ja chyba tys
tylko te 19 pkt Af mnie troche rozczarowuje. naiwnie myślałem że wrzucą cos do rogów. rozstawienie w stylu canonowskiego jojka troche irytuje :/
Wersja do druku
Kurcze świetny crop nie ma co. Ciekawe jaka będzie cena no i co pokażą testy bojowe.
autoiso:
może dadzą w fw, na wypadek gdyby Nikon czy Sony wyskoczyło z bajerkiem
AF config:
przeczytaj raport RG - btw. już zbeształ AF 7D w niektórych konfiguracjach: grupy AF + 200/2 IS np. - pisze, że uzyskać to można przez przeprogramowanie guzików na body + odpowiednie CFn. - da się.
Mnie baaardzo dziwi, dlaczego nie ma takiego poradnika: robisz basket poustawiaj to tak i tak, motorsport tak i tak.
dla mnie chyba sprawa jest jasniejsza ;)
jesli mnie pamiec nie myli, to Phil Askey do Canona ma: 17-35/2.8, 28-70/2.8, 50/1.4, 17-85 IS, 18-55 IS i 70-200/4 non-IS. chyba nic nie pominalem.
i obiektywnie rzecz biorac, zaden z tych obiektywow nie jest wzorcowy pod wzgledem rozdzielczosci, czy tez ogolnie wlasnosci optycznych. a juz zwlaszcza ten szajsowaty 17-85, ktory uraga wszelkim standardom jakosci ;)
i tu nie chodzi o to czy L czy nie L, bo o ile maja wiele zalet, to ani ww. 17-35 ani 28-70 ani 70-200/4 nie sa demonami rozdzielczosci. takie 17-55/2.8 czy 70-200/4 IS daja znacznie wiecej szczegolowy obraz per pixel
U Cyfrowych już jest, ale na razie bezcenny.
W SE 18875 SEK (7,5kzl), dostepny od 06-09-2009.
Super! :)
Wszystkim malkontentom/płaczkom/wiecznym niezadowolonym zapodam tylko:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1=963&add2=917
7d (iso 800) - http://www.imaging-resource.com/PROD...800_NR_STD.HTM
a850 (iso800) FF !! - http://www.imaging-resource.com/PROD...00_NR_NORM.HTM
Porównajcie sobie jeszcze do ostatnich nowości - Nikona D300s i Pentaxa k-7...
Czego wy q$#@ jeszcze chcecie ?
Tylko czy warto wydać 1699.99 euro na 7D jeżeli 5D kosztuje 1799.99 euro??
nie wiem. ale Sigmy raczej odgornie sie wyklucza z takich testow, bo priorytetem tej firmy sa niemal zawsze ceny a nigdy trafnosc AF. a to mocno rzutuje na wyniki rozdzielczosci.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ale 5D czy 5D mkII?
bo to drugie na pewno nie kosztuje 1800 EUR. a za to pierwsze az tyle bym nie dal ;)
Tylko że 7d i 5d to zupelnie inaczej pozycjonowane puszki.
Dla przykładowego reportera z większej gazety, zalety 5d takie jak mniejsza głebia ostrości i FF itd są mniej istotne. Dla niego szybkostrzelność i szybkość AF bedą ważniejsze. A tutaj widać ze 7d oferuje dużo, naprawdę dużo.
Myśle, że to jest w prostej linii konkurencja do nikona d300. Tylko czemu tyle lat nie było konkurencji do d200 ? :)
NO nie było, ale już jest i nalezy się z tego cieszyć, tym bardziej ,że to pokazuje co będzie miał następca 5D i nowy 1D
A tak poza tym, to Canon ma chyba tylko podział na 3 grupy puszek
Profi 1D 1Ds
Srednia 5D, 7D, xxD
dolna XXXD, XXXXD
Gdzieś na Japońskiej czy Chińskiej stronie taki podział widziałem
Dla przykładowego reportera który nie ma kasy na FF albo 1d na pewno.
Ale reporterom raczej zależy na jakości tego, co robią.
Sport to oczywiście inna bajka.
Ale w reporterce ważny i często stosowany jest m.in. szeroki kąt, który dla FF zwykle jest lepszy i tańszy niestety.
Nie wątpię że 7D zrobi karierę w redakcjach... lokalnych portali i powiatowych gazet.
Ja wam tylko powiem ze na starcie bedzie drozszy kilkaset zł niz d300s.. i nadal bedzie taki fajny?
Zaczynam żałować, że szykując się do pełnej klatki sprzedałem 50d + 17-55. Obiektyw przydałby się jak znalazł do tej puchy.
To wybiegłeś przed orkiestrę...
ja widze 70 EUR roznicy, czyli liczac po kursie granicznym jakies 350-400 zl.
bez znaczenia, bo te body sa za drogie dla amatora a czynnikiem rozstrzygajacym, o ile nie bedzie jakis ficzer w jednym czy drugim korpusie, to zdecydowanie bedzie wybor czy tez dostepnosc potrzebnych szklanek ;)
Na papierze fajna puszka :)
Wreszcie Canonierzy będą mogli pobawić się z Nikonowcami na jakim wspólnym spotkaniu w strobing małym kosztem (znaczy bez dodatkowych gadżetów podpinanych pod puszkę).
niech mi ktos powie, ze IR jest sponsorowane przez Canona, albo ze maja jakis bardzo przedprodukcyjny egzemplarz tego Playstation. bo przeciez nie da sie matrycy pelnoklatkowej spartloic tak, zeby na ISO 800 wygladalo jak na zalaczonym obrazku, prawda? :?
przeciez nawet po zeskalowaniu tego A850 jakosc obrazu bedzie daleko od 7D...
czy to sa JPEG-i czy przekonwertowane RAW-y?
50D 12800
http://www.imaging-resource.com/PROD...DhSLI12800.HTM
5D 12800
http://www.imaging-resource.com/PROD...2hSLI12800.HTM
7D 12800
http://www.imaging-resource.com/PROD...400_NR_STD.HTM
czy mi się wydaje czy jest widoczna różnica pomiędzy szumami na 5dmk2 a 7d na korzyść 7d?
Już chyba wiadomo dlaczego ten aparat nie nazywa się 60d... 50d zostało bardzo daleko w tyle patrząc na sample.
Porównując obrazek z 7d do 5d na minus wychodzi z kolorami i plastyką obrazu, ale ten szum, którego nie ma? :D
Fajnie by było gdyby miało toto dwa sloty:
- jeden na filmy, tu mogłaby być budżetowa karta 64 GB
- drugi na foty, tu 4 GB demon szybkości
To tak a propos Mark II ;)
I do tego to koszmarne odszumianie Sonego. Słynny lekko plackowaty szum i pozjadane detale :)
Na moje oko matryca z 7D jest o jakieś 2EV lepsza od tej w moim 40D. ISO 6400 wygląda porównywalnie z ISO 1600, a ISO 3200 wydaje się być w pełni używalne, podobnie jak ISO 800 w 40D... No i nawet na najwyższych ISO detale się nie gubią mimo wzrostu szumu w cieniach.
Jak cena za granicami spadnie do odpowiednika jakichś 4500zł to trza będzie pomyśleć o zakupie :) A jest na to szansa bo złotówka się umacnia.
Czy ktoś doczytał czy AF będzie działał przy f/8,0 ? Jeśli jest to jedynkowy AF to powinien.
Z tym strobingiem to akurat żadna rewelacja. Moim zdaniem C powinien się już dawno wycofać ze sterowania lampami przez IR i zastąpić to sterowaniem radiowym. Teraz musimy dopłacić za wbudowany ST-E2, a jak ktoś chce na poważnie się w to bawić, to musi i tak dokupić Pocket Wizard albo coś w podobie.
ja chyba sobie kupię taką puszkę :) ale za jakiś rok jak już cena znormalnieje i wszystko będzie o niej wiadomo...
Sorry, za mocne słowa, ale to są jakieś brednie. Pokaż mi choćby jeden porządny szerokokątny obiektyw do Canona (poniżej 24 mm) FF. Porządny, to taki który trzyma dobrą jakość w rogach przy przysłonie otwartej lub przymkniętej o 1EV. Owszem jest jeden porządny obiektyw szerokokątny, ale do Nikona.
Obejrzyj dowolną wysokonakładową gazetę ze zdjęciami reporterskimi. Czy Ty jesteś w stanie powiedzieć, że w jakiejkolwiek z nich są zdjęcia wysokiej jakości?? Nawet jeśli zdjęcie było pierwotnie dobrej jakości, to to co z tego później w druku wychodzi to jest masakra.
Osobiście uważam, że 7D jest dobrym aparatem. Kluczem będzie cena. Ja bym za niego dał 7 kPLN, ale z kitem 15-85mm (zakładając dobrą jakość tegoż) ew 5 kPLN bez kita.
Bardzo jestem ciekaw co prezentują sobą mRAWy i sRAWy, bo niestety używanie pełnej rozdzielczości z większością dostępnych na rynku szkieł nie ma większego sensu.
Dziwi mnie (jeśli to nie błąd) fakt, że jeden z pomniejszonych Rawów to nie połowa pixeli, ale 10 mpix. Co oni wymyślili ciekawego... ?
No i przydałoby się jednak żeby można było ustawić autoISO choćby w minimalnym zakresie.
Śmieszne to jest to, że nie wolno się wypowiedzieć krytycznie. Najlepiej tylko przyklaskiwać i cieszyć się że w ogóle robi się jakiekolwiek aparaty. Zysk, sprzedaż, wyniki...
OK, ale nie można by tak zrobić coś raz porządnie - od a do z ? Naprawdę to się aż tak nie opłaca?
a wie ktoś czy auto iso bedzie działać w trybie M? jak dla mnie puszka ideał, zakup pewnie za rok :D
A cóż w tym dziwnego? Obrazek jest przeskalowywany do docelowej rozdzielczości jednym z wielu ogólnie znanych algorytmów. To nie jest jakaś bardzo wymyślna sprawa :)
Sczytywanie co drugi piksel, co jak rozumiem sugerujesz, to by była porażka bo szumy by się nie zmniejszały.
no nic takiego nie sugeruję, bo gdyby to było sczytywanie co drugi pixel, to mielibyśmy 9 mpix (połowa z 18 ) tymczasem mamy 10mpix co sugeruje że coś tu jest zrobione inaczej. Zwyczajnie liczę, że ten mały RAW wniesie coś pozytywnego do tematu, ale może moje nadzieje są płonne.