w tym przypadku to chyba raczej zwykły html + css
Wersja do druku
Wszystko ładnie pięknie...
złożyłem prezentacje w ProShow Gold...
Wszystko jest cacy ale nie mam pojęcia w jakiej formie to wszystko zapisać i za pomocą jakiego programu będzie można całą prezentacje obejrzeć?:confused:
Chce by można było wszystko odtworzyć bez specjalnych programów by osoba która dostanie taka prezentacje na płycie nie miała problemów z jej odtworzeniem
Proszę o pomoc... Jeśli ktoś wie co po kolei zrobić by zapisać to w odpowiedni sposób to proszę o prywatną wiadomość by nie zaśmiecać forum...
Pozdrawiam
Witaj
Napisze na forum, bo moze komus tez sie to przyda:)
Tak aby nikt nie mial problemow z odczytem prezentacji to najlepsze sa dwie mozliwosci.
Zapisac jako plik .exe ( masz do wyboru w proshow) wtedy masz tylko jeden plik i niepotrzeba zadnych odtwarzaczy. Tylko ze mozna to odtwarzac tylko na komputerze.
Jesli zas chcesz aby mozna bylo to ogladac rowniez na DVD ( stacjonarnym lub komputerowym) zapisujesz jako DVD - video ( rowniez do wybrou :) . Mysle ze te dwie opcje sa najlepsze. Jest tam jeszcze pelno roznych formatow, z lepsza badz gorsza jakoscia i kompresja. Jak bedziesz mial problemy to pisz na priva, chetnie pomoge.
Pozdrawiam
Jacek Andreasik
Dziękuje bardzo
popróbuje i zobaczymy;)
Wiedziałem że na pomoc na tym forum mogę liczyć:D
Pozdrawiam koy
Poszukuje programu najlepiej w polskiej wersji do przezentacji DVD. Sa dwa warunki:
1. Musi latać pod Vistą
2. Musi być możliwość ustawienia czasu wyświetlania poszczególnego zdjęcia, bo te które miałem do tej pory same ustawiają czas, jak np: muzyka przyśpiesza to zdjęcia idą szybciej. Jeśli jakiś link z downloadem bym dostał to już w ogóle byłbym :-D
Ja mam UleadVideoStudio 11 Plus za jedyne 180 zł, i pomimo informacji z serwisu, że soft nie jest zalecany do pracy pod Vistą x64, u mnie hula az miło. I ma to, czego Ty potrzebujesz, i dużo, dużo więcej.
A tak z ciekawości (nie żebym nie dał rady;-)) jest w polskiej wersji?? dzieki
Ja proponuje to :
ProShow Gold
Witam znawców oprogramowania i zwracam się do Was z prośbą - pytaniem.
Potrzebuję prostego programu do zrobienia prezentacji multimedialnej. O co mi chodzi i jak to ma wyglądać.
Gotowa prezentacja za pośrednictwem projektora ma być wyświetlana na ekranie. Do tego leci muzyka i podkład słowny omawiający poszczególne zdjęcia. Pytanie, czy z laptopa, czy z DVD? Co ma być źródłem dźwięku?
W programie chciałbym, aby można było do poszczególnych zdjęć wybierać różny czas wyświetlania, który zależny będzie od tego, co się dzieje w podkładzie słowno muzyczny. Czyli jak będę opowiadał na ścieżce dźwiękowej np. o budowie czatowni, to przez 30 sekund widzowie patrzeć będą na zdjęcie czatowni. Kończy się moja opowieść i co kilka sekund zmieniają się zdjęcia pokazujące jakie były etapy budowy czatowni. Czas przejścia miedzy zdjęciami ustawiany powinien być do rytmów (faz) muzyki.
Przejście między zdjęciami nie muszą być skomplikowane - kilka prostych efektów wystarczy. Potrzebne będzie dodawanie opisów, bądź na czarnym tle, bądź na jakimś wybranym zdjęciu, czyli takie rozbudowane tytuły poszczególnych działów.
Prezentacja musi być bezobsługowa, czyli włączam laptopa lub DVD i całość leci sobie sama, z ewentualną możliwością pauzy i ponownego ruszenia.
Dźwięk zamierzam nagrać i przenieść poprzez dyktafon. Czyli za plecami będzie leciała muzyczka z jakiegoś kompaktu, którą na czas mojego mówienia do dyktafonu będę lekko wyciszał, a następnie, po skończeniu opowieści lekko podgłośniał.
Zdjęcia do prezentacji będą miały po kilka i kilkanaście mega (chyba że to niewskazane). Ktoś mi radził, że prostym programem jest darmowa Picassa 3. Program znam pod kontem samej obróbki zdjęć, ale czy będzie dobry do tego, co potrzebuję?
Wskazane jest, by potrzebny mi program był darmowy lub tani i najlepiej po polsku.
Doradźcie, co Wy byście zastosowali?
Pod Winde czy OSX ?
Pod Windowsa XP
Jedynym programem spełniający, może nie wszystkie lecz większość Twoich oczekiwań i jest dołanczany razem z XP:
Windows Movie Maker
Picassa nie posiada tylu funkcji bynajmniej w wersji 2.0. Inne rozwiązanie nie jest mi znane i sam posłużyłbym się właśnie tym narzędziem.
Zależy co uważasz za tanie. Bardzo dobrym programem jest ProShow Gold. Jest to sharware i kosztuje 70$. Sądzę, że spełni Twoje oczekiwania w 100%. Nie będziesz musiał bawić się w jakieś dyktafony i inne kombinacje. Podłożysz sobie muzykę i lektora od razu pod zdjęcia.
Mortiis ma rację.Tylko ProShow Gold!
A co możecie zaproponować pod OS X ?
Najlatwiej iPhoto i iMovie
jak ktos chce sie bawic (droga zabawa ale mozemy zrobic wszystko) to Adobe After Effects
z Adobe Premiere albo Motion 3 z Final Cut (moze byc express)
Ostatnio dla kogos zrobilem prezentacje w Final Cut Express latwo przyjemnie szybko
muzyka + przejsia itd itd intuicyjnie
ProShow Gold odpada, gdyż niestety nie można go tradycyjną metodą kupić w Polsce, a i jest chyba problem z polską wersją. Szkoda, bo ponoć jest dobry!
A co myślicie o Picasa 3. Czy można w nim dowolnie różnicować czas wyświetlania poszczególnych zdjęć w danym cyklu? Chodzi mi o to, że podkład dźwiękowy będzie nagrany oddzielnie i dołączony. Następnie do poszczególnych fragmentów muzyki i lektora dopasować muszę czas trwania poszczególnych zdjęć. Raz będzie to 12 sekund, innym razem 3, by następne zaprezentować przez obraz przez 6, 8 i 2 sekundy itd. Jak to z tym jest?
Photo Stage Slideshow, jak dla mnie wystarczający ;)
a ja zaproponuje ten program Wondershare Flash Gallery Factory mysle ze to naprawde niezly kombajn choc niestety nie jest darmowy
Ulead Video Studio
Jest w polskiej wersji językowej.
UVS... przychylam się. Mam... i nawet wbrew temu co twierdził przedstawiciel - na Viście x64 chodzi jak ta lala... Niemniej... według mnie najfajniejszy jest Proshow. Zresztą już gdzieś słyszałem- do foto Photoshop, do prezentacji - Proshow. I to jest prawda. Co prawda - tylko według mnie...
Witam, mam 500 zdjęć z których chciałbym zrobić prozentacje która będzie działała na DVD. Szukam do tego odpowiedniego programu, ale mam tylko dwa życzenia, aby ten program umożliwiał dodane podkładu muzycznego i żeby zdjęcia były wyświetlane bez czarnych pasków po bokach (np. Aby tło stanowiła czarnobiała fotografia wyświetlanego zdjęcia, a na niej w ramce dopiero zdjęcie kolorowe rzeczywistych wymiarów)
Pro Show Gold odpada, ponieważ nie ma opcji aby zastosować efekt wyświetlania zdjęcia do więcej niż jednego zdjęcia...
Czekam na wasze propozycje... :)
iMovie + iDVD :>
Zapomniałem dodać na windowsa...
Apropo funkcji share to już jej używałem i nic ciekawego nie ma, pozatym są bardzo stare wątki i większość programów w nich polecana potrafi tylko wyświetlać zdjęcia i umożliwia wstawienie między nie przejść, a mi chodzi o efekty wyświetlania zdjęć (denerwują mnie czarne baski podczas zwykłych prezentacji)
zaraz zaraz.. bo piszesz chyba o różnych rzeczach - napisz w jakim formacie robisz prezentację (rozdzielczość - pal czy HD czy jeszcze inna), na czym ją odtwarzasz (komp/DVD stacjonarne) i jaki jest format obrazu i jaki jest ekran (4/3 czy panorama) bo może tu gdzieś tkwi błąd.. prezentacje robi się pod konkretny materiał wyjściowy
Vista, Pal 16:9, odtwarzana na DVD stacjonarka.
Chodzi mi tylko o to aby program wygenerował MPEGa którego nagram jako film na płyte DVD. Mówiąc o czarnych pasach chodzi mi o to że: Mając zdjęcie pionowe zajmuje ono bardzo mało mniejsca i po bokach na TV 16:9 są czarne pasy... Chciałbym program który tworzy prezentacje i wypełnia w jakiś sposób cały ekran...
Pro Show Gold ma Bardzo dużo opcji wyświetlania zdjęć i jest dla mnie idealny gdyby nie jeden mankament, mianowicie producent nie przewidział możliwości ustawienia tego samego sposobu wyświetlania dla wszytskich zdjęć (trzeba każdej fotce nadawać nowy slide show) Mając 500 fotek to jest karygodne abym teraz siedział 3h i każdemu zdjęciu nadawał styl...
mam takie pytanko małe, bo robię pierwszą prezentację a kompletnie nie wiem o HD.
Czy odtwarzacze DVD bez HD odtworzą prezentację zrobioną na HD?
a i może jeszcze jedno.
Czy warto robić w 16:9, skoro fotki i tak są węższe?
warto robić w proporcjach ekranu, na którym chcesz to wyświetlać. masz wtedy pewność, że nic Ci tam nie rozciągnie ani nie utnie.
Odtwarzacz dvd bez HD, czyli kazde DVD nie będące Blu-Ray itp., odtwarza pliki video o rozdzielczosci maksymalnie 720x576 (PAL). Nie odtworzysz na nim wiekszych rozdzielczości (wyjatkowo, niektóre Kissy odtwarzały 800x600). Nowe odtwarzacze dvd mają skalowanie do 1080p, ale to jest sztuczne powiększanie obrazu do rozdzielczosci HD (ze wszystkimi tego mankamentami), a nie możliwośc odtwarzania takiego materiału.
Zatem jeśli chcesz, zeby Twoja prezentacja odtwarzała się na standardowych odtwarzaczach DVD, musi mieć maksymalną rozdzielczośc 720x576.
Uważam, że nie warto robic 16:9, skoro fotki i tak są węższe. Czarne pasy po bokach to nic złego w porównaniu, do zaburzonych proporcji w wyniku przeskalowania.
czyli reasumują obraz HD na starych DVD nie wyświetli się wcale, czy też wyświetli się ale w mniejszej rozdzielczości?
a nie jest to ograniczenie sprzetowe a nie softowe (nowsze dvd)? to nie w ten sposob jak w komputerach? plyty dvd nie odtworzy sie w odtwarzaczu cd itd :>
właśnie pytam dlatego, że tutaj raczej nie ma różnicy w smym nośniku. Czy to jest HD czy też nie to i tak nagrywa się na takiej samej płytce DVD.
Swoja droga jakis czas temu zastanawialem sie nad czyms. Robie prezentacje i chce aby zdjecia poprzez skalowanie przechodzily z jednego do drugiego ale wiadomo, ze skalowanie skaluje wiec powieksza/pomniejsza. Jesli DVD ma ponizej 800/600 to jak zrobic aby przy powiekszaniu nie bylo pixelozy a normalny ladny obraz? Wychodzi na to, ze sie nie da bo chyba zdjecia dodane do prezentacji automatycznie zmniejsza sie do rozmiaru DVD. :roll:
W takim wypadku widzialbym sens nagrania prezentacji w HD na DVD (o ile sie zmiesci) :)
Mam nadzieje, ze zrozumiale napisalem bo wstalem prawie przed chwila ;-)
Jesli to nie jest odtwarzacz HD, nie wyświetli sie wcale. Zobaczysz komunikat o nieobsługiwanym formacie, lub w najlepszym razie usłyszsz tylko dzwięk do czarnego ekranu.
To na jakim nośniku jest zapisany, to z teoretycznego punktu widzenia nie ma różnicy. Jeśli się zmieści, może byc zapisany równiez na CD. ALE...
Materiał HD wymaga dużej mocy obliczeniowej, a w stacjonarnych odtwarzaczach DVD nie ma odpowiednio silnych procesorów. Równiez pamięc operacyjna jest zbyt mała, zeby dac radę plikom HD. I to jest ograniczenie sprzętowe. Nie mniej, moznaby programowo niejako zmusić taki odtwarzacz, do próby przeskalowania obrazu do niższej rozdzielczości, ale to tak, jak by kazać maluchowi o poj. 650 cm sześć. uciągnąć naczepę załadowaną 22 tonami towaru. Efektem byłaby totalna zwiecha odtwarzacza. Dlatego jest wprowadzone równiez ograniczenie programowe w firmware. Reasumując ograniczenia są zarówno sprzętowe jak i programowe.
Materiał HD wymaga dużej mocy obliczeniowej.
Żeby odtwarzacz odtworzy materiał video o rozdzielczości HD, musi to byc sprzęt do HD.
Dla porównania, stacjonarny odtwarzacz DVD np. Pioneer dv-610, ze skalowaniem obrazu o rozdzielczości 720x576 do 1080p, ma flash w którym siedzi firmware o wielkości 2 MB. Zaś blue-ray Pioneer'a BDP-LX71 obsługujący filmy FullHD ma firmware o wielkości 97.6 MB.
I jeszcze jedno ALE. W przypadku samych JPG, wyświetlanych na stacjonarnych odtwarzaczach DVD, w przypadku wspomnianego przykładowo Pioneera dv-610, obsługiwana jest rodzielczość do 3072 x 2048 i EXIF 2.2. Progressive JPEG jest nie obsługiwany, a skalowanie do rozdzielczości PAL jest naprawdę do d.... Czasami na takim duzym zdjęciu, ucina człowiekowi część głowy, miedzy czołem a nosem :D Różni producenci, produkują odtwarzacze o różnej specyfikacji i czasami ten sam materiał nie jest obsługiwany w innym odtwarzaczu.
Tak więc na koniec. Jeśli chcesz wykonac uniwersalną prezentację, którą da się odtworzyc właściwie na każdym odtwarzaczu DVD, wyeksportuj ją do MPEG-2 PAL i zamień na VOB (standardowe DVD), a płyte nagraj zgodnie z ISO9660, bo np. panasonic czasami nie chce odtworzyć płyty DVD nagranej z Joliet.
Tak jak piszesz ale ustawiajac w opcjach 800/600 jako wyjsciowe DVD program skaluje wtedy zdjecia czy tylko wyswietlany obraz. Jesli to ostatnie to byloby chyba ok, poniewaz zdjecie na pelnym ekranie na DVD mialoby te niecale 800/600 i po powiekszeniu rowniez (bez interpolacji) :>
Potrzebuje rady, potrzebuje jakiegos programiku, ktory wlasnie mi pozwoli zrobic prezentacje. Widzialem Fotostory 3 i w zasadzie mi pasi, zwlaszcza, ze jest za free. Znacie cos innego, rowniez darmowego, co daje wieksze mozliwosci?
Drugie pytanie to w zasadzie tyczy sie tego samego, a konkretnie Pinacle'a 11, bo mam w pracy i wiem, ze w tym watku ktos pare razy wspominal w/w program. Po za edycja wideo(glownie ciecia i laczenia), nie bawilem sie tym softem. Warto w to wejsc, tzn zaoferuje mi to duzo wiecej niz chociazby wspomniane juz Fotostory? Bo jedno wiem na pewno, Pinnacle ma dosc rozbudowany interface i nie wiem czy warto az tak sie zaglebiac.
Dodam tylko, ze prezentacje na uzytek wlasny w mpegu/aviku do ramki cyfrowej, ale rowneiz i na DVD.
Krótko i na temat:
miałby ktoś chęci wytłumaczyć łopatologicznie jak zrobić menu w ProShow?
Chodzi mi o uzyskanie TAKIEGO rezultatu. :)
mmmogę.....że tak nieśmiało odpowiem :)
Tylko nie wiedziałem, że Marcin Bittner to forumowy ripek. Dzięki arturs za cynk :)