Odp: Canon EOS R5 Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Nie lubie bo szumi niemilosiernie a potem i tak trzeba siedziec mase czasu nad kolorowaniem.
Ogolnie z filmowaniem mam zgryz, przez ktory moj kanal na yt w tym roku stoi. Bo w plenerze lubie cos nagrac. Jak wyjdzie fajny footage to morda sie smieje. Ale gdy przychodzi potem poskladac to wszystko, poukladac klipy, pociac, pokadrowac, wystabilizowac, dodac muze, dodac napisy, dodac efekty, dorzucic foty, jakies intro, outro… kuurrrr… niech ktos to za mnie zrobi [emoji1787]foty postprodukcje lubie, wideo nienawidze. Chcialbym w tym miesiacu skonczyc wideo z Islandii, wrzucic choc 5-6min film kompilacje z Tatr, i na nowy rok kompilacje Wildlife 2024. Ale jak mam przysiasc do tego w premierce.. moze powinienem zmienic program? Moze finalcut jest bardziej user-friendly?
podobały mi się twoje filmy więc chętnie zobaczę następne, Islandię szczególnie
ja tez mam zgryz bo chcę filmować więcej ale nie wyrabiam zarówno w plenerze bo skupiam sie na zdjęciach, jak i w obróbce jak już coś w międzyczasie po zdjęciach nakręcę (jak ostanio na jesieni nakręciłem trochę w toscanii to nawet jeszcze nie oglądnąłem :( ), dodatkowo jestem dość bezkompromisowy jesli chodzi o postproces i wynik musi mi się podobać :mrgreen: ja miotam się pomiędzy premiere, a resolve jak już zdecydowałem że premiere to znowu oglądam resolva ale myślę że w koncu dojrzeję, wybiorę i zacznę odmawiać nawet oglądania konkurencji tak mam z c1 i ps i tego się trzymam.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Nie lubie bo szumi niemilosiernie a potem i tak trzeba siedziec mase czasu nad kolorowaniem.
Ogolnie z filmowaniem mam zgryz, przez ktory moj kanal na yt w tym roku stoi. Bo w plenerze lubie cos nagrac. Jak wyjdzie fajny footage to morda sie smieje. Ale gdy przychodzi potem poskladac to wszystko, poukladac klipy, pociac, pokadrowac, wystabilizowac, dodac muze, dodac napisy, dodac efekty, dorzucic foty, jakies intro, outro… kuurrrr… niech ktos to za mnie zrobi [emoji1787]foty postprodukcje lubie, wideo nienawidze. Chcialbym w tym miesiacu skonczyc wideo z Islandii, wrzucic choc 5-6min film kompilacje z Tatr, i na nowy rok kompilacje Wildlife 2024. Ale jak mam przysiasc do tego w premierce.. moze powinienem zmienic program? Moze finalcut jest bardziej user-friendly?
To się nazywa montażysta, zawód jak każdy inny ;) montuje komercyjnie na YT na inne kanały, zapraszam, nawet fakturę vat wystawie ;)
Zmontowałem w życiu parę filmików, takich klipów bardziej z wesel znajomych (świetnie się bawiłem.... kręcąc filmy po wódce :D wpadałem w taki flow "filmowca" i miałem pomysł na każde ujęcie) i fakt - montowanie filmów to katastrofa. Dobierz sobie muzykę, to już w ogóle nie jest łatwe, a co dopiero później. Ja to montowałem ultra amatorsko, teraz są takie dziwne te technologie, że szok. Co jest fajniejsze w filmowaniu vs fotografowaniu? W filmowaniu nie musi być idealnego kadru, idealnej ostrości, tylko ma być temat fajnie zaprezentowany. W fotografii nie ma miejsca na błąd, kadr musi się zgadzać.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
W filmowaniu nie musi być idealnego kadru, idealnej ostrości, tylko ma być temat fajnie zaprezentowany.
Jest dokładnie na odwrót. Zdjęcie możesz wykadrować, dokonać wyboru z serii, doświetlić lampą.
Na filmie nie ma takiej taryfy ulgowej. Kadrowanie, stabilizacja, rytmy, kierunki...
Mówię o rejestracji na trzeźwo.
myślałem o filmie nie reżyserowanym w żaden sposób, czyli wychodzisz na miasto i kręcisz (wiem, że nie mogłeś wiedzieć, że o takim filmie myślałem :P ) i podobnie o robieniu zdjęć, czyli - wychodzisz na miasto i robisz zdjęcia. Jak mówimy o reżyserowanych filmach i sesjach zdjęciowych (z grubym budżetem, że masz po prostu sprzęt: oświetlenie, ludzi których możesz poustawiać, kostiumy itd), to wydaje mi się, że taryfy ulgowej nie ma ani tu ani tu, tylko ujęcia muszą być perfekcyjne.
Na film przede wszystkim trzeba mieć pomysł od samego początku. Kadry musza składać się w historie. Niezależnie od tego czy to reportaż, krotka forma czy nawet recenzja. Ja zawsze przed rozpoczęciem nagrywania mam pomysł na to co będzie w danym filmie - wiec później montaż to tak naprawdę przenoszenie w odpowiednie miejsce konkretnych ujęć, które były juz zaplanowane.
Jesli to vlog, to ujęcia powinny pasować do tego o czy mówisz, wiec juz mówiąc wiesz, co powinienes nagrać - a jeśli juz to nagrałeś, to wiesz o czym opowiedzieć. Montaż jest w głowie przed nagrywaniem, nie na odwrót. A trochę juz filmów zmontowałem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
No, to taka powszechna filozofia dziadostwa. Co się zacznie dziać gdy, na przykład, producenci układów hamulcowych do samochodów będą wypuszczać na rynek wersje beta do testowania przez kierowców.
Dziś cały świat tak wygląda. A jeżeli chodzi o software (nawet ten do poważniejszych celów) to już nawet klienci zaczęli akceptować to, że są królikami doświadczalnymi jeżeli chcą używać w miarę nowej wersji (a chcą, bo te nowe zawierają znaczące dla nich funkcjonalności).
Dziś soft w bezlustrach jest znacząco bardziej skomoplikowany niż kiklunastoletnich lustrzankach. Tam scenariusze testowe były proste. Dziś przy mnogości funkcji (zarówno tych core'owych jak AF, precapture) czy sieciowych rzetelne przetestowanie każdego scenariusza zajęło by sporo czasu (również w zakresie wymyślenia wszystkich możliwych scenariuszy) - a przecież jest ciśnienie na premierę.... Dlatego głębokie testy robi się na pierwszej grupie masowych użytkowników. Fatalnie, ale taki jest dziś Świat.
p,paw
Tak jest. W tych i podobnych branżach producenci są bezkarni. Jak Boeing i Airbus wypuścili parę lat temu jakieś knoty, to uziemiono ileś samolotów i kosztowało ich to grube miliony. Szczęście, że jeszcze tam no i w tych samochodach. :)
W filmie "Nie patrz do góry" jest takie skrzyżowanie Jobsa, Muska i Zuckerberga - chodzi ze smartfonem w ręku i za jego radą dochodzi do zagłady Ziemi, ale sam ucieka w Kosmos.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Na film przede wszystkim trzeba mieć pomysł od samego początku. Kadry musza składać się w historie. Niezależnie od tego czy to reportaż, krotka forma czy nawet recenzja. Ja zawsze przed rozpoczęciem nagrywania mam pomysł na to co będzie w danym filmie - wiec później montaż to tak naprawdę przenoszenie w odpowiednie miejsce konkretnych ujęć, które były juz zaplanowane.
„To są trzy najważniejsze rzeczy w filmie: scenariusz, scenariusz, scenariusz.” — A.Hitchcock
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Dlatego głębokie testy robi się na pierwszej grupie masowych użytkowników. Fatalnie, ale taki jest dziś Świat.
Z niektórych postów na fb wynika, że poziom skretynienia niektórych użytkowników całkiem poważnego sprzętu nie jest możliwy do zasymulowania w warunkach testów przedprodukcyjnych. To muszą być ci właśnie użytkownicy. Tak już musi być.