, które uprawnienia robiły za Gierka. Przecież obecnie wszystkie dokumenty wprowadza się i tworzy z poziomu programu księgowego, który potem sam oblicza należny VAT, CIT itd. Sam zresztą przez pewien czas prowadziłem swoją księgowość w JDG i kalkulatora nie używałem.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jeśli TV jest dobrej jakości to lepsze to niż ekran laptopa.
Zdjęcie z sarenką moim zdaniem jest kiepskie. Nawet jak na smartfon. Widzę jednak, że jest mocno przycięte i chyba robione dłuższym tele. Lepiej byłoby zobaczyć oryginał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
To chyba jakieś zacofane stare baby, które uprawnienia robiły za Gierka. Przecież obecnie wszystkie dokumenty wprowadza się i tworzy z poziomu programu księgowego, który potem sam oblicza należny VAT, CIT itd. Sam zresztą przez pewien czas prowadziłem swoją księgowość w JDG i kalkulatora nie używałem.
Jak widać na załączonym obrazku pokolenie urodzone ze smartfonem w rączkąch podrosło już na tyle, że smartfona używa zarówno do wbijania gwoździ w ścianę, jak i w łazience do podcierania (stad te selfie paragonów w kiblu w poprzednich postach)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Zdjęcie z sarenką moim zdaniem jest kiepskie. Nawet jak na smartfon. Widzę jednak, że jest mocno przycięte i chyba robione dłuższym tele. Lepiej byłoby zobaczyć oryginał.
Powiedz to Jan Pawlak, że jest kiepskie, to skończy rozmowę z tobą i powie że jesteś "zacofany" jak cała reszta na tym forum.
p.s proponuję przejrzeć jego pozostałe wypociny i rozmowy z nami na temat tych wypocin. Szybko zobaczysz jak zacofani jesteśmy względem hipernowowczesnej technologii obliczeniowej zaprezentowanej na zdjęciach Jana. Zapewniam cię, że takich "sarenek" znajdziesz o wiele więcej a konkretnych przykładów wyższości tejże technologii jak nie było w tym wątku tak nie ma nadal.
POWODZENIA!
P.S Pamiętaj że jesteś na forum fotograficznym, gdzie wielu z nas jest tu od dobrych 10 lat i wielu zajmuje się fotografią zawodowo. Trochę szacunku proszę.
-
[QUOTE=Zephyr;1448089]I jeszcze makro:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
I jeszcze makro:
Z50
https://ibb.co/GPLYT4D
S23U
https://ibb.co/GPLYT4D
Wiadomo, do aparatu nie był podpięty obiektyw makro tylko kit-zoom 50-250 ale mimo wszystko powinien zmasakrować smartfona z jego śmiesznym oczkiem. Tym bardziej, że w przypadku makro smartfon nie korzysta z głównej matrycy a obiektywu UWA z mikromatrycą 1/2.55"
Niezła autotyrka tego łosia co bredził coś o Guciu nie oglądając zdjęć :D Omyłkowo dałem bowiem 2x ten sam link.
https://ibb.co/2yFg3zh
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Szybko zobaczysz jak zacofani jesteśmy względem hipernowowczesnej technologii obliczeniowej zaprezentowanej na zdjęciach Jana.
Ja to jestem zacofany i niepraktyczny. Dość, że na wycieczki zabieram R5 z gripem to jeszcze podpinam 85'ke 1.2 ds.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Niezła autotyrka tego łosia co bredził coś o Guciu nie oglądając zdjęć :D Omyłkowo dałem bowiem 2x ten sam link.
Nie mierz innych swoją miarą.
ps.
nie zakładam, że zrozumiałeś cokolwiek z tego co napisałem teraz i wcześniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jak widać na załączonym obrazku pokolenie urodzone ze smartfonem w rączkąch podrosło już na tyle, że smartfona używa zarówno do wbijania gwoździ w ścianę, jak i w łazience do podcierania (stad te selfie paragonów w kiblu w poprzednich postach)
Nie onanizuj się tak często (oczywiście słoikiem i nie mam na myśli 1man1jar ale jasny obiektyw pod FF ;-) jak na sprzętowego onanistę przystało) to nie będziesz tracił wzroku. Gdzie ty widzisz jakiś paragon? :D Białe myszki też widzisz? :D
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Powiedz to Jan Pawlak, że jest kiepskie, to skończy rozmowę z tobą i powie że jesteś "zacofany" jak cała reszta na tym forum.
p.s proponuję przejrzeć jego pozostałe wypociny i rozmowy z nami na temat tych wypocin. Szybko zobaczysz jak zacofani jesteśmy względem hipernowowczesnej technologii obliczeniowej zaprezentowanej na zdjęciach Jana. Zapewniam cię, że takich "sarenek" znajdziesz o wiele więcej a konkretnych przykładów wyższości tejże technologii jak nie było w tym wątku tak nie ma nadal.
POWODZENIA!
P.S Pamiętaj że jesteś na forum fotograficznym, gdzie wielu z nas jest tu od dobrych 10 lat i wielu zajmuje się fotografią zawodowo. Trochę szacunku proszę.
Nie szukam kolegów na internetach więc jest mi generalnie obojętne co kto powie czy pomyśli. To zdjęcie jest kiepskie ale były jakieś zdjęcia ze Stambułu, dużo lepsze. Poza tym i tak nie ma sensu oceniać jakieś skompresowne cropy pod względem szczegółowości. Najlepiej wrzucić kadry 1:1 w pełnej rozdzielczości i wtedy można porównywać.
