MZ powinienes najpierw powalczyc ze swiatlem zastanym ( swiatlo z okna plus blenda) a pozniej brac sie za studyjne.
Wersja do druku
MZ powinienes najpierw powalczyc ze swiatlem zastanym ( swiatlo z okna plus blenda) a pozniej brac sie za studyjne.
kjoanna wiem ,slyszalem to od kolegow juz ;-) no ale niestety nie zawsze jest czas na takie zabawy w ciagu dnia ,a chec fotografowania jest zbyt duza by nie fotografowac przy studyjnym oswietleniu ;-)
Pierwsze jest dobre jeżeli Twoja szanowna małżonka ma odmrożenia na twarzy - bez obrazy. po protsu przegiąłeś i twarz jest fioletowa - to przecież widac! Tak poza tym to ja bym dał światło bardziej od tylu i z góry. Na drugim znowu twarz na środku kadru ehh... Wszyscy Ci już mówili dziesiątki razy i jak grochem o ścianę... Poza tym ja bym pokombinował coś z wentylatorem żeby ożywic ten portret, albo ręce we włosy, czy też ułożone na twarzy. Ciekawsze spojrzenie by sie tez przydało. Ta fota ogólnie mówi: "Jak zaraz nie przestaniesz machac tym aparatem to Ci łeb urwę + wymuszony uśmieszek nr.3" Usta nie zamknięte ale lekko rozchylone. Druga fota wygląda jak dowodowe robione po raz 10-ty i modelka już ma dosyc. Sory ale za każdym razem popełniasz te same błędy i nadal się pytasz co jest źle i dostajesz te same odpowiedzi... No ok poprawiłeś naświetlenie i nic więcej... Poza tym kompozycja na fotce nr. też nietrafiona. Obiekt jest gdzieś między mocnym punktem a środkiem, dodatkowo pusta przestrzeń ze złej strony. Ogólnie puste miejsce umieszcza się przed oczami, wtedy patrząc aż chce się spojrzec tam gdzie patrzy modelka, zobaczyc co tam jest?(są super zdjęcia wyjątki - ale nieliczne, tylko potwierdzające regułę. Ogólnie najpierw naucz się stosowac ogólne zasady a potem myśl jak by je tu złamac i żeby było super ;-) ) Poza tym w naszej kulturze czytamy od lewej do prawej - zdjęcia też. więc najlepiej by było dac pustą przestrzeń i twarz, a tu jest twarz, idziemy dalej i nic. koniec. brak puenty. Zdjęcie jest i się urywa, nagle, bez powodu. Jakby chociaż patrzyła w tamtą stronę to też dobrze. Patrzymy najpier na modelkę i podążamy za jej wzrokiem.
koleżance raczej chodziło o to że zanim nie opanujesz do perfekcji światła zastanego, nie ma co się brać za studyjne ...to ostatnie to bardzo grząski temat wymaga wielu studiów teoretycznych i zrozumieniu zasad techniki "robienia" zdjęć studyjnych co przeciętnej osobie zbiera rok do dwóch lat ...:(
jak już koniecznie chcesz się bawić w studio zacznij od jednego źródła światła ... zrozum na razie masz naprawdę bardzo "słaby warsztat" fotograficzny, a to co teraz robisz to jak próba przebiegnięcia maratonu bez treningu ...
Dzieki za uwagi ;-) No fakt jak grochem o sciane ;-) Przepraszam :oops:
Zabieram sie za trening a pozniej startuje do maratonu ;-)
Pozdrawiam
A jeszcze jedno co do ostrzenia przy portretach, rozumiem ze na oczy zazwyczaj, ale uruchamiamy jeden punkt af i nim ostrzymy na oczy czy wlanczamy wszystkie punkty i jeden z nich ostrzy na oczy ?
A masz opcję AutoEye AutoFocusa (AEAF) ? Bo np w 400D jej nie ma... może w 40D jest.
PS. druga ważna sprawa po polsku AEAF to wykrywanie oczu i ustawianie na nich ostrości :)
Nieźle się uśmiałem czytając ten wątek...
Powiem Ci, że osobiście jakbym mial 2 źródła swiatła to jedno ustawiłbym np z prawej strony od tylu z góry skierowane na wlosy, drugie z przodu modelki po prawej stronie a tą blendą próbowałbym doświetlic z lewej strony w kierunku modelki. Sam nie mam oświetlenia ale mozesz tak spróbować.
A co do ostrzenia to chyba oczywiste ze 9 punktów same Ci oczu nie znajda ustaw sobie na centralny wyceluj w oczy i albo zablokuj Focusa albo przytrzymując do polowy spust wykadruj. Tylko tak, żeby nie poruszać sie za bardzo do przodu i do tylu bo Ci głebia ostrości ucieknie i będziesz mial rozmazane fotki tak jak te z parku (jesli robic bedziesz na 1.8). Juz myslalem ze ta chwalona 85 1.8 taka slaba jest :) Pozdrawiam
Fajnie ,ze co niektorych ten watek bawi, ciesze sie ,ze jest tak duzo dobrych fotografow w dziedzinie portretu ;-)
Chyba niektorzy nie zrozumieli co chcialem uzyskac zakaldajac ten watek, nie wkladajac tu zdjec do achow i echow ,nie ukrywam ,ze jestem amatorem ,zaczolem 2-msc temu bawic sie fotografia, chcialem pokazac jak robie co robie jak ustawiam swiatlo i uzyskac pomoc ,co zle robie i jak to wszystko ustawic. A pisanie "ale usmialem sie czytjaac ten watek" "Juz myslalem ,ze oslawiaona 85 1.8 jest taka slaba" itd. naprawde nie wnosza nic ciekawego do watku i nie pomagaja, mi ani innym ktorzy chca cos w tym kierunku zrobic i czegos sie nauczyc. Nie odbierz cie tego ,ze sie obrazam czy cos, bran boze. Ale mysle ,ze nei ma sesnu pisanie glupich uwag ,bo robi sie z tego dllluuugi watek nic nie wnoszacy do tematu.
P.S
Walcze dalej !!! ;-)
drogi kolego problem jest taki - nie musisz pisać że "jestem amatorem ,zaczolem 2-msc temu bawic sie fotografią" - to widać ... druga sprawa zacznij brać sobie bardziej do serca uwagi kolegów i zaprzestań swoich bezsensownych eksperymentów jak np: dopalanie świateł żarowych wbudowana lampą ... w fotografii już praktycznie wszystko zostało odkryte i sfotografowane, nawet jakbyś bardzo się starał z dwumiesięcznym doświadczeniem nie wymyślisz nic nowego... zainwestuj czas i pieniądze w jakąś dobrą książkę o podstawach portretu i zacznij robić w reszcie postępy ...
sorry że tak ostro ale czasami "kubeł zimnej wody na łeb" jest potrzebny
pozdrawiam
Vanmurder ja bron boze nie obrazam sie, a kubel zimnej wody jak najbardziej jest potrzebny ;-) Chodzilo mi o pisanie konkretow a nie "buahha" itd ;-)
Co do literatury caly czas szukam ksiazek, ale ciezko z tym a przynajmniej z pozadna literatura.
Vitez polecal Michael Busselle "Portret doskonały" oraz National geographic Szkoła fotografi "Ludzie i portrety" Ale tego niestety nigdzie nie ma ,ani w ksiegarniach ani na allegro, pytale mczy ktos ma ebooka ale brak odzewu. Jesli mozecie polecic jeszcze jakies ksiazki o portretach i oswietleniu to prosze podawac tytuly moze cos uda mi sie wkoncu dostac we Wrocławiu ;-) Znalazlem ostatnio ksiazke "oswietlenie w portretach" czy jakos tak, przegladalem i podchodzilem do niej dwa dni, ale tam glownie reklamy i opisy sprzetu jednej firmy ;-)
może to ci się przyda: http://www.fotoszop.pl/kurs.aspx
i to http://www.ksiegarz.net.pl/ksiazka24058
Dzieki za linki, co do tego http://www.ksiegarz.net.pl/ksiazka24058 to niestety jak w wiekszosci ksiegarni internetowych "Pozycja nie dostepna, brak mozliwosci zamowienia" ;-) Co do drugiego linka juz go przegladam ;-)
.. i wlasnie pod wieczor, gdy slonce jest juz nisko lub wogole go nie ma, jest dobry czas by powalczyc z portretem
zapomnij o sztucznym oswietleniu.. na dlugo
zacznij od panowania nad kadrem... czytaj ksiazki, rob duzo zdjec,pokazuj ludziom i sluchaj opinii... jezeli czujesz klimat za niedlugo dojdziesz do czegos w tym temacie:)
powodzenia
Niestety ale w linku do książki nie sprawdziłem czy książka jest dostępna i teraz po sprawdzeniu widzę że nie. ale spróbuj pod tym adresem ktoś na allegro wystawiał całą serie szkoły fotografowania national geografik i jej nie sprzedał. może się dogadasz. W Opisie aukcji jest podany nr. tel. do sprzedawcy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
na tak nie wkleiłem linka - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=317715272
A moim zdaniem koledzy już wiele Ci napisali. I mógłbyś z tego czerpać jakieś korzyści. Ostra krytyka się należy w tym przypadku już koledzy to zrobili to ja Ciebie oszczędzę.
To, że 2 miesiące tylko się zajmujesz fotografią nie zwalnia Ciebie do podstawowych zasad.
Widzę, że jesteś otwarty na krytykę, ale masz problem z odczytaniem jej. Ja już Ci pisałem na temat wyrazu Twojej kobiety. Myślę, że jeżeli nie wyrabiasz z nią idź popróbuj sobie przy świetle zastanym porobić czy to drzewa czy co innego.
Swoją drogą widzę, że jesteś zawzięty. Jeżeli będziesz miał nadal taki zapał do tego to wróżę Ci przyszłość.
Kucza21 nie oszczedzaj nie oszczedzaj ;-)
Azgar ten link tez znalazlem juz dawno, pisalem do goscia ale sprzedal calosc jeszcze dawniej ;-) Dzieki za pomoc i checi.
oprocz aspektow technicznych .... ogladaj pisma kobiece.... patrz jak kadruja i jak modeluja ...
Jeśli jeszcze nikt nie wkleił w tym wątku tego linka, to polecam:
http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotog...y-poradnik.htm
Odpowiedź dla allgsm.pl nie chodzi o to, że się czepiam kadrów czy czegoś poprostu chodzilo mi o to, że nawet moja 50/1.8 lepiej trafia z ostrością niż ta 85 więc albo Ty coś zle robisz albo ten obiektyw jest zepsuty...
Raczej ja cos zle robie ,ale co ?
Obiektyw po kupnie przeszedl testy i jest wszystko oki z nim.
Jeśli to są Rawy to czy wyostrzasz je w ogóle ??
kucza21 , nie wyostrzam, staram sie pokazywac zdjecia bez przerobek, aby uzyskac jak najwiecej uwag i porad.
CHyba nie było a przed chwilą znalazłam:)
symulator oświetlenia studyjnego
http://www.fotosite.pl/artykuly/fotografia/portret.html
generalnie to cała stronka bardzo ciekawa:)
No super Paenka ;-) Dzieki wielkie ;-)
polecam też stronę http://www.milso.com.pl/gate/wb31709/i_n_edukacja.htm
Allgsm.pl sprawa wygląda następująco przy 85mm i przyslonie 1.8 głębia ostrości jest bardzo mała więc jak jesteś w miare blisko obiektu np robisz zdjęcie samej twarzy będziesz ok 1.5m od osoby fotografowanej. Więc jak lapiesz ostrość na oczy i jeszcze przekadrowujesz to musisz uważać żeby nie zbliżac, bądź oddalać sie od obietku nawet o jeden cm bo ostrość już będzie gdzieś indziej... A wg kalkulatora na stronie http://www.dofmaster.com/dofjs.html mozesz sobie zobaczyć jak to wygląda w teorii... dla bliskich kadrów przy 85 ogniskowej to f/4-4.5 musisz użyć no chyba, że chcesz miec tylko oczy ostre ;) Moze dobrym pomyslem jest ustawienie innego punktu AF niż centralny musisz poeksperymentować bo nieostrości na niektorych Twoich zdjęciach naprawdę mnie zdziwiły.
Ja się podłącze pod temat Kolegi i chętnie wysłucham opinie i uwagii innych kolegów :)
Nie mówię, że to moje pierwsze próby bo to pewnie doskonale widać :D
1. 28-105@83mm f/4.5 1/30 ISO 400
http://img224.imageshack.us/img224/1526/16028775an8.png
2.28-105@105mm f/4.5 1/100 ISO 400
http://img402.imageshack.us/img402/3619/50885731lj7.png
3.28-105@83mm f/4.0 1/100 ISO 400
http://img402.imageshack.us/img402/849/32682441ny7.png
Wiem że 3. jest nie najlepsza ale nie wiem czemu jakoś podoba mi się pozna mojej koleżanki :-P
Wszystkie fotki robiłem w trybie AV. Każda fotka jest juz po obróbce czyli trochę wostrzone, zmieniony WB. No i w przypadku pierwszego zdjęcia jest ono ciaśniej skadrowane niż orginał.
Mam nadzieję że wyrazicie swoje opinie - bardzo na to liczę :)
Pozdrawiam ;)
Witam, ja również zaczynam moją przygodę z fotografią i na razie jestem na etapie zabawy nowym obiektywem, czyli EF 50 f/1.8 II
Dołączam swój autoportret :wink: i oczywiście proszę o opinie :smile:
Minę mam taką, jaką mam, ale nie jestem specjalnie fotogeniczny :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
50mm, f/2.8, 1/320s
http://img148.imageshack.us/img148/2...g3629m2sy7.jpg
Wszystkie powinny być ciaśniej skadrowane.
No i jak już patrzysz przez wizjer to nie patrz tylko na koleżankę ale i na to, co jest za nią. Po co to drzewo?
Tu też posadziłem koleżankę na chwilę na ławce, wyskoczyliśmy tylko by zrobić zdjęcie do CV:
Wyszło jakoś?
W użyciu nieoceniony 85 1.8, nogi, słońce za chmurami, kilka rozkazów, potem PS i PP (Portrait Porfessional).
Witam,
To ja sie rowniez odwaze pokazac swoj portret
Bez jakichkolwiek modyfikacji typu PS.
30D i Tamron 17-50mm 2,8
no jakoś wyszło ... ale moim zdaniem jak byś nie użył PP byłoby znacznie lepiej... strasznie nie lubię tego plastiku produkowanego przez PP - nie da się tak ustawić suwaków, by nie zatracić porów na twarzy? bo wygląda to tanio i nie naturalnie :(
to niestety widać :(
pomysłu też widzę że brak...
Panowie g_w i rlz w portrecie są pewne żelazne zasady - nie można ustawić model jak bądź, jak bądź go oświetlić i pstryknąć mu fotkę ... a dodatkowo pisanie że to portret jest nie na miejscu ...
pozdrawiam
Masz rację nie zwróciłem uwagi na tło starałem sie raczej trzymać dobrego podziału zdjęcia.
Twoja praca mi osobiście sie podoba ale czy mam to rozumieć że każde zdjęcie które robie to ma być taki bliski portret na którym tylko jest twarz? I żadnej fotki "z dalsza"? Koleżana nie bardzo była zadowolona z mocnych zbliżeń :p
Wiem Van że są pewne zasady starałem sie zachować odpowieni podział zdjęcia - ale to chyba mi jeszcze do konca nie wychodzi. A co do oświetlenia to dodatkowego sprzętu typu blędy itp nie posiadam więc na razie uczę się na tym co mam.
Mógłbyś mi napisać co wg Ciebie zrobiłem źle na tych zdjeciach? W mojej opini najpoprawniejsze jest pierwsze zdjęcie - mam racje? Co w nim jest jeszcze (albo aż) nie tak? Co Wam Się nie podoba? Jak Wy byście to zdjęcie widzieli?
Byłbym Wam (VanMurder i Vitez) i całej reszcie gdybyście napisali co Wam się nie podoba i co jest źle.
Z góry dziękuję :)
A msz zanim opublikujecie swoje prace, sami je oceńcie, zastanówcie się chwile co w nich jest nie tak, (co należy poprawić) a co wam się w nich podoba:mrgreen: , raczej skupcie się na tych minusach! Przez chwile myślałem, że fajny temat będzie ale chyba myliłem się. Mało tego, widzę, że zdecydowana większość "elki" tylko testuje na dodatek z marnym skutkiem, co potwierdzają ostatnie posty, mam bardzo bliski przykład (żona) foci G6 a fotografia raczej jej nie kręci, ale mamy syna (jej wierny model) obserwowała, pstrykała, jak coś ją interesowało pytała, nie ma bzika na punkcie foto ani nie jest to jej źródło dochodu (na szczęście), robi to całkowicie amatorsko ale kadry strzela nieprzeciętne, mało tego widzi to co należy zauważyć a ostatnio ze względu na kadry poleciła mi nawet film (mam nadzieje, że to nie była aluzja) "SIM CITY" z B. Willisem, jest to film w postaci komiksu, który i wam polecam, szczególną uwagę zwróćcie na kadry i światło teoretycznie każde ujęcie ma swoisty klimat plus super światło i... Nawet jak oglądacie zwykły film to zwracajcie uwagę na takie "szczegóły" jakimi są kadry. Po raz ostatni: podpatrujcie, obserwujcie, internet daje takie możliwości tylko większość jakby nie umiała, lub nie chciała tego wykorzystać, bynajmniej takie wrażenie sprawiacie:sad:
Ja też wyciągam pewne wnioski, mianowicie: nie znacie swojego sprzętu, sporo pytań to potwierdza a wystarczy zapoznać się z instrukcją i pokombinować w praktyce to są podstawy, tu na forum masa informacji trzeba tylko poczytać, np. o ostrości:evil: wywalić na coś kupe szmalu, nie jest sztuką, ale wykorzystywanie możliwości jakie daje nam sprzęt to 75% sukcesu. Kolejny raz, kieruje zainteresowanych do parteru ale taka jest prawda, a wniosek wkrótce będzie następujący; mam Demarka, elki, super blendy, zajefajne lampy studyjne, nawet już modelke (żone) zmieniłem (a Vitez nie śpi;) ), a zdjęcia wciąż liche, może do hiszpanii pojechać, no tam to napewno ładne mi wyjdą... w zasadzie to gdzieś o jakimś H3D czytałem tak, to już napewno rozwiąże mój problem:twisted:
Wychodzę z założenia że podstawa to szkła, pucha jest również ważna ale już w mniejszym stopniu ale już chyba macie najlepsze dowody, że to głowa robi zdjęcie nie aparat...
Dobrze unicorn78, jak dojde do perfekcji to dodam kolejne zdjecie. Czy w tym temacie nei chodzi o to by pokazywac od podstaw co sie robi ? Jesli ktos zaklada taki temat to chyba raczej dlatego ,ze nie mam pojecia o fotografowaniu portretow. Nie wiem dlaczego ale od nie dawna jestem na tym forum i widze ,ze co niektorzy maja jakis kompleks chyba, to ,ze ktos ma elke to jzu trzeba po nim pojechac ? tym bardziej jak ma elke a nie umie robic jeszcze zdjec ? Nie kumam tego naprawde. No ale to chyba taka nasza cecha nasza "Polaków". Szkoda zapowiadalo sie fajnie a widze ,ze to chyba nie ma sensu, proponuje ,zeby wypowiadali sie koledzy w tym watku ktorzy maja cos do powiedzenia na temat portretu ,a nie ktorzy chca napisac "jestescie beznadziejni", generalnie za bardzo nie przejmuje sie takimi uwagami, oczywiscie jak napisal VanMurder przyda sie czasami kubel zimnej wody, ale jesli to jest co drugi watek to szkoda takiego tematu, i niech go poprostu Vitez zamknie i bedzie po sprawie.
swietny film ale inny tytul :) SIN CITY - Miasto grzechu
Wycieczki sprzętowe należy olewać, to taki sam brak kultury jak wycieczki osobiste. Nie przejmuj się tym, ja doceniam Twoją odwagę w założeniu tego wątku i wiele ciekawych rzeczy w nim wyczytałem.
piast9 Ja sie wcale tym nie przejmuje ale szkoda zasmiecania watku tego typu "zazdrosciami" i pozniej wywoluja tego typu komentarze jak moje itd, ktore rownierz zasmiecaja watek. Pamietam jak zaczynalem plywac na windsurfingu mialem sprzet za 700zł stara deske porwany zagiel, ale uczylem sie i zawsze na plazy pojawialy sie dzieci ktore mialy sprzet za pineiadze za ktore nie jeden z was chcialby miec sprzet foto, ale jakos nie zazdroscilem im, uczylem sie razem z nimi ,nie wazne bylo kto jaki ma sprzet wazne bylo: woda ,wiatr i to cos czego nikt nie zrozumie kto nigdy nie plywal. Oczywiscie zdazaja sie Lanserzy ktorzy maja sprzet za ciezkie pieniadze a siedza na palzy z trapezem i wpatruja sie w niebo ;-) ale na takich poprostu nie zwraca sie uwagi, jak widze w fotografi jest inaczej a szkoda. Koncze pisac w tym watku i pokazywac foto przynajmniej na jakis czas, odezwe sie jak pstrykne jakies foto ktore bedzie moglo zachwycic ;-)
To nie jest kwestia zazdrości, źle to odbierasz i odwracasz kota ogonem, jeśli poprawi Ci to samopoczucie to prywatnie mam "35d" i naprawde sporo szkieł, nie wydaje mi się abym miał Ci czego zazdrościć a pracuje na... średnim formacie, reasumując; odniosłem mylne wrażenie co do onanizmu sprzętowego, za co przepraszam, Ty źle zrozumiałeś moje przesłanie i jest kwita, tylko jak Ci ludzie piszą żebyś pracował na zastanym to na cholere jakieś lampy uskuteczniasz ale pewnie zaraz mi powiesz, że lamp też Ci zazdroszcze, non-stop wspominasz, że pstrykasz od kilku tygodni ale rad (mądrych rad) nie słuchasz czyli jak wygląda całokształt!? Nic nie wspomniałeś o umiejętności wykorzystania posiadanego sprzętu, a ta "eLka" naprawde to potrafi, patrzysz w wizjer i napisz jaka jest kolejność wykonywania zadań, tylko spust do końca...? Kurcze zrób jedno przemyślane, ostre ujęcie na zastanym ale jak się czyta coś takiego:to chyba wszystko jest jasne. Wiesz dlaczego wielu fotografów ślubnych coraz częściej ucieka w plener?Cytat:
Oczywiscie pomijam brak pomyslu na zdjecie itd
No a gdybym polecił Ci wyciąć z kartonu prostokąt powiedzmy 3cm/4,5cm i oglądać przez niego świat, nawet czasem zbliżenie zrobić albo oddalić to jak to skomentujesz?
Ja w każdym razie, czekam na zdjęcia klopociska chyba co nieco zrozumiał i jest szansa, że Nas mile zaskoczy.
Tak przepraszam:oops: ;-)Cytat:
swietny film ale inny tytul SIN CITY - Miasto grzechu
Kochani, pamiętajcie, że portret to nie tylko buźka. Portret to człowiek. Nie koniecznie ten fotografowany, tylko ten pokazany.
unikaj takich wpadek jak na zdjęciu poniżej, staraj się by tło nie rozpraszało, by skoncentrować uwagę tylko na modelce ...
pozdrawiam
Hej! jeden z kolegów z CB, prosił mnie na priv, o setup do jednego z moich zdjęć... myślałem że może kogoś to również zainteresuje (szczególnie tych z aspiracjami do zdjęć studyjnych ...;) )
poniżej zdjęcie i diagram:
pozdrawiam
Witaj ziomus moze to ja wlasnie ta metoda na dojscie do sukcesu. Sprzedaj te drogie zabawki i kup sobie podstawowy sprzecik i ucz sie i nie wazne jaki inni maja sprzet. Wazna jest ta pasja i wiatr i to magiczne cos w fotografii. Ja na przyklad zaczynam od tej strony. Wlasciwie to sam nie wiem czy umialbym wykorzystac super puche z super szklem z moim skromnym doswiadczeniem.
Pozdro.
A ja tak trochę nieśmiało i trochę bezczelnie ;) poproszę o komentarz fotki znajdującej się na dole strony 18 tego wątku. Dziwnie się czuję, gdy nikt nic nie napisał. Napiszcie cokolwiek, np. że jest do d... albo że jest ok. A jeśli ktoś napiszę trochę więcej słów komentarza i swoje uwagi to będę wdzięczny :-)
Vitez a czy ten twoj porterecik to nie upalony troszke ;)
mam pytanie na goraco w kwesti obrobki takiego gotowego portertu i raczej nie chodzi mi o PP bo tym sie troszke zaczalem bawic i musze przyznac ze troszke jest nienaturalny.VanMurder czy moglbys zdradzic chociaz z grubsza jak obrabiasz portery w PS.Chodzi mi wlasie o ta kwestie zeby uzyskac efekt podobny do PP ale bez utraty porow. chcialbym sie przy okazji dokleic i pokazac cos odemnie oraz wysluchac jakis wskazowek, wiem ze moze tlo czasem bylo niestudyjne ale generalnie zalezy mi na ocenie swiatla ustawienia modela itp.
3 ten z cala swiadomoscia upalony z boku chociaz jakby takie tlo bylo po obu stronach