-
Odp: System Micro Four Thirds
Panie i Panowie, mam dwa pytania związane z systemem m4/3 Panasonica:
1. Czy istnieją jakieś przejściówki dla m4/3 pozwalające na używanie obiektywów EOS wraz z kontrolą przysłony?
2. Czy istnieje sposób na obejście "filmowego limitu" EU polegającego na tym, że urządzenia nazywane aparatami mogą nagrywać maksymalnie 30min. sceny filmowej? Sam sprzęt Panasonica bezproblemowo (podobno) jest w stanie ogarnąć nagrywanie do zapełnienia karty pamięci. Niestety, wersje sprzedawane w EU mają w/w ograniczenie. Czy da się to obejść zmieniając (przykładowo) firmware na "for USA market" czy coś w tym rodzaju?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Panie i Panowie, mam dwa pytania związane z systemem m4/3 Panasonica:
1. Czy istnieją jakieś przejściówki dla m4/3 pozwalające na używanie obiektywów EOS wraz z kontrolą przysłony?
2. Czy istnieje sposób na obejście "filmowego limitu" EU polegającego na tym, że urządzenia nazywane aparatami mogą nagrywać maksymalnie 30min. sceny filmowej? Sam sprzęt Panasonica bezproblemowo (podobno) jest w stanie ogarnąć nagrywanie do zapełnienia karty pamięci. Niestety, wersje sprzedawane w EU mają w/w ograniczenie. Czy da się to obejść zmieniając (przykładowo) firmware na "for USA market" czy coś w tym rodzaju?
1) Są, różnych producentów. Przykładowo:
Canon EOS Micro 4 3 M4 3 Adapter w Build in Aperture | eBay
ale też Metabones zrobiło tzw. Speed Booster, ma być wersja dla micro43 (pierwsza na rynku jest do NEX, do micro43 nieco się opóźnia), tu jest o tym trochę:
First Impressions: Metabones Speed Booster: Digital Photography Review
Toto ma pełną elektroniczną komunikację, działający (jako tako) AF, rozjaśnia obiektyw o 1EV i z obiektywem micro43 da inny kąt widzenia, bo mamy tu przelicznik:
ogniskowa x crop matrycy x crop Metabones, czyli dla takiego 50mm f/1.4 dostaniemy ekwiwalent:
50mm x 2 x 0,71 = ekwiwalent 71mm f/1.0
a dla 24-70mm f/2,8 ekwiwalent 34-100mm f/2
2) Kupić sprzęt w USA (lub z USA). Raz - taniej. Dwa - nie ma ograniczenia. Ograniczenie na UE jest związane z cłem i dotyczy każdego aparatu - kamery mają wyższe, więc sztucznie to ograniczają. Może jakieś hack-i do serii GH to wycinają? GH1 i GH2 są przecież z-hack-owane i te niezależne wersje firmware otwierają nowe możliwości. GH3 jeszcze pewnie nie z-hack-owano. Za chwilę ma wyjść jeszcze G6 który będzie pewnie mniejszy i tańszy niż seria GH, a będzie miał możliwości filmowe GH2. Może będą działały hack-i z GH2?
Ale w jakich filmach jedna scena ciagnie się dłużej niż 30 minut?
....
No i zawsze jest jeszcze inna opcja filmowa w micro43 - ostatnia premiera - Blackmagic Pocket Cinema Camera...
-
Odnośnie tego co napisano wyżej to polecanie adaptera z wbudowaną przysłoną jest wielkim nietaktem i proponuję wyedytować post bo ktoś na podstawie tej rekomendacji wyrzuci pieniądze w błoto.
Co do kupowania w USA to należy wziąć pod uwagę, że tam obowiązuje 30p 60i i 24p. W europie 25p 50i i często 24p. Jeśli filmuje się samemu na jedną kamerę/aparat nie jest to problemem ale kiedy trzeba zmontować materiał z dwóch kamer/aparatów gdzie z jednego jest 30p a z drugiego 25p to zaczynają się schody.
W jakich filmach jedna scena ciągnie się dłużej niż 30 minut? Jest wiele przykładów a te z którymi stykam się na co dzień to:
- koncert nagrywany longiem
- przedstawienie szkolne, przedszkolne, teatralne
- konferencja prasowa
- debata
- uroczystość ślubna (jeśli robiona na dwie kamery plus dźwięk z rejestratora to dużo mniej roboty przy montażu jeśli nagrywa się longiem)
- uroczystość pierwszej komunii (j.w.)
