-
Odp: Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Łatwiej trafić mało używany aparat niż diesla po dziadku z Niemiec z <100k przebiegu.
I co ważniejsze - stosunkowo łatwo przebieg można zweryfikować.
eeee spoko ;) mam właśnie takiego diesla od lat 14-tu, pali 5 l ropy i jest nie do zdarcia :D wymieniłem tylko ostatnio amorki ;)
wystarczy dobrze poszukać i umieć zweryfikować bajki opowiadane przez sprzedającego ;) nawiasem pisząc większość używanego sprzętu jak puszki i szkła kupowałem właśnie tutaj przez CB i polecam tą droge, bo zawsze było miło i profesjonalnie - są tutaj ludzie poważni, którym zależy na opinii :)
-
To ciekawe co piszecie,jak rozmawialem z gosciem na temat tego aparatu to powiedzial mi ze jest jakis trik programowy na osx ktory pozwala odczytac przebieg 5d,oczywiscie nie wierzylem mu do konca zaproponowalem nawet ze wezme aparat,wysle na swoj koszt do serwisu i jesli serwis stwierdzi ze przebieg wynosi wiecej niz 10k to anulujemy zakup a gosciu zwraca mi pieniadze.Zgodzil sie,oczywiscie takie cuda panowie nie w Polsce,obecnie przebywam w Irlandii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
poli_x
To ciekawe co piszecie,jak rozmawialem z gosciem na temat tego aparatu to powiedzial mi ze jest jakis trik programowy na osx ktory pozwala odczytac przebieg 5d,oczywiscie nie wierzylem mu do konca zaproponowalem nawet ze wezme aparat,wysle na swoj koszt do serwisu i jesli serwis stwierdzi ze przebieg wynosi wiecej niz 10k to anulujemy zakup a gosciu zwraca mi pieniadze.Zgodzil sie,oczywiscie takie cuda panowie nie w Polsce,obecnie przebywam w Irlandii.
średnio czasem tygodniowo mnie i innym osobom wychodzi 300 zdjęć - daje to rocznie: 10.800 klapnięć! Jakoś nie uwierzę, że aparat który produkowano od roku 2005 do ca 2008 (czyli powiedzmy, że ma minimum 5 lat a max nawet 8) zrobił tylko 5.500 klapnięć ???
Ktoś go bardzo chyba nie lubił :P
z ciekawości zapytam ;) cena powyżej 3k zł ?
;)
cuda to pod innym adresem :D
Nie chciałbym nikogo urazić, ale naprawdę obecnie nie widzę żadnych podstaw, aby kupować I mark zamiast II mark. 5D I mark to znakomity aparat (użwywałem go wiele lat i nigdy mnie nie zawiódł!) ale jego czas jak wszystko na tym swiecie najzwyczajniej minął...
oczywiście dobry fotograf zrobi zdjęcie drzwiami od stodoły, ale czasem LV i nowsza matryca z wyższym ISO pozwoli wyjść poza ograniczenia poprzedniej wersji - to IMO
Pozdrawiam ^^
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Naprawdę ciężko brać na serio to, co pisze ktoś będący jednym z najaktywniejszych uczestników wątków onanistyczno-sprzętowych na forum.
Nie wiem jaka jest przyczyna zaglądania innym do torby. Może cię nie stać (to nie jest żaden zarzut, mnie też na wiele rzeczy nie stać) i zazdrość zżera?
Oj, człowieku... piszesz to do kogoś, którego jedyną L-ką jest tzw. "bieda L-ka" 70-200/4 (bez stabilizacji), a aparat to +/- pięcioletni crop.
Oceniasz innych z zaskakującą łatwością jak na posiadacza stopki z takim manifestem.
Moim zdaniem powinieneś, jak to się teraz ładnie mówi, wyjść z ukrycia ;-)
Zabronisz mi pisać i czytać o sprzęcie czy jak? To że nie mam plecaka eLek oznacz , że nie mam brać udziału w forum? Troche błędne myślenie masz a zazdrość jest mi obca bo niczego nie wnosi :) Radziłbym zakończyć osobiste wycieczki a jesli chcesz ze mna porozmawiać zapraszam do kontaktu.
