Cześć,
Dopiero zaczynam naukę portretowania. Zdjęcie to zrobiłem odbijając światło za sobą pod kątem 45 stopni w górę i w bok od białych ścian pokoju. Proszę o ocenę tego zdjęcia i wytknięcie mi błędów.
Mnie się podoba, jest super kadr i ustawienie dziewczyny. Tylko bw znowu za słabe. Ludzie! Obcinajcie te czernie!![]()
Bardzo fajne, moim zdaniem za płytka GO.
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
http://canon-board.info/showthread.php?t=11794 - (wg mnie) dobre b&w w Lightroomie : Konwersja do Grayscale, zwiększenie kontrastu, zwiększenie blacks, jak wychodzi za ciemno, to podbić exposure. I do tego pobawić się w channel mixerze który nam wyskoczył.
no, w koncu nie przesadziłes z obróbką!
a co do b&w.. jak dla mnie przydałaby sie ta sama kolorystyka włosów..
Tak przeglądam ten wątek od początku i co raz to nowe osoby wrzucają tu zdjęcia, ale na wrzucaniu się kończy, bo skoro jest wątek to trza by go czytać i wyciągać wnioski, a jak już 1500 razy pisano tutaj to ZWRACAĆ UWAGĘ NA TŁO JAK ROBICIE PORTRETY. Co do kadrów to mnie gryzie zbyt duża ilość prestrzeni nad głową w drugim zdjęciu, a w pierwszym modelka zbyt blisko lewej strony ułożenie jej ciała bardziej pasuje do przeniesienia ją na prawą stronę klatki lub pion.