Sorrki za OT, ale pieprzycie głupoty panoczku ;-)
Wersja do druku
Z tym jest - jak pisałem różnie, ale jest to równie dobre jak warsztaty, a częściej lepsze, jedyne co, to czasem trzeba troszku dłużej poczekać na ocenę swoich prac ;)
A to jest druga strona, o której nie pisałem :twisted:. Większość z nas należy do grupy malkontentów, więc wymagamy od siebie więcej i więcej... ale akurat w tym wypadku daje to dobre rezultaty.
Rozwiń Waść, bo mnie zaciekawiłeś :twisted:
a miał ktoś styczność z tą szkołą? jakieś wrażenia, opinie??
http://szkolareklamy.pl/
Byłem z EAF na dwóch dofinansowanych szkoleniach z cyklu "Fotografia dla zawodowców" Były to 3-dniowe szkolenia, bardzo dużo praktyki.
Nie mogę właściwie powiedzieć nic złego na temat organizacji.
Szczególnie polecam warsztaty z Panią Aldoną Karczmarczyk.
Oczywiście szkolenie to nie to samo co studia, ale zawsze to mały odważniczek na drugą stronę szali ;)
Szukam kursu PS w Warszawie. Interesuje mnie retusz zdjęć - ludzie i widoczki. Różnego rodzaju pojechane fotomontaże mnie nie interesują.
Kurs może być od początku do poziomu zaawansowanego, w weekendy powiedzmy 1-2 semestry.
Ew. kurs przydatny dla slubniakow pokazujacych jak uzyskac ciekawy kolor skóry itd rzeczy związane z fotorep. slubnym.
Możecie coś polecić godnego uwagi?
a ja mam pytanie jak myślicie warto to robić dla papierka i oczywiście zdobycia jakiejś wiedzy
szkoda że to e-lerningowa mało pracy z ludzmi
http://gruper.pl/x.php/1,7089/Cala-P...Photoshop.html
Wszystkie informacje o photoshopie można znaleźć w necie za darmo. Na youtubie jest pełno tutoriali. Wydaje mi się, że przy tej profesji liczy się portfolio, a nie papierek.
jak znajdziesz gdzieś tutorial o reppo glamour to wyslij mi ok :D
@greatidea: Portfolio - OK, na youtube jest sporo filmikow, ale niekoniecznie nalezy sie z nich uczyc :-) Kiedys widzialem cala seriw filmow, jak koles niby to super obrabia foty, ale co tylko nie dorobil, to zaraz splaszczal obrazek. Efekt - nie da sie wrocic do czegos wczesniej.
@gudi: ktos wrzucil taki tutorial na strone Kaliny, jesli mnie pamiec nie zawodzi...
Odkopie trochę temat. Przebrnąłem przez cały i jakoś nie zauważyłem, żeby padło pytanie o naukę na zasadzie mistrz-czeladnik, domyślam się, że pewnie nikt nie chce sam sobie hodować konkurencji, ale czy jest jakakolwiek szansa, zeby ktos przyjął mnie do siebie do studia, chociazby nieodpłatnie? Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy jest sens chodzic i pytać? Wysłałem pare maili, ale odzew prawie zerowy... Co o tym sadzicie? próbował ktoś tego sposobu nauki? Moze warto napisać tego typu ogłoszenie na naszym forum?
Mam kilku znajomych fotografów, którzy żyją z robienia zdjęć. Wypowiadają się o konkurencji w taki sposób, że można pomyśleć, jak to ona jest dobra :-) Że napędza rynek itp., jednak z moich obserwacji wynika, że raczej nikt nie chce hodować sobie tej konkurencji niejako "na własnej piersi". Mam na myśli tutaj bardziej fakt tego, że będziesz miał osobę, która Cię uczy, a nie tylko pokazuje, w jakie miejsce przenieść klamoty w studio. I tym samym płynnie przechodzę do drugiej części Twojego pytania. Otóż, dostanie się do studia na asystenta (nieodpłatnie oczywiście) jest póki co raczej możliwe. Myślę, że jak się dobrze zakręcisz i rozejrzysz w temacie, to masz szansę się dostać i trochę poasystować (Warszawa). Dwóch moich kolegów tak pracuje (teraz już za kasę, ale na początku było za darmo). Nie licz za bardzo na uprzejmość i rady dotyczące fotografowania, ale przynajmniej pooglądasz, jak się robi np. duże sesje (reklamowe) :-)
W sumie to dokładnie o coś takiego mi chodzi, o asystowanie, podglądanie i kompletnie nie liczę na jakiekolwiek wynagrodzenie, na rady to raczej też nie, bo prawdę mówiąc teorii mogę nauczyć się sam, moje prace mogę poddawać pod ocenę choćby w internecie, a na kogoś kto pochwali starania innej osoby ciężko trafić. Bardzo zależy mi na zapoznaniu się z tym jak radzić sobie ze sztucznym światłem, jak obchodzić się z modelkami, może troszkę z workflow'em w PS'ie, a to wszystko to chyba wyłącznie przez przyglądanie się komuś kto to robi zawodowo... W takim wypadku nic tylko zabrać się do szukania;) Dzięki;)
Generalnie polecam jeszcze Akademię Fotografii, kierunki typu Fashion, Reklama (generalnie praca w studio). Są zajęcia z zawodowymi fotografami i dużo można się nauczyć o kulturze pracy w studio, ogólnie o biznesie fotograficznym. Poza tym można liczyć na fachową ocenę Twoich zdjęć i naukę postprodukcji (zawodowy grafik). Mnie dużo pomogło, na pewno pozwoliło mi to zrobić duży krok naprzód, co skomentował sam prowadzący :-)
W Internecie nie liczyłbym na fachowe opinie, co do Twoich zdjęć, bo generalnie ile ludzi - tyle opinii. Jednemu nie podoba się kadrowanie, innemu podoba. Komuś nie podobają się zdjęcia reklamowe i postprodukcja z tym związana, bo lubi załóżmy nastrojowe portrety i od razu Ci napisze, że masz "plastikowe" foty, albo w najlepszym przypadku, że jemu się nie podobają. Dla mnie bardzo liczy się rozmowa w cztery oczy z osobą, do której mam zaufanie pod względem fotografii i jego uwagi, bądź rady.
Po osiągnięciu pewnego etapu nie pozostaje nic innego jak samodoskonalenie, robienie dużo zdjęć i uczenie się na własnych błędach w zestawieniu z podtykaniem swoich prac pod ocenę fachowcom. Oczywiście na tym etapie Twoje zdjęcia muszą być kompletne - to znaczy dopracowane pod względem kadru, jak i obróbki tak bardzo, jak tylko potrafisz :-)
Asystowanie w studio to super sprawa, ale też trzeba wziąć pod uwagę względy ekonomiczne. Może Ci się nie udać dogadać ze studiem, że asystujesz tylko w weekendy, bo w tygodniu masz pracę, bądź szkołę, a robienie tego na pełny etat jest raczej słabe (trzeba z czegoś żyć) :-)
Pisałem w tym wątku:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=80802
o studiach podyplomowych z fotografii. Nabór co pół roku to na wypadek jak by ktoś szukał informacji na kolejne lata. Pewnie w przyszłości coś więcej o tym powiem bo się tam wybieram.
Lubelska Szkoła Fotografii na Szewskiej
Jest ktoś adeptem tej placówki czy organizowanych tam kursów?
Znacie, lubicie, polecacie... coś więcej?
Rozmawiałem z osobą, która była na dwudniowym kursie w Lubelskiej Szkole Fotografii. Pierwszy dzień omówienie podstaw i trybów w aparacie, podobno dość profesjonalnie wszystko. Drugi dzień to dzień typu róbcie zdjęcia na starówce, później zgranie z kart i omówienie co źle co dobrze. Osoba z którą rozmawiałem to amatorka, powiedziała, że się pogubiła i później robiła na auto. Podobno te zdjęcia wyszły jej najlepiej wykładowca ją pochwalił ale nie sprawdził, że zdjęcia z trybu auto :)
Co za różnica - najważniejsze, że klient jest zadowolony :-) Znam taką inną szkołę, w Warszawie, skierowaną do amatorów. Nieważne co i jak - ważne, żebyś wyszedł z poczuciem dobrze wydanych pieniędzy.
Są jeszcze takie instytucje, że może nie do końca nauczą fotografować, ale np. przystojny fotograf skomentował, że Pani kursantka ma śliczny uśmiech, albo do twarzy jej w tym kolorze włosów... Co z tego, ze nic się nie nauczyła, najważniejsze, że "banan" jest przez cały tydzień. I o to chodzi - tak się robi biznes (wrrr!) :(
Jeśli chodzi o kursy dla amatorów... poznałem swego czasu kilku "wykładowców" i wychodzi na to, że ludzie po prostu nie czytają instrukcji obsługi i dlatego nie wiedzą jak korzystać ze swojego sprzętu. Potem wydają kasę i marnują czas na takie kursy.
Mam koleżankę, która po kilku kursach dalej pyta czemu obiektyw jej nie ostrzy jak chce zrobić zdjęcie z bliska pszczole na kwiatku...
Esau, to zrób swojej koleżance kurs za parę PLN z budowy i zasady działania układu aparat+ obiektywy. Jako materiały z kursu daj ksero instrukcji obsługi aparatu+ wydruki z neta budowy i właściwości optycznych posiadanych przez nią szkiełek i będzie git. :))
hej, jestem z Wrocławia i bardzo chciałabym zrobić kurs fotografii, czy znacie może jakieś fajne kursy dla osób początkujących, które byłyby godne polecenia? z góry dzięki!:)
Ola25, jak poruszasz się świdnicką pod arkadami to tam często są ogłoszenia o kursach.
Sam nigdy nie uczęszczałem na żadne, bo i czasu brak, ale..
są szkoły fotoraficzne AFA czy jakoś tak,
FORMATY często się ogłaszają z informacjami o różnych kursach
dzisiaj widziałem jakiś plakat o kursie foto z mody (nie czytałem i nie wiem kto to organizuje, platak wisiał pod arkadami).
Możliwości pewnie jest więcej więc pogooglaj, co do opinii to poczytaj o nich w necie, bo mimo najszczerszych chęci nie wiem co tam się dzieje.
Jakbym miał gdzieś pochodzić, to chyba wybrałbym kursy organizowane przez formaty.
Jeżeli mówisz o AFA = Akademii Fotografii Amatorskiej, to raczej odradzam (przynajmniej w Warszawie), chyba że od zeszłego roku coś się zmieniło. Niski poziom i raczej nastawione na fun niż na prawdziwą naukę. To jest dla ludzi, którzy chcą w weekend popstrykać zdjęcia modelkom w studio, ale NIE nauczyć się, jak się ustawia światło, po co na lampie jest softbox, albo gar i co z czego się bierze. Typowe point&shot. Chyba, że o to Ci chodzi (ale forumowiczów Canon Board raczej o to nie podejrzewam) ;-)
w plenerze
jak dla mnie zamiast wydawać kasę na kursy podstawowe, lepiej przeczytać książkę, np john hedgecoe "Nowy podręcznik fotografii", porobić zdjęć, wybrać swoją ulubioną dziedzinę i dopiero jeździć na kursy tematyczne i plenery na jakimś rozsądnym poziomie...
Witam
Co sądzicie o szkoleniu http://www.gowork.pl/programy_promocyjne,167 czy ktoś korzystał z niego ???
A ja mam zapytanie co do Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego, na który kierunek lepiej się zdecydować (plan zajęć jest bardzo podobny ale mimo wszystko wolałabym się poradzić) ;-) i czy w ogóle warto?
Zawód: Fotograf 343101
Kwalifikacje: A.20. Rejestracja i obróbka obrazu
Plan nauczania
Liczba godzin w cyklu nauczania
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów:
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy - 30
PDG – Podstawy działalności gospodarczej -30
JOZ - Język obcy zawodowy - 30
KPS – Podstawy komunikacji społecznej - 30
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru administracyjno - usługowego
Podstawy fotografii - 100
Marketing - 30
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji A.20. Rejestracja i obróbka obrazu
Organizacja prac fotograficznych - 250
Rejestracja obrazu - 250
Kopiowanie i obróbka obrazu - 250
RAZEM: 1000
Praktyki zawodowe: brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych
Zawód: fototechnik 343104
Kwalifikacje:A.20.Rejestracja i obróbka obrazu;
A.25.Wykonywanie i realizacja projektów multimedialnych
Plan nauczania
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów:
BHP - Bezpieczeństwo i higiena pracy - 30
PDG – Podstawy działalności gospodarczej - 30
JOZ - Język obcy zawodowy - 50
KPS – Podstawy komunikacji społecznej - 30
OMZ - Organizacja pracy zespołu - 30
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru administracyjno - usługowego
Podstawy fotografii - 100
Marketing - 30
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji A.20.Rejestracja i obróbka obrazu
Organizacja prac fotograficznych - 250
Rejestracja obrazu - 250
Kopiowanie i obróbka obrazu - 250
IV. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji A.25.Wykonywanie i realizacja projektów multimedialnych
Przygotowywanie materiałów cyfrowych do wykonania projektów multimedialnych - 150
Przygotowanie projektów multimedialnych - 150
RAZEM:1350
Praktyki zawodowe: 4 tygodnie = 160 godzin
Te dwa kursy są w takiej samej cenie : 900zł/sem
Znalazłam jeszcze inne kursy, o takie :
Kurs Fotografia I stopnia
Informacje ogólne:
Liczba godzin: 30
Czas zajęć: w dni robocze - 2,3 razy w tygodniu
Czas trwania kursu: 4 tygodnie
Wymagania wstępne: ukończone 18 lat
Celem kursu jest zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie podstaw fotografiki.
Uwaga: zapewniamy sprzęt oraz materiały dydaktyczne w cenie kursu
PROGRAM KURSU:
1. Aparat fotograficzny /3 godz/
· Rodzaje, możliwości, wyposażenie.
· Obiektywy.
· Oświetlenie dodatkowe.
· Rodzaje kart pamięci do zapisu zdjęć.
· Prawidłowy pomiar ekspozycji.
· Zastosowanie filtrów fotograficznych.
2. Obraz fotograficzny i jego kompozycja /7 godz/
· Światło w obrazie.
· Głębia ostrości.
· Perspektywa.
· Ruch w obrazie /zamrożony i dynamiczny/.
3. Parametry aparatu – wykorzystanie w praktyce /12 godz/
· Ustawianie jakości rejestracji obrazu.
· Rejestracja w trybie manualnym i pełnej automatyki.
· Kolorystyka zdjęcia a balans bieli.
· Korekta balansu bieli automatyczna i wg wzorca.
4. Podstawy obróbki i zarządzania zbiorami zdjęć /8 godz/
· Podstawowe informacje o korekcie obrazu w programach graficznych – Photoshop, PaintShopPro, Gimp.
· Laboratorium fotograficzne – przygotowanie plików.
· Samodzielne wydruki – przygotowanie plików.
Kurs Fotografia II stopnia
Informacje ogólne:
Liczba godzin: 30
Czas zajęć: w dni robocze - 2,3 razy w tygodniu
Czas trwania kursu: 4 tygodnie
Wymagania wstępne: ukończone 18 lat
Celem kursu jest zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie komponowania i obróbki obrazu.
Uwaga: zapewniamy sprzęt oraz materiały dydaktyczne w cenie kursu
PROGRAM KURSU:
1. Budowa i zasada działania cyfrowych aparatów fotograficznych /5 godz/
· Sprzęt wspomagający i rozszerzający możliwości aparatu.
· Rodzaje oświetlenia zewnętrznego.
· Twórcze zastosowane filtrów fotograficznych.
2. Kreatywne spojrzenie na tematy zdjęć /7 godz/
3. Cyfrowa ciemnia fotograficzna – Photoshop /18 godz/
· Anatomia obrazu cyfrowego.
· Kalibracja monitora.
· Przestrzenie barwne / sRgb, RGB, Lab /.
· Korekta fragmentu i całego zdjęcia.
· Cyfrowa korekta usterek / aberacje, czerwone oczy, itp.
· Cyfrowy negatyw – RAW. Potęga możliwości.
· Tworzenie montaży, kolaży i kompozycji z fotografii.
· Techniki artystyczne.
Natomiast te 600zł
tu się nie mogę zgodzić. książka jest w stanie nam podpowiedzieć pewne rzeczy/ rozjaśnić pewne zagadnienia ale tylko bezpośrednie spotkanie i kontakt z szkoleniowcem/fotografem może nas nauczyć wielu rzeczy. Książki nawet dobre nie wyjaśniają wielu tematów - np. autor podaje parametry i pokazuje zdjęcie. Laik , który to czyta ustawia i jak trafi dobrą stronę to się uda ale jeżeli się odwróci i strzeli pod słońce to nici ze zdjęcia.
Osobiście polecam szkolenia w firmie Good Photo Good-photo.pl - Galeria zdjęć
link do ich referencji
Opinia o good photo ? Kursy i szkolenia Fotografia, good photo Warszawa
Uczęszczałem ze znajomymi w ich szkolenia i są po prostu zarąbiste. Rzeczowo opisany każdy element fotografii, praktyczne porady co jak gdzie i kiedy- indywidualne podejście do każdego z uczestników. Szkoleniowcy podpowiedzieli i udowodnili że nie tylko sprzętem za ciężkie pieniądze można zrobić dobre zdjęcia. Bardzo obiektywnie pokazali różnicę między czołowymi producentami wskazując który w jakich dziedzinach/elementach ma "przewagę"
Szkoda tylko, że największy wybór szkoleń jest tylko w Warszawie. wiem że prowadzą zajęcia z fotografii nocnej w większości miast w Polsce - ale tylko jednodniowe.
Czy ktoś z szanownych państwa może powiedzieć coś więcej o studiach podyplomowych "Fotografia" na poznańskiej Wyższej Szkole Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa:
Fotografia - Wyższa Szkoła Nauk Humanistycznych i Dziennkarstwa
Ktoś je robił? Czy - przez pryzmat ceny - warto?
a nie lepiej iść na jakiś kurs fotografii? ewentualnie znaleźć szkołę policealną? koszt mniejszy, a być może nauka bardziej "praktyczna". z tym kierunkiem i uczelnią co prawda nie miałam do czynienia, może powinieneś poszukać absolwentów na portalach typu nasza-klasa? oni na pewno wiarygodnie wypowiedzą się czy warto..
Czy ktoś z Was może coś więcej powiedzieć o kursach oferowanych na Gruponie (Umiejętności: 28-godzinne Szkolenie Fotograficzne Cenowo wygląda to bardzo atrakcyjnie ale jak jest w praktyce?
wiesz, jeśli chodzi o groupon'a to ja mam bardzo mieszane uczucia... z jakością usług bywa bardzo różnie, no ale wiadomo - zawsze można trafić na kogoś nierzetelnego. ja bym raczej poszukała jakiegoś kursu w domu kultury, czy temu podobnym miejscu. sprawdzisz sobie kim są wykładowcy, jaki mają dorobek fotograficzny, zawsze możesz poszukać opinii o danym kursie. a te kursy w zakupach grupowych brzmią zwykle bardzo enigmatycznie.
Ciąg dalszy dyskusji tutaj:
http://www.canon-board.info/dla-pocz...7/#post1121159
Zapraszam :).
Witajcie drodzy forumowicze.
Jestem nowym użytkownikiem forum, to mój pierwszy post, który próbuję zredagować, natomiast dotychczas korzystałem z Waszych opinii i wymiany poglądów w sposób anonimowy, bez potrzeby rejestracji. Z racji tego, że moje założenia zbliżają się do poziomu realizacji postanowiłem spróbować Was o pewne rzeczy podpytać.
Rzecz dotyczy studiów wyższych na Uniwersytecie Warszawskim na Wydziale Dziennikarstwa o specjalizacji fotografia prasowa, reklamowa i wydawnicza. Myślę o studiach w trybie zaocznym bo tylko na takie mogę sobie pozwolić. Kierunek studiów wiąże się ściśle z moimi planami. Otóż jestem fotografem amatorem, fotografuję od dziesięciu lat. W niedługim czasie będę otwierał własną działaność gospodarczą związaną w dużej mierze z usługami fotograficznymi. Do swojej firmy podchodzę poważnie więc postanowiłem aplikować na wyżej wymieniony kierunek.
W związku z tym kieruję do Was pytania otwarte. Wszelkie dyskusje na temat tych studiów będą dla mnie na pewno cenną wiedzą.
Czy ktoś z Was ukończył takie studia, czy znacie takie osoby? Macie jakieś opinie na temat tych studiów? Czy uważacie, że ukończenie tych studiów może mieć realne przełożenie na jakość oferowanych przeze mnie usług? Czy Waszego punktu widzenia to w ogóle dobry pomysł? Interesują mnie wszelkie Wasze spostrzeżenia i opinie na ten temat...
Bardzo proszę o wypowiedzi.
Postscriptum: Mam nadzieję, że nie był poruszany na forum ten temat; ja takiego nie znalazłem.