-
Odp: Ludzie zmieniają system?
Wcięło mi długiego posta jak wszedłem do "Zaawansowana edycja".
-Oczywiście dostępność w systemie, a nie 7 na krzyż EF-M.
Liczyłem na bezlusterkowego 70D (którego bym kupił) ale EOS M3 nim nie był.
Z EOS M5 (i M6) wypruli kompresję All Intra (względem 80D). A cena M6 jakaś wypruta nie była...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Chyba chodzi o dostępność w systemie, nie w konkretnym sklepie czy rejonie/kraju.
Pod tym względem Fuji wypada przecież bardzo przyzwoicie.
zgadza sie, pod tym wzgledem w szokujaco krotkim czasie zrobili swietny system.
dla odmiany taki EF-S...
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
No właśnie to Ty piszesz o wynikach sprzedaży, a ja o tym co ma dany producent do zaoferowania. Wystarczy wejść na strony producenta, pooglądać i porównać asortyment. To, że kitajce kupują eosy m5 (4000zł) nie znaczy, że Canon dominuje w segmencie bezlusterkowców.
ale mowimy o jakiej dominacji? pod wzgledem szumu medialnego? tego, ktory aparat ludzie najchetniej by kupili (gdyby nie uwzgledniali rozwazan praktycznych/finansowych)...
bo pod wzgledem sprzedazy to sie da pomierzyc. i wyglada jak wyglada... Canon wypieka taki M5 (ani przelomowy ani tani) i robi drugie miejsce w rankingu, nomen omen wlasnie przed Sony :/
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
Szczerze to takie źródła mnie nie interesują. Wszystko to marketing. Tak samo, jak nagrody dla poszczególnych body/obiektywow. Nigdy dla mnie nie były i nie będą obiektywne.
wyniki sprzedazy sa mierzone niezaleznie i nie maja nic wspolnego z marketingiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
To co obserwuje to profesjonalni fotografowie z różnych dziedzin fotografii z całego świata.
i ta 5% nisza rynkowa daje Ci poglad na caly rynek? zgaduje, ze nie pasujacy do ogolnych statystyk rynkowych.
ale upierasz sie, ze ten dysonans poznawczy pomiedzy tym co sam widzisz, a rzeczywistymi wynikami sprzedazy to jest problem tych wynikow sprzedazy???
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
A wejdź sobie na strony największych profesjonalnych sklepów ze sprzętem foto/video. Zauważysz, że są duże braku Canon/Nikon z półki profesjonalnej a za to bezlusterkowce Sony, Fuji i Olympus dostępne "od ręki". (Mowa o body a nie obiektywach).
nadal upieram sie, ze mowimy o czym innym. Ty caly czas krecisz sie wokol aparatow profesjonalnych, ja mowie o rynku ogolnie.
wchodze na strone najwiekszego holenderskiego sklepu (https://www.kamera-express.nl/produc...ags=548&page=1). "op voorraad" znaczy, ze jest dostepne. z Canona przebieglem 10 stron, nie zauwazylem jednego szkla, ktorego by nie bylo. wiecej mi sie nie chcialo. uscislij gdzie dokladnie sa te inne najwieksze sklepy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
Ja nie powiedziałem, że Nikon czy Canon znikną z rynku, tylko, że troszkę nie szanowali klientów w ostatnim czasie i pewien segment (bezlusterkowce) utracili.
Trudno tracić coś czego nie ma. Bezlusterkowce to dopiero niemowlęta w porównaniu z rozwojem lustrzanek. Jakiekolwiek twierdzenia o tym co kto utracił, a co zyskał są grubo przedwczesne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
Szczerze to takie źródła mnie nie interesują. Wszystko to marketing.
Jasne moje "zdaje mi się" jest mojsze i co mi pan zrobisz ;). Co tam badania i powoływanie się na źródła. Prawdziwi mężczyźni nie zawracają sobie głowy takimi głupstwami :lol:;).
-
Właśnie że stracili.
Dane globalne CIPA.
Production Jan.-Apr [mln]
[Digital Still Camera Total
2017: 8,2
2016: 8
2015: 10,6
2014: 12,8
Camera with Built-inLens
2017: 4,5
2016: 4,6
2015: 6,9
2014: 8,6] -to tak przy okazji ;)
Camera with Interchangeable Lens
2017: 3,7
2016: 3,4
2015: 3,8
2014: 4,2
w tym:
Single Lens Reflex
2017: 2,4
2016: 2,5
2015: 2,9
2014: 3,3
Non-Reflex -głównie bezlusterkowce
2017: 1,3
2016: 0,87
2015: 0,85
2014: 0,9
Nowsze dane każdy może sobie policzyć.
-
/www.youtube.com/watch?v=0xo9qKPVhEk&feature=youtu.be&t=45
Zrobiłem swój test kolorystyki 12 portretów - moje wyniki: sony 6, canon 6, nikon 0
Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, mimo to polecam !!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Właśnie że stracili.
Dane globalne CIPA.
Production Jan.-Apr [mln]
[Digital Still Camera Total
2017: 8,2
2016: 8
2015: 10,6
2014: 12,8
Camera with Built-inLens
2017: 4,5
2016: 4,6
2015: 6,9
2014: 8,6] -to tak przy okazji ;)
Camera with Interchangeable Lens
2017: 3,7
2016: 3,4
2015: 3,8
2014: 4,2
w tym:
Single Lens Reflex
2017: 2,4
2016: 2,5
2015: 2,9
2014: 3,3
Non-Reflex -głównie bezlusterkowce
2017: 1,3
2016: 0,87
2015: 0,85
2014: 0,9
Nowsze dane każdy może sobie policzyć.
Dane z tego roku to tylko pierwszy kwartał. Na tej podstawie Sony myśli, że zaczęła się właśnie wreszcie jakaś rewolucja, bo dotąd była stagnacja a nawet spadek. Stąd właśnie ta kampania "informacyjna" czyli wzmożona aktywność w Internecie i w mediach. A co będzie jak się rok skończy to się okaże.
Żeby zobaczyć czy i ile Canon traci trzeba by znać liczby dla serii M, bo ileś tam jednak schodzi tego towaru
Faktem jast, że w 2016 proporcje między sprzedanymi aparatami foto w kompaktach, lustrzankach i bezlusterkowcach były z gruba jak 8:5:2. W tej skali telefony to 984 :lol: więc rynek fotograficzny poza telefonami to w ogóle zjawisko marginalne nie warte dyskusji.;)
https://petapixel.com/2017/03/03/lat...ompact-camera/
Teraz widać jakieś odbicie po załamaniu i dopiero się okaże komu bardziej się odbilje i o ile. W każdym razie lustrzanka nie zdechnie jeszcze na razie przez pewien czas. Ja tylko nie mogę zdecydować czy Canon w bezlusterkowcach jest bardziej jak ukryty smok czy przyczajony tygrys.8-)
-
Nie ma sprawy. Są już dane z czerwca. CIPA - Camera & Imaging Products Association: Digital Cameras Możesz zrobić sam zestawienia np. okresy lipiec-czerwiec.
Jak już zrobisz, to się podziel.
--- Kolejny post ---
Na szybko.
Production. Okres January-June in 2017 w porównaniu do takiego samego okresu roku poprzedniego. (ilości)
Digital Still Camera Total 114.4%
Camera with Built-inLens 113.8%
Camera with Interchangeable Lens 115.3%
w tym
Single Lens Reflex 98.5%
Non-Reflex 165.8%
-
Te numerki to jest
1. Produkcja
2. W zeszlym roku byly odczuwalne konsekwencje trzesien
-
No i nawet można zobaczyć w statystyce za ten sam okres, ale rok wcześniej w porównaniu do 2015 jakie.
pdf http://www.cipa.jp/stats/documents/e/d-201606_e.pdf
Skupmy się na lustrzankach i bezlustrach.
Production. Okres January-June in 2016 w porównaniu do takiego samego okresu roku poprzedniego. (ilości)
Camera with Interchangeable Lens 80.8%
w tym
Single Lens Reflex 79.5%
Non-Reflex 85.2%
W całym 2016 to jest kolejno 84.4 i 96.5% w porównaniu z 2015.
Sugestie, że w tym roku bezlustrom tak wzrosło, bo w zeszłym mocno spadło nie mają podstaw.
Lustrzankom w zeszłym roku o parę/ paręnaście procent bardziej spadła produkcja niż bezlusterkowcom, a mimo to to właśnie bezlusterkowce wystrzeliły z 166% w pierwszej połowie tego roku.
Warto by było policzyć w okresach lipiec-czerwiec więcej lat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
No i nawet można zobaczyć w statystyce za ten sam okres, ale rok wcześniej w porównaniu do 2015 jakie.
pdf
http://www.cipa.jp/stats/documents/e/d-201606_e.pdf
Skupmy się na lustrzankach i bezlustrach.
Production. Okres January-June in 2016 w porównaniu do takiego samego okresu roku poprzedniego. (ilości)
Camera with Interchangeable Lens 80.8%
w tym
Single Lens Reflex 79.5%
Non-Reflex 85.2%
W całym 2016 to jest kolejno
84.4 i
96.5% w porównaniu z 2015.
Sugestie, że w tym roku bezlustrom tak wzrosło, bo w zeszłym mocno spadło nie mają podstaw.
Lustrzankom w zeszłym roku o parę/ paręnaście procent bardziej spadła produkcja niż bezlusterkowcom, a mimo to to właśnie bezlusterkowce wystrzeliły z 166% w pierwszej połowie tego roku.
Warto by było policzyć w okresach lipiec-czerwiec więcej lat.
No więc Sony bardzo reklamuje to wystrzelenie, ale nie jest ono tak imponujące kiedy się rozważy, że:
w całym roku 2012 (5 lat temu!) dostawy w kategorii bez lustra wyniosly ok. 3 miliony 956 tys. sztuk. W ciągu pierwszej połowy 2017: 2 miliony 80 tys., czyli tylko trochę więcej niż 5 lat temu ( 1 milion 623 tys.) Wiadomo, że w drugiej połowie sprzedaje się więcej, ale nie ma tu żadnego wystrzału typu 65 % tylko znacznie mniej ekscytujący wzrost o marne 20% w ciągu pięciu lat.:?
Oczywiście lustrzanki w ogóle nie wzrosły w ciągu tych 5 lat tylko spadły o połowę. Trudno rosnąć w nieskończoność a przecież sprzedaż była wtedy niesłychanie napompowana dlatego, że wskutek szybkiego rozwoju technologii nabywcy się orzyzwyczaili, że każdy nowy model jest znacznie lepszy niż poprzedni. To bardzo napędzało kupowanie, ale to już się skończyło.
Moje przewidywanie jest takie, że proporcja między lustrankami i bezlustrami będzie z wolna dążyć do 1:1 i tak zostanie na dłużej, bo ludzie lubią się dzielić na dwie prawie równe partie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Widziałem już kilkunastu takich co się przesiadali a potem wracali.
Jakiś czas temu zmieniłem 1Ds MKIII + 85mm 1.2L II na A7R + kilka szkieł i wyjątkowo nie żałuję i raczej nie wrócę.
Jedynie być może - chociaż nie wiem czy do tego kiedykolwiek dojdzie kupię adapter z AF i sobie podłączę szkła Canona.
Jednakże w tym względzie prowadzę aktualnie badania i chyba cała sprawa nie jest warta zachodu, ponieważ do A7R powychodziły takie soczewy... ale taaakie że mi kapcie pospadały. A jeśli mówimy o jakości zdjęcia i mi spadają kapcie jak patrzę na jakość zdjęć to znaczy, że na prawdę słabe to nie jest, bo moje wymagania dotyczące jakości obrazu małe nie są.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ultimator
Jakiś czas temu zmieniłem 1Ds MKIII + 85mm 1.2L II na A7R + kilka szkieł i wyjątkowo nie żałuję i raczej nie wrócę.
Jedynie być może - chociaż nie wiem czy do tego kiedykolwiek dojdzie kupię adapter z AF i sobie podłączę szkła Canona.
Jednakże w tym względzie prowadzę aktualnie badania i chyba cała sprawa nie jest warta zachodu, ponieważ do A7R powychodziły takie soczewy... ale taaakie że mi kapcie pospadały. A jeśli mówimy o jakości zdjęcia i mi spadają kapcie jak patrzę na jakość zdjęć to znaczy, że na prawdę słabe to nie jest, bo moje wymagania dotyczące jakości obrazu małe nie są.
Też, po kilkunastu latach z lustrzankami Canona, przeszedłem na A7R2
Sentyment sentymentem ale zastosowanie oryginalnych obiektywów Canona w świecie bezlusterkowców Sony nie jest dobrym rozwiązaniem ze względu na jakość techniczną zdjęć jak i współpracę z AF
Obiektywy do bezlusterkowców to nowe konstrukcje projektowane specjalnie dla tego systemu i do matryc o dużej gęstości.
W testach DxO jakości technicznej zdjęć gdzie do EOS 5DS R (matryca 51 Mpix) podłączane są obiektywy EF to pierwszy oryginalny obiektyw Canona jest na 51 miejscu, lepiej wypadają :
- 6 obiektywów EF innych producentów (Sigma i Zeiss)
- oraz 9 obiektywów systemu FE testowanych na A7R2 (matryca 41 Mpix).
https://www.dxomark.com/lenses/launc...ist&yDataType=
Gdyby brać po uwagę tylko ostrość na zdjęciach uzyskiwanych obiektywami różnego typu to obiektywy FE też są lepsze.
Are Sony FE Lenses as Sharp as Canon & Nikon Glass?
A zauważ, że testy obiektywów EF dotyczą obiektywów projektowanych dla lustrzanek i testowanych na lustrzance.
Wyniki obiektywów "lustrzankowych" podpiętych przez przejściówki do bezlusterkowców na pewno nie będą lepsze, myślę że byłyby gorsze.
Sprzedałem cała "bogatą" szklarnię Canona, trochę dołożyłem i mam już docelowy zestaw.
Gdybyś potrzebował jakiegoś wsparcia to pisz na priv.
jp
-
Zanim kolejny watek zmieni sie w "wyznania przechrzty"... pamietajmy, ze A7* to nie sa reprezentatywne bezlusterkowce. To jest drobny procent tego rynku, majacy tylko umiarkowany wplyw na ogolne cyfry
-
Tylko sony i dxo a gdzie panas g4 i g5? Przeciez to one napedzaja youtuba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Tylko sony i dxo a gdzie panas g4 i g5? Przeciez to one napedzaja youtuba.
Znam tylko Canona i Sony więc tylko o tych "światach" piszę/dyskutuję.
Moje pierwsze cyfrowe to rok 2002 zdjęcia to Minolta Dimage 7i
Photo: sing-post to ruins of a castle | Lanckorona album | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
i potem świat Canona od EOS 10D rok 2004
Photo: img 3615a | Rome_2004 album | Janusz-pawlak | Fotki.com, photo and video sharing made easy.
i pożegnanie z Canonem rok 2015
http://public.fotki.com/janusz-pawla.../5n5c3139.html
i (niejako) powrót do świata Sony 2 lata temu
jp
-
Pełnoklatkowy A7 może i nie jest reprezentatywny dla całego segmentu bezlusterkowców, ale na pewno nie jest to drobny procent tego rynku.
@akustyk, jak masz dane, że to drobny procent, to się podziel.
Jeżeli za przeciętnego reprezentanta segmentu uznamy coś pomiędzy Sony A6000, Fuji X-T20, Olympus E-M10 i Panasonic GX80 to okaże się, że i tak pod paroma względami dają więcej niż przeciętna lustrzanka.
O obiektywach dedykowanych to lepiej nawet nie wspominać, bo do lustrzanek aps-c Canona nie ma nawet stałoogniskowego standardu EF-S.
Taki EF 35/2 IS kosztuje dwa kafle. Do bezlusterkowca aps-c za tą cenę można kupić jaśniejszy standard f/1.4 (Fuji), a Panasonic 25mm f/1.7 kosztuje raptem 750zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Pełnoklatkowy A7 może i nie jest reprezentatywny dla całego segmentu bezlusterkowców, ale na pewno nie jest to drobny procent tego rynku.
Jeżeli za przeciętnego reprezentanta segmentu uznamy coś pomiędzy Sony A6000, Fuji X-T20, Olympus E-M10 i Panasonic GX80 to okaże się, że i tak pod paroma względami dają więcej niż przeciętna lustrzanka.
O obiektywach dedykowanych to lepiej nawet nie wspominać, bo do lustrzanek aps-c Canona nie ma nawet stałoogniskowego standardu EF-S.
Taki EF 35/2 IS kosztuje dwa kafle. Do bezlusterkowca aps-c za tą cenę można kupić jaśniejszy standard f/1.4 (Fuji), a Panasonic 25mm f/1.7 kosztuje raptem 750zł.
Czy aparaty Sony A6000/A6500 i A7x to drobny czy też nie segment peletonu bezlusterkowego to nie ma większego znaczenia.
Teraz oni nadają tempo i kierunek, kto odpuści ten odpadnie a jego miejsce zajmą Ci co zostaną.
Gdy za 1 - 3 lata dopełni się portfolio obiektywów bezlusterowych Sony i pojawią się w sprzedaży aparaty z AF wbudowaną w matrycę o czułości takiej jaka będą miały najlepsze specjalizowane AF w lustrzankach to kto będzie projektował/rozwijał/produkował i kupował lustrzanki które :
- będą cięższe i większe
- z mechanicznym elementem (lustro) z jego ograniczeniami
- (najprawdopodobniej) droższą w produkcji
gdy będą dostępne bezlusterkowce :
- o AF pokrywającym całą matrycę
- wizjerem z mnóstwem funkcji ułatwiających fotografowanie a niedostępnych w optycznym
Technologia (gwałtownie) rozwija się w tym kierunku.
Trzymam kciuki by Canon dołączył do szpicy peletonu.
Tylko konkurencja daje szansę na coraz lepsze produkty i rozsądną cenę.
jp
-
Ja mam nadzieje, że za 3 lata Fuji, Canon i Nikon wypuści FF bez lustra w ergonomicznej obudowie i pozamiata Sony. To takie moje marzenie jest. Tak jak apple i samsung i Lg pozamiatał xperie :)
-
znaczy za 1-3 lat to ja na 100% kupię kolejną lustrzankę - to tyle jeśli chodzi o kupowanie
kto by rozwijał - dzisiaj ma premierę Nikon D850 widać że się rozwija chciałbym żeby nasza ulubiona firma pokazała tak nieobcięty korpus, niedawno miał premierę Nikon D500 też zauważyłem rozwój, spory - to w kwestii rozwoju i projektowania
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
nie mam, tego nie ujawniaja.
moja teza bierze sie stad, ze ekonomicznie duzo wieksze zapotrzebowanie jest w segmencie 500-800$ niz 800-1000$ i tak potem ze wzrostem cen to szybko spada. bez konkretnych numerkow, ale jestem sklonny strzelic, ze stosunek sprzedanych 1300D do 800D do 80D do 7DmkII/6D do 5DmkIV do 1Dx mkII jest srednio kolo 3:1 w kazdym kolejnym kroku, wiec na jednego 6D przypada w tym rachunku jakies 27 malych trabancikow (1300D). a pewnie mocno niedoszacowuje ten stosunek, bo on moze byc i ponad 5:1.
wiec na takiego A7 przypadnie odpowiednio duzo (w dziesiatkach moze setkach sztuk) Pen-ow, Lumiksow, czy nawet X-A3. a jeszcze sa po drodze bardziej zaawansowane modele. cuzamen do kupy robi sie z tego procentowy udzial A7 w ogolnym rynku bezlusterkowcow.
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
przecietnym reprezentantem sa tansze modele. teraz po scisnieciu rynku przez smarftony pewnie sa to ciut wyzej pozycjonowane modele (wiec nie tyle D3300 a bardziej D5300 i nie 1300D a bardziej 750D jako poprzednia generacja z ciut wyzszej polki) czyli to wszystko w okolicach 500USD / 500EUR, bo tam jest z okladem najwiecej kupujacych.
kropka.
co do porownywania - IMHO dla zwyklego zjadacza chleba tani bezlusterkowiec ma wiecej racji bytu niz tani DSLR. chociaz o dziwo taki 200D udowadnia, ze nawet z gigantycznym bagnetem jak EF da sie zrobic aparat kieszonkowy
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
jest psiejsko tani i lekki 10-18, zapraszam do zakupu odpowiednika do bezlusterkowca... tak ze kazdemu wedlug potrzeb.
chociaz oczywiscie EF-S 35/1.4 bym bardzo chetnie przygarnal
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
z drugiej strony zakup podstawowej trojcy (zoom UWA, zoom standardowy, zoom tele) do Fuji oznacza pozegnanie sie z 2000 EUR. bardzo fajne obiektywy (10-24, 18-55, 55-250) nie bedziemy na ten temat nawet dyskutowac, ale.... jako amator moge przezyc z plastikiem i nieco gorsza optyka Canona za cene 600 EUR. trzy(!) krotnie(!) nizsza(!). za wcale nie najgorsze obiektywy. w Sony cenowo nie wyglada to wiele lepiej.
z drugiej strony jak jestem pasjonatem to w Canonie mozna sobie tez kupic 6D (niewiele drozsze od korpusu klasy X-T1) a tutaj pod wzgledem tanich stalek mam uczucie jak malzonka osobista na wyprzedazy w CCC... :lol:
no albo moge sobie kupic 80D/7DmkII i bardzo przystepne cenowo, swietne optycznie telerurki i mam totalny wypas do innego rodzaju fotografii
wiec wszystko sprowadza sie do potrzeb. dla amatora tak systemy DSLR jak i bezlustrowe maja rozne wady i zalety. Canon akurat tu nie spi i tak M6 jak i 200D czy 800D sa bardzo sensowna alternatywa dla pewnych grup amatorow. podobnie jak ma sprzet targetowany dla okreslonych grup pasjonatow i profesjonalistow.
natomiast na pewno nie ma sprzetu dla kazdego. na polce "pasjonat, mniejsze gabaryty, stalki" wyglada dosc srednio i tu nie bedziemy sie oszukiwac, takiemu Fuji nie podskoczy. ale tez nie musi, lepiej jak sie nie rozdrabnia na robienie tego czego nie potrafi (jak Nikon spartolil sprawe z 1-ka) tylko niech robi to co robil dobrze...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ja mam nadzieje, że za 3 lata Fuji, Canon i Nikon wypuści FF bez lustra w ergonomicznej obudowie i pozamiata Sony. To takie moje marzenie jest. Tak jak apple i samsung i Lg pozamiatał xperie :)
xperie są fajne - używam Z Ultra już czwarty rok i nie czuje potrzeby zmiany w domu jest jeszcze Z i Z1 i też nic im nie brakuje.
-
Ja używam serii Canona 5d praktycznie od rejestracji na forum canon-board, a od jakiegoś czasu czytam tylko o "wielkości" Sony i to praktycznie non stop od jednej osoby. Biorąc co tydzień torbę uważam, że na moje potrzeby 5dmkIII nic nie brakuje i męczy mnie takie "pitolenie" w kółko tego samego. Odnoszę wrażenie, że nie przestanie mnie to męczyć dopóki nie zmienię sytemu na Sony... albo JP przeniesie swoją "misję" na inne forum.
-
Lepiej się skupić na tym które rozwiązanie -lustrzanka i bezlusterkowiec- co i za ile oferuje.
Canon 200D przebija uniwersalnością -jako kombajn foto-wideo- Nikona D5600 i inne tanie lustrzanki za sprawą Dual Pixel. Kosztuje z kiciakiem 18-55mm raptem 3 tysiące.
Tyle że w tej cenie jest masa bezlusterkowców z niezłym AF w wideo. Poniżej 3000 zł kosztują też Olympus E-M10 II z metalowym korpusem, szybkostrzlne Sony A6000 oraz Panasonic G7 i GX80 które oferują wideo 4K !!!
400zł drożej od Canon 77D z obiektywem 18-55mm kosztuje Fuji X-T20 (z 16-50mm) i uszczelniony Panasonic G80 z 12-60mm! -oba również z wideo 4K.
-
Twierdzenie, że segment konsumencki posiadaczy aparatów, a nie fotografów potwierdza - kupując dany model - jakość systemu i ergonomię danego aparatu jest trochę na wyrost. Wśród ludzi od wielu lat istnieje niczym obecnie nie uzasadniony pogląd, że lustrzanka jest dobra bo to lustrzanka. Zwykły zjadacz chleba nie patrzy na parametry aparatu tylko na cenę, to co polecają inni laicy znajomi lub Pan/Pani w sklepie.
Trochę nierozsądne byłoby zatem twierdzenie, że to co się sprzedaje najbardziej jest najlepsze w danej kategorii: przykład wcześniej poruszony canon m5 jako najlepszy bezlusterkowiec bo najbardziej się sprzedaje w Japonii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
Twierdzenie, że segment konsumencki posiadaczy aparatów, a nie fotografów potwierdza - kupując dany model - jakość systemu i ergonomię danego aparatu jest trochę na wyrost. Wśród ludzi od wielu lat istnieje niczym obecnie nie uzasadniony pogląd, że lustrzanka jest dobra bo to lustrzanka. Zwykły zjadacz chleba nie patrzy na parametry aparatu tylko na cenę, to co polecają inni laicy znajomi lub Pan/Pani w sklepie.
Trochę nierozsądne byłoby zatem twierdzenie, że to co się sprzedaje najbardziej jest najlepsze w danej kategorii: przykład wcześniej poruszony canon m5 jako najlepszy bezlusterkowiec bo najbardziej się sprzedaje w Japonii.
To kwestia marketingu i ceny.
Myślę, ze będziemy lada chwila świadkami dużej wojny marketingowej.
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
znaczy za 1-3 lat to ja na 100% kupię kolejną lustrzankę - to tyle jeśli chodzi o kupowanie
kto by rozwijał - dzisiaj ma premierę Nikon D850 widać że się rozwija chciałbym żeby nasza ulubiona firma pokazała tak nieobcięty korpus, niedawno miał premierę Nikon D500 też zauważyłem rozwój, spory - to w kwestii rozwoju i projektowania
Tylko weź po uwagę, że decyzja strategiczna o zaprojektowaniu takiej lustrzanki (Specyfikacja Wymagań) zapadła jakieś 3 lata temu.
Tyle (z grubsza) mija czasu od decyzji poprzez projekt rozwojowy, linię produkcyjną, serwis itd. do premiery produktu na rynku.
A przez ten czas sporo się zmieniło.
Gdybyś miał do wyboru Canona lustrzankę i bezlusterkowca :
- z dostępem do tych samych szkieł
- o tej samej czułości AF
- tej samej jakości technicznej zdjęć
to kupiłbyś lustrzankę bo wolisz cięższy i większy i że ma układ mechaniczny z jego ograniczeniami ?
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
z drugiej strony zakup podstawowej trojcy (zoom UWA, zoom standardowy, zoom tele) do Fuji oznacza pozegnanie sie z 2000 EUR. bardzo fajne obiektywy (10-24, 18-55, 55-250) nie bedziemy na ten temat nawet dyskutowac, ale.... jako amator moge przezyc z plastikiem i nieco gorsza optyka Canona za cene 600 EUR. trzy(!) krotnie(!) nizsza(!). za wcale nie najgorsze obiektywy. w Sony cenowo nie wyglada to wiele lepiej.
XC 16-50 można wyrwać za 400-500 zł, za podobne pieniądze chodzi XC 50-230. Tylko dla XF 10-24 na razie nie ma alternatywy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
XC 16-50 można wyrwać za 400-500 zł, za podobne pieniądze chodzi XC 50-230. Tylko dla XF 10-24 na razie nie ma alternatywy.
prawda, zapomnialem. dzieki za sprostowanie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Sony wymyślił kiedyś personal audio czyli "Walkmana" i słuchawki do niego, potem królował na tym rynku z miniaturowymi odtwarzaczami CD i swoimi własnymi wynalazkami z jakimiś miniaturowymi dyskami itp. Wydawało się, że Sony zupełnie nie ma z kim przegrać, a już na pewno nie spoza Japonii.
Po czym nagle Apple wymiótł Sony z personal audio iPodami tak dokładnie, że aż się zdziwiłem. W dużym stopniu używając jako miotły na Sony japońskich technologii dysków, pamięci, wyświetlaczy i baterii. Sony nawet nie był w stanie udawać, że konkuruje jakimkolwiek urządzeniem i jedynymi konkurentami Apple były jakieś badziewy typu Sandisk. Niestety Sony ma w DNA jakiś brak instynktu samozachowawczego wynikający z myślenia o technologii a nie o ostatecznym produkcie.
Samsung i inni też prawie wymietli Sony z telewizorów.
Teraz Sony zarabia grubo na matrycach do telefonów. Może jest w ich interesie udupić całkowicie rynek fotografii amatorskiej dla "entuzjastów".:shock::confused:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Sony wymyślił kiedyś personal audio czyli "Walkmana" i słuchawki do niego, potem królował na tym rynku z miniaturowymi odtwarzaczami CD i swoimi własnymi wynalazkami z jakimiś miniaturowymi dyskami itp. Wydawało się, że Sony zupełnie nie ma z kim przegrać, a już na pewno nie spoza Japonii.
Po czym nagle Apple wymiótł Sony z personal audio iPodami tak dokładnie, że aż się zdziwiłem. W dużym stopniu używając jako miotły na Sony japońskich technologii dysków, pamięci, wyświetlaczy i baterii. Sony nawet nie był w stanie udawać, że konkuruje jakimkolwiek urządzeniem i jedynymi konkurentami Apple były jakieś badziewy typu Sandisk. Niestety Sony ma w DNA jakiś brak instynktu samozachowawczego wynikający z myślenia o technologii a nie o ostatecznym produkcie.
Samsung i inni też prawie wymietli Sony z telewizorów.
Teraz Sony zarabia grubo na matrycach do telefonów. Może jest w ich interesie udupić całkowicie rynek fotografii amatorskiej dla "entuzjastów".:shock::confused:
Najnowszy Nikon D850 to matryca Sony
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Znaczy się w rankingu DXO będzie wysoko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Myślę, ze będziemy lada chwila świadkami dużej wojny marketingowej.
Ta wojna już się zaczęła i Sony potrzebuje nowych rekrutów.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Celem strategicznym Sony jest żeby każdy najnowszy Canon w przyszłości też miał matrycę Sony. Sony uważa matryce za swoją piaskownicę i jeśli Canon zgodzi się ją opuścić, to Sony może wyjść z rynku kopusów z wymienną optyką.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Za Nikon D850 Review: Hands-On Preview
13) Nikon designed the D850 sensor themselves.
- While Nikon contracts with a silicon foundry to actually manufacture the chips, Nikon confirmed that the D850's sensor is entirely their own design, vs. an off-the-shelf unit from a sensor manufacturer.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Za
Nikon D850 Review: Hands-On Preview
13) Nikon designed the D850 sensor themselves.
- While Nikon contracts with a silicon foundry to actually manufacture the chips, Nikon confirmed that the D850's sensor is entirely their own design, vs. an off-the-shelf unit from a sensor manufacturer.
sonyalpharumors - Sony Digital Camera News sonyalpharumors
jp
-
Matryca Sony bo "manufactured"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
sonyalpharumors - Sony Digital Camera News sonyalpharumors
https://nikonrumors.com/2017/08/24/n...emselves.aspx/
:)
"...Nikon confirmed that the D850's sensor is entirely their own design, vs. an off-the-shelf unit from a sensor manufacturer..."
Nikon D850 Review: Hands-On Preview
-
To zdecydowanie podnosi prestiż Nikona, że sami zaprojektowali sensor, ale z punktu widzenia biznesowo-politycznego istotne jest ile Nikon płaci Sony za każdą sztukę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
To zdecydowanie podnosi prestiż Nikona, że sami zaprojektowali sensor, ale z punktu widzenia biznesowo-politycznego istotne jest ile Nikon płaci Sony za każdą sztukę.
To ma więcej aspektów :
- uzależnia w jakiś sposób Nikona od Sony
- Sony zna plany Nikona 1 - 2 lata do przodu
A Sony też ma lustrzankę A99 którą jednak rozwija.
Ciekaw jestem czy dojdzie do takiej współpracy przy przyszłych bezlusterkowcach Nikona, to są jednak inne matryce niż w lustrzankach
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Tylko weź po uwagę, że decyzja strategiczna o zaprojektowaniu takiej lustrzanki (Specyfikacja Wymagań) zapadła jakieś 3 lata temu.
Tyle (z grubsza) mija czasu od decyzji poprzez projekt rozwojowy, linię produkcyjną, serwis itd. do premiery produktu na rynku.
A przez ten czas sporo się zmieniło.
Gdybyś miał do wyboru Canona lustrzankę i bezlusterkowca :
- z dostępem do tych samych szkieł
- o tej samej czułości AF
- tej samej jakości technicznej zdjęć
to kupiłbyś lustrzankę bo wolisz cięższy i większy i że ma układ mechaniczny z jego ograniczeniami ?
jp
i dlatego pewnie 5DV już sie projektuje
tak na serio to nie wiem, fotografuję lustrzankami potwornie długo, liveview mnie nie rusza tzn. używam raz na ruski rok, wizjer elektroniczny tez mnie średnio napawa optymizmem, jeśli miałbym te same obiektywy to waga korpusu nie wpłynie bardzo na moje decyzje bo ile na tym zyskam 200g może 300g maksimum - ja i tak już muszę wybierać co wkładam do torby czy plecaka i jeśli szkła zostaną to i tak będę musiał wybierać, a nawet gdybym zmienił szkła to do bezlustra FF mniejsze nie będą - na razie nie widzę co ja miałbym na tym zyskać bo "ograniczenia mechaniczne lustrzanki" mnie osobiście nie ograniczają (w żadnym stopniu), a większy korpus jest bardziej ergonomiczny (ludzie dokupują nawet gripy żeby korpusy były większe) - ogólnie to jestem otwarty ale mam silne przekonanie ze następny mój korpus będzie lustrzanką.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ta wojna już się zaczęła i Sony potrzebuje nowych rekrutów.
Celem strategicznym Sony jest żeby każdy najnowszy Canon w przyszłości też miał matrycę Sony. Sony uważa matryce za swoją piaskownicę i jeśli Canon zgodzi się ją opuścić, to Sony może wyjść z rynku kopusów z wymienną optyką.
I to jest clue tej zabawy...
Canon jednak chyba jest za cwany na te zabawy i skutecznie bawi się w swoje matryce - no chyba, że stwierdzi, że im się branie od Sony bardziej opłaci a całość uregulują umowa... Wątpię w to jednak bo za dużo inwestują w rozwój.
Ja zakładam, że pomiędzy 6d a 5d Canon wciśnie bezlusterkowca na FF z bagnetem EF. Cena (i możliwości) będzie tak skalkulowana aby nie kanibalizowac jednego i drugiego.
Canon może jest i wolny ale nie zapominajmy, że ta firma miała kiedyś jaja aby zmienić bagnet co było bardzo ryzykownym ruchem
Nie zapominajmy też, że gdyby Canon był zarządzany w stylu Google lub Facebooka to już dawno wykończył by i Sony i wcześniej Nikona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Nie zapominajmy też, że gdyby Canon był zarządzany w stylu Google lub Facebooka to już dawno wykończył by i Sony i wcześniej Nikona.
Japońskie firmy nie działają na "wykończenie" innych firm rodzimych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiem o tym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ja używam serii Canona 5d praktycznie od rejestracji na forum canon-board, a od jakiegoś czasu czytam tylko o "wielkości" Sony i to praktycznie non stop od jednej osoby. Biorąc co tydzień torbę uważam, że na moje potrzeby 5dmkIII nic nie brakuje i męczy mnie takie "pitolenie" w kółko tego samego. Odnoszę wrażenie, że nie przestanie mnie to męczyć dopóki nie zmienię sytemu na Sony... albo JP przeniesie swoją "misję" na inne forum.
Może to zwykły marketing szeptany Sony ;) Po za tym żadnej masowej wyprzedaży Canona nie ma - poziom całkowicie normalny.
-
Canon wcale duzo nie musi robic, niech tylko wywali lustro a body np 5d4 zostawi jakie jest. Bedzie evf i ergonomia. Po podpieciu gripu pewnie nawet baterie beda trzymaly (z chinskiego) "ja-ko-ta-ko".
-
Bezlusterkiowiec na natywnym EF jest bez sensu. Popatrzcie na Sigmę Quatro, straszny dziwoląg. Czy EF-M jest w stanie pokrywać pełną klatkę? Jeśli tak to nic tylko podpinać Lki przez adapter. Jak zrobią jakieś naleśniki to też dobrze:)
Wystarczy wielkość 6d byle było za co złapać z ciężkim szkłem i lampą. Newet wymiary a9 z ciut większym gripem będą ok. Łapiąc a7 mały palec mam już pod aparatem i nie jest to wygodne.
Świetny DPAF już mają, nei wiem czy elektroniczną migawkę bo to się może przydać do szybkich serii i bezgłośnej pracy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Bezlusterkiowiec na natywnym EF jest bez sensu.
za rok będziemy wiedzieć co myśli o tym canon :mrgreen: ja myślę że jak najbardziej ma sens i dla canona również bo jak nie będzie można podpiąć posiadanej optyki to nic nas przy systemie trzymać nie będzie i kupimy co nam sie spodoba, a to dla canona nie będzie dobre, to optyka a nie korpus robi z użytkownika niewolnika sytemowego -korpus rzecz zmienna dizsiaj taki jutro inny, a optyka zostaje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Bezlusterkiowiec na natywnym EF jest bez sensu. Popatrzcie na Sigmę Quatro, straszny dziwoląg. Czy EF-M jest w stanie pokrywać pełną klatkę?.
Jakim cudem ef-m ma pokryć pełna klatkę?
Bezlustro na EF jest jak najbardziej sensowne. Dostęp do szkieł, możliwości dostępne dla bezluterek i Canon kosi kasę na tych co im lustro przeszkadza. Gruba komórka z przyspawanym wiadrem ma sens?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Bezlusterkiowiec na natywnym EF jest bez sensu. Popatrzcie na Sigmę Quatro, straszny dziwoląg. Czy EF-M jest w stanie pokrywać pełną klatkę? Jeśli tak to nic tylko podpinać Lki przez adapter. Jak zrobią jakieś naleśniki to też dobrze:)
Wystarczy wielkość 6d byle było za co złapać z ciężkim szkłem i lampą. Newet wymiary a9 z ciut większym gripem będą ok. Łapiąc a7 mały palec mam już pod aparatem i nie jest to wygodne.
Świetny DPAF już mają, nei wiem czy elektroniczną migawkę bo to się może przydać do szybkich serii i bezgłośnej pracy.
piszesz :
....Łapiąc a7 mały palec mam już pod aparatem ...
Przez pierwsze kilka dni też miałem dyskomfort z tego powodu.
Teraz trzymam aparat "w ramach" kciuka i mały palec jest podparciem korpusu od dołu/przodu.
Chwytam tak odruchowo, dobrze ustabilizowane, nie stanowi żadnego problemu zarówno z małym jak i dużym obiektywem.
Wadą takiego rozwiązania (i małego ciężaru) jest że prowokuje do fotografowania jedną ręką
piszesz :
Bezlusterkiowiec na natywnym EF jest bez sensu.
Uważam że byłoby to idealne rozwiązanie gdyby udało się tak skonstruować matrycę (i osiągnąć dobrą jakość techniczną zdjęć) z bagnetem EF (nie EF-M).
Nie widzę żadnych wad takiego rozwiązania ani dla użytkowników ani dla Canona.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tym bardziej jeżeli spojrzymy na kluczowych udziałowców Canona, Nikon i Sony, to byliby idiotami gdyby nie dbali o rozwój wszystkich trzech firm. Co innego fuzja ...