Lepsze (nowsze) jest wrogiem dobrego. Wybrałbym nowszego 7D zwłaszcza że cały czas tanieje.
Wersja do druku
Lepsze (nowsze) jest wrogiem dobrego. Wybrałbym nowszego 7D zwłaszcza że cały czas tanieje.
Szczerze mówiąc jako użytkownik 50-tki nie wiem czy różnica w cenie przekłada się adekwatnie na jakość obrazka, przecież to dalej Crop. Rozumiem... inny AF, uszczelnienia... Choć z drugiej strony owy AF w 50D nie jest taki zły. Mnie jakoś nie zawiódł ;-) Choć mówię... jestem amatorem :)
Ja bym wolał różnicę w jakiś szkiełko zainwestować.
czyli wracamy do punktu wyjścia :D
Do portretów dla autora wątku 7D nie poprawi zdjęć. 50-tka plus ewentualna zmiana szkiełek na stałki L... z drugiej strony dziwi mnie podejście autora. Niby tylko portret, a zastanawia się pomiędzy Cropami. Dlaczego nie 5D mk I. Dziwacznie :)
Mając 50D moim zdaniem zamiana na 7D miałaby jedynie sens, gdy:
- większość zdjęć to dynamiczna reporterka lub sport
- zależy mi na video.
Jeżeli nie, to moim zdaniem szkoda kasy, lepiej kupić jakieś szkiełko, chociażby S30/1.4.
Zdjęcia z cropowego aparatu + to szkiełko to taka tańsza namiastka FF ;-)
Fakt faktem że ta sigma chodzi za mną już od dawna. Z uwagi na fakt że moim kitowym szkłem jet S24-60f/2.8 Chciałbym to cudo zastąpić S30f/1.4 Inna kwestia że jakoś używke trudno trafić a i cena do Canona jakby wyższa niż do innych systemów :(
Z tym, że ogniskowa 30mm na cropie niezbyt się nadaje do portretów, to raczej obiektyw standardowy. Teoretycznie 30stką portrety da się robić ale za luźną portretówkę na matrycy aps-c uchodzi ogniskowa 50mm. Tak więc do portretów polecam 50 1.8 lub 1.4 a jak potrzeba ciaśniejszego portretu świetnym szkłem będzie 85 1.8.
Ja bym 7D nie wziął biorąc pod uwagę różnicę w Cenie. 15mpx w zupełności wystaczy. Poza tym AF w 50D jest o niebo lepszy niż w 5dmkII, więc napewno nie będziesz zawiedziony.
No ja potrzebuję standard. Do potretu używam ciamcianga 85 f1.4 z wklejonym własnoręcznie dandelionem.
No to właśnie nie zastanawiam nie ;) od 6 lat mam 300d już raz migawke wymieniłem ;) 60D odpada - jednego trabanta już mam ;) Na obecna chwile wszystko wskazuje na 50D - tym bardziej że cena nadzwyczaj korzystna. Filmowanie byłoby fajne, jednak wiem że pro produkcji (jakie znaleźć można w necie) robil nigdy nie bede, bo zdaje sobie sprawe z tego jaka wiedza stoi za takimi produkcjami, a do uwieczniania wakacji i urodzin dziecków mam mDV, tak że główny argument za 7D jakby też traci na znaczeniu w moim przypadku. No pozostaje jeszcze aspekt "szpanerki" ale on też nie jest dla mnie wart tych 2ch tysiaków ;)
Bierzcie kolego bryq 50D.
Nie ma co się zastanawiać. Za różnicę spokojnie można zmienić KIT'a na Tamiego 17-50 VC, albo kupić sobie stałeczkę Sigmę 50mm f/1.4 :)
Ja bym tak zrobił ;-)
Jak masz kupić 7d i nie mieć pózniej na szkła to lepiej kup to 50d i reszte w szkła,wielkiej różnicy nie zauważysz...chyba że chcesz filmy,mam 7d dla mnie super puszka ale kupilem go dlatego ze mialem na 7d z gripem i mialem tez na szkła ktore chciałem,ale jak bym nie mial wystarczajacych funduszy wtedy to kupił bym 50d,bo co jak co to jednak szkło się liczy
Najlepiej podejść do sklepu i choćby wziąć do ręki obydwa korpusy. Zobacz czy 7D nie ma lepszego wizjera. Na szczęście obydwa mają możliwość łatwej zmiany matówki ale lepszy wizjer może być pomocny przy używaniu szkieł manualnych. Na szczęście ergonomia obydwu body jest zbliżona. Którego nie wybierzesz, powinieneś być zadowolony.
rozwalają mnie takie teksty. Czy uważasz, że ludzie kupują 7D dla ich 18Mpix??? z pewnością nie. Jak dla mnie to 10 Mpix jest w zupełności wystarczające. Kupiłem 7D z wielu innych powodów, z pewnością nie dla ilości pikseli. Jasne, 50D to bardzo dobry aparat, ale 7D różni się czymś więcej niż 3Mpix.
Klamka zapadła, troche poczekam - może jeszczce stanieje, w końcu pojawił się wspaniały nastepca: lepszy model 60D ;)
Myślicie że cena 50D jeszzce poleci? Od dłuższego czasu stoi na stałym poziomie. Wiem, wiem że obecna cena i tak jest atrakcyjna ;)
też stałem przed podobnym wyborem - kupiłem 50d w celu zastąpienia wysłużonego 350d. Różnica w zdjęciach kosmiczna nie będzie a i 2k pln w portfelu zostaje. Za rok na szkołę reportażu będzie (jak się dostanę). Taki kurs wpływa bardziej na jakość zdjęć które się robi, niż wymiana którejkolwiek części zestawu :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Od miesiąca nie poleciała. Myślę że już bardziej nie opuszczą, bo by kosztował mniej niż body 550d. Ale co ja tam wiem, ja przecież truskawki cukrem posypuję :D
Klasykiem na zawsze zostanie 20d :) Ja właśnie planuję zmienić 50d na coś szybszego i pewniejszego - niestety zbyt dużego wyboru Canon nie daje 7d lub 1d4. Będzie dylemat bo mimo iż 7d jest świetnym korpusem to jednak jakością obrazka od 5d2 odstaje...
No i nabyłem 50 : D
Gratulacje i samych udanych zdjęć :)
Będziesz zadowolony :-D
mi się wydaje, że dobrze zrobiłeś, że kupiłeś. z praktycznego punktu widzenia, 50tka nie stanieje, z logistyczno-dystrybucyjnego - jest to możliwe. tak czy inaczej, robi się to sprzęt zalegający gdzieś a to generuje koszty i prędzej czy później będą chcieli się tego pozbyć. choć 50D to wyjątkowy przypadek. ile razy nie jestem w jakimś foto, często slyszę:
- czy jest 50D albo 7D?
- nie.. ale mamy 60D
- a nie, to dziękuję, do widzenia.
aj, nie dokończyłem ów myśli, dodam, że dylemat jest taki czy 50D zdąży stanieć zanim go zabraknie:D jak już ktoś chyba napisał, śpieszmy się kupować 50tki, tak szybko znikają..
Tego typu teksty znam z fotojokera...Tylko tam zazwyczaj pytasz o coś konkretnego ze stajni N czy C to nie ma,ale za to jest sony alfa 1500100900 :DCytat:
ile razy nie jestem w jakimś foto, często slyszę:
- czy jest 50D albo 7D?
- nie.. ale mamy 60D
- a nie, to dziękuję, do widzenia.
No dokładnie, tydzień temu w sobote, kiedy to wybrałem sie do fj by nabyć 50D - była do wzięcia od ręki za 2700, przeżyłem lekkie zdziwienie jak dowiedziałem sie że 50D juz nie ma i nie będzie jest za to lepszy i nowszy 60D... 300d chyba jednak pójdzie na wymiane migawki po raz drugi - nie zostawia się starego drucha w biedzie ;)
ja bym się nie poddawał i szukał puki jeszcze można to dostać nawet w necie ;)Cytat:
300d chyba jednak pójdzie na wymiane migawki po raz drugi - nie zostawia się starego drucha w biedzie
poluje na sigme 30 1.4 teraz, tez sie trzyma ceny bestia no
mam prośbę, mógłbyś wrzucić tutaj albo w temacie
http://canon-board.info/showthread.p...993#post892993
kilka swoich fotek na 2.8 w połączeniu z 50D z ustwieniem wyostrzania 0-7 na 0?
Z góry dzięki.
To wszystko prawda, tylko różnica w cenie powalająca i dla wizjera raczej nieuzasadniona :) poza tym tak jak napisałes ergonomia zbliżona.
Raczej nie, 60D to będzie przykład jak f-ma Canon traktuje swoich klientów :confused:
Dla potencjalnych klientów segmentu xx Canon oferuje teraz 7D a dla klientów segmentu xxx jest dedykowany 60D.
I to jest cała polityka tej firmy a jak ktoś jeszcze nie wie o co chodzi, to chodzi o pieniądze :!:
No i nie ma się co frustrować, że powstał 60D. Jeśli miałeś 40 lub 50, to masz teraz patrzeć w kierunku siódemki a jeśli miałeś 450 lub wyższy model tej serii, to masz patrzeć w kierunku 60D - takie są cele marketingowe naszych żółtych braci.
ja z tego zrozumiałem, że Canon chce aby jego użytkownicy przechodzili na coraz to wyższe półki. Miałeś xxxD? Teraz, jeśli nie chcesz spaść niżej (a nikt chyba nie chce), musisz pójść wyżej, kupić xxD. Drogi użytkowniku xxD, jeśli i ty nie chcesz się cofnąć wstecz (a chyba nikt by nie chciał), musisz pójść po xD. Drogi profi:), jeśli chcesz zmienić puszkę xD, to zostało Ci wybrać wersję xD II albo xDs :) tak ja to rozumiem ;) i czuję, że wkrótce dobiorą się za porządkowanie jedno-cyfrowych serii, może jakiś low-end'owe FF? Prędzej czy później będą amatorskie FF, myślę, że to kwestia czasu.
bardzo prawdopodobne... wystarczy prześledzić poziom rozwoju tego typu modułów i jego zastosowanie - czyt. marketingowe chwyty.. podobnie jak z tematyką komputerową - coś co już dawno "odkryto" długo siedziało i będzie siedzieć w szufladzie zanim dotrze do grona szarych userów..
#
to trochę takie ich "zabezpieczenie" na brak dalszych innowacyjnych pomysłów.. oraz na to, żeby co jakiś czas czymś "zaskakiwać", zdobywać nowych klientów, mieć powody do wprowadzania i sprzedaży kolejnych modeli, czyli taka strategia przetrwania ;) Cóż by to dzisiaj było gdyby 5 lat temu wsadzili w lustro za 2,5k.zł filmy FullHD, migawke na 150k.shotów, LCD 3.0"/920pkt., panorama swap, hdr, liveview, 7kl/s, pierdylionowo-polowy AF.. musieli by albo coś wymyśleć, albo.. ujawnić to, co wymyślili obecnie a chcieli wdrożyć za kilka lat.. Takie downgrade'y widać nie tylko w lustrzankach ale i kompaktach, szczególnie w jakości produkowanych przez nie zdjęć, większość nowych modeli robi raczej słabsze zdjęcia niż wybitne wcześniejsze modele, mimo, że te obecne są kolejnymi z tych serii. Jedyne co widocznie idzie do przodu do prędkość softu, AF'a i prężący się rozmiar plików na karcie..
Generalnie chodzi o to, aby wyciągnąć od nas klientów jak najwięcej kasy. Tylko jak segmentowi amatorskiemu zaproponują FF, to co wymyślą dla zawodowców :?: Podejrzewam, że Canon ma rozpisaną strategię planowania :!: W chwili obecnej nie trafia do mnie przekonanie, że FF będzie standardem - ale w bliższej lub dalszej perspektywie czasu to kto wie :?:
no... z niejedną rzeczą już tak było, że stała się standardem ;) ale na entry FF jeszcze musimy poczekać..
Witam
Pozwolicie, że się podepnę pod wątek.
Otóż chcę wymienić swojego 550d na inne body. Problem jest w tyn, że nie mogę się zdecydować, dużo czytałem ale wciąż się waham.
Przymierzam się do 50d lub 7d, myślałem również o 60d ale.... kiepskie ma opinie.
Zdjęcia jakie robię to architektura, portret, dzieci, rośliny
Proszę o pomoc, co radzicie???
Musi być większy ( 550d i 24-105L niewygodnie się trzyma), szybszy ( czasem ciężko zdążyć za dzieciakami), niskie szumy przy wyższych iso;
1 i 2 da się załatwić siódemką, 3 to chyba w innym systemie...
A co myślisz o 50d, na korzyść przemawia cena.
Tylko że c50d to już tylko używki, a c7d nowy lub używany. Jeden i drugi spełni Twoje oczekiwania. Iso 3200 w c50d przy prawidłowym naświetleniu do amatorskich zastosowań wystarczy. C7d może trochę szybszy od 50d. W każdym razie jakość obrazka porównywalna.
Pozdrawiam.
Jeszcze pytanie, czy 7D będzie sterował taka lampą bezprzewodowo: Yongnuo YN-568EX, czy steruje tylko lampami Canona???