Jak mi Vitez odblokuje wątek.
Dla mnie też gorzej.
Wersja do druku
dobra, popracuję jeszcze nad RAWAMI, bo uważam że można z nich wyciągnąć sporo, fajne światło tam bylo i klimat.
wyciągnę co nieco z cieni.
za krytykę dziękuję.
Micles, Viteza trzeba trochę postraszyć.
Niby jak. Ja swoje powiedziałem, nadal uważam że zostałem potraktowany niesprawiedliwie, a teraz nic nie mogę z tym zrobić, bo żeby mieć odblokowany wątek to musiałbym się ukorzyć i przeprosić, a w sumie nie mam za co. A nowego nie założę, bo to niezgodne z regulaminem (i z moim postanowieniem, że nie będę zakładał nowego wątku, bo chcę zachować stary)
Dobra, po moim ponurym plenerze, czas na to, co najlepsze, czyli reportaż.
Zapraszam do komentowania.
77.
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
Ale nasz zasyyyypałeś ;)
Co do pleneru i ciemności - niektóre są fajne ale niektóre faktycznie za ciemne i takie jakieś. W reportażu też jest różnie od fajnych do bardzo przeciętnych.
Nie napiszę, które jakie bo za dużo tego wszystkiego :)
Nie wiem czy ten reportaż robiłeś już po moich uwagach, czy jeszcze przed, ale znów zbyt wiele krzywych kadrów imho. Zdjęcia z rodzaju "co one tutaj robią": 104 i 126. Numer 120 też tak na siłę trochę.
ten reportaż jest PRZED Waszymi uwagami dot. krzywego kadrowania...
Ostatnio robiłem kolejny, i chyba znowu jest dużo krzywizn..... ja chyba tak po prostu widzę, ale powiem szczerze - dobrze mi z tym..... zobaczymy co przyszłość pokaże, może będzie mniej tych skosów..... nie wiem. Jak wchodzę z aparatem w sytuację to nie myślę czy ma być krzywo czy prosto - patrząc przez wizjer myślę o kompozycji - i robię zdjęcie. Te krzywizny tak jakoś wychodzą same.....
Już nie mam czasu, ale myślę że gdybym pokazał cały repo - 200 zdjęć , to 104,126 i 120 miałyby uzasadnienie.... a tak są trochę wyrwane z kontekstu.
99 - kolor ręki jest dość nieatrakcyjny. Reszta spoko.
powiem Ci tak - dla mnie sprawdzianem dla fotografa - reportera jest powiedzmy 150 zdjęć z danego dnia - wiadomo, niektóre lepsze niektóre gorsze.
Wrzuciłem tu około 50 - to i tak mało..... Na bloga wrzucę cały repo (jak znajdę czas).
Jeśli chodzi o rozbieżność w "fajności" to może kiedyś osiągnę taki poziom żeby mieć 150 super kadrów z danego dnia. ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
się wysiliłeś.
i to ma być czujne oko ? ;-)
Ja doczepię się do kolorystyki, jest ona bardzo różna często wpadająca za bardzo w magentę.
Col do ujęć to kilka jest na prawdę fajnych dynamicznych takich z życiem. Niektóre są dziwne np rzucanie welonem ni choroby nie rozumiem takiego kadrowania ;) No i czasami trochę za wąsko :)
Dobra koniec marudzenia bo gadam jakbym sam robił idealne fotki :P
Może i by pasowało, ale ja mówię głównie o swoich odczuciach, patrząc od strony klienta, czy zwróci on uwagę na takie poruszone zdjęcie, gdzie nic za bardzo nie widać? Może 120 by się jeszcze ratowało, ale jak dla mnie zbyt mocny szum. Właśnie ostatnio odnoszę wrażenie, że jak już się bierze 6000 zł za reportaż, czy więcej, to można zrobić nie wiadomo jak słabe zdjęcie, a ono i tak będzie się bronić.
Dobra, teraz w domu siedzę więc wytknę tylko to co mi się nie podoba, bo tak chyba łatwiej:
87. niepotrzebne
94. po chwili zobaczyłem, że ktoś siedzi bez głowy
96. miny młodych takie jakieś...
97. mina młodego, hmm. Nie ma lepszego ujęcia?
102. niby fajne, ale kolorystyka nie pasuje np do 103.
104. niepotrzebne
106. niby podpatrzona kuchnia, ale jakoś tak bardzo ewidentnie. Jakby np. 107. było nieco szerzej to byłoby jedno zdjęcie za dwa
120. troszkę przesadzone z brakiem jakości
125. fajne, ale niedoświetlone
126. fajne, ale lepiej by pasowało jako np. tło do fotoksiążki ;)
Tak pokrótce, pierwsze (a czasem może drugie) wrażenie. Teraz Ty przeglądaj sobie tasiemca :mrgreen:
Nieeee po prostu monitor skalibrowałem ;)
Kto tyle bierze ? Chociażby prowadzący wszelkie warsztaty :) Poprzeglądaj ich oferty cenowe ;)
xsardas ja czasem specjalnie dodaję jakiegoś kolorku tu i ówdzie, więc to nie kwestia monitora tylko ahtystycznej quasi wizji ;-)
OK, dzięki za suggestions.
przejrzę dokładnie, przemyślę.
o, Pank czyta wątek. Zaraz się będzie wymądrzowywał. ;-)
No nie wiem :P Jak dla mnie to niektórzy i przed warsztatami tyle brali :P A niektórzy i bez warsztatów :P
E tam, za dużo dałeś, nie chce mi się. Generalnie, podobają mi się 79 i 120 nie podobają mi się 96, 97, 126. Obróbkowo, czarno białe fajne ale kolor już mniej. Co do samego doboru materiału to z twojej relacji wynika że przez większość wesela ludzie lody wpierdzielali.
Arek, pokapoka, na prawdę nie masz się czego wstydzić przecież. A wręcz przeciwnie.
Pank, cały reportaż to 200 fotek... wrzucę na bloga całość, jak znajdę czas. Myślę że nie wynika z niego tylko to, że ludzie lody wpierdzielali.
Przyszedł mi do głowy w tej chwili pomysł... Co by ciekawiej było na forum:
Co powiesz na mały battle - REPORTAŻ CAŁOŚCIOWY - materiał niepublikowany dotąd - powiedzmy 150 zdjęć Ty i 150 zdjęć ja ?
:lol:
no niech pokaże - serio jestem ciekaw.
Spoko, ale to musiało by potrwać i nie 150 a 100 bo tyle oddaję.
100 ? ja rozumiem że tyle oddajesz, ale.... na cały dzień reportażu to mało troszkę. Myślę że wybierzesz te 150.... a będzie trudniej i ciekawiej.
Pank, ziomalu, wiem że wybierzesz 150, w końcu chłopak z wawy jesteś ! ;-)
dla mnie rozsądny termin to 2 tygodnie.....
Hm ?
nie masz porfolio żadnego ? nic a nic ?
portfolio na necie oczywiście.
cos jest :D ale jeszcze nie takie jakie bym sobie tego zyczyl - tak mialo byc...
Nie ma mowy, nie będę obrabiał 50% materiału więcej tylko dla tego żeby zrobić battla. Nie dam więcej niż 100 ale możemy się umówić że tematem będzie reportaż i jeżeli uważasz że potrzebujesz 150 klatek żeby pokazać całe wydarzenie to możesz, ja się zmieszczę w 100 razem z plenerem. Ale, tak jak pisałem to musi potrwać, z 2 ślubów które mam na tapecie pokazywałem już kilka zdjęć z plenerów, więc potrzebna zupełnie nowa para, do tego zanim pokażę tutaj całościówkę najpierw muszę oddać zdjęcia parze więc do tematu możemy wrócić za jakieś 2-3 miesiące. Pasi?
eee nie bede w Twom watku podawal linka do PF
Bez pleneru to 70. Ale i tak musi być nowa para bo te 2 które obrabiam są już rozpoznawalne. To nie problem bo teraz śluby mam praktycznie co tydzień aż do października ale muszę jeszcze obrobić, wywołać i oddać. Dla tego proponuję termin za jakieś 2-3 miesiące.
potargujmy się po warszawsku - 80 fotek, sam reportaż.....
termin 2-3 miesiące mi pasuje.
???
a z resztą....niech będzie że Ty 70, spoko.
Ja oddam na pewno 70 a może więcej.
Umowa stoi ?
tylko myślę że ludzie rozpoznają które Twoje a które moje.....
ale trudno, będzie jak będzie.
A stawka ? 10 browarów ? oczywiście Żywiec ?
Dobra, mi pasi zupełna dowolność w ilości zdjęć, chcesz, daj 70 chcesz, daj 150 mi wszystko jedno, chociaż z drugiej strony wystarczy zajrzeć tu żeby zorientować się który jest czyj jeżeli będzie nie po tyle samo więc może umówmy się że między 70 a 80 i tyle. Stawka ok, żywca nie lubię, ale myślę że zwycięzca wybierze markę, ok?
jak można nie lubić żywca ;-)
Dobra, zwycięzca wybiera markę browaru.
OK, obróbka dowolna, może być wszystko kolor, może być wszystko BW, może być mieszane.
Umowa stoi.
Nie marnujcie przestrzeni dyskowej imageshacka, wrzućcie po 5 - i tak głosy ludzie pooddają tak samo :D
Michał z ostatniego wrzutu pobadają mi się tylko 2 zdjęcia z przygotowań. Całość bardzo przegadana.
powiem Ci szczerze. że taki komentarz nic nie wnosi do dyskusji, bo ani nie wiem co znaczy "przegadana" ani "bardzo"....
ale dzięki.
hehe....
nad Bugiem.....bardzo fajne miejsce.
Pank, ja jeszcze tak dopytam - to, że podoba Ci się 120 to taki zgryźliwy żarcik, tak ?
Nie, naprawdę mi się podoba.
Michał chodzi o to, że zdjęcia są przeciętne i jest ich za dużo. To miałem na myśli pisząc przegadane. Inną sprawą jest wrzucać taki materiał na bloga, żeby pary młode miały wgląd w większą ilość zdjęć, a inna wrzucać materiał pod oko innych fotografów. Oko fotografa zawsze będzie dużo bardziej krytyczne. Zdecydowanie lepiej jest obejrzeć materiał składający się z kilku/kilkunastu zdjęć dobrych niż z wielu przeciętnych.
Spójrz tak : zdjęcia 78-82 praktycznie jedno i to samo - wykorzystanie motywu odbicia. Ok młodym tak się zdjęcia oddaje i to rozumiem ale na forum ja wybrał bym max 1. To samo później - 3 zdjęcia pokazujące auto PM - moim zdaniem żadne z tych zdjęć nie jest na tyle ciekawe aby było warte publikacji.
I tak jeszcze kilka razy - to jest przegadanie tematu. Moim zdaniem pod oko innych fotografów lepiej jest pokazać kilkanaście klatek. Mocna selekcja pozwala stworzyć materiał dużo bardziej zwięzłym i zdecydowanie bardziej interesującym. Nie musisz pokazać każdego fragmentu ślubu żeby opowiedzieć całą historię. Nie odbieraj mojej wypowiedzi jako atak bo nie to mam na celu :) Pozdrawiam Szymon
Michał nie nie wszystkie zdjęcia są przeciętne - ale te dobre gubią się w całej ilości.
Kadry które mi się podobają :
79 - fajnie skomponowane
81 - zarówno kadr jak i emocje
88 jest spoko - chociaż ja bardzo nie lubię skosów :)
94 - dzieciak jest ok
112 - za moment - ale szkoda że nie miałeś czegoś szerszego założonego
117 - dobrze pokazany ruch
Tak jak mówiłem tego jest przede wszystkim za dużo :) Pozdrawiam
wrzucam troszkę plenerowych.
127
128
129
130
131
132
133