Szacunek? No sorry ale fotograf to nie jest zawód prestiżowy, żebym japę otwierał z podziwu a potem zamykał bo "10-letni Pan FOTOGRAF powiedział więc causa finita" Ja się może zawodowo tym nie zajmuję ale regularnie i często fotografuję. Dokładnie 19 lat - w 2004 kupiłem pierwszy kompakt Kodaka.
-
Kurczenie się rynku sprzętu fotograficznego za sprawą smartfonów, którymi opędzają się w zdecydowanej większości ludzie, którzy przenigdy nie mieli pojęcia o tym, jak obsłużyć i wykorzystać aparat fotograficzny, skutkuje jedynie- i niestety- tylko tym, że ten sprzęt staje się dla nas coraz droższy.
Nie skutkuje to natomiast tym, że branża znika, ani tym bardziej tym, że naszymi obiektami pożądania staną się tylko smartfony, a nie aparaty i obiektywy.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Szacunek? No sorry ale fotograf to nie jest zawód prestiżowy, żebym japę otwierał z podziwu a potem zamykał bo "10-letni Pan FOTOGRAF powiedział więc causa finita" Ja się może zawodowo tym nie zajmuję ale regularnie i często fotografuję. Dokładnie 19 lat - w 2004 kupiłem pierwszy kompakt Kodaka.
Szacunek powinien się pojawiać automatycznie po stwierdzeniu faktu, że się komuś do pięt nie dorasta, i się nie potrafi zrobić tego, co ten ktoś potrafi, ale skoro uważasz, że przerosłeś już wszystkich, to może przestań się zadawać z plebsem, i - po prostu- sp******** stąd, bo my już mamy dosyć jaśnie pana?
-
Pojęcie mieli. Przecież był swego czasu boom lustrzankowy i mnóstwo ludzi kupowało zestawy (głównie firm C&N), nauczyło się obsługiwać, dokupywali jakieś stałki do tych ciemnych kitów itd. Coś jednak nie pykło, bo te same osoby rzuciły ten sprzęt do szafy i przerzuciły się na smartfony. I tak jak boom się zaczął, tak się skończył i poziomy sprzedaży wróciły do tych sprzed cyfrowej rewolucji. Tyle tylko, że ludzi jest więcej i więcej ludzi stać na aparat, więc można powiedzieć śmiało, że udział aparatów w rynku foto jest dużo niższy niż za czasów fotografii analogowej.
Branża zanika - do piachu poszły Kodak, Pentax, Konica, Minolta, Olympus, Leica (obecnie specjalizująca się w fotograficznej biżuterii kolekcjonerskiej i dostarczania optyki wojskowej ruskim ścierwom). Liczba osób utrzymujących się z fotografii też znacząco zmalała. I to przy co raz większej ilości robionych zdjęć i zalewających internet terabajtami fotek. Mamy obecnie potężny boom fotograficzny dzięki mediom społecznościowym ale korzysta na nim niemal wyłącznie branża mobilna. Pan Józek, który ma zakład foto od lat 80-tych nic z tego nie ma. Wręcz przeciwnie - stracił klientów i żyje bardziej ze sprzedaży albumów i ramek niż ze zdjęć.
Branża oczywiście całkowicie nie zniknie ale stanie się bardzo niszowa i bardzo kosztowna. Przykre ale wiele w tym winy samych producentów.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Kurczenie się rynku sprzętu fotograficznego za sprawą smartfonów, którymi opędzają się w zdecydowanej większości ludzie, którzy przenigdy nie mieli pojęcia o tym, jak obsłużyć i wykorzystać aparat fotograficzny, skutkuje jedynie- i niestety- tylko tym, że ten sprzęt staje się dla nas coraz droższy.
Nie skutkuje to natomiast tym, że branża znika, ani tym bardziej tym, że naszymi obiektami pożądania staną się tylko smartfony, a nie aparaty i obiektywy.
--- Kolejny post ---
Szacunek powinien się pojawiać automatycznie po stwierdzeniu faktu, że się komuś do pięt nie dorasta, i się nie potrafi zrobić tego, co ten ktoś potrafi, ale skoro uważasz, że przerosłeś już wszystkich, to może przestań się zadawać z plebsem, i - po prostu- sp.ier.da.laj stąd, bo my już mamy dosyć jaśnie pana?
Talent i warsztat a nie staż w zawodzie pokazują kto komu do pięt nie dorasta. Poza tym dyskusja jest o nie artystycznej jakości zdjęć, tylko o globalnym rozwoju fotografii i co może o tym wiedzieć jakiś zacofaniec z telefonikiem Siajomi za 1200zł?
-
Nie rozumiem, po co w ogole z tym czymś dyskutujecie. "To coś" Was obrzuca goownem, a Wy, zamiast się odsunąć na bezpieczną odległość, nabijacie trzecią setkę postów. Skoro administracja nie reaguje, to zareagujcie sami!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Nie rozumiem, po co w ogole z tym czymś dyskutujecie. "To coś" Was obrzuca goownem, a Wy, zamiast się odsunąć na bezpieczną odległość, nabijacie trzecią setkę postów. Skoro administracja nie reaguje, to zareagujcie sami!
Nazywasz kogoś "tym czymś" a potem szczekasz, że gówno ląduje na twojej mordzie. Kali zapłodnił twoją prababkę, że wyznajesz jego prawo? :D
Twoje płaczliwe wzywanie administracji jest nie tylko żałosne ale i głupie - takie gównoburze to coś, o czym marzą admini wszelkich for. Jest ruch, są kliknięcia, są reklamy, jest hajs. Wiesz kto najczęściej rozpętuje takie akcje? Sami moderatorzy :D
No i po cholerę wchodzisz w ten wątek, skoro cię tutaj gównem karmi "dwóch trolli". Lubisz to... co? :D
-
Ooo! Widzę, że Janek znalazł kolegę z którym się rozumieją i mówią podobnym językiem. Takim smartjęzykiem. @Kolekcjoner czy możesz wyrwać chwasta?
-
Tylko na pół dnia wyjechałem, żeby pomóc mamie zrobić zakupy, a tu się tyle fajnych rzeczy wydarzyło. Po co wyrywać chwasta, jest tak malowniczo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Trafił się najwyraźniej erotoman-gawędziarz, który gruszki z łapy nie wypuszcza, i o jednym tylko myśli :mrgreen:
Mnie rozbawił przykład wyższości smartfonów nad aparatem foto w postaci przyklejonego w kiblu na kafelkach kartonika z terminem przydatności kleju wykonanego Nikonem Z50 APS-C z ręki przy ISO 12.800 z czasem 1/30 sekundy (granica używalnego ISO w tym aparacie to 6400. Na czułości 12.800 widać już wyraźny szum zjadający szczegóły podczas odszumiania) . Kolejny artysta mogący podać rękę JP, który fotografuje A7R3 na statywie przy ISO 51.200 na 1/25s. No ale to już chyba norma w tym wątku i nie oczekujmy od kogoś piszącego: "regularnie i często fotografuję. Dokładnie 19 lat", że będzie potrafił prawidłowo ustawić ekspozycję w aparacie fotograficznym ^^ Jakie doświadczanie foto, takie i słownictwo przemiłego Bambika z W-wy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Mnie rozbawił przykład wyższości smartfonów nad aparatem foto w postaci przyklejonego w kiblu na kafelkach kartonika z terminem przydatności kleju wykonanego Nikonem Z50 APS-C z ręki przy ISO 12.800 z czasem 1/30 sekundy (granica używalnego ISO w tym aparacie to 6400. Na czułości 12.800 widać już wyraźny szum zjadający szczegóły podczas odszumiania) . Kolejny artysta mogący podać rękę JP, który fotografuje A7R3 na statywie przy ISO 51.200 na 1/25s. No ale to już chyba norma w tym wątku i nie oczekujmy od kogoś piszącego: "regularnie i często fotografuję. Dokładnie 19 lat", że będzie potrafił prawidłowo ustawić ekspozycję w aparacie fotograficznym ^^ Jakie doświadczanie foto, takie i słownictwo przemiłego Bambika z W-wy.
ISO 12800 bo przy 6400 czas rośnie do 1/15 a ponieważ ani matryca, ani obiektyw nie są stabilizowane, zdjęcie już może być poruszone. Zgodnie z zasadami sztuki zdjęcie wykonane z czasem odwrotności ogniskowej. W tych warunkach świetlnych i przy tym czasie aparat dobiera 12800. Oczywiście przy maksymalnie otwartej przysłonie. Ekspozycja jest więc dobrana poprawnie a że aparat zbyt kiepski by dorównać na tym polu smartfonowi, to już nie moja wina. Podejrzewam zresztą, że i przy 6400 szczegółowość byłaby gorsza, może 3200 byłoby ok ale tu już potrzebny jest czas 1/8s i szanse na nieporuszone zdjęcie spadają do zera. Tak tak...można podpiąć obiektyw f1.0 ale yyyy nie ma takiego obiektywu pod Z DX.
Specjalnie dla was zrobię jeszcze dzisiaj próbę FF na 1.4 vs smartfon ;-)
-
Ale co Ty chcesz udowadniać - zdjęciem na ścianie w kiblu... Jak masz te FF i szkło 1.4 to wyjdz w nocy na ulicę i zrób portret/sylwetke człowieka, może coś w ruchu przy ISO 6400 i czasie 1/160 i porównaj z telefonem, a nie jakis paragon na ścianie. To nie przedszkole. Kogo poza tobą to interesuje? Jak chcesz to Ci udowdnie, że szybciej dojadę do Warszawy trabantem niż Audi A6 - co Ci da takie porównanie? Chłopie daj cos od siebie pokaż swoje najlepsze smarthpnowe foty z treścią, dobrym świtłem, geometrią, głębią... ale nie gniotami z toalety.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
ISO 12800 bo przy 6400 czas rośnie do 1/15 a ponieważ ani matryca, ani obiektyw nie są stabilizowane, zdjęcie już może być poruszone. Zgodnie z zasadami sztuki zdjęcie wykonane z czasem odwrotności ogniskowej. W tych warunkach świetlnych i przy tym czasie aparat dobiera 12800. Oczywiście przy maksymalnie otwartej przysłonie. Ekspozycja jest więc dobrana poprawnie a że aparat zbyt kiepski by dorównać na tym polu smartfonowi, to już nie moja wina. Podejrzewam zresztą, że i przy 6400 szczegółowość byłaby gorsza, może 3200 byłoby ok ale tu już potrzebny jest czas 1/8s i szanse na nieporuszone zdjęcie spadają do zera. Tak tak...można podpiąć obiektyw f1.0 ale yyyy nie ma takiego obiektywu pod Z DX.
Specjalnie dla was zrobię jeszcze dzisiaj próbę FF na 1.4 vs smartfon ;-)
Problem w tym, że my nie chcemy abyś cokolwiek dalej tu pisał. Bo my wiemy i potrafimy robić zdjęcia z poprawną ekspozycją z natywnym ISO, przy którym matryca aparatu osiąga możliwie największą rozpiętość tonalną i generuje najmniej szumów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ale co Ty chcesz udowadniać - zdjęciem na ścianie w kiblu... Jak masz te FF i szkło 1.4 to wyjdz w nocy na ulicę i zrób portret/sylwetke człowieka, może coś w ruchu przy ISO 6400 i czasie 1/160 i porównaj z telefonem, a nie jakis paragon na ścianie. To nie przedszkole. Kogo poza tobą to interesuje? Jak chcesz to Ci udowdnie, że szybciej dojadę do Warszawy trabantem niż Audi A6 - co Ci da takie porównanie? Chłopie daj cos od siebie pokaż swoje najlepsze smarthpnowe foty z treścią, dobrym świtłem, geometrią, głębią... ale nie gniotami z toalety.
Celowo napisałem "zdjęcia statyczne". Skoro nie potrafisz czytać, to wróć do podstawówki a jeśli nie rozumiesz to cóż...inteligencja jest wrodzona i tu już nic nie pomoże. No i mniej używek (wóda lub narkotyki) to nie będziesz miał przywidzeń. Ja tam żadnego paragonu nie widzę.
Głębia powiadasz - o właśnie. Mała GO to poważny problem gdy chcemy robić zdjęcia w ciemnościach. Zdjęcia ze smartfonów generalnie z powodu dużej GO są płaskie i również w trybie nocnym cały kadr jest w miarę równomiernie ostry (pomijam że każdy obiektyw traci ostrość na krawędziach). A teraz weź FF+1.4 i w dużych ciemnościach spróbuj zrobić zdjęcie jakiegoś przedmiotu/kadru gdzie oczekiwana jest ostrość w głąb i wszerz. Nie da się, bo ostry będzie tylko środek a reszta mocno rozmyta. Możemy domykać do F8 i bardziej ale wtedy wchodzimy w jakieś mega wysokie czasy albo ISO gdzie szum dominuje nad detalami.
Przy FF f1.4 24mm i odległości 50cm głębia ostrości wynosi nieco ponad 3cm tylko. W typowym smartfonie (matryca 2/3", f1.8), tej samej ogniskowej i odległości GO wynosi około 18cm czyli 6x więcej.
I nie jest to przykład z czapy, wystarczy chęć zrobienia zdjęć drobniejszych eksponatów w muzeum i już się okazuje, że prościej i lepiej wyjdzie to smartfonem.
Co innego robienie zdjęć biegającemu dziecku, długi zoom i większa matryca są tu niezastąpione - nawet przy F8 tło jest ładnie rozmyte, czasy krótkie a ISO niskie. Nawet dzisiaj popołudniową porą cykałem moim 24-200 czasy rzędu 1/400 a ISO nie przekraczało 800.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Problem w tym, że my nie chcemy abyś cokolwiek dalej tu pisał. Bo my wiemy i potrafimy robić zdjęcia z poprawną ekspozycją z natywnym ISO, przy którym matryca aparatu osiąga możliwie największą rozpiętość tonalną i generuje najmniej szumów.
My? Czujesz się członkiem jakiejś społeczności? :D :D Nie masz kolegów w realnym świecie? Rodziny itp? :D
Po drugie chyba jesteś zboczonym masochistą skoro nie chcesz bym pisał a potem wchodzisz, czytasz i jeszcze komentujesz :D
Tak tak...natywne ISO w kiblu bez światła. O ile EV to będzie niedoświetlone? 5? 6? Najwyraźniej producenci się nie znają i niepotrzebnie w ogóle dają tryb ustawiania ISO. Spece z niszowego forum radzą sobie w kanale z ISO 100 i jeszcze biegające szczury łapią ostre, że wąsy widać :D
-
dla mnie powiedziałeś wystarczająco. Naucz się rozmawiać z ludźmi... "matematyku" Żenujące jest to jak się zwracasz do ludzi, a próbowałem jak człowiek z człowiekiem... miłego życia w norze. NARA
-
Obiecany przykład. Warunki dość ekstremalne bo ciemność praktycznie absolutna, gołym okiem niczego nie widać. Nawet smartfon musiał naświetlać przez 5 sekund.
S23 Ultra - https://ibb.co/x5HJbFX -
Z5 1,4 1/30s https://ibb.co/r6nh6rK - słabiutko
Z5 1.4 1/8s https://ibb.co/7b5NcSt - tu już lepiej - szczegółowość większa ale prawy łokieć ustabilizowany oparciem o półkę no i jest stabilizacja matrycy więc od biedy takie czasy przy takiej ogniskowej można próbować. Jakimś śmiesznym Canonem RP już się nie da, podobnie wspomnianym Z50. No i jasny obiektyw wymagany.
Tak, widać wyraźnie artefakty spowodowane odszumianiem i wyostrzaniem ale przynajmniej można bez problemu przeczytać cały tekst. Za to w aparacie spore fragmenty wychodzą poza pole ostrości i są nieczytelne.
Tak więc w tym remis ze wskazaniem na Z5 dzięki jasnemu obiektywowi i stabilizacji (wspomaganej meblem ;-) ) ale są aparaty pełnoklatkowe i APSC które przegrają mimo podpięcia jasnej stałki a z ciemnymi zoomami to już w ogóle nie mają żadnych szans.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Tak tak...natywne ISO w kiblu bez światła. O ile EV to będzie niedoświetlone? 5? 6? Najwyraźniej producenci się nie znają i niepotrzebnie w ogóle dają tryb ustawiania ISO. Spece z niszowego forum radzą sobie w kanale z ISO 100 i jeszcze biegające szczury łapią ostre, że wąsy widać :D
Owi nieznający się producenci nakazali Tobie fotografować w pomieszczeniach bez światła na ISO 12.800, czy też 51.200 przyklejony w kiblu na kafelkach kartonik z terminem przydatności kleju?
Niesamowite, że 1/3 mojego PF jest jest wykonana w pomieszczeniach bez światła na natywnym ISO aparatu. Tylko, że ja nie fotografuję przyklejonego w kiblu na kafelkach kartonika z terminem przydatności kleju wykonanego ani biegających szczurów. Jeśli naprawdę chcesz się dowiedzieć jak poprawnie ustawiać eskpozycję i poprawnie naświetlać zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach to zapisz się na płatne kursy foto, gdzie to wyjaśniają. Zdjęcia nocne oraz te wykonywane w dzień z filtrami ND2-ND32 wykonane na natywnym ISO aparatu i kilkuminutowym naświetlaniu to zapewne dla Ciebie czarna magia?
ps.
odnoszę wrażenie, że piszę z 5 letnim rozkapryszonym dzieckiem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Owi nieznający się producenci nakazali Tobie fotografować w pomieszczeniach bez światła na ISO 12.800, czy też 51.200 przyklejony w kiblu na kafelkach kartonik z terminem przydatności kleju?
Niesamowite, że 1/3 mojego PF jest jest wykonana w pomieszczeniach bez światła na natywnym ISO aparatu. Tylko, że ja nie fotografuję przyklejonego w kiblu na kafelkach kartonika z terminem przydatności kleju wykonanego ani biegających szczurów. Jeśli naprawdę chcesz się dowiedzieć jak poprawnie ustawiać eskpozycję i poprawnie naświetlać zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach to zapisz się na płatne kursy foto, gdzie to wyjaśniają. Zdjęcia nocne na natywnym ISO aparatu to zapewne dla Ciebie czarna magia?
ps.
odnoszę wrażenie, że piszę z 5 letnim rozkapryszonym dzieckiem
Nie chlaj tyle to, nie będziesz mieć takich wrażeń :D
Zapomniałeś w swojej mitomańskiej opowieści o PF dodać słowa "statyw".
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Obiecany przykład. Warunki dość ekstremalne bo ciemność praktycznie absolutna, gołym okiem niczego nie widać. Nawet smartfon musiał naświetlać przez 5 sekund.
S23 Ultra -
https://ibb.co/x5HJbFX -
Z5 1,4 1/30s
https://ibb.co/r6nh6rK - słabiutko
Z5 1.4 1/8s
https://ibb.co/7b5NcSt - tu już lepiej - szczegółowość większa ale prawy łokieć ustabilizowany oparciem o półkę no i jest stabilizacja matrycy więc od biedy takie czasy przy takiej ogniskowej można próbować. Jakimś śmiesznym Canonem RP już się nie da, podobnie wspomnianym Z50. No i jasny obiektyw wymagany.
Tak, widać wyraźnie artefakty spowodowane odszumianiem i wyostrzaniem ale przynajmniej można bez problemu przeczytać cały tekst. Za to w aparacie spore fragmenty wychodzą poza pole ostrości i są nieczytelne.
Tak więc w tym remis ze wskazaniem na Z5 dzięki jasnemu obiektywowi i stabilizacji (wspomaganej meblem ;-) ) ale są aparaty pełnoklatkowe i APSC które przegrają mimo podpięcia jasnej stałki a z ciemnymi zoomami to już w ogóle nie mają żadnych szans.
Zrób takie zdjęcie swoim smartfonem, albo przestań dupę zawracać, bo jeśli się smartfon do tego nie nadaje, to po co go tak reklamujesz?
EOS 7D II, EF 100-400L II, 400 mm, 1/4000 s, f/5,6, 100% krop (otwiera się po kliknięciu na foto).
Załącznik 12920
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ooo! Widzę, że Janek znalazł kolegę z którym się rozumieją i mówią podobnym językiem. Takim smartjęzykiem. @
Kolekcjoner czy możesz wyrwać chwasta?
@Zephyr - dostałeś ostrzeżenie - dalsza kontynuacja dyskusji takim językiem i się pożegnamy. Zapewne większość dyskutantów tutaj nie będzie płakać ;). Szkoda jednak, bo z niektórymi rzeczami o których piszesz trudno się nie zgodzić, a co do innych można podjąć rzeczową polemikę. I o to ostatnie apeluję do wszystkich 8-).
Panowie (Pań tu chyba nie ma na szczęście ;)) dyskutujcie nawet ostro ale bez wycieczek osobistych i przekleństw - proszę :).
@candar - szacun że nie dałeś się sprowokować ;)....
-
1 załącznik(ów)
https://www.sammobile.com/news/samsu...lboard-london/
......
Samsung wyświetlił zdjęcia wykonane za pomocą Galaxy S23 Ultra w doskonałej rozdzielczości na jednym z największych w Europie billboardów na londyńskim Piccadilly. Samsung umieścił starą fotobudkę z Galaxy S23 Ultra, aby uchwycić epickie chwile i udostępnił zdjęcia na ogromnym billboardzie Piccadilly Circus w Londynie, którego wysokość sięga prawie 700 cali. Co więcej, obrazy zostały następnie powiększone około 8,5x, aby pokazać, że jakość zdjęć i każdy piksel pozostaje wierny życiu, nawet po dramatycznym powiększeniu.
.......
Załącznik 12921
.......
W wydarzeniu wzięli udział twórcy treści z różnych społeczności w Wielkiej Brytanii, a także zwycięzcy publiczności i konkursów. Każdy z nich miał swoje zdjęcia zrobione w fotobudce, a następnie wyeksponowane na billboardzie. W weekend w fotobudce wzięło udział ponad 200 odwiedzających i wykonano ponad 800 zdjęć. Na billboardzie pojawiły się zdjęcia twórców treści z USA, Indii, Chin i Niemiec.
.......
jp
-
-
9 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Zrób takie zdjęcie swoim smartfonem, albo przestań dupę zawracać, bo jeśli się smartfon do tego nie nadaje, to po co go tak reklamujesz?
EOS 7D II, EF 100-400L II, 400 mm, 1/4000 s, f/5,6, 100% krop (otwiera się po kliknięciu na foto).
A ja bym chciał aby @Zephyr zamiast pokazywania przyklejonego w łazience na kafelkach kartonika z terminem przydatności kleju wykonanego Z50 na ISO 12.800 pokazał swoje zdjęcia wykonane smartfonem w podobnych okolicznościach przyrody:
Załącznik 12922
Załącznik 12924
Załącznik 12923
Załącznik 12926
Załącznik 12925
Załącznik 12927
Załącznik 12928
Załącznik 12929
Załącznik 12931
Jeśli @Zephyr wykona choć jedno zdjęcie swoim smartfonem z podobnym czasem ekspozycji, ogniskową i rozmyciem ostrości będziemy mogli rozmawiać dalej o "możliwościach" smartfonów!
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
@
candar - szacun że nie dałeś się sprowokować ;)....
W dyskusji z 5-io letnim bachorze @Zephyr nie powinno używać się brzydkich słów bo później mama będzie zamykać go w schowku na szczotki ^^
-
8 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
https://www.sammobile.com/news/samsu...lboard-london/
......
Samsung wyświetlił zdjęcia wykonane za pomocą Galaxy S23 Ultra w doskonałej rozdzielczości na jednym z największych w Europie billboardów na londyńskim Piccadilly. Samsung umieścił starą fotobudkę z Galaxy S23 Ultra, aby uchwycić epickie chwile i udostępnił zdjęcia na ogromnym billboardzie Piccadilly Circus w Londynie, którego wysokość sięga prawie 700 cali. Co więcej, obrazy zostały następnie powiększone około 8,5x, aby pokazać, że jakość zdjęć i każdy piksel pozostaje wierny życiu, nawet po dramatycznym powiększeniu.
.......
Załącznik 12921
.......
W wydarzeniu wzięli udział twórcy treści z różnych społeczności w Wielkiej Brytanii, a także zwycięzcy publiczności i konkursów. Każdy z nich miał swoje zdjęcia zrobione w fotobudce, a następnie wyeksponowane na billboardzie. W weekend w fotobudce wzięło udział ponad 200 odwiedzających i wykonano ponad 800 zdjęć. Na billboardzie pojawiły się zdjęcia twórców treści z USA, Indii, Chin i Niemiec.
.......
jp
Kolejna kategoria zdjęć, w której smartfon też może dać radę. Już chyba ze 2 lata temu pojawiły się okładki magazynów robione smartfonami. Nikt oczywiście nie zauważył, że coś jest nie tak bo...nic nie było nie tak.
Ktoś wcześniej prosił o jakieś inne zdjęcia z różnych kategorii. Tak na szybko daję kilka linków:
https://mobilephotoawards.com/wp-con...9jpg1000px.jpg
https://mobilephotoawards.com/wp-con...5jpg1000px.jpg
https://mobilephotoawards.com/wp-con...9jpg1000px.jpg
https://mobilephotoawards.com/wp-con...4jpg1000px.jpg
https://mobilephotoawards.com/wp-con...pg1000px-2.jpg
https://mobilephotoawards.com/wp-con...3jpg1000px.jpg
https://mobilephotoawards.com/wp-con...6jpg1000px.jpg
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
O! Kolekcjoner - zobacz, kolejny odpadek do zamiecenia. Bądź konsekwentny.
--- Kolejny post ---
I jeszcze kilka z różnych kategorii:
Załącznik 12930
Załącznik 12932
Załącznik 12933
Załącznik 12934
Załącznik 12935
Załącznik 12936
Załącznik 12937
Załącznik 12938
-
ale Candar pokazał swoje prace a Ty zbiór zdjęć z neta. Nie masz swoich zdjęć wykonanych samsungiem godnych pokazania ?
-
Zrobić zdjęcie przelatującego ptaka również się da. Dzisiaj, przy pochmurnym dniu i ustawionym natywnym ISO czas na "tele 10x" czyli 230mm ustawia mi ponad 1/300s. Jak ustawię ISO200, gdzie wciąż mam bdb obraz osiągam czas 1/1000s Nie uchwycę nietoperza czy wieczornych dynamicznych kadrów ale w normalnym świetle dziennym bez problemu można zamrozić odległy, ruchomy obiekt. Nie będą widoczne te szczegóły i nie rozmyję tła jak na jakimś dobrym tele 300-600mm ale...taki obiektyw jest więcej wart od większości korpusów więc trochę to słaby argument. Coś jakby gadać, że ferrari ma większe możliwości transportowe od passata combi bo przecież można założyć hak i większa moc silnika daje możliwość ciągnięcia większej i cięższej przyczepki :-)
-
chce zobaczyć Twoje zdjęcia. Takie reprezentujące Twój poziom/dziedzinę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
ale Candar pokazał swoje prace a Ty zbiór zdjęć z neta. Nie masz swoich zdjęć wykonanych samsungiem godnych pokazania ?
Ok ale z jakiej kategorii chcesz zdjęcia? Mam tego sporo.
Aha i jakiej mają być rozdzielczości, żeby się zmieściły tutaj. Nie chce mi się wszystkiego wrzucać na serwer.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Ok ale z jakiej kategorii chcesz zdjęcia? Mam tego sporo.
Dowolne, które pokazują ten efekt "wow" z telefonu.
Pokaż! Pokaż! Pokaż!
p,paw
-
Pokaż swoje najlepsze zdjęcia zrobione telefonem. Te które pokazują Twój poziom.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Kolejna kategoria zdjęć, w której smartfon też może dać radę. Już chyba ze 2 lata temu pojawiły się okładki magazynów robione smartfonami. Nikt oczywiście nie zauważył, że coś jest nie tak bo...nic nie było nie tak.
Ktoś wcześniej prosił o jakieś inne zdjęcia z różnych kategorii. Tak na szybko daję kilka linków:
I jeszcze kilka z różnych kategorii:
@Zephyr serio?
Kradniesz ludziom zdjęcia z ich galerii oraz PUBLIKUJESZ je na C-B, aby pokazać, że nie potrafisz robić zdjęć samemu? To już kryminał za publikację tych zdjęć przez Ciebie bez zgody ich autora i bez zgody na publikację osób na nich obecnych! Mam wysłać do autorów tych zdjęć zawiadomienie o ich kradzieży przez Ciebie? Zdajesz sobie w ogóle sprawę co to są prawa autorskie do zdjęcia?
Każde wklejone przez Ciebie zdjęcie zostało wykonane przez inmą osobe i innym aparatem:
HUAWEI Model ELS-N39
vivo X60 Pro+
iPhone 7
iPhone XS Max
Zauważ, że PROSIŁEM abyś pokazał SWOJE zdjęcia, bo ja pokazuję SWOJE zdjęcia , wyłącznie przeze mnie wykonane. W odróżnieniu od Ciebie mam zgody na publikację osób obecnych na tych zdjęciach!
Niestety przykro to pisać, ale już przykleiłeś sobie etykietkę (tu ...... każdy czytający może wpisać dowolne słowo).
EOT
-
Tym których (przez przypadek, przez brak znajomosci, przez układy rodzinne, polityczne itd) zdjecia nie wiszą w światowych galeriach
przypominam :
1.
że wątek jest o porównaniu aktualnego stanu jakości zdjęć wykonywanych smartfonem a jakością zdjęc wykonywanych aparatami klasycznymi.
W sieci jest mnóstwo różnego rodzaju zdjęć wykonaych smartfonam w różnych sytuacjach zdjęciowych (np. https://mobilephotoawards.com/)
gdzie można się "zmierzyć"/porównać ze swoimi zdjęciami jeśli ktoś tego chce/potrzebuje.
2.
Wątek jest o aktualnych (2023) możliwosciach fotografowania smartfonami i nikt nie twierdzi że nie można wybrać takiego zestawu aparat/obiektyw którym to zestawem w określonych sytuacjach zdjęciowych zrobi się lepsze jakościowo zdjecia od zdjęcia smartonem.
jp
PS
Dla uproszczenia wątku, powrotu do meritum przyjmijmy a priori że nie umiem fotografować, nie znam żadnych zasad, nie umiem obsługiwac aparatu, że wogóle to...
-
Nie wiem o czym bredzisz :D Zdjęcia nie są kradzione ale ogólnie dostępne na internecie bo to zdjęcia konkursowe :D
Nigdzie nie pisałem, że to moje zdjęcia. Moje było np. to z pszczołą wrzucane wczoraj.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Tym których zdjecia (przez przypadek, przez brak znajomosci, przez układy rodzinne, polityczne itd) nie wiszą w światowych galeriach przypominam że wątek jest o porównaniu aktualnego stanu jakosci zdjęc wykonywanych smartfonem a aparatami klasycznymi.
W sieci jest mnóstwo różnego rodzaju zdjęć wykonaych smartfonami(np.
https://mobilephotoawards.com/) gdzie można się "zmierzyć"/porównać ze swoimi zdjęciami
jp
A ja przypominam, że za publikację nie swoich zdjęć bez zgody autora i bez zgody osób obecnych na zdjęciu grozi odpowiedzialność karna!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Mnie to forum wisi i powiewa, 2 dni temu go nawet nie znałem i nie jest mi do szczęścia potrzebne bo canona nie mam i nie będę pewnie nigdy miał ze względu na pogardliwą politykę tej firmy wobec klientów. Doceń więc że merytorycznie, bez trollowania, próbowałem rozruszać ten wątek i udało się z dużym sukcesem ;-)
Kierownik Działu Marketing wezwał: "Ruszaj Zefir do pomocy, zrób tam wiatr, bo kolega JP zza biurka rady nie daje, położył całą strategię tym zdjęciem sarenki i nie przekonał ich".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Nie wiem o czym bredzisz :D Zdjęcia nie są kradzione ale ogólnie dostępne na internecie bo to zdjęcia konkursowe :D
Nigdzie nie pisałem, że to moje zdjęcia. Moje było np. to z pszczołą wrzucane wczoraj.
Moje zdjęcia też są "ogólnie dostępne w internecie" na wielu portalach (vide stopka poniżej), konkursowe też mogę pokazać. Mam w rodzinie prawnika, który ochoczo wyciągnie kasę z delikwenta który odważy się gdziekolwiek opublikować moje zdjęcia bez zgody mojej i osób obecnych na zdjęciu.
BTW - ukrycie tożsamości przez Ciebie daje świadectwo z kim mamy do czynienia.
ps.
"Czy możemy publikować wszystkie zdjęcia w Internecie?
Nawet jeśli posiadamy pełnię praw majątkowych i osobistych do zdjęć, może okazać się, że publikując je w Internecie łamiemy prawo i narażamy się na słone sankcje pieniężne. Pomimo tego, że jesteśmy autorami zdjęć, nie możemy wykorzystywać wizerunku innych osób bez stosownego zezwolenia."
-
Strasznie się boję, już pewnie prokurator do mnie jedzie na sygnale :D :D
Dobra, to jaka może być maksymalna rozdzielczość, bo już wybrałem kilka zdjęć. Może nie artystycznych ale takich w miarę dobrze pokazujących możliwości S23U i S21U.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Strasznie się boję, już pewnie prokurator do mnie jedzie na sygnale :D :D
Dobra, to jaka może być maksymalna rozdzielczość, bo już wybrałem kilka zdjęć. Może nie artystycznych ale takich w miarę dobrze pokazujących możliwości S23U i S21U.
Gdyby ktoś mi rzucił szable pod nogi jak tobie to bym raczej pokazał zdjęcia którymi łatwo rozróżnić czy jestem fotografem czy tez onanistą sprzętowym. Ale to twój wybór czy pokażesz siebie czy możliwości telefonu ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Gdyby ktoś mi rzucił szable pod nogi jak tobie to bym raczej pokazał zdjęcia którymi łatwo rozróżnić czy jestem fotografem czy tez onanistą sprzętowym. Ale to twój wybór czy pokażesz siebie czy możliwości telefonu ;)
"Szablę pod nogi" - zabawny tekst zważywszy na miejsce i towarzystwo ;-)
Tymczasem ja już 2x pytałem o max. rozdzielczość zdjęcia.
EDT dobra, już wiem ;-)
--- Kolejny post ---
Na początek kilka makro:
Załącznik 12939 - to jeszcze robione S21U, następne z S23U
Załącznik 12940
Załącznik 12941
Załącznik 12942
Zdjęcia makro wykonywane są za pomocą obiektywu UWA o śmiesznym rozmarze 1/2.55" Mimo to są całkiem niezłe. Niewiele gorsze niż robione kitem 50-250 z Z50. Głównie dzięki temu, że można mocno zbliżyć soczewkę. Przypominam również, że rozdzielczość to tylko 12Mpx.
Znamienne jest, że gdy np. chcę sprzedać obiektyw na OLX to robię mu zdjęcia...smartfonem :D Głównie dlatego, że bez kombinowania mam cały kadr ostry.
-
-
Teraz kilka tele. Niestety nie mam tego zbyt wiele gdyż w takiej sytuacji niemal zawsze wolę skorzystać z aparatu i zooma. Zdjęcia są mocno wykadrowane niestety ale jak najbardziej użyteczne, można spokojnie je drukować i to nie tylko 15x10. Trzy pierwsze 230mm z S21U, ostatnie 70mm z S23U. Całkiem nieźle działa powiększenie optyczne 30x. Stosują algorytmy poprawiające jakość (w tym wielokrotna ekspozycja zapewne) i efekt jest lepszy niż po prostu powiększenie w dowolnym programie.
Załącznik 12943
Załącznik 12944
Załącznik 12945
Załącznik 12946
Jeszcze takie zdjęcie - powiększenie chyba 20 albo 30x. Na ogniskowej 23mm i 12Mpx gołębie zajmowały obszar około 150x150px
Załącznik 12947
-
1 załącznik(ów)
Ktoś uprzejmy doniesie @Zephyr, że kradzione nie swoje zdjęcia potrafił wstawić na C-B ale już przy tych wykonanych osobiście linki są nieaktywne?
Załącznik 12951
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Dodam jeszcze, że ze względu na sytuację za wschodnią granicą, na polskich forach chyba nie powinno być miejsca dla ruskich onuc oraz szurów pokroju atsf czy jak mu tam. Politykujący i chorzy psychicznie raczej nie powinni mieć wstępu na fora specjalistyczne :D
Kwestie zdrowia, światopoglądu, oraz poglądów politycznych są sprawami prywatnymi, więc wypraszam sobie taką chamską stygmatyzację oraz narzucanie swoich poglądów jako jedynie obowiązujących.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ktoś uprzejmy doniesie @
Zephyr, że kradzione nie swoje zdjęcia potrafił wstawić na C-B ale już przy tych wykonanych osobiście linki są nieaktywne?
Załącznik 12951
Takie rzeczy potrafi odwalić chyba tylko sztuczna inteligencja podesłana przez producenta smartfonów, bo normalny człowiek to już by się dawno ogarnął i poprawił błędy :mrgreen:
Zadziwiające z kolei jest to, że ta sztuczna inteligencja naumiała się ubliżać ludziom :mrgreen: