Dokładnie brakowało mi tych w treściwych postów Vana :) Popieram w 100% :)
Pzdr.
Wersja do druku
Dokładnie brakowało mi tych w treściwych postów Vana :) Popieram w 100% :)
Pzdr.
no no Van niezle mu pojechal, no ale ma racje ;) zdjecia faktycznie beznadziejne, ale mam nadzieje ze posiada tez lepsze niz te...
Tak jak pisałem wcześniej, jestem początkujący i dopiero sie ucze. Opinia kolegi wczesniej wcale mnie nie zniechęciła. To są właściwie jedne z pierwszych moich zdjęć, sporo czytam ale po za czytaniem brakuje mi podpowiedzi kogos doświadczonego, dlatego właśnie zdecydowałęm sie wystawić te zdjęcia.
Zdaję sobie sprawę ze ktoś to zajmuję sie dłuigo fotografią może poprostu naśmiewać sie z tego co wychodzi początkującemu, no ale chyba kazdy z nas kiedyś zaczynał.
Mam nadzieje ze kiedy wstawie tu nowe zdjęcia znajedzie sie w nich cos co chociaz małym stopniu jest warte uwagi.
Tak jak pisałem wczesniej jestem początkujący i cały czas szukam odpowiedzi między innymi o odpowiednie ustawienia aparatu.
Pozdrawiam i dzieki ze opinie.
Ja tu jeszcze wróce ;)
Shadowman25 a przeczytales moze ten watek od samego poaczatku ? Wiem ,ze to mega kobyla, ale mysle ,ze jak bys przeczytal go od samego poczatku to bys nie wstawil tych fotek. Choc widzac twoje zdjecia lza sie w oku kreci i przypominaja mi sie moje pierwsze fotki. Wystarczy zerknac na pierwsze posty ;-)
Tak widziałem Twoje poczatki w tym wątku. Pewno jestem teraz tam gdzie Ty kiedys byłeś. Akurat rozwój Twojego talentu obserwuje juz od jakiegoś czasu. Jesli coś mogę powiedzieć to, to że gratuluje wytrałości. Prawdziwy twardziel z Ciebie :) Wydaje mi sie ze Twoję wątki są jedne z najcześciej przegladanych i komentowanych, pewno dlatego ze statowałes tu jako komplety nowicjusz z nastawieniem na ty by stać sie coraz lepszym
Mam pare innych zdjęć, troszke zastanawiam sie czy je zamieścić. No ale nie mam zamiaru sie poddawać i nadal chce sie uczyć a z każdej krytyki trzeba wyciagać wnioski
1:0 dla shadowmana - skoro to wątek typowo dla początkujących to niby skąd wymóg prezentowania tu zdjęć zbudowanych już na konkretnym doświadczeniu?;) Fakt faktem dobrze jest wcześniej przyswoić trochę informacji ale przy takim założeniu to po pierwszych dwóch stronach tego wątku koledzy mogli Ala-gsm wysłać do empiku po książki...
Przenośnia taka.
Shadowman całkowicie prawidłowo wrzucił swoje pstryki w dedykowanym wątku w którym początkujący szukają wskazówek a tu nagle najazd wojsk radzieckich z "Generałem" na czele - ze ma się wstydzić, czytać archiwum i niech najlepiej spada na drzewo - to po co w takim razie ciągnąć ten temat, może go zamknąć i wszystkim "nowym" dawać do czytania? ;)
właśnie nie. 1:0 dla wątku. Po to jest tak dużo w nim rad, aby nie powtarzać ich w kółko. Ktoś kto nie miał styczności z portretem, zaczyna czytać ten wątek i teoretycznie po kilku stronach jest już w stanie (jeśli czyta ze zrozumieniem) wykonać akceptowalną fotografię, do której doklei etykietę 'portret'. I to będą udane pierwsze kroki z portretem.
Wg. mnie to trochę bez sensu jak każdy adept portretu na końcu wątku będzie wlepiał byle co, a potem rady które już pojawiły się 10 razy będą po raz kolejny powtarzane. Ile można? Wystarczy kilku takich (bez urazy) shadowman'ów, i już naprawdę mało komu będzie chciało się powtarzać te wskazówki, zaczną się ohy i ahy od innych początkujących i zrobi się druga 'nasza-klasa'.
Shadowman - długa droga przed Tobą (tzn wiele stron wątku do przeczytania).
Ale nie aż tak tragicznie :D 85 1.8 ponoć o wiele lepiej ostrzy od 50tki, więc nie wiem czemu te zdjęcia są aż TAK nieostre.
Pierwsza rada od leśnego : znajdź sobie modelkę/modela, który się nie będzie ruszał, i na nim spróbuj "swoich pierwszych kroków z portretem". Potem przyjdź i się pochwal na CB. Będziemy radzić dalej.
Coś mam wrażenie że niedługo trzeba będzie przymknąć wątek skoro się co niektórzy (posty zniknięte) zachować nie potrafią...
Koleżanka trzymała aparat, Van jedziesz! :D
Moje spostrzeżenia:
1. Fotka lekko poruszona.
2. Mogłem być bardziej doświetlony (blenda home made coś jest do d***).
aparat był na Av + lampa?
przede wszystkim mam zastrzeżenie do WB, mam hopla na p-cie poprawnych kolorów - szczególnie skóry, trochę się musiałem powyginać krzywe żeby osiągnąć akceptowalny skin-tones, choć nadal mu daleko do tego który staram się uzyskać na większość moich zdjęć - warunkiem koniecznym lub przynajmniej ułatwiającym życie jest dokładne trafienie z ekspozycją, jeżeli nie doświetlisz twarzy to d..a blada;(
W kadrze powinien być porządek: linie jeżeli nie przebiegają po przekątnej powinny być w pionie lub poziomie stad to lekkie przekręcenie zdjęcia 3.34 stopnia.
W portretach często używam pomiaru na spot na twarz modela (jeżeli nie mam pod ręka swojego Sekonic'a
Przysięgam że fota wygląda jak doświetlane wbudowana lampa błyskową ... żeby ładnie doświetlić ważne jest by blenda była duża i jak najbliżej modela, bardzo fajny efekt można osiągnąć używając do doświetlania, dostępny w sklepach papierniczych takie białe coś - dwa kawałki cienkiego plastiku(lub kartonu), a miedzy nimi pianka styropianowa - u nas to sie nazywa fomcore i "poważni" fotografowie używają tego na metry ... łatwo jest zbudować biała ścianę, a takim samym czarnym fajnie się blokuje i podbija kontrast.
Inwestycja w blendę z prawdziwego zdarzenia bardzo szybko się zwraca i w odpowiednich rękach przynosi świetne efekty:
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=130
więcej przykładów tutaj
U nas "to" się nazywa po prostu pianka. Dostępne jest w każdym sklepie dla plastyków i architektów, najczęściej w formacie 100x70 cm. Cena ok 20zł za 100x70x1 cm.
Niestety mimo zalet, które wymienił Van ma też wady. Szybko się niszczy - brudzi, gniecie, łamie, wilgoć też im nie służy. Mało poręczne przy pracy w plenerze.
Właśnie czytam to co napisaliście ;) w między czasie dodam foto. Poźniej dam re-poste :D
Tak więc foto:
Co do fotki ze mną w kadrze, tryb M z f/2.8, 1/80 i bodajże ok. 40mm (strasznie scropowałem fotkę - koleżanka popełnia ten błąd co ja na początku czyli centralny kadr :p ) No i doświetlana lampą odbitą od sufitu - jak na to wpadliście?? Zdjęcie aż tak 'spłaszczone'? :o
1/80s? to skad podwojne naswietlenie?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Twoje podstawowe bledy na nowej fotce - plastikowa twarz i wg mnie za duzo cieni na niej. Wez przez jakis czas nie uzywaj clarity ani blurow:p
rzygam przekombinowanym BLUREM!!! musiałem...
Jakiś czas temu "moja piękniejsza połowa" ustrzeliła to zdjęcie... znalazłem je, podczas porządków na twardych dyskach.
5d, 50/1.4@2.8, ISO 200, 1/400sec. +LR2
pozdrawiam
Skupiając się tylko na twarzy to jest ok, ale patrząc dalej : ręce strasznie wynaturzone. Lewa złamana w łokciu w drugą stronę, a prawa ma zanik.
Ojj, Van co Ty żeś ze mną zrobił :p Jedno co zauważyłem to to że inaczej fotograf i inaczej zwykła osoba patrzy na zdjęcie :p Po co robić 'lepiej' krzywe i 'ozimniać' WB jak jest dobrze według przeciętnego zjadacza chleba :o
Co do ekspozycji to masz 200% racji :D Sam będę się bawił teraz ze spotem i blokowaniem AE - muszę zobaczyć jakie będą efekty. Ale ogólnie bardzo przydatna rada ;)
Taak, składam na blendę bo inne pierdółki są po prostu do niczego :/ Nie dają zamierzonych efektów i tyle. A no i jak zauważyłeś że to jest doświetlane lampą??
Jakie podwójne naświetlenie :shock: Clarity jeszcze nie używałem :D Po co to w portrecie ;)
Smacznego ^^
podwojne naswietlenie w sensie takim, ze widac dwa razy Twoje ramie, jakby czas byl za dlugi, Ty sie poruszyles i lampa blysnela na druga lamelke:)
clarity - czytales jakas ksiazke o photoshopie/lightroomie ?:)
o odbiciu w szybie nie pomyslalem, bo skojarzylo mi sie z moimi ostatnimi zdjeciami z pierwszego analoga, jak robilem na Av, a on mi dobieral czasy, ktory w ogole lampy nie uwzglednial (w mieszkaniu) i moja chrzesnica na kazdym wystepuje podwojnie ;/
co do ksiazki - jest temat w dziale dla poczatkujacych chyba, nie czytalem go, ja poki co przegladalem 2 ksiazki Scotta Kelby. Są lekkie i nie mają suchej wiedzy, tylko praktyczne wskazowki, tego potrzebowalem. Ale teraz szukam jakiegos rzetelnego podrecznika do obrobki.
Z moich ksiazek to Sekrety mistrza fotografii cyfrowej, fajne tricki i
System 7 punktow - tu korzystał z clarity:) Zreszta na ogol jak robie na szybko i wygladzam skore to usuwam punktowo kropki, potem clarity leciutko (czasem za mocno;/), a jak sie przykladam do ktoregos zdjecia to kopiuje warstwe tła, potem wrzucam na nią gausian blur, daje maske i maluje tylko te miejsca, ktore maja miec blura (zostawiam oczy, nos, jakies linie jakies wyznaczajace ksztalt twarzy itp). Jest on oczywiscie za mocny, to potem opacity zmieniam tak zeby bylo widac fakture twarzy (jesli chce) a jednoczesnie zeby wygladzilo.
Poszukaj tez filmików apropo photoshopa, na P2P jakims pewnie sciagniesz. Chyba National Geographic mialo taki kurs, jak wygladzac skore, wybielac oczy, zeby itp i tam pokazywali jak dobrze obrabiac portrety. Oczywiscie na pewno ludzie tu mają swoje, lepsze patenty.. ale czy zdradzą ?:)
Panowie i ja chciał bym zasięgnąć obiektywnej opinii, co skopałem w tym zdjęciu,które miało być portretem.
Bo jedyne co ja widzę to to że mało korpusu,ciała.... ale pewno ma jeszcze x wad niedostrzegalnych dla mnie.
Fotka praktycznie spontan, na połowinkach klasowych, canon 350d+ 18-55kit+ speedlite 430ex +2/3ev skierowana głowica w górę 75', przysłona 5.6 iso 400, jedyne zmiany to z kolor na sepie.
Czy fotka tylko do śmieci się nadaję???
Dziękuję za poświęcony czas na mojego gniota...
kadr do bani ! mogłeś ja złapać od piersi no i więcej przesunąć kadr w prawo ;) no ale mimo tego mysle ze zdjecie nadawaloby sie do albumu klasowego ;)
btw ladna dziewczyna ;)
mi jakos nie pasuje kwadratowy kadr..
i u mnie za czarne, nie widac wlosow w prawym gornym rogu /ale ja mam nieskalibrowany monitor :? /
Jeden z moich pierwszych postow to bedzie :)
Dorzucam kilka portretow dzieci do oceny, nie boje sie krytyki i czekam na szczere wypowiedzi. Nie mam duzego doswiadczenia wiec kazda rada mile widziana :)
Chodzi mi o trzecie zdjecie. Jak sobie radzicie z przepaleniami na twarzy?? Wystarczy ze troszke sloneczko na twarz wejdzie i wszysko powypalane :(
Drugie i trzecie znakomite. Pomiar ekspozycji na -, a później dopalanie z rawa. Zawsze można wywołać jeszcze dwa razy, albo clarity na -, albo na krzywych, albo pędzlem w PSie... Jest wiele możliwości.