PS - nie wiem co masz na myśli wyjśc z ukrycia, nie jestem anonimem na tym forum ani w necie. Miłego dnia życzę
-
Cena ponizej 3k :)
Ok,to jak w takim razie sprawdzic aparat? Zeby wiedziec ze wszystko z nim ok...?
A w nowy 40/2.8 za 450zł uwierzysz?:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
poli_x
I tego sie trzymaj... byleby oddał w razie wysokiego przebiegu.
Miałem taki przypadek - kupiem 5D na allegro, przebieg ok 40k ale bez potwierdzenia. Umówiłem się jak piszesz powyżej. Sprzet przyjechał, stan masakra... zajechany tak ze szok. Niestety jakoś nie byłem w stanie tego ocenić wcześniej oglądając zdjęcia. Oddałem na Żytnią. Sprawdzili przebieg. 220k. Oddalem puche, gosc oddał kase.. szukałem dalej;)
-
A ja wierzę, że można na takie puszki trafić.
Powiem więcej, znam takich ludzi - w PL właśnie ,którzy mają sprzęt z wyższej półki i robią nim naprawdę niewiele zdjęć.
-
Ja też znam takiego jednego. Czasami go widuje w lustrze, zamiennie z Bobem (Twin Peaks).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Selena
A ja wierzę, że można na takie puszki trafić.
Powiem więcej, znam takich ludzi - w PL właśnie ,którzy mają sprzęt z wyższej półki i robią nim naprawdę niewiele zdjęć.
jakby co też mam znajomego, który sprzedaje właśnie 1Ds mark III a foci równie amatorsko jak ja - dla swojej przyjemności :) z tą różnicą, że ja swojego aparatu używam dosyć często a kolega raz w miesiącu :)
doszeł jednak do wniosku, że ta "przyjemność" go za drogo kosztuje i zostaje przy 50D :D
-
Niedawno (niecały rok temu) kupiłem 5D z przebiegiem znacznie poniżej 10000 - potwierdzonym dokumentem z Żytniej, za kwotę powyżej 3000 zł, od znanego i szanowanego kolegi z naszego forum. Stan aparatu był jak nowy. Kolega przed kupnem odpowiedział na moje pytania dotyczące historii aparatu.
Da się. Na naszym forum kupiłem dwa obiektywy i ten aparat, i jak candar powiedział "przez CB i polecam tę droge, bo zawsze było miło i profesjonalnie - są tutaj ludzie poważni, którym zależy na opinii".
-
Co do nówek prawie nieśmiganych ;) to ja miałem do czynienia z 500D które wyglądało jakby było wyjęte z pudełka, a w rzeczywistości miało przebieg w okolicach kilkudziesięciu tysięcy na drugiej migawce. Aparat był używany w pracowni do robienia zdjęć dokumentów. Cały czas na statywie w niemal sterylnych warunkach, nawet folia na wyświetlaczu była :D.
-
Ja niedawno zmieniłem 50D na 5D i jestem z tej wymiany zadowolony. Kupiłem również od forumowicza z już wymienioną komorą lustra. O trwałość sprzętu się nie boję, im strarszy tym trwalszy mam wrażenie :-) Czego mi brakuje? Life view w zdjęciach ze statywu... Z możliwości AF w 50D w pełni raczej nie korzystałem więc nie odczuwam jakoś specjalnie słabości AF w piątce, jak dla mnie działa lepiej niż dobrze :) Do mojego typu fotografii 5D jest stworzone idealnie (tak jak w tym video Canon 5D vs 1D - YouTube )
Z żywotnością migawki bywa różnie, ale podobno te aparaty średnio 200 tys. przelatują na pierwszej, więc migawką się nie martwię, podejrzewam że go sprzedam zanim skończy żywot (oby :-)).
-
widzę, że niektórzy nie potrafią pojąć, że są na świecie użytkownicy starej 5tki, którzy nie strzelają jak leci 10tys/rok i więcej , tylko używają aparatu wtedy gdy rzeczywiście potrzebują, a potrzebują może kilka razy w roku na kilkaset fotek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
widzę, że niektórzy nie potrafią pojąć, że są na świecie użytkownicy starej 5tki, którzy nie strzelają jak leci 10tys/rok i więcej , tylko używają aparatu wtedy gdy rzeczywiście potrzebują, a potrzebują może kilka razy w roku na kilkaset fotek.
:confused: ^^
spoko :mrgreen:
Ci niektórzy użytkownicy robią jedno jedno zdjęcie z ręki na wysokim ISO w słoneczny dzień ;) i często nie używają nawet 20% możliwości aparatu (aby daleko nie szukać ja nie filmuję w ogóle, a znam takich, którzy wyłącznie filmują :)
A ci inni użytkownicy starej 5D stawiają ją na statywie używając natywnych ISO i stosując bracketing ekspozycji na jedno zdjęcie poświęcają czasem powyżej 10 klapnięć - czyli czasem zrobią pięć zdjęć z ponad pięćdziesięcioma "klapnięciami" lustra (w cudzysłowiu, bo ci "niektórzy" podnoszą lustro, aby mieć pewność nieruszonych fot :D
Nawiasem pisząc nie trzeba kupować Hammera, aby jeździć do kościoła w niedzielę :lol:
ps. magia pełnej klatki na mnie nie działa, ale lubię małą GO. O osławionej "plastyce" FF wolę się nie wypowiadać, aby nie wywoływać wilków z lasu ;)
ps.
Aby nie było! 5D mark I i II polecam zawsze i wszystkim, bo to znakomite puszki. Ale nie trzeba popadać w skrajność, że innymi puszkami nie da się robić zdjęć ;)
podobnie z "robieniem" zdjęć - dla jednych to przyjemność (dla mnie amatora np.) ale dla wielu konieczność (osoby zawodowo związane z fotografowaniem)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
ps. magia pełnej klatki na mnie nie działa, ale lubię małą GO.
Przecież ta mała GO wynika m.in. z rozmiaru elementu światłoczułego, więc chyba jednak działa...
-
ja cały czas na pierwszej migawce swojego użytkuję a mam go od 2007 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Przecież ta mała GO wynika m.in. z rozmiaru elementu światłoczułego, więc chyba jednak działa...
iii tam ;)
w teorii różnica 1EV w jasności szkła wyrówna szanse, problemem będzie inny dystans od obiektu ;) ale to już inna bajka po wielokroć wałkowana ;) miałem długo 7D i jakoś nie miałem z tym problemu :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Ja do takich należę i potwierdzam, mam aparat od 2007 roku i nie wiecęj niż 10tys fotek. :-)
Też jade jeszcze bez serwisu, nic nie było wymieniane :-)
Pzdr
-
To ja mam dla wszystkich podejrzliwych, niedowierzających i szukających sensacji propozycję. Mam 5D kupione dwa lata temu z przebiegiem 9000 i przez te dwa lata ja dodałem 4000 zdjęć. Aparat zrobił więc 13 tys. zdjęć. Wierzycie czy nie? Jeśli nie wierzycie umawiamy się na Żytniej, sprawdzamy przebieg i jeśli mówię prawdę to wygrywam zakład. O co się zakładamy?
A teraz dlaczego zrobiłem tylko 4 tys. zdjęć? Bo nie robię zdjęć zawodowo. Dlaczego więc kupiłem 5D? Bo miałem taki kaprys :) Wychowałem się na analogu gdzie rocznie robiło się po 100-200 zdjęć kolorowych (wcześniej czarno-białych też nie więcej bo filmów nie można było kupić). Myślenie ZANIM nacisnę spust migawki mam we krwi, nie muszę robić 20 zdjęć aby wybrać to jedno dobre. Mam jeszcze 10D od bodajże 2005 roku z potwierdzonym przebiegiem 33 tys. zdjęć z czego ja zrobiłem 20 tysięcy. A kolega który piszę, że w Polsce takie przebiegi nie są możliwe i że mieszkają tu sami oszuści niech sobie stąd idzie na irlandzkie fora i niech nas nie obraża.
-
Zaczynam się zastanawiać czy coś ze mną nie tak skoro dopiero przekręciłem niedawno licznik 9999, a jakoś mam chyba ze dwa lata (ver. II ). Gdzie wy te zdjęcia trzymacie ? A może sami informatycy z dostępem w firmie do enterprise storage ?
No chyba że trzaskamy po 100 zdjęć jednego ujęcia , potem BF,FF,bateryjki, i kasowanie, to ok :D
aha, może i stare nawyki z kliszy pozostały ... też jakaś opcja
-
Ja kupiłem 5D1 w 2009 przy stanie 4000, przez niespełna 4 lata zrobiłem 16 tyś, w międzyczasie wymieniłem mirrorbox. Puszka powędrowała do innego użytkownika tego forum ze stanem licznika 20 tyś i jestem przekonany, że on też jej nie "zajeździ". Przesiadłem się na 6D i nawiązując do pytania zawartego w temacie wątku, jeśil możemy zrezygnować z wysokiego iso, trybu filmowego i z wodotrysków to zakup classica wg mnie jest bardzo dobrą alternatywą.
-
To ja może też coś napiszę. 5d miałem już 2 razy i ostatnio kupiłem po raz 3 z przebiegiem 16 tyś. więc da się :) Wygląda jak nowy i mimo, że zapłaciłem za niego 3200 to nie żałuję. Wygląda na to, że wracam do pierwotnej konfiguracji i odpowiadając na pytanie to oczywiście warto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Ja kupiłem 5D1 w 2009 przy stanie 4000, przez niespełna 4 lata zrobiłem 16 tyś, w międzyczasie wymieniłem mirrorbox. Puszka powędrowała do innego użytkownika tego forum ze stanem licznika 20 tyś i jestem przekonany, że on też jej nie "zajeździ". Przesiadłem się na 6D i nawiązując do pytania zawartego w temacie wątku, jeśil możemy zrezygnować z wysokiego iso, trybu filmowego i z wodotrysków to zakup classica wg mnie jest bardzo dobrą alternatywą.
Powiedz jak wrażenia z przesiadki? cieżko jest się przyzwyczaić do nowego rozkładu guzików? możesz porównać AFy? mi czasem brakuje wysokich ISO...
-
No ja swoją 5kę kupiłem razem z 40/2.8 - jakość obrazka mnie powala.
Da się ustawić ISO 3200?
Bo ISO 1600 wygląda jak ISO 400 z mojego poprzedniego aparatu....
-
Da się tylko musisz włączyć funkcje dodatkowe iso w CFn. Będziesz miał wtedy ISO 50 i 3200
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Da się tylko musisz włączyć funkcje dodatkowe iso w CFn. Będziesz miał wtedy ISO 50 i 3200
Znalazlem,dzieki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Zapomniałeś o AFie wspomnieć. 5d nie jest królem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
a jakie to ma dzisiaj znaczenie skoro trafienie idelanej sztuki która będzie idealnie ostrzyć z posiadanymi słoikami to prawie jak wygrana w totka...takich czasów niestety dożyliśmy..........
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Powiedz jak wrażenia z przesiadki? cieżko jest się przyzwyczaić do nowego rozkładu guzików? możesz porównać AFy? mi czasem brakuje wysokich ISO...
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
Z marszu przestawiłem się na nową guzikologię, ale w tej materii 5 miło wspominam. AF jest przede wszystkim dużo szybszy i środkowy jest bardzo dobry, w dobrych warunkach na bocznych też można polegać. Z jednym wyjątkiem: z moim C50/1,4 AF jest nieprzewidywalny, ale na 5 też nie było różowo, wnioskuję, że w tym przypadku winne jest szkło. Szału nie ma ale AF w 6 jest sporo lepszy, szczególnie jak brakuje światła. W złych warunkach, wysokie iso i te -3 ev środkowego punku to inna bajka. To był główny powód mojej przesiadki z 5 na 6.
-
ja pierniczę.. właśnie odkryłem coś takiego jak "AF point activation area" w CFn.. czemu u licha domyślnie jest to wyłączone?! AF od razu dostał skrzydeł...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ja pierniczę.. właśnie odkryłem coś takiego jak "AF point activation area" w CFn.. czemu u licha domyślnie jest to wyłączone?! AF od razu dostał skrzydeł...
Ale to ma tylko wpływ na Ai servo z tego co się orientuje:)
-
musiałbym jeszcze sprawdzić, ale wczoraj na one shot w pokoju ze światłem żarowym celowałem na przedmiot w cieniu i bez tej funkcji Tamron ustawił ostrość w niecałą sekundę, a po włączeniu funkcji ustawił ostrość niemal błyskawicznie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
jest wyłączone, bo "powiększa" punkt AF i może ustawić w innym miejscu niż chciałeś
dodatkowe czujniki nie są oznaczone w wizjerze
-
eee bez przesady.. od dziś będę tego używał :) ciekawe czy tym razem da radę sfocić głowę biegnącego w moją stronę psa :D zawsze mi wychodził w takim przypadku ostry ogon...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
musiałbym jeszcze sprawdzić, ale wczoraj na one shot w pokoju ze światłem żarowym celowałem na przedmiot w cieniu i bez tej funkcji Tamron ustawił ostrość w niecałą sekundę, a po włączeniu funkcji ustawił ostrość niemal błyskawicznie
Być może nie mam racji..:) Opcja włączona- przetestujemy. Problem może być na dalsze odległości kiedy ustawiamy na cos wielkości punktu AF
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Opcje dwie, standard i expanded. Miałeś na ta pierwszą?
-
Ja mam na stałe włączone expanded i w sumie piątka trafia zawsze tam gdzie chcę. Nawet ptaki przez gałęzie jak tu:
https://www.dropbox.com/s/04oaiztfrn...0-IMG_6679.jpg
To są czujniki wspomagające umieszczone mniej więcej ukośnie.
Tak to dokładnie wygląda:
-
ja od poczatku mam wlaczone :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
haze
One działają tylko w Servo...
-
A to ciekawe, bo w white paper napisano inaczej (owszem wzmianka o AI Servo jest myląca).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
haze
Nie napisano inaczej. Wszystkie zdania do dwóch ostatnich dotyczą wyłącznie punktu centralnego, a nie punktów wspomagających - które jak napisałem wcześniej, działają tylko w AI Servo.
-
Widocznie inaczej rozumiemy język angielski ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
haze
Widocznie inaczej rozumiemy język angielski ;-)
Mój jest raczej bez zarzutu, ale nic nie stoi Tobie na przeszkodzie dokładniej wczytać się w instrukcję aparatu, jeśli masz dalsze wątpliwości. W podręczniku do 5D Mark II, który funkcjonalnie ma identyczny AF co pierwszy 5D, na stronie 80 (w manualu zaktualizowanym dla aparatów z firmware 2.x) jasno zostało napisane, że sześć wspomagających, ukrytych punktów ostrzenia aparat może aktywować w trybie AI Servo. Kolejna wzmianka o tym, że punkty wspomagające nie są dostępne poza trybem Servo jest na stronie 83. I w końcu na stronie 199, w opisie funkcji C.Fn. AF point area expansion czytamy, że po wybraniu trybu AI Servo i punktu centralnego, aparat może po aktywowaniu tej opcji korzystać z ukrytych punktów wspomagających. Wystarczy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
W podręczniku do 5D Mark II, który funkcjonalnie ma identyczny AF co pierwszy 5D, na stronie 80 (w manualu zaktualizowanym dla aparatów z firmware 2.x) jasno zostało napisane, że sześć wspomagających, ukrytych punktów ostrzenia aparat może aktywować w trybie AI Servo. Kolejna wzmianka o tym, że punkty wspomagające nie są dostępne poza trybem Servo jest na stronie 83. I w końcu na stronie 199, w opisie funkcji C.Fn. AF point area expansion czytamy, że po wybraniu trybu AI Servo i punktu centralnego, aparat może po aktywowaniu tej opcji korzystać z ukrytych punktów wspomagających. Wystarczy?
No, tak właśnie jest to opisane i z takim przekonaniem focę już ładnych parę lat. Przyznam, że zaskoczyła mnie ta dyskusja u schyłku istnienia 5D na tym fotograficznym swiecie :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No, tak właśnie jest to opisane i z takim przekonaniem focę już ładnych parę lat. Przyznam, że zaskoczyła mnie ta dyskusja u schyłku istnienia 5D na tym fotograficznym swiecie :(
Kwestia dotyczy również 5D Mark II, który jeszcze trochę będzie istniał. Zresztą - wyciąganie fragmentów z oficjalnych materiałów to jedno, ale logiczne myślenie to drugie. Bowiem jak sobie wyobrazić przeznaczenie takiego super pola, złożonego z siedmiu punktów w obrębie okręgu zabierającego może z 10% całego kadru? Co takie pole miałoby mierzyć w trybie pojedynczego AF - bo przecież nie ostrość obiektów przed aparatem? Warto sobie uświadomić, że po to Canon wprowadził w pewnym momencie tryb Spot AF, kiedy stało się jasne, że zwykłej wielkości pojedyncze punkty AF bywają zbyt duże. Punkty ukryte są po to, żeby wspomagać śledzenie poruszających się obiektów w punkcie centralnym w sytuacji, kiedy te obiekty by na moment uciekały poza ten punkt (na czas przekadrowania obrazu przez fotografa).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Wystarczy?
Tak ;) Przepraszam zatem za mój brak logicznego myślenia... Instrukcję do 5D mam w języku niemieckim więc nigdy jej nie zgłębiałem, a zmyłką jest również fakt, że w puszkach jak 50D czy nawet 450D centralny punkt jest podwójnie czuły dla szkieł f2.8 i jaśniejszych poprzez aktywację czujników które właśnie leżą po skosie (a tu ze schematu wygląda to podobnie...).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
haze
Tak ;) Przepraszam zatem za mój brak logicznego myślenia... Instrukcję do 5D mam w języku niemieckim więc nigdy jej nie zgłębiałem, a zmyłką jest również fakt, że w puszkach jak 50D czy nawet 450D centralny punkt jest podwójnie czuły dla szkieł f2.8 i jaśniejszych poprzez aktywację czujników które właśnie leżą po skosie (a tu ze schematu wygląda to podobnie...).
Mniejsze aparaty nie mają żadnych ukrytych czujników do wspomagania czegokolwiek. Twój błąd polega na nie zrozumieniu jak jest zbudowany centralny czujnik AF w większości aparatów Canona z amatorskiej i półprofesjonalnej półki. Tekst, który przytoczyłeś dotyczy (poza dwoma zdaniami na końcu) budowy wyłącznie centralnego punktu ostrości, na który składa się kilka sensorów: osobno wymienionych czujników wykrywających linie poziomie, osobno linie pionowe - jest ich kilka, a wszystkie razem budują punkt centralny. Wyklikaj sobie zdjęcie samego układ AF, a nie tylko schematu rozkładu punktów, to ta kwestia będzie mam nadzieję jasna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
co w tym dziwnego? stare 5D przestały już robić zdjęcia? wydaje mi się, że jeszcze długie życie przed nimi :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
wydaje mi się, że jeszcze długie życie przed nimi
Przynajmniej w pewnych kręgach. Dla jednego 5D będzie aparatem kultowym/klasykiem, dla drugiego złomem, bo stary i NIEMODNY. Dla tych drugich 5D to trup właśnie przez tą "niemodność", a nie rzeczywiste braki.
-
mam 5d classic, kupilem bo trafila mi sie praktycznie nowka za 3500zl z uk
uzywam do manualnych szkiel OM oraz bardzo dobrych m42
na codzien pstrykam nikonem d300
i moim zdaniem 5d a d300 to przepasc, na korzysc d300 oczywiscie
glownie chodzi o ergonomie, opcje ustawienia, jakosc obrazu, dynamika, dostep do funkcji
canon 5d to bardzo prosty aparat
nie wiem czy moglbmy polecic go komus dla kogo mialby byc jedynym aparatem