Strona 20 z 30 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 294

Wątek: Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?

Cytat Zamieszczone przez haze Zobacz posta
    A to ciekawe, bo w white paper napisano inaczej (owszem wzmianka o AI Servo jest myląca).
    http://img706.imageshack.us/img706/5...whitepaper.jpg
    Nie napisano inaczej. Wszystkie zdania do dwóch ostatnich dotyczą wyłącznie punktu centralnego, a nie punktów wspomagających - które jak napisałem wcześniej, działają tylko w AI Servo.

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Widocznie inaczej rozumiemy język angielski ;-)
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Pełne uzależnienie

Widocznie inaczej rozumiemy język angielski ;-)
    Mój jest raczej bez zarzutu, ale nic nie stoi Tobie na przeszkodzie dokładniej wczytać się w instrukcję aparatu, jeśli masz dalsze wątpliwości. W podręczniku do 5D Mark II, który funkcjonalnie ma identyczny AF co pierwszy 5D, na stronie 80 (w manualu zaktualizowanym dla aparatów z firmware 2.x) jasno zostało napisane, że sześć wspomagających, ukrytych punktów ostrzenia aparat może aktywować w trybie AI Servo. Kolejna wzmianka o tym, że punkty wspomagające nie są dostępne poza trybem Servo jest na stronie 83. I w końcu na stronie 199, w opisie funkcji C.Fn. AF point area expansion czytamy, że po wybraniu trybu AI Servo i punktu centralnego, aparat może po aktywowaniu tej opcji korzystać z ukrytych punktów wspomagających. Wystarczy?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    W podręczniku do 5D Mark II, który funkcjonalnie ma identyczny AF co pierwszy 5D, na stronie 80 (w manualu zaktualizowanym dla aparatów z firmware 2.x) jasno zostało napisane, że sześć wspomagających, ukrytych punktów ostrzenia aparat może aktywować w trybie AI Servo. Kolejna wzmianka o tym, że punkty wspomagające nie są dostępne poza trybem Servo jest na stronie 83. I w końcu na stronie 199, w opisie funkcji C.Fn. AF point area expansion czytamy, że po wybraniu trybu AI Servo i punktu centralnego, aparat może po aktywowaniu tej opcji korzystać z ukrytych punktów wspomagających. Wystarczy?
    No, tak właśnie jest to opisane i z takim przekonaniem focę już ładnych parę lat. Przyznam, że zaskoczyła mnie ta dyskusja u schyłku istnienia 5D na tym fotograficznym swiecie
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    No, tak właśnie jest to opisane i z takim przekonaniem focę już ładnych parę lat. Przyznam, że zaskoczyła mnie ta dyskusja u schyłku istnienia 5D na tym fotograficznym swiecie
    Kwestia dotyczy również 5D Mark II, który jeszcze trochę będzie istniał. Zresztą - wyciąganie fragmentów z oficjalnych materiałów to jedno, ale logiczne myślenie to drugie. Bowiem jak sobie wyobrazić przeznaczenie takiego super pola, złożonego z siedmiu punktów w obrębie okręgu zabierającego może z 10% całego kadru? Co takie pole miałoby mierzyć w trybie pojedynczego AF - bo przecież nie ostrość obiektów przed aparatem? Warto sobie uświadomić, że po to Canon wprowadził w pewnym momencie tryb Spot AF, kiedy stało się jasne, że zwykłej wielkości pojedyncze punkty AF bywają zbyt duże. Punkty ukryte są po to, żeby wspomagać śledzenie poruszających się obiektów w punkcie centralnym w sytuacji, kiedy te obiekty by na moment uciekały poza ten punkt (na czas przekadrowania obrazu przez fotografa).

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Wystarczy?
    Tak Przepraszam zatem za mój brak logicznego myślenia... Instrukcję do 5D mam w języku niemieckim więc nigdy jej nie zgłębiałem, a zmyłką jest również fakt, że w puszkach jak 50D czy nawet 450D centralny punkt jest podwójnie czuły dla szkieł f2.8 i jaśniejszych poprzez aktywację czujników które właśnie leżą po skosie (a tu ze schematu wygląda to podobnie...).
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Pełne uzależnienie

Tak Przepraszam zatem za mój brak logicznego myślenia... Instrukcję do 5D mam w języku niemieckim więc nigdy jej nie zgłębiałem, a zmyłką jest również fakt, że w puszkach jak 50D czy nawet 450D centralny punkt jest podwójnie czuły dla szkieł f2.8 i jaśniejszych poprzez aktywację czujników które właśnie leżą po skosie (a tu ze schematu wygląda to podobnie...).
    Mniejsze aparaty nie mają żadnych ukrytych czujników do wspomagania czegokolwiek. Twój błąd polega na nie zrozumieniu jak jest zbudowany centralny czujnik AF w większości aparatów Canona z amatorskiej i półprofesjonalnej półki. Tekst, który przytoczyłeś dotyczy (poza dwoma zdaniami na końcu) budowy wyłącznie centralnego punktu ostrości, na który składa się kilka sensorów: osobno wymienionych czujników wykrywających linie poziomie, osobno linie pionowe - jest ich kilka, a wszystkie razem budują punkt centralny. Wyklikaj sobie zdjęcie samego układ AF, a nie tylko schematu rozkładu punktów, to ta kwestia będzie mam nadzieję jasna.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    co w tym dziwnego? stare 5D przestały już robić zdjęcia? wydaje mi się, że jeszcze długie życie przed nimi
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uzależniony Awatar jac+

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    wydaje mi się, że jeszcze długie życie przed nimi
    Przynajmniej w pewnych kręgach. Dla jednego 5D będzie aparatem kultowym/klasykiem, dla drugiego złomem, bo stary i NIEMODNY. Dla tych drugich 5D to trup właśnie przez tą "niemodność", a nie rzeczywiste braki.
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 17-03-2013 o 00:01
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Dopiero zaczyna

mam 5d classic, kupilem bo trafila mi sie praktycznie nowka za 3500zl z uk
    uzywam do manualnych szkiel OM oraz bardzo dobrych m42

na codzien pstrykam nikonem d300
    i moim zdaniem 5d a d300 to przepasc, na korzysc d300 oczywiscie
    glownie chodzi o ergonomie, opcje ustawienia, jakosc obrazu, dynamika, dostep do funkcji

canon 5d to bardzo prosty aparat
    nie wiem czy moglbmy polecic go komus dla kogo mialby byc jedynym aparatem

Strona 20 z 30 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów