Strona 19 z 312 PierwszyPierwszy ... 917181920212969119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rlz Zobacz posta
    No i w przypadku pierwszego zdjęcia jest ono ciaśniej skadrowane niż orginał.

Mam nadzieję że wyrazicie swoje opinie - bardzo na to liczę
    Wszystkie powinny być ciaśniej skadrowane.
    No i jak już patrzysz przez wizjer to nie patrz tylko na koleżankę ale i na to, co jest za nią. Po co to drzewo?

Tu też posadziłem koleżankę na chwilę na ławce, wyskoczyliśmy tylko by zrobić zdjęcie do CV:

Wyszło jakoś?
    W użyciu nieoceniony 85 1.8, nogi, słońce za chmurami, kilka rozkazów, potem PS i PP (Portrait Porfessional).

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Witam,
    To ja sie rowniez odwaze pokazac swoj portret

Bez jakichkolwiek modyfikacji typu PS.

30D i Tamron 17-50mm 2,8
    Grzegorz

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Wyszło jakoś?
    W użyciu nieoceniony 85 1.8, nogi, słońce za chmurami, kilka rozkazów, potem PS i PP (Portrait Porfessional).
    no jakoś wyszło ... ale moim zdaniem jak byś nie użył PP byłoby znacznie lepiej... strasznie nie lubię tego plastiku produkowanego przez PP - nie da się tak ustawić suwaków, by nie zatracić porów na twarzy? bo wygląda to tanio i nie naturalnie

Cytat Zamieszczone przez g_w Zobacz posta
    Witam,

Bez jakichkolwiek modyfikacji typu PS.
    to niestety widać

pomysłu też widzę że brak...
    Panowie g_w i rlz w portrecie są pewne żelazne zasady - nie można ustawić model jak bądź, jak bądź go oświetlić i pstryknąć mu fotkę ... a dodatkowo pisanie że to portret jest nie na miejscu ...

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 16-04-2008 o 18:22

rlz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Wszystkie powinny być ciaśniej skadrowane.
    No i jak już patrzysz przez wizjer to nie patrz tylko na koleżankę ale i na to, co jest za nią. Po co to drzewo?
    Masz rację nie zwróciłem uwagi na tło starałem sie raczej trzymać dobrego podziału zdjęcia.
    Twoja praca mi osobiście sie podoba ale czy mam to rozumieć że każde zdjęcie które robie to ma być taki bliski portret na którym tylko jest twarz? I żadnej fotki "z dalsza"? Koleżana nie bardzo była zadowolona z mocnych zbliżeń

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Panowie g_w i rlz w portrecie są pewne żelazne zasady - nie można ustawić model jak bądź, jak bądź go oświetlić i pstryknąć mu fotkę ... a dodatkowo pisanie że to portret jest nie na miejscu ...
    Wiem Van że są pewne zasady starałem sie zachować odpowieni podział zdjęcia - ale to chyba mi jeszcze do konca nie wychodzi. A co do oświetlenia to dodatkowego sprzętu typu blędy itp nie posiadam więc na razie uczę się na tym co mam.

Mógłbyś mi napisać co wg Ciebie zrobiłem źle na tych zdjeciach? W mojej opini najpoprawniejsze jest pierwsze zdjęcie - mam racje? Co w nim jest jeszcze (albo aż) nie tak? Co Wam Się nie podoba? Jak Wy byście to zdjęcie widzieli?

Byłbym Wam (VanMurder i Vitez) i całej reszcie gdybyście napisali co Wam się nie podoba i co jest źle.

Z góry dziękuję

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rlz Zobacz posta
    A co do oświetlenia to dodatkowego sprzętu typu blędy itp nie posiadam więc na razie uczę się na tym co mam.
    Dopoki nie kupilam blendy uzywalam bialego kartonu-na domowe potrzeby wystarczajacy

Bywalec Awatar unicorn78
    Miasto
    Pabianice, Cambridge

Domyślnie

A msz zanim opublikujecie swoje prace, sami je oceńcie, zastanówcie się chwile co w nich jest nie tak, (co należy poprawić) a co wam się w nich podoba , raczej skupcie się na tych minusach! Przez chwile myślałem, że fajny temat będzie ale chyba myliłem się. Mało tego, widzę, że zdecydowana większość "elki" tylko testuje na dodatek z marnym skutkiem, co potwierdzają ostatnie posty, mam bardzo bliski przykład (żona) foci G6 a fotografia raczej jej nie kręci, ale mamy syna (jej wierny model) obserwowała, pstrykała, jak coś ją interesowało pytała, nie ma bzika na punkcie foto ani nie jest to jej źródło dochodu (na szczęście), robi to całkowicie amatorsko ale kadry strzela nieprzeciętne, mało tego widzi to co należy zauważyć a ostatnio ze względu na kadry poleciła mi nawet film (mam nadzieje, że to nie była aluzja) "SIM CITY" z B. Willisem, jest to film w postaci komiksu, który i wam polecam, szczególną uwagę zwróćcie na kadry i światło teoretycznie każde ujęcie ma swoisty klimat plus super światło i... Nawet jak oglądacie zwykły film to zwracajcie uwagę na takie "szczegóły" jakimi są kadry. Po raz ostatni: podpatrujcie, obserwujcie, internet daje takie możliwości tylko większość jakby nie umiała, lub nie chciała tego wykorzystać, bynajmniej takie wrażenie sprawiacie:sad:
    Ja też wyciągam pewne wnioski, mianowicie: nie znacie swojego sprzętu, sporo pytań to potwierdza a wystarczy zapoznać się z instrukcją i pokombinować w praktyce to są podstawy, tu na forum masa informacji trzeba tylko poczytać, np. o ostrości wywalić na coś kupe szmalu, nie jest sztuką, ale wykorzystywanie możliwości jakie daje nam sprzęt to 75% sukcesu. Kolejny raz, kieruje zainteresowanych do parteru ale taka jest prawda, a wniosek wkrótce będzie następujący; mam Demarka, elki, super blendy, zajefajne lampy studyjne, nawet już modelke (żone) zmieniłem (a Vitez nie śpi ), a zdjęcia wciąż liche, może do hiszpanii pojechać, no tam to napewno ładne mi wyjdą... w zasadzie to gdzieś o jakimś H3D czytałem tak, to już napewno rozwiąże mój problem
    Wychodzę z założenia że podstawa to szkła, pucha jest również ważna ale już w mniejszym stopniu ale już chyba macie najlepsze dowody, że to głowa robi zdjęcie nie aparat...

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dobrze unicorn78, jak dojde do perfekcji to dodam kolejne zdjecie. Czy w tym temacie nei chodzi o to by pokazywac od podstaw co sie robi ? Jesli ktos zaklada taki temat to chyba raczej dlatego ,ze nie mam pojecia o fotografowaniu portretow. Nie wiem dlaczego ale od nie dawna jestem na tym forum i widze ,ze co niektorzy maja jakis kompleks chyba, to ,ze ktos ma elke to jzu trzeba po nim pojechac ? tym bardziej jak ma elke a nie umie robic jeszcze zdjec ? Nie kumam tego naprawde. No ale to chyba taka nasza cecha nasza "Polaków". Szkoda zapowiadalo sie fajnie a widze ,ze to chyba nie ma sensu, proponuje ,zeby wypowiadali sie koledzy w tym watku ktorzy maja cos do powiedzenia na temat portretu ,a nie ktorzy chca napisac "jestescie beznadziejni", generalnie za bardzo nie przejmuje sie takimi uwagami, oczywiscie jak napisal VanMurder przyda sie czasami kubel zimnej wody, ale jesli to jest co drugi watek to szkoda takiego tematu, i niech go poprostu Vitez zamknie i bedzie po sprawie.
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez unicorn78 Zobacz posta
    "SIM CITY" z B. Willisem, jest to film w postaci komiksu, który i wam polecam
    swietny film ale inny tytul SIN CITY - Miasto grzechu

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wycieczki sprzętowe należy olewać, to taki sam brak kultury jak wycieczki osobiste. Nie przejmuj się tym, ja doceniam Twoją odwagę w założeniu tego wątku i wiele ciekawych rzeczy w nim wyczytałem.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

piast9 Ja sie wcale tym nie przejmuje ale szkoda zasmiecania watku tego typu "zazdrosciami" i pozniej wywoluja tego typu komentarze jak moje itd, ktore rownierz zasmiecaja watek. Pamietam jak zaczynalem plywac na windsurfingu mialem sprzet za 700zł stara deske porwany zagiel, ale uczylem sie i zawsze na plazy pojawialy sie dzieci ktore mialy sprzet za pineiadze za ktore nie jeden z was chcialby miec sprzet foto, ale jakos nie zazdroscilem im, uczylem sie razem z nimi ,nie wazne bylo kto jaki ma sprzet wazne bylo: woda ,wiatr i to cos czego nikt nie zrozumie kto nigdy nie plywal. Oczywiscie zdazaja sie Lanserzy ktorzy maja sprzet za ciezkie pieniadze a siedza na palzy z trapezem i wpatruja sie w niebo ;-) ale na takich poprostu nie zwraca sie uwagi, jak widze w fotografi jest inaczej a szkoda. Koncze pisac w tym watku i pokazywac foto przynajmniej na jakis czas, odezwe sie jak pstrykne jakies foto ktore bedzie moglo zachwycic ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Strona 19 z 312 PierwszyPierwszy ... 917181920212969119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów