Otoż to!
Poza tym - jak pisał Wergiliusz w Eneidzie: "Forsan et haec olim meminisse iuvabit" :mrgreen:
Wersja do druku
z całym szacunkiem dla przedmówców ale to już paranoja jest. kilka "poinformowanych" osób używa argumentów czytałem, fociłem /tydzień/ , przeglądalem instrukcję ale nie mogę powiedzieć.
to ja sie pytam czego nie można powiedzieć? że w instrukcji na konkretnej stronie jest napisane tak i tak. po zołniersku w krótkich słowach. Chiński racjonalizator przzeczyta tych kilka linijek tekstu i na tej podstawie skleci w warsztacie podróbkę 5dII? :twisted:. kurcze, nikt tu nie oczekuje ze wyłożony zostanie pdf instrukcji ale nie traktujmy sie tu nawzajem jak gromadka matołków. Podobnie z samplami. nie wyłoże bo Cie/Was nie znam i wogóle. a czy my prosimy o wyłożenie zdjęcia życia nad którym pracowało sie tygodniami? zwykły widoczek z okna wystarczy .
nie wiem. może to ja nie rozumiem nowoczesnego PR Canona. albo może poprzewracało nam sie w głowach i wymagamy zbyt wiele;). przecież raptem chcieliśmy zostawić w firmie Canon po kilkanaście tys złotych /5dII + szkiełko/ wiec marni z nas klienci.:shock:
ps. nadal uwazam że embargo na informacje /o ile takie istnieje/ jest conajmniej dziwne. coś z tą puchą nie jest tak jak powinno.
Jest cos takiego jak NDA (Non disclosure agreement). "Wybrancy" zgadzaja sie testowac sprzet pochwalic sie ze nim focili - ale nie moga nic poweidzec. Takie cos wynika z umowy jaka sie zawiera pomiedzy testujacym a "testerodawca". Tak to jest. W pelni rozumiem Kolekcjonera. TO ze testowal zobowiazuje go do trzymania wszystkiego czego dotknal w tajemnicy. To ze nie mowi to dobrze o nim swiadczy, poniewaz dotrzymuje slowa.
to oczywista oczywistośc. mam tylko pytanie. testować dla kogo ?do kilku fotogazet których nikt z obecnych tu nie czyta.? wrażeniami na forum z użytkowania też sie nikt nie podzielił jakoś.
"pochwalić sie że focili" :shock: no litości. to nie przedszkole. zamiast chwalić sie między zdaniami że mieli/focili to poprosimy o kilka sampli i tyle. już my sobie jakoś sami zdanie na temat tych sampli wyrobimy. damy radę.
5D zamówione w Euro. Zobaczymy kiedy będzie:)
Ależ właśnie o to chodzi. Canonowi nie zależy by zbyt samodzielnie wyrabiać sobie zdanie na temat nowych puszek. Musi być konkretna kamapnia. Odpowiednio przygotowane review'y poparte odpowiednimi samplami. Jak teraz okaże się że puszka ma jeszcze jakieś niedoróbki i wyjdzie to w pierwszych testach (bądź już wyszło) to lipa. Pierwsze wrażenie można zrobić tylko raz ;-)
Póki machina Canona żwawo nie ruszy z miejsca z promocją 5DmkII to myślę że nie zobaczymy konkretnych review'ów/sampli.
Są RAWy, ale czym to otworzyć?!?!?
http://88.191.20.67/video/akiba/EOS-...II-ISO-RAW.zip
Jpegi wyglądają całkiem dobrze (oznaki mory świadczą, że nie przegieli z AA)
i to ostatnie rozbija powyzsza argumentacje o kant d...
ogladales kiedykolwiek sample, ktore Canon pokazuje na swojej stronie?
porownywales je ze zdjeciami, ktore potem srednio zdolny pawian potrafi z konkretnych puszek wyciagnac?
Canon od lat sprzedaje sie dzieki reklamie na stadionach i wiesci szeptanej wsrod uzytkownikow. w rzeczy typu reklamowanie, smarowanie gazetom pod katem pochlebnych opinii, itd. itp. sie nie bawil. powiedzialbym wrecz, ze pod wzgledem kontaktu z mediami dosc mocno ssal i dopiero niedawno zaczelo sie cos tam zmieniac.
to co opisales jak zywo pasuje do (jeszcze niedawno) Nikona, Sony czy Olympusa. zarzucanie press-packami redakcji, ktore publikuja marketingowe artykuly o rozwiazaniach technologicznych (polecam: fotopolis.pl) przekonujac ludzi, ze czarne jest biale. odpowiednio pompowany szum medialny, podniecenie oczekiwania ludzi z parciem na portfel, dlugie wygladanie w sklepach... a potem, po premierze... pierwsze sample od ludzi... i rozczarowanie.
Nikon szczesliwie uciekl od tego schematu i potrafi wypuscic szybko i dobrze - nie tylko z ladnymi guziczkami, ale i tez z porzadna jakoscia obrazu. chyba wreszcie dojrzal, ze jak chce sie trafic do profesjonalistow, to trzeba rzucic miecho a nie pitolic obietnice. Canon robi tak od lat i nie bez przyczyny.
sek w tym, ze Canona sprzedaje od wielu lat jakosc matryc, bo technologicznie sa tutaj znacznie przed wszelka konkurencja.
i o jakosc obrazowania 5DmkII sie nie martw - bedzie, jak zwykle w Canonie, kopala po jajkach i w swojej polce cenowej nie do pobicia. pod tym wzgledem Canon jeszcze nigdy nie zawiodl.
a co do reszty... to jak wyglada korpus i jak sie go obsluguje, to widac na zdjeciach. co Ci tu jeszcze jest potrzebne?
z pewnością "Canona sprzedaje od wielu lat jakosc matryc,..." oraz szeptany marketing.
ale per-pixel czy po zeskalowaniu do porownywalnych wymiarow?
per-pixel. Wiem, że po przeskalowaniu bedzie lepiej ale mimo wszystko spodziewam się czegoś więcej po FF matrycy wykonanej 4 lata po tej z 350D.
nie no... bez przesady. matryca ma niemal jednakowe upakowanie pikseli co 350D a ciagnie na dzien dobry 1EV wiecej. a biorac te 2,5x wiecej pikseli, to jest bynajmniej nie-cho-cho ;)
Po pierwsze nie upieram się że moja teza jest słuszna. Po drugie nie jestem przekonany że sample które obecnie wypływają na światło dzienne pochodzą z finalnej wersji puszki. Raczej coś w rodzaju odpowiednika Release Candidate w światku softwareowym. Można pooglądać można wyciągać wnioski ale ostatecznie jeszcze dużo może się zmienić.
Owszem oglądałem sample różnych puszek Canona i wiem że nie są to reprezentatywne sample.
Przyznasz że ostatnio marketing Canona zachowuje się co najmniej dziwnie. Może tylko mi się wydaje a może nie. W każdym razie pod wpływem konkurencji (mam nadzieję) coś tam drgnęło i może doczekamy się zmian na lepsze. Oby.
Niby tak, tyle że dla mnie Canon może sobie dla marketingu ladować i 200 mpix matryce byle to było bez uszczerbku dla obrazu. Tu sie chyba nie udalo, ale nie feruje wyroków, może będzie dobrze.
szczerze mowiac, to mi marketing Canona grzeje, bo jak juz kupuje jakis ich aparat, to ze wzgledu na bebechy a nie ladnie wygladajacy prospekt czy posmarowanie jednemu lub drugiemu testerowi :) sytuacja z ta firma jest bardzo przewidywalna: puszki nie beda z generacji na generacje wybajerzane ale matryce beda sie widocznie poprawiac.
jedyne co mi sie podoba, to ze ta przewaga w matrycach nieco zmalala i tytulem tego dzial rozpoznania rynku w Canonie moze wreszcie zyskac posluch i ta firma wespnie sie na swoje wyzyny i nieco te aparaty uzytkowo poprawi. z odwiecznego biadolenia na temat MLU sie wycofalem (bo LV robi praktycznie to co trzeba), ale takie rzeczy jak kurtynka do celownika, drabinka korekty do +/-3 EV, dodatkowy slot na karty SD, uszczelnienia... to powinno byc juz w pierwszym 5D...
Znaczy - rozbestwiłeś się ;)
Ale trudno się Canonowi dziwić, że się nie spinali marketingowo ostatnio:
http://www.clarkvision.com/imagedeta...mance.summary/ - wrzuciłem ten link to do wątku o... Mamiiyyiiy (f...! o nowym aparacie Mamiya), ale tu mu będzie chyba lepiej ;)
W miesiąc po anonsie, nikt aparatu nie miał w ręku a tu śmignęło 200 stron. Ciekawe ilu nabywców znajdzie 5DII w miesiąc po premierze na półce sklepowej?
Żeby umilić sobie oczekiwanie można już kupić dodatkowe akcesoria do video :D.
http://www.redrockmicro.com/redrock_dslr.html
Ci ludzie chcą zarobić kaskę i nie obchodzi ich czy filmowanie w 5D2 ma sens czy nie. Ważne jest czy będą klienci i czy da się z nich wycisnąć hajs, a patrząc choćby na CB widać że jest dużo podnieconych dzieciaków filmikiem Laforeta.
