Strona 17 z 30 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 294

Wątek: Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?

Co do nówek prawie nieśmiganych to ja miałem do czynienia z 500D które wyglądało jakby było wyjęte z pudełka, a w rzeczywistości miało przebieg w okolicach kilkudziesięciu tysięcy na drugiej migawce. Aparat był używany w pracowni do robienia zdjęć dokumentów. Cały czas na statywie w niemal sterylnych warunkach, nawet folia na wyświetlaczu była .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Ja niedawno zmieniłem 50D na 5D i jestem z tej wymiany zadowolony. Kupiłem również od forumowicza z już wymienioną komorą lustra. O trwałość sprzętu się nie boję, im strarszy tym trwalszy mam wrażenie :-) Czego mi brakuje? Life view w zdjęciach ze statywu... Z możliwości AF w 50D w pełni raczej nie korzystałem więc nie odczuwam jakoś specjalnie słabości AF w piątce, jak dla mnie działa lepiej niż dobrze Do mojego typu fotografii 5D jest stworzone idealnie (tak jak w tym video Canon 5D vs 1D - YouTube )
    Z żywotnością migawki bywa różnie, ale podobno te aparaty średnio 200 tys. przelatują na pierwszej, więc migawką się nie martwię, podejrzewam że go sprzedam zanim skończy żywot (oby :-)).
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

widzę, że niektórzy nie potrafią pojąć, że są na świecie użytkownicy starej 5tki, którzy nie strzelają jak leci 10tys/rok i więcej , tylko używają aparatu wtedy gdy rzeczywiście potrzebują, a potrzebują może kilka razy w roku na kilkaset fotek.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    widzę, że niektórzy nie potrafią pojąć, że są na świecie użytkownicy starej 5tki, którzy nie strzelają jak leci 10tys/rok i więcej , tylko używają aparatu wtedy gdy rzeczywiście potrzebują, a potrzebują może kilka razy w roku na kilkaset fotek.
    ^^

spoko

Ci niektórzy użytkownicy robią jedno jedno zdjęcie z ręki na wysokim ISO w słoneczny dzień i często nie używają nawet 20% możliwości aparatu (aby daleko nie szukać ja nie filmuję w ogóle, a znam takich, którzy wyłącznie filmują

A ci inni użytkownicy starej 5D stawiają ją na statywie używając natywnych ISO i stosując bracketing ekspozycji na jedno zdjęcie poświęcają czasem powyżej 10 klapnięć - czyli czasem zrobią pięć zdjęć z ponad pięćdziesięcioma "klapnięciami" lustra (w cudzysłowiu, bo ci "niektórzy" podnoszą lustro, aby mieć pewność nieruszonych fot

Nawiasem pisząc nie trzeba kupować Hammera, aby jeździć do kościoła w niedzielę

ps. magia pełnej klatki na mnie nie działa, ale lubię małą GO. O osławionej "plastyce" FF wolę się nie wypowiadać, aby nie wywoływać wilków z lasu

ps.
    Aby nie było! 5D mark I i II polecam zawsze i wszystkim, bo to znakomite puszki. Ale nie trzeba popadać w skrajność, że innymi puszkami nie da się robić zdjęć

podobnie z "robieniem" zdjęć - dla jednych to przyjemność (dla mnie amatora np.) ale dla wielu konieczność (osoby zawodowo związane z fotografowaniem)
    Ostatnio edytowane przez candar ; 08-03-2013 o 15:42
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    ps. magia pełnej klatki na mnie nie działa, ale lubię małą GO.
    Przecież ta mała GO wynika m.in. z rozmiaru elementu światłoczułego, więc chyba jednak działa...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

ja cały czas na pierwszej migawce swojego użytkuję a mam go od 2007
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Przecież ta mała GO wynika m.in. z rozmiaru elementu światłoczułego, więc chyba jednak działa...
    iii tam

w teorii różnica 1EV w jasności szkła wyrówna szanse, problemem będzie inny dystans od obiektu ale to już inna bajka po wielokroć wałkowana miałem długo 7D i jakoś nie miałem z tym problemu
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Ja do takich należę i potwierdzam, mam aparat od 2007 roku i nie wiecęj niż 10tys fotek. :-)
    Też jade jeszcze bez serwisu, nic nie było wymieniane :-)
    Pzdr
    Ostatnio edytowane przez Paweł Grabowski ; 08-03-2013 o 16:34
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Pełne uzależnienie

To ja mam dla wszystkich podejrzliwych, niedowierzających i szukających sensacji propozycję. Mam 5D kupione dwa lata temu z przebiegiem 9000 i przez te dwa lata ja dodałem 4000 zdjęć. Aparat zrobił więc 13 tys. zdjęć. Wierzycie czy nie? Jeśli nie wierzycie umawiamy się na Żytniej, sprawdzamy przebieg i jeśli mówię prawdę to wygrywam zakład. O co się zakładamy?
    A teraz dlaczego zrobiłem tylko 4 tys. zdjęć? Bo nie robię zdjęć zawodowo. Dlaczego więc kupiłem 5D? Bo miałem taki kaprys Wychowałem się na analogu gdzie rocznie robiło się po 100-200 zdjęć kolorowych (wcześniej czarno-białych też nie więcej bo filmów nie można było kupić). Myślenie ZANIM nacisnę spust migawki mam we krwi, nie muszę robić 20 zdjęć aby wybrać to jedno dobre. Mam jeszcze 10D od bodajże 2005 roku z potwierdzonym przebiegiem 33 tys. zdjęć z czego ja zrobiłem 20 tysięcy. A kolega który piszę, że w Polsce takie przebiegi nie są możliwe i że mieszkają tu sami oszuści niech sobie stąd idzie na irlandzkie fora i niech nas nie obraża.

Uzależniony

Zaczynam się zastanawiać czy coś ze mną nie tak skoro dopiero przekręciłem niedawno licznik 9999, a jakoś mam chyba ze dwa lata (ver. II ). Gdzie wy te zdjęcia trzymacie ? A może sami informatycy z dostępem w firmie do enterprise storage ?
    No chyba że trzaskamy po 100 zdjęć jednego ujęcia , potem BF,FF,bateryjki, i kasowanie, to ok

aha, może i stare nawyki z kliszy pozostały ... też jakaś opcja
    Ostatnio edytowane przez 7four ; 09-03-2013 o 00:21

Strona 17 z 30 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów