Jest świetne ! Uznanie, za wytrwałość i kombinowanie :)
Wersja do druku
Jest świetne ! Uznanie, za wytrwałość i kombinowanie :)
ja ostatnio planuję zrobić sobie autoportret, ale jak przypominam sobie problemy jakie napotkałem przy samodzielnym zrobieniu sobie zdjęcia legitymacyjnego to mój zapał stygnie :) Jak coś strzelę to też tutaj dam pod ostrzał :)
U mnie to był przypływ desperacji - nie mogę znaleźć nikogo, kto by chciał modelować, więc dorwałem się do siebie. Ale faktycznie jest ciężko, zwłaszcza że nie mam wężyka do 40D, więc miałem 10 sekund na ustawienie siebie i blendy. No i żona "zza kotary" krzyczała, żebym przestał się wygłupiać :D.
Mimo słów otuchy Kuczy (dzięki!), nie prędko wezmę się za podobny eksperyment. :) Ale teraz przynajmniej mam avatara. :mrgreen:
ja to bym Cię bez sweterka widziała :D <rotfl> bardziej by światło grało ;p
Paenka, Twoja stopka wyjątkowo ciekawie zgrała się z tym, co napisałaś :D
aż się zarumieniłam :p
Mnie też ten sweterek/bluza nie teges, ze względu na poprzeczne paski. Chociaż inaczej niż Peanka tiwrdzę, że jakiś top by się przydał. Coś niezbyt wzorzystego, a może nawet czarnego.
Niestety przez pogrzeb dziadka nie dałem rady zrobić odbitek...
Jednak daje dwie fotki do oceny:
Co można zrobić z oczyma w foto nr 1, tak żeby się nie 'rozlewały', a były w kształcie 'elipsy'? Oczywiście nie tracąc przy tym na jakości fotki...
W jaki sposób usuwacie efekt zmarzniętego nosa? :roll:
hm...nie robimy zdjęc po powrocie z zimna? ;););) wymaskuj nos i dopasuj do reszty...
Nadal minimalnie za mocno wybielasz oczy.
A w jedyneczce mocno nie przemyslany kadr.
Troszke dziwnie ucięte, polecam większe ogniskowe...
Pozdrawiam
Masz problem z barwą nosa prawda? wymaskuj go = zaznacz go sobie i potem zdejmij troszeczke czerwonego!
Pozdrawiam
jak na mój gust to ciągle dużo za dużo obróbki w programie graficznym. Oczy ze wszystkich zdjęć (tych ostatnich też) crazyeyesdog nie są 'minimalnie za mocno wybielone' tylko ostro popsute mocno przesadzoną obróbką.Cytat:
Nadal minimalnie za mocno wybielasz oczy.
Dokładnie z gxxxx bata nie ukręcisz. Dopóki nie popracujesz nad techniką nie zrobisz dobrych zdjęć, nawet jeśli wydaje Ci się, że Twoja znajomość programu graficznego jest dobra. Moja rada, przeglądaj zdjęcia innych na początek, ucz się teorii a przedewszystkim znajdź sobie modelke/modela.
jeden wielki plastik na zdjeciach masz...
Przejechałeś się na zabawie - byłoby trafniejszym określeniem... ;)
To chyba Kucza21 pisał - przesledź ten wątek, tak ja wiem ze to dużo, poczytaj i zastosuj się do wielu ciekawych rzeczy tu powiedzianych.
Bo dodajesz zdjęcia a cały czas praktycznie zaliczasz powtorki z tych samych błędów.
Pozdrawiam
Zrób poprawne zdjęcie później baw się w programie....
w "sowtware" jest taki temat jak "uratowana fota". Jesli robisz w RAWach to moze podeślij go tam jakoś i ktos ci pokarze jak powinno wyglądać zdjęcie...
Cześć,
Dopiero zaczynam naukę portretowania. Zdjęcie to zrobiłem odbijając światło za sobą pod kątem 45 stopni w górę i w bok od białych ścian pokoju. Proszę o ocenę tego zdjęcia i wytknięcie mi błędów.
Mnie się podoba, jest super kadr i ustawienie dziewczyny. Tylko bw znowu za słabe. Ludzie! Obcinajcie te czernie! :D
Bardzo fajne, moim zdaniem za płytka GO.
http://canon-board.info/showthread.php?t=11794 - (wg mnie) dobre b&w w Lightroomie : Konwersja do Grayscale, zwiększenie kontrastu, zwiększenie blacks, jak wychodzi za ciemno, to podbić exposure. I do tego pobawić się w channel mixerze który nam wyskoczył.
To i ja wrzucę z dzisiaj moje B&W :roll:
no, w koncu nie przesadziłes z obróbką!
a co do b&w.. jak dla mnie przydałaby sie ta sama kolorystyka włosów..
Tak przeglądam ten wątek od początku i co raz to nowe osoby wrzucają tu zdjęcia, ale na wrzucaniu się kończy, bo skoro jest wątek to trza by go czytać i wyciągać wnioski, a jak już 1500 razy pisano tutaj to ZWRACAĆ UWAGĘ NA TŁO JAK ROBICIE PORTRETY. Co do kadrów to mnie gryzie zbyt duża ilość prestrzeni nad głową w drugim zdjęciu, a w pierwszym modelka zbyt blisko lewej strony ułożenie jej ciała bardziej pasuje do przeniesienia ją na prawą stronę klatki lub pion.
Czym byś wyżej pojechał??? Głowa ma być wyżej a nie pół metra nad nia pustej przestrzeni i co z tego że akurat czubek głowy nie będzie w miejscu skrzyżowania się tych dwóch linii skoro cała postać oscyluje w tych okolicach?? A i tak to nie jest dokładnie w mocnym punkcie, a ten kadr aż prosi się o ciaśniejsze kadrowanie i to w pionie bo nic mnie nie przekonuje do poziomu w tym przypadku, a w szczególności parking w tle. A co do tego podkreślenia cienia to ja wogóle nie wiem o który cień Ci chodzi.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Lukastu - czemu dziewczyna trzyma książkę i patrzy na mnie? Nijak to się ma ku sobie moim zdaniem, czyta czy patrzy? Wzrok na dół i dużo lepiej, albo pozbyć się tej książki.
Biblioteczki nie widać niestety, widać plamę w tle nie zmienia to faktu, że jeśli przedstawiasz na zdjęciu kogoś z jakimś przedmiotem to powinien ten przedmiot czemuś służyć mi tutaj ta książka zawadza. Fotografia to nie jest film gdzie za pomocą wielu klatek przedstawiasz akcję, w fotografii często (często nie zawsze bo istnieje fotoreportaż, który nie zawsze jest jedną klatką, a kilkoma) za pomocą jednej klatki musisz przekazać pewną informację (akcję). :-) pozdrawiam
Canon 50mm f/1.8 jest bardzo ciekawy do portretowych, a jest to najtanszy obiektyw (a juz napewno najtanszy canona)
konradc, rozumiem, dziękuję za wskazówki
co do ksiazki to wg mnie za mała GO. ksiazka rozmyta, biblioteczki nie widac.
i troszke plasko:) ale calkiem ok pomysl, spróbuj go dopracowac:)
Prostota sama w sobie
ona mi Herbusiową przypomina.. ;)
coś się dzieje niefajnego na policzkach..
policzki to raz, dwa to jak dla mnie.. zbyt ostre rzęsy. ale ogolnie swietne swiatlo, pomysl, nastrój. tylko te dwa szczegóły.. niemniej podoba mi się to foto:) tylko czy ono pasuje na pierwsze kroki? nie wydaje mi się:p
1.2.3.4.5.6.7.
@kucza - całkiem fajne, jakby wyciągnięte z odległych czasów [takie jakieś mam skojarzenie] :)
Wpadłem na świetną stronkę z opisem jak robić zdjęcia protretowe. Niestety jest w language'u, co nie wszystkim będzie odpowiadało.
Niemniej pomyślalem, że warto się podzielić z wami ta kopalnią wiedzy praktycznej.
http://lumitouch.com/benstudiotutorial/index.html
W tle mnie troszku przeszkadzają Bloki i samochody ale zdjęcia są świetne....
Strona poleciała do zakładek ;) Dzięki! :idea:
Czy może się wypowiedzieć kucza albo inny znawca/krytyk nt. zdjęć? Pomimo waszego 'krzykliwego' stylu wypowiedzi i tak go lubię ^^ Tak więc po za tłem co jest jeszcze nie tak?
Następnym razem obiorę inną lokacje :roll:
Odpowiem, mimo iż pytanie nie jest skierowane do mnie. Ile razy przeczytałeś ten wątek? W temacie padło naprawdę dużo cennych wskazówek, i wątpię że ktokolwiek będzie miał energię na komentowanie kolejnego Twojego zestawu zdjęć na którym nie widać postępu. Na razie to tylko zdjęcia albumowe i tyle. Przeczytaj wątek, zrób sobie notatki, czytaj je codziennie, po tygodniu weź aparat i wyjdź w plener. Wybierz jedno albo dwa najlepsze zdjęcia które wtedy zrobiłeś i wystaw je tutaj na krytykę.Cytat:
Czy może się wypowiedzieć kucza albo inny znawca/krytyk nt. zdjęć? Pomimo waszego 'krzykliwego' stylu wypowiedzi i tak go lubię ^^ Tak więc po za tłem co jest jeszcze nie tak?
Pozdro!
I jeszcze receptę na oświetlenie bym poprosił jak można, i gdzie inne jeszcze z sesji można obejrzeć.
Czy mogę prosić o wytknięcie błędów?
P.S. Przekopałem już 30 stron tego wątku...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oi to samo zdjecie ale dwa sposoby obróbki...
wolę pierwszą wersję, na drugiej za bardzo przeostrzone..