Na Allegro jest cały wysyp temu podobnych akcesoriów - śmieci np. ekrany ochronne na LCD, tulejki, zestawy filtrów ochronnych (ze szkła od butelek chyba), obudowy ochronne i cała masa innych bzdetów.
Śmiejecie się z możliwości nagrywania filmów... na stronie canona jest film prezentujący 5d II na którym fotograf-filmowiec opowiada jak to w afganistanie w jednym ręku trzymał 5d I, a w drugim kamere .. taki alfa i omega wiecie.. ale co dziwne powiedział, że to dobry kierunek rozwoju ;] żeby 2w1
.. no tak.. to tak jakby profesjonalista focąc ślub w jednym ręku miał 1ds a w drugim małpke ....
no ale wiadomo ... marketing..
p.s. ja osobiście kupiłbym jednak 5d II ze względu na pełna klatke, czyszczącą się matryce, i nowy zakres iso ...
Manual do aparata: http://www.usa.canon.com/consumer/co...nloadDetailAct
to kiedy w koncu bedzie ten 5d II w polsce ?
Kręcenie FULL HD - dobra rzecz...
Przecież filmowej bety nie będę kupował, a zabierając aparat dostajemy 2 w 1.
Można używać lub nie.
Kiedyś bawiłem się w postprodukcję więc może czas odświeżyć trochę tę dziedzinę.
Dla mnie gadżet, ale przydatny na rodzinne wypady...
pewnie teraz wszyscy czytają tego manuala, coś ciekawego wyczytaliście? bo mi się jakoś wolno otwiera
mi wpadły w oko te "automatyczne optymalizacje świateł" - jeżeli to wypali, może być dosyć ciekawe
co do kurtyny i drabinki to moge sie jeszcze zgodzic, ale watpie aby Canon wyposcil kiedykolwiek inna puche niz seria 1D z dwoma slotami na karty pamieci
uszelniania to wiadomo, ze tez nigdy nie beda takie jak w 1D
ale jest dosc istotna sprawa, jakby 5D mial to wszystko to nazywal by sie 1ds markII
czyms body z nizszej polki musi sie roznic od 1D i ja wole aby to byly wyzej wynienione bajery niz jakosc obrazowania, (chyba tylko dabinka +/-3EV by sie przydala :) )
a mnie jedna rzecz zastanawia.. gość ze strony, którą przytaczałem jakiś czas temu - Bert Stephani dostał od Canona do pomacania 5DmII betę. Zastanawiam się co jest grane, że 2-3 tygodnie do sklepowej premiery a wszyscy tylk bety macają...
Może Canon poszedł po rozum do głowy - wypuścił betę, posłuchał jak świat na to zareagował i w finalnym produkcie zmieni to i owo (np. moduł AF ??)
Witam. Na optycznych link do instrukcji C5MkII po angielsku na razie
Wedle instrukcji wszystkie punkty AF są krzyżowe, a środkowy jest podwójnej precyzji. Komu wierzyć?
a możesz podać na której stronie instrukcji to wyczytałeś?
w tej którą ja mam ściągniętą w specyfikacji na temat AF napisano tyle co w tym samym miejscu o 5D (9 plus 6) dodano o af microadjustment, a na stronie 83 napisano że środkowy jest używany jako krzyżowy a pozostałe są jako poziome lub pionowe..
No nie wiem, czy tego samego. U mnie wszystko rozbiło się o instrukcję or. (1 or 1 = 1)
Taki miły dodatek ten sRAW1~10MPix... (W 1Ds III jest tylko odpowiednik sRAW2~5MPix.) - Piszę o tym, bo za Chiny nie mogę zrozumieć skąd się wzięły wymiary tego sRAW1: 3861x2574. - Ani to parzyste, ani podzielne całkowicie przez 16 (JPEG), ani to połowa pełnej rozdzielczości, ani to nie to samo co MediumJPEG (4080x2720), nawet nie jest to równe 10MPix! - I w żaden sposób nie przybliżyło mnie to do odpowiedzi na nurtujące pytanie - jak powstaje sRAW?
Wjeżdża druga matryca zamiast tej pierwszej :D
A może 5dmk2 ma 2 matryce, jedną do LV a drugą normalną, i te sRAWy robi tą do LV? :D
gdyby UE tak chroniła swój rynek to powinni zamknąc cała granice dla produktów z Chin, wowoczas wszyscy bylibysmy bogaci :) w USA kryzys, w UE kryzys a Chinczycy i Indie rosna w potęge :), ze tez nikt z tych tegich umyslow tego nie kuma nic a nic :) lub biora za duzo kasy za to aby cos powiedziec przeciw Wielkim Chinom :)
Yyyyy.... A to jakiś wątek polityczno-gospodarczy czy coś mi się pomyliło ;)?