Pokaż wyniki od 1 do 10 z 198

Wątek: Ludzie zmieniają system?

Widok wątkowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Ludzie zmieniają system?

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    Pełnoklatkowy A7 może i nie jest reprezentatywny dla całego segmentu bezlusterkowców, ale na pewno nie jest to drobny procent tego rynku.
    @akustyk, jak masz dane, że to drobny procent, to się podziel.
    nie mam, tego nie ujawniaja.

moja teza bierze sie stad, ze ekonomicznie duzo wieksze zapotrzebowanie jest w segmencie 500-800$ niz 800-1000$ i tak potem ze wzrostem cen to szybko spada. bez konkretnych numerkow, ale jestem sklonny strzelic, ze stosunek sprzedanych 1300D do 800D do 80D do 7DmkII/6D do 5DmkIV do 1Dx mkII jest srednio kolo 3:1 w kazdym kolejnym kroku, wiec na jednego 6D przypada w tym rachunku jakies 27 malych trabancikow (1300D). a pewnie mocno niedoszacowuje ten stosunek, bo on moze byc i ponad 5:1.

wiec na takiego A7 przypadnie odpowiednio duzo (w dziesiatkach moze setkach sztuk) Pen-ow, Lumiksow, czy nawet X-A3. a jeszcze sa po drodze bardziej zaawansowane modele. cuzamen do kupy robi sie z tego procentowy udzial A7 w ogolnym rynku bezlusterkowcow.

Jeżeli za przeciętnego reprezentanta segmentu uznamy coś pomiędzy Sony A6000, Fuji X-T20, Olympus E-M10 i Panasonic GX80 to okaże się, że i tak pod paroma względami dają więcej niż przeciętna lustrzanka.
    przecietnym reprezentantem sa tansze modele. teraz po scisnieciu rynku przez smarftony pewnie sa to ciut wyzej pozycjonowane modele (wiec nie tyle D3300 a bardziej D5300 i nie 1300D a bardziej 750D jako poprzednia generacja z ciut wyzszej polki) czyli to wszystko w okolicach 500USD / 500EUR, bo tam jest z okladem najwiecej kupujacych.

kropka.

co do porownywania - IMHO dla zwyklego zjadacza chleba tani bezlusterkowiec ma wiecej racji bytu niz tani DSLR. chociaz o dziwo taki 200D udowadnia, ze nawet z gigantycznym bagnetem jak EF da sie zrobic aparat kieszonkowy

O obiektywach dedykowanych to lepiej nawet nie wspominać, bo do lustrzanek aps-c Canona nie ma nawet stałoogniskowego standardu EF-S.
    jest psiejsko tani i lekki 10-18, zapraszam do zakupu odpowiednika do bezlusterkowca... tak ze kazdemu wedlug potrzeb.

chociaz oczywiscie EF-S 35/1.4 bym bardzo chetnie przygarnal

Taki EF 35/2 IS kosztuje dwa kafle. Do bezlusterkowca aps-c za tą cenę można kupić jaśniejszy standard f/1.4 (Fuji), a Panasonic 25mm f/1.7 kosztuje raptem 750zł.
    z drugiej strony zakup podstawowej trojcy (zoom UWA, zoom standardowy, zoom tele) do Fuji oznacza pozegnanie sie z 2000 EUR. bardzo fajne obiektywy (10-24, 18-55, 55-250) nie bedziemy na ten temat nawet dyskutowac, ale.... jako amator moge przezyc z plastikiem i nieco gorsza optyka Canona za cene 600 EUR. trzy(!) krotnie(!) nizsza(!). za wcale nie najgorsze obiektywy. w Sony cenowo nie wyglada to wiele lepiej.

z drugiej strony jak jestem pasjonatem to w Canonie mozna sobie tez kupic 6D (niewiele drozsze od korpusu klasy X-T1) a tutaj pod wzgledem tanich stalek mam uczucie jak malzonka osobista na wyprzedazy w CCC...
    no albo moge sobie kupic 80D/7DmkII i bardzo przystepne cenowo, swietne optycznie telerurki i mam totalny wypas do innego rodzaju fotografii

wiec wszystko sprowadza sie do potrzeb. dla amatora tak systemy DSLR jak i bezlustrowe maja rozne wady i zalety. Canon akurat tu nie spi i tak M6 jak i 200D czy 800D sa bardzo sensowna alternatywa dla pewnych grup amatorow. podobnie jak ma sprzet targetowany dla okreslonych grup pasjonatow i profesjonalistow.

natomiast na pewno nie ma sprzetu dla kazdego. na polce "pasjonat, mniejsze gabaryty, stalki" wyglada dosc srednio i tu nie bedziemy sie oszukiwac, takiemu Fuji nie podskoczy. ale tez nie musi, lepiej jak sie nie rozdrabnia na robienie tego czego nie potrafi (jak Nikon spartolil sprawe z 1-ka) tylko niech robi to co robil dobrze...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 24-08-2017 o 12:33
    www albo tez flickr

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów