Widocznie inaczej rozumiemy język angielski ;-)
Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy
Mój jest raczej bez zarzutu, ale nic nie stoi Tobie na przeszkodzie dokładniej wczytać się w instrukcję aparatu, jeśli masz dalsze wątpliwości. W podręczniku do 5D Mark II, który funkcjonalnie ma identyczny AF co pierwszy 5D, na stronie 80 (w manualu zaktualizowanym dla aparatów z firmware 2.x) jasno zostało napisane, że sześć wspomagających, ukrytych punktów ostrzenia aparat może aktywować w trybie AI Servo. Kolejna wzmianka o tym, że punkty wspomagające nie są dostępne poza trybem Servo jest na stronie 83. I w końcu na stronie 199, w opisie funkcji C.Fn. AF point area expansion czytamy, że po wybraniu trybu AI Servo i punktu centralnego, aparat może po aktywowaniu tej opcji korzystać z ukrytych punktów wspomagających. Wystarczy?
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Kwestia dotyczy również 5D Mark II, który jeszcze trochę będzie istniał. Zresztą - wyciąganie fragmentów z oficjalnych materiałów to jedno, ale logiczne myślenie to drugie. Bowiem jak sobie wyobrazić przeznaczenie takiego super pola, złożonego z siedmiu punktów w obrębie okręgu zabierającego może z 10% całego kadru? Co takie pole miałoby mierzyć w trybie pojedynczego AF - bo przecież nie ostrość obiektów przed aparatem? Warto sobie uświadomić, że po to Canon wprowadził w pewnym momencie tryb Spot AF, kiedy stało się jasne, że zwykłej wielkości pojedyncze punkty AF bywają zbyt duże. Punkty ukryte są po to, żeby wspomagać śledzenie poruszających się obiektów w punkcie centralnym w sytuacji, kiedy te obiekty by na moment uciekały poza ten punkt (na czas przekadrowania obrazu przez fotografa).
TakPrzepraszam zatem za mój brak logicznego myślenia... Instrukcję do 5D mam w języku niemieckim więc nigdy jej nie zgłębiałem, a zmyłką jest również fakt, że w puszkach jak 50D czy nawet 450D centralny punkt jest podwójnie czuły dla szkieł f2.8 i jaśniejszych poprzez aktywację czujników które właśnie leżą po skosie (a tu ze schematu wygląda to podobnie...).
Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy
Mniejsze aparaty nie mają żadnych ukrytych czujników do wspomagania czegokolwiek. Twój błąd polega na nie zrozumieniu jak jest zbudowany centralny czujnik AF w większości aparatów Canona z amatorskiej i półprofesjonalnej półki. Tekst, który przytoczyłeś dotyczy (poza dwoma zdaniami na końcu) budowy wyłącznie centralnego punktu ostrości, na który składa się kilka sensorów: osobno wymienionych czujników wykrywających linie poziomie, osobno linie pionowe - jest ich kilka, a wszystkie razem budują punkt centralny. Wyklikaj sobie zdjęcie samego układ AF, a nie tylko schematu rozkładu punktów, to ta kwestia będzie mam nadzieję jasna.
Ostatnio edytowane przez jac+ ; 17-03-2013 o 00:01
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
mam 5d classic, kupilem bo trafila mi sie praktycznie nowka za 3500zl z uk
uzywam do manualnych szkiel OM oraz bardzo dobrych m42
na codzien pstrykam nikonem d300
i moim zdaniem 5d a d300 to przepasc, na korzysc d300 oczywiscie
glownie chodzi o ergonomie, opcje ustawienia, jakosc obrazu, dynamika, dostep do funkcji
canon 5d to bardzo prosty aparat
nie wiem czy moglbmy polecic go komus dla kogo mialby byc jedynym aparatem