Dwójka genialna!
Jeszcze dodam ze pierwsze dwie foty to:
50D 85@1.2 a ostatnia 5D 85@1.6
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzieki za szybka odpowiedz :)
Musze poczytac wlasnie o tych krzywych i sprobowac sie nimi pobawic.
Przewaznie uzywam narzedzie Recovery w LR ale nie jestem do konca zadowolony z jego dzialania.
To wrzucam jeszcze jedna fotke malego z jego nowa zabawka :)
CoobaCK - dla mnie #3 swietna, przy #2 jakos dziwnie przedmiot z tla zlewa sie z glowa maluszka, i wychodzi taaaaakaaa wieeeelkaaaa
Ostatnie mi się podoba:-) bardzo ładne, delikatne światło i do tego krzywy kadr też pasuje.. i nie ma to nic wspólnego z 85/1.2L:p
2 ostatnie wedlug mnie najlepsze ;))
maly crossik do pojechania
To dobrze czy zle ?? :twisted:
Spoon do takiej foty jak twoja trzeba dobrego miejsca :/
Dla mnie pierwsza klasa!!
Mam tez cos na ten desen :) Moja dziewczynka :)
.... wiem ze sie nie wstrzelilem z ostroscia:twisted:
no niestety. jakby tego było mało to kompresja też zjadła sporo jakości..;)
No oczywiscie, że dobrze.. miałem zamiar pochwalic to zdjecie ze względu na umiejętność dostrzeżenia dobrego światła pomijajac kwestie sprzetowe, bo nie watpie, że i bez nich zrobilbyś cos podobnego:-)
Pozdrawiam
Witam, moje pierwsze kroki ;)
http://img15.imageshack.us/img15/2641/29780926jw9.jpg
Pozdrawiam
Pierwsze wykonane przeze mnie zdjęcie, które zamieszczam na forum. Pozdrawiam.
Oh taak:) ALe jest bardzo właśnie..ten...intrygująco przez to, że tych ust nie widać. POzostają domysły...IMHO usta jak czereśnie. Tylko trochę za dużo blurowania a jeśli nie jest to blur dodany to i tak za dużo rozmycia (górna krawędz, i lewy bok).
Jest ciaśniutko...aż by się chciało kolejne z oddechem pełną piersią;)
Tak dodałem bokeh - przysłona 4.0 więc blur pierwotnie nie był tak "agresywny". Co do kolejnego "z oddechem pełną piersią" muszę to uzgodnić z modelką ;-) A tak poważnie, to ciasny portret jest prostszy w wykonaniu, tak na dobrą sprawę więcej zależy od poprawnej obróbki twarzy, chociaż przyznam się że tu praktycznie nic nie ruszałem, bałem się infami za blur ;)
Paenka dziękuję za pozytywny komentarz.
Djaras i nax - rozgryźliście mnie Panowie - to 430 EX II którą mam w stopce;-). Niestety warunki oświetleniowe były na tyle słabe, że już chciałem rezygnować z robienia zdjęć w ogóle ale w sukurs przyszła taka malutka quasi brama wykonana z cegłówki (niedaleko Zamku w Lublinie). Naturalnie nie miałem sumienia żeby skrzywdzić Małgosię flashem prosto w twarz dlatego poprostu go odbiłem od ściany po mojej lewej stronie, w zasadzie metodą prób i błędów udało mi się ustawić odpowiednio palnik (cała brama miała jakieś 2 metry szerokości). Nie gimnastykawał bym się aż tak bardzo gdybym miał zestaw mobilny i aktualnie czekam na parasolkę, statyw, kabel synchro. Z czasem może dokupię jeszcze jedną lampę. Niestety narazie nie stać mnie na inwestowanie w sprzęt, zajmuję się fotografią czysto amatorsko i tak ma pozostać. Pozdrawiam.
Jeśli to są Twoje początki z portretem to gratuluje ;) oby tak dalej. Mimo to chciałbym jeszcze zobaczyć parę innych portretów w Twoim wykonaniu. pozdro
Narazie powstrzymam się z uploadowaniem zdjęć, nie chciałbym zepsuć pierwszego wrażenia. Pozdrawiam
I ja spróbuję..