- mecz piłki nożnej
- wszelkiej maści wywiady czy rozmowy potrafiące trwać dłużej niż 30 minut a robione na więcej niż jedną kamerę
itp. itd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
bo ktoś na podstawie tej rekomendacji wyrzuci pieniądze w błoto.
To nie rekomendacja tylko informacja że są takie adaptery z wbudowaną przesłoną. Jak to działa? Nie wiem, nie używałem. Można wygooglować pewnie jakąś recenzję. Ale sam jestem ciekaw dlaczego to jest złe... trochę producentów robi takie adaptery. Jakieś uzasadnienie?
Ale jeśli nie mechaniczna przysłona w adapterze, i nie Metabones (którego jeszcze w sklepach nie ma), to może coś takiego:
Redrock Micro - Live Lens MFT
"Canon EF lenses require power and electronic controls in order to adjust the lens’ aperture. Without power and control electronics, The aperture of the EF lenses are stuck wide open, severely limiting the usefulness of the lens. The Redrock LiveLens mft active lens adapter solves this problem by providing power to the EF lens and a control pad to adjust the lens aperture. With LiveLens mft you can set the EF lens' aperture to any stop in increments as small as 1/3 stop. It works with just about every lens available today, including variable aperture zoom lenses, prime lenses, consumer-level lenses, and professional L-series lenses. It also works with most third party EF-compatible lenses."
wygląda toto tak podpięte do profesjonalnej kamery micro43 Panasonica:
ale kosztuje sporo:
Redrock Micro LiveLens Active Lens Mount for Canon EF 8-041-0001
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
To nie rekomendacja tylko informacja że są takie adaptery z wbudowaną przesłoną. Jak to działa? Nie wiem, nie używałem. Można wygooglować pewnie jakąś recenzję. Ale sam jestem ciekaw dlaczego to jest złe... trochę producentów robi takie adaptery. Jakieś uzasadnienie?
Uzasadnienie? Przesłona w obiektywie jest wewnątrz układu optycznego a nie poza nim. Te adaptery powodują silne winietowanie im bardziej przymknięte. Poczytaj opinie użytkowników Kipon EOS to m43 adapter with built-in aperture ring review (Sankei.jp) | 43 Rumors
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
No i zawsze jest jeszcze inna opcja filmowa w micro43 - ostatnia premiera - Blackmagic Pocket Cinema Camera...
Ja rozumiem Twój bezgraniczny zapał do polecania wszystkiego w tym systemie ale może jednak powstrzymaj się z tym entuzjazmem do czasu jak użytkownicy to przetestują, a produkt będzie dostępny w sklepach. Skąd wiesz że ten produkt nie ma jakichś ukrytych wad albo jakichś cech użytkowych które nie będą pasowały osobie do której piszesz.
Ja w ogóle uważam że takie rekomendowanie rzeczy, których się nie przetestowało w praktyce to robienie ludziom wody z mózgu - dobre dla sprzedawcy ale nie tu na forum.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Też zasięgnąłem opinii na ten temat - podsumować można jednym słowem - proteza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja rozumiem Twój bezgraniczny zapał do polecania wszystkiego w tym systemie ale może jednak powstrzymaj się z tym entuzjazmem do czasu jak użytkownicy to przetestują, a produkt będzie dostępny w sklepach. Skąd wiesz że ten produkt nie ma jakichś ukrytych wad albo jakichś cech użytkowych które nie będą pasowały osobie do której piszesz.
Nie wiem czy nie ma. Nie mam dostępu do worka sprzętu, a tylko do tego co sam kupię lub mają znajomi. Ale jak widać pytanie brzmiało "czy istnieją" a nie "co polecacie".
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
A ja nie napisałem "polecam" ale "Są, różnych producentów. Przykładowo", czyli podałem informację a nie polecałem. Każdy może sobie wygooglować testy, recenzje, opinie jeśli wie czego szukać. Jak widać - na tym forum jeden użytkownik (ja) podsunął adapter, drugi (Przemek_PC) podsunął opinie o tym produkcie, więc trzeci (jagular) ma teraz informację jakiej potrzebował.
Za to np. wstępna recenzja (z Dpreview) na temat Metabones (w wersji do NEX) jest raczej pozytywna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
Nie wiem czy nie ma. Nie mam dostępu do worka sprzętu....
I może przy tym zostańmy i piszmy o tym co sami sprawdziliśmy, a nie co piszą o tym w necie. Rozwiązań jest mnóstwo, a granica pomiędzy stwierdzeniem że coś jest, a polecaniem takiego rozwiązania jest bardzo śliska 8-).
-
Dobra, kilka wyjaśnień.
Nie szukam kamery - gdyby to było opcją, nie byłoby sensu w ogóle pytać o problemy z długością nagrywania filmu przez aparaty.
Nie potrzebuję niczego od Black Magic. Szukałem aparatu z nielimitowanym nagraniem wideo, w niewygórowanej cenie - i go znalazłem u Panasonica.
Adapter z wbudowaną przysłoną - to tak dziwaczne rozwiązanie, że nie mam ochoty nawet o nim myśleć.
Wygląda na to, że jedynym sensownym rozwiązaniem jest słynny już Metabones Speed Booster - który jednak ma zaporową cenę, powodującą, że nie wybiorę tego sprzętu do tego, do czego potrzebuję. Szkoda, że nikt do tej pory nie postarał się o adaptery z chociaż jedynie uwzględnioną kontrolą przysłony...
W każdym razie, wątek użycia szklarni Canona na m4/3 jest zakończony.
Co do samego limitu długości nagrania wideo - wygląda na to, że nie ma na stronie Panasonica rozdzielenia firmware na regiony - co jest złą wiadomością, bo wygląda na to, że podmiana firmware nie będzie takie oczywiste. Pozostaje chyba albo jakiś hack, albo zakupy w USA.
-
A o jakim Panasonicu myslisz? Jesli GH2 to hack znosi limit nagrywania. Przy czym jest to hack zupelnie inny niz ML, wgrywasz go do aparatu jako firmware a nie na karty pamieci jak ML. Co do szklarni Canona to w jakim celu chcesz regulowac przyslone? Za duzo swiatla, mydlo na pelnym otworze czy za plytka GO? W pierwszym przypadku uzyj filtrow ND, w drugim zapnij obiektyw do body Canona, ustaw przyslone, wcisnij przycisk podgladu glebi i odepnij obiektyw, przyslona pozostanie zablokowana na zadanej wartosci. W trzecim przypadku uzyj kitowego obiektywu Panasonica 14-42.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Szkoda, że nikt do tej pory nie postarał się o adaptery z chociaż jedynie uwzględnioną kontrolą przysłony...
Oprócz Metabones (dostawa wersji do micro43 opóźniona) są jeszcze inne adaptery z elektroniką, umożliwiające kontrolę przesłony, w 2 minuty znalazłem kilku innych producentów:
1) od Birger Engineering:
Birger Engineering LC-EF1-UF1 ( LCEF1UF1 ) Canon EF to micro 4/3 lens mount with full iris control for Panasonic AG-AF100 / AG-AF101 (Birger Mount)
2) od MTF Service Ltd
Live Canon EF to Micro 4/3 adaptor
3) od Redrockmicro (wspomiany wcześniej)
Redrock Micro - Live Lens MFT
Ale te powstały chyba z myślą o użytkownikach Panasoniców AG-AF100 i AG-AF101 i ceny mają stosownie wysokie. Poza tym nie dają cropa x0,71 jaki daje Metabones (nie wspominając o rozjaśnieniu obiektywu o 1EV).
A pozostałe adaptery - albo z mechaniczną przesłoną i wszystkimi wadami, albo do obiektywów z mechanicznym pierścieniem przesłony, a jeśli szklarnia Canon EOS - można zastosować się do rad Przemka_PC.
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Pozostaje chyba albo jakiś hack, albo zakupy w USA.
Wydaje się że większość nabywców GH2 potem go hacku-uje.
Trochę technicznych informacji o hackowaniu:
Forum wideo - FILMOWIEC.PL • Zobacz wątek - Panasonic GH2 - HACK
GH2 Stalin hack by Vitaliy Kiselev : Panasonic i Olympus | videoDSLR.pl | filmowanie lustrzankami Canon 5D, 7D, 60D, 550D, wideo filmowanie
można oczywiście więcej wygooglować...
-
Dzięki za odpowiedź i informacje.
Szczerze mówiąc, szukałem wszelkich przejściówek na ebayu i w "typowych" sklepach, które nie mają sprzętu bardzo specjalistycznego - tam znalazłem jedynie najbardziej prymitywne odmiany, oraz Metabones Speed Boostera.
Podane modele przejściówek, mimo że w jakimś stopniu rozwiązują problem, to niestety, albo jeszcze realnie nie istnieją (Birger), albo kosztują dużo - za dużo.
Hack rzeczywiście umożliwia ominięcie bariery długości materiału w EU.
Spróbuję się przespać z tematem i zastanowić co z tym zrobić (tj. na pewno rezygnuję ze szklarni EF). Z mojej strony sprawa jest zamknięta i jeszcze raz dziękuję za pomoc.
-
Kolejne premiery w micro43:
1) Panasonic GF6 z początku kwietnia
Panasonic Lumix DMC-GF6 - Optyczne.pl
Nowa wersja malucha otrzymała ruchomy LCD i modne dziś Wi-Fi.
2) Panasonic G6 (dzisiejsza premiera)
Panasonic Lumix DMC-G6 - Optyczne.pl
Zdaje się że zwiększyli możliwości filmowe do poziomu GH2, dodali też Wi-Fi.
Tu nieco więcej:
Panasonic Lumix DMC-G6 Hands-on Preview: Digital Photography Review
3) nowa wersja ultrazooma 14-140mm, leżejsza, mniejsza i jaśniejsza niż poprzednia:
Panasonic G VARIO 14-140 mm f/3.5-5.6 ASPH. POWER O.I.S. - Optyczne.pl
-
Re: Odp: System Micro Four Thirds
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
Mikro 4/3 było i pozostanie kupą. Nawet codzienny post z kolejnymi linkami tego nie zmieni. Szkoda tylko, że nie masz prócz tego nic realnego do powiedzenia na temat systemu a robisz jedynie za baner reklamowy który zabiera systematycznie miejsce wszystkim innym.
-
A ty masz coś z m4/3, że piszesz w taki sposób o tym systemie?
-
Odp: Re: Odp: System Micro Four Thirds
Cytat:
Zamieszczone przez
Quadrifoglio
Mikro 4/3 było i pozostanie kupą. Nawet codzienny post z kolejnymi linkami tego nie zmieni. Szkoda tylko, że nie masz prócz tego nic realnego do powiedzenia na temat systemu a robisz jedynie za baner reklamowy który zabiera systematycznie miejsce wszystkim innym.
Baner reklamowy? Skoro to wątek o micro43 to chyba normalne że jest informacja o kolejnej premierze w systemie. Jest link - każdy sobie oceni we własnym zakresie. Panasonic właśnie popełnił nowe modele (na starych matrycach), coś tam wnoszą do systemu (filmowe możliwości drogiego GH2 w tańszym G6). A kupa? Niby dlaczego? Skoro taka kupa dla ciebie, po kiego zaglądasz na wątek o tym systemie. Ja się akurat przesiadłem z FF i częściej go używam, bo mniejszy. Ale dopiero gdy weszły do systemu aparaty z nowszymi matrycami Sony. I śledzę co się dzieje... Ja osobiście przekonałem się że nie muszę targać lustrzanki by być zadowolonym ze zdjęć. Stąd ogólnie interesują mnie małe aparaty, śledzę też coraz większe możliwości fotograficzne niektórych smartfonów. Nosiłem ciężkie FF z plecakiem L-ek ale wszystko wyprzedałem i teraz body, kilka obiektywów i dwie lampy mieszczę w jednej małej torbie. Nie płaci mi żaden producent jak niektórym na forach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Quadrifoglio
Ale jakie miejsce zabiera, bo tego nijak nie rozumiem?
-
Skoro to wątek o micro43, to nie będzie o Canonie, Nikonie, Fuji, Sony, tylko o micro43.
Linki - kilka fotek Kodaka micro43:
http://detail.zol.com.cn/picture_ind...html#fromOther
http://detail.zol.com.cn/picture_ind...11101485.shtml
Wygląda na typowy budżetowy amatorski aparat. Tani.
Pytanie kto jest producentem obiektywów? Kodak?
Kopia obiektywu Panasonica albo Olympusa to nie jest bo 14-42mm f/3.7-5.3 (te mają f/3.5-5.6).
Czyli ktoś te obiektywy z AF będzie strugał...
Na jednym zdjęciu ma znaczek Wi-Fi - powoli staje się to standardem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
A Kodak to jeszcze istnieje jako firma foto? To już chyba tylko nazwa? Jakiś czas temu szli do plajty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A Kodak to jeszcze istnieje jako firma foto? To już chyba tylko nazwa? Jakiś czas temu szli do plajty.
Kodak splajtował, ale byli chętni do tego znaczka i szczególnie do patentów którymi dysponował.
A prawa do marki kupiło JK Imaging Ltd:
Kodak Digital Cameras | About JK Imaging
Kodak Brand License Holder JK Imaging Shrouded in Mystery
Diabli wiedzą kto zacz i co sobą reprezentuje, albo kto za tym stoi. Plotki głoszą że General Electric. JK Imaging założono w 2012 roku. Co się z tego urodzi i co rzeczywiście się urodzi - zobaczymy. Pokazuje się na targach, prezerntowała ostatnio jakiś kompakt, a teraz drugi raz pokazują się jakieś prototypy bezlusterkowca ze znaczkiem Kodak. Podobno będzie w tym roku. Chyba to nastawione jest na rynek azjatycki, azjaci pokazują się z prototypami, azjatykie targi, strony z azjatyckimi krzaczkami. Podobno te aparaty mają być "Best designed for smartphone". W Chinach setki milionów ludzi nie mają jeszcze pewnie bezlusterkowca, a kraj bogaci się nieustannie. W 2050 przewiduje się, że będą mieli wyższe PKB na głowę niż w tym samym roku będzie miała Polska.
Pewnie do końca 2013 coś się w końcu urodzi. Dla systemu im więcej marek go wspiera, tym lepiej. Może do końca roku będą w micro43 body Panasonica, Olympusa, Blackmagic no i tego Kodaka.
-
Re: Odp: Re: Odp: System Micro Four Thirds
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
Skoro to wątek o micro43, to nie będzie o Canonie, Nikonie, Fuji, Sony, tylko o micro43.
Chodzi o to że to nie wątek tylko tablica reklamowa.
Skoro chcesz coś napisać o micro 4/3 to napisz a nie wklejasz linki , nowości, ochy i ahy. Zero wiarygodności moim skromnym zdaniem.
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: System Micro Four Thirds
Cytat:
Zamieszczone przez
Quadrifoglio
Chodzi o to że to nie wątek tylko tablica reklamowa.
Faktem jest że ten wątek wygląda trochę jak blog jednego użytkownika ale to jest raczej funkcja tego, że jest nikłe zainteresowanie tym systemem za co w żadnym stopniu nie obarczał bym kolegi który się tu tak aktywnie udziela 8-).
-
System m4/3 ma już prawie pięć lat. I podobnie jak system 4/3 ma pewne braki w optyce. Pewnie te braki pozostaną. I pewnie lada moment pojawi się znacznie lepszy system makro lub podobny 4/3 aby sprzedać jeszcze raz od początku to samo zostawiając w d... swoich własnych klientów. Chociaż Leica nie przegonią. Ale są na dobrej drodze.
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: System Micro Four Thirds
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Faktem jest że ten wątek wygląda trochę jak blog jednego użytkownika ale to jest raczej funkcja tego, że jest nikłe zainteresowanie tym systemem za co w żadnym stopniu nie obarczał bym kolegi który się tu tak aktywnie udziela 8-).
Dzięki takim a nie innym losom 4/3 czy m4/3, większość onanistów sprzętowych zdecydowanie przerzuciło się na inne marki fotograficzne, by co 6 miesięcy wymienić sprzęt na nowy jeszcze lepszy, by móc wymądrzać się na forum, tym czy innym ...
Ci co zostali w systemie zamiast paplać na forum po prostu robią zdjęcia ....
PS
Z wielkim zdziwieniem stwierdzam empirycznie, że E-1 w duecie z ZD 14-54 dalej robi zdjęcia ;)
PPS
Quadrifoglio - kryzys wieku średniego?
-
No to dobrze wiedzieć, że to jest sprzęt wyłącznie dla wybitnych fotografów co to tylko o światło się martwią 8-).
-
Nowy PEN E-P5 na horyzoncie (oficjalna premiera około 10 maja)
(FT5) The full E-P5 specs! | 43 Rumors
W skrócie: OMD E-M5 w nowej obudowie, bez wbudowanego wizjera, z WiFi i peakingiem.
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: System Micro Four Thirds
Cytat:
Zamieszczone przez
koniecpolska
P
PPS
Quadrifoglio - kryzys wieku średniego?
A jakie sa wg ciebie obiawy? Wmawinie innym, że się ma dużego ... nawet jeśli to mikro 4/3 ?
-
Ep5
Kolejna premiera w systemie w tym roku, bo modelach od Panasonica i Blackmagic, Olek popełnił kolejne wcielenie PEN-a.
To jego czwarte body z matrycą od Sony, po OMD, EPL5 i EPM2.
Ewolucja, bez rewolucji.
Pod niektórymi względami lepszy od droższego OMD (choć nie uszczelniany i nie ma wbudowanego wizjera, a tylko opcję podpięcia różnych wizjerów na gorącą stopkę - optycznego VF-1, lub elektronicznych VF-2, VF-3 i nowego VF-4).
Dodano: Wi-Fi (zrzucanie zdjęć na komórkę, zdalna kontrola z komórki - wyzwalacz po Wi-Fi, geotagowanie zdjęć korzystając z GPS w komórce), focus peaking, interwałometr, bardzo cicha migawka, lepszy cieńszy i bardziej ruchomy LCD (wrócili do LCD po używaniu OLED), dodali 1/8000 i poszerzyli zakres ISO w dół, poprawili jeszcze (w stosunku do OMD gdzie był bardzo wydajny IS) stabilizację matrycy.
Dali za to ciała, bo nie zamontowali na stałe EVF. Jest opcja co prawda podpięcia takowego, ale po pierwsze - nie jest na stałe połączony z body, po drugie - zajmuje gorącą stopkę, po trzecie - jest nieproporjonalnie wielki (szczególnie nowy model VF-4). Gdy Sony ma NEX-6, Fuji tez ma wizjery w swoich bezlusterkowcach, to w micro43 wbudowane ma tylko OMD i seria G oraz GH Panasonica.
Olympus PEN E-P5 Hands-on Preview: Digital Photography Review
Olympus E-P5 - pierwsze wrażenia - Rozdział 1 - Optyczne.pl
-
premiera nowego OM-D też bedzie lada chwila:) tj we wrześniu
-
-
A ja sądzę bo mam info że źródła;-) pracuje jako promotor olka i niechcący warszawa się wygadala o om-d proponując pena
-
Cytat:
Zamieszczone przez
SkowronWro
A ja sądzę bo mam info że źródła;-) pracuje jako promotor olka i niechcący warszawa się wygadala o om-d proponując pena
A można więcej szczegółów? Skoro nie podpisywałeś żadnych lojalek to chyba możesz zdradzić?
-
Uwierz mi że gdybym coś wiedział więcej to napisałbym od razu;-) przy wysyłaniu maili tak się zachwycili penem że dodali że nie wiesza co się będzie działo po premierze inf. niestety żadnych specyfikacji nie podali mogę spróbować coś wyciągnąć
-
Metabones speed booster w wersji dla micro43 (teścik):
Metabones Speed Booster for Micro Four Thirds – First Look and GH3 images | EOSHD.com
czyli jak podłączyć szkła Canon EOS do micro43, z AF i do tego zmniejszyć crop i rozjaśnić obiektyw o 1EV
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: System Micro Four Thirds
Cytat:
Zamieszczone przez
Quadrifoglio
A jakie sa wg ciebie obiawy?
Między innymi, marudzenie jak stara baba ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Quadrifoglio
Wmawinie innym, że się ma dużego ... nawet jeśli to mikro 4/3 ?
Tak się składa, ze nie mam mikro 4/3, czyli kulą w płot ...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
Dali za to ciała, bo nie zamontowali na stałe EVF.[...] po drugie - zajmuje gorącą stopkę [...]
Zajęcie stopki przez EVF mnie nie przeszkadza, mimo, ze lubię używać lampę.
Po pierwsze, nie używam EVF, bo z kilku powodów kadrowanie na LCD jest wygodniejsze, a we wnętrzach na LCD widać dobrze, więc tym bardziej nie ma potrzeby używać EVF.
Po drugie, jak już założę EVF, to i tak dużej lampy np FL-50 jakoś nieco ciężko jest sprawnie używać na takim małym korpusie jak E-Px ... więc ja lampę montuję na szynie (lub brackiecie pozwalającym na obracanie lampą). Wyzwalać można używając bezprzewodowego sterowania lampą.
PS
Zastanawiam się, czy Olek nie mógłby jako dodatkowe akcesorium, dać przelotkę na stopkę tak aby można założyć EVF i jednoczenie mieć kabelek do lampy. Albo po prostu dodatkowe złącze w korpusie (a'la mikro USB) dla kabelka sterującego lampą.
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: System Micro Four Thirds
Marka Kodak chyba na poważniej chce wrócić na rynek.
Pojawiły się nowe fotki bezlusterkowca micro43 ze znaczkiem "Kodak":
ale też można znaleźć inne aparaty (proste i zaawansowane kompakty) oznaczone tym logiem:
Google Traduttore
i nawet coś takiego:
-
Ciekaw jestem co te Kodaki będą miały w środku ... matryca? funkcjonalność?
Czekam na coś małego i taniego, do czego od czasu do czasu mógłbym podpiąć duże szkła od 4/3.
Gdyby Kodak miał podobną matrycę jaka siedzi w OMD, PL5, PM2 czy P5 a do tego korpus w cenie poniżej 1000zł, to czemu nie, szczególnie jak widzę co wypluwa e-300 czy E-3 z dobrymi szkłami.
PS
Na hybrydę z dwoma mocowaniami nie liczę, bo pewnie będzie droga jak cholera.
PSS
Tak patrzę sobie na serię E-4xx czy E-6xx i za cholerę nie mogę pojąć dlaczego Olek przestał je rozwijać, pewnie za bardzo zaniżały by sprzedaż PENów, bo gabarytem takie E-4xx mniejsze jest od Fuja-X z wymienną optyką, a matryca z OMD plus dobre szkło dałoby pewnie i obrazek nie gorszy (a może lepszy) od Fuja.
-
Recenzja Panasonica G6 w Cameralabs:
HIGHLY RECOMMENDED (87%)
Panasonic Lumix G6 vs GH3 vs G5 vs Canon SL1 100D | Cameralabs
Z podsumowania:
"I've said it before and I'll say it again: the Panasonic Lumix G6 is one of the most satisfying cameras I've used to date. The image quality may be essentially the same as its predecessor, but the feature set, handling and usability have all received significant improvements which turn it into one of the best cameras in its class, mirrorless or DSLR."
Świetna implementacja Wi-Fi:
"Then there's the Wifi implementation which is one of the best around whether you're remote controlling the camera, browsing images, transferring them to other devices or uploading them directly to sharing or backup services. NFC is the icing on the cake, eliminating the search for network IDs or password entry if you have a compatible device like the Samsung Galaxy S3 / S4 or Google NEXUS 4, 7 or 10."
Jakość obrazka - mimo starych matryc Panasonica nie jest aż tak źle:
"I certainly share the frustration that Micro Four Thirds has stood still on sensors for a while, but so has Canon for APS-C, so the thing you need to ask yourself whether you're chasing quality for quality's sake or a genuine need. Is the 16 Megapixel sensor of current Micro Four Thirds models good enough? Only you can answer that, but I can tell you I've made great-looking prints at 50x40cm and shared countless images across social channels which many people thought came from much larger and more expensive cameras. Remember you also have to add optics to the equation and there are many lenses in the Micro Four Thirds catalogue which deliver pin sharp details right into the corners. I've been using Micro Four Thirds as my main system for over a year now and I'm perfectly satisfied by the sensor quality and delighted by the lens selection. It's this coupled with the great handling and powerful feature set that has me sold overall, compared to a camera which may deliver crisper results, but with less satisfying handing and usability."
Cóż, Olek jednak przerzucił się na matryce Sony. Chyba jednak za jakiś Pansaonic dorobi się lepszych matryc. Pracuje nad organicznymi razem z Fuji:
Fujifilm i Panasonic pracują wspólnie nad matrycą organiczną - Optyczne.pl
(obiecują rewelacyjny DR)
-
Fuji miało już swoje pięć minut z rewelacyjną matrycą. Gdzieś się zapodziała linia S PRO
-
Porównanie szumów-ISO Sony NEX-7, Olympusa OM-D, EP-5, EP-3 i Panasonica GH3 - dla JPG i dla RAW.
Także porównanie DR.
Olympus PEN E-P5 review: Noise and dynamic range | Digital slrs/hybrids Reviews | TechRadar
I ciekawostka - Olympus 75m f/1.8 jako obiektyw do macro:
Olympus 75/1.8 as a macro lens: Micro Four Thirds Talk Forum: Digital Photography Review
swoją drogą nie najgorsze powiększenie jak na jasne tele:
tyle że z Raynoxem. Ale mając 75/1.8 można by sobie odpuścić 60mm f/2.8 macro czy 45 f/2.8 macro.
-
Nowe body w systemie - Panasonic GX7. Wszystkomający, łącznie z ruchomym ekranem i ruchomym wbudowanym wizjerem. Dali dobre filmowanie, Wi-Fi i w końcu stabilizację matrycy. AF jeszcze szybszy. I podobno matryca jest nowa i lepsza, choć nadal w technologii Live MOS. A wizjer udało się wbudować bez kominka typu OM-D, do tego lampa wbudowana, gorąca stopka, kółka - wszystko się zmieściło.
Panasonic Lumix DMC-GX7 i Leica DG Nocticron 42.5 mm f/1.2 - Optyczne.pl
Wygląda toto tak:
Do tego Leica (PanaLeica) 42,5mm f/1.2:
Panasonic announces Leica DG Nocticron 42.5mm F1.2 (again): Digital Photography Review
A z innj beczki - Sigma 60mm f/2.8 świetne wypadła w teście Optycznych. W micro43 to dłuższa portretówka (ekwiwalent 120mm). Nie jest to tak jasne jak 75mm f/1.8 ale za to jakie tanie...
Test Sigma A 60 mm f/2.8 DN - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Kręci filmy 24p?
Tak. Przy 24 Mbit/s (AVCHD 1920x1080)
Swoją drogą specyfikację ma fajną. Jeśli matryca dobra, to będzie wart zainteresowania. Ma wszystko, czego można zapragnąć w takim body.
-
Ma ktoś może Olympusa E PL-5 ? Wpadł mi w oko i szukam opinii posiadaczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marito
Ma ktoś może Olympusa E PL-5 ? Wpadł mi w oko i szukam opinii posiadaczy.
Co prawda nie mam, ale sam się przymierzam do zakupu m43, a jestem posiadaczem lustrzanek 4/3.
E-PL5 to "budżetowa" wersja PENa, z generacji z dobrą matrycą.
Rozważam jeszcze E-P5 i GX7, ale to nieco półka cenowa. Jakość obrazka będzie identyczna jak z E-PL5.
Ostatnio na wakacjach porobiłem trochę fotek korpusem E-300 i jestem z nich zadowolony vs. fotki z NEX-3, więc dekadę młodszy korpusik da radę. Po upalnych wakacjach jeszcze bardziej jestem zdecydowany na mały korpus, porobił bym więcej fotek E-300, ale wolałem brać NEX'a lub LX'a ....
-
W E-pl5 niby jest ta sama matryca co w OM-D i powiem szczerze, że spodobał mi sie ten aparacik. Mam dość targania lustrzanki do mego amatorskiego pstrykania i rozglądam się właśnie za czymś mniejszym. m43 wydaje mi się najlepszym wyborem ze wgledu na wybór szkieł.
-
Od jakiegoś czasu Olympus wypuszcza kontrolowane przecieki o nowym body którego premiera będzie we wrześniu. Pojawił się teraz filmik z podobno tym body, który zaraz usunięto, ale sprytni internauci zdążyli go skopiować.
Podobno AF pracuje już szybko z obiektywami ze starego, lustrzankowego 4/3.
Lustrzankowy 4/3 to już praktycznie martwy system, choć Olympus obiecywał że go nie opuści (choć faktycznie nic nowego od lat tam nie wypuszczał). Wściekli mogli być użytkownicy którzy zainwestowali w świetne optycznie, ale drogie szkiełka, jak choćby:
- 14-35mm f/2
- 35-100mm f/2
- 90-250mm f/2.8
- 150mm f/2
- 300mm f/2.8
a i ci co nabyli tańsze i dobre:
- 14-54mm f/2.8-3.5
- 12-60mm f/2.8-4.0
- 50-200mm f/2.8-3.5
mogli być źli i szukać frajera który to kupi za ułamek ceny.
Ale w końcu Olek dla tych zrobił body które faktycznie (podobno) obsługuje sensownie AF dla nich. Choć przypinanie wielkich lustrzankowych szkieł do małego body micro43 gubi sens całego micro-systemu. 14-54/2.8-3.5 jest spory i ma filtr 67mm, 12-60/2.8-4 ma filtr 72mm a 14-35/2 to już kawał kloca z filtrem 77mm. Tymczasem mały dedykowany do micro43 Panasonic 12-35/2.8 (ze stabilizacją) waży coś koło 300 gram i ma filtr 58mm.
Pytanie co te body oferuje oprócz obsługi szkieł 4/3?
Tu parę zdjęć wyciętych z tego filmiku i linki do niego:
Olympus OM-D E-M1: pierwsze zdjęcia i film!
-
Pisałem wyżej o niedawnym pstrykaniu E-300 i NEX-3.
Do E-300 miałem zapiętą Sigmę 30mm1.4 do NEX'a używałem E16 i S30 z f=2.8 jako maksymalnym otworkiem.
Powiem, że 2eV przewagi jakie daje S30mm1.4 powodowało, że E-300 wcale nie było na straconej pozycji w nocnym starciu.
AF puszki E-300 też nie odstawał od tego z NEX'a.
Aż strach pomyśleć co będzie jak Sigma 30mm1.4 ożyje na jakimś nowoczesnym korpusiku m43 np. na OMD M1 :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koniecpolska
Pisałem wyżej o niedawnym pstrykaniu E-300 i NEX-3.
Do E-300 miałem zapiętą Sigmę 30mm1.4 do NEX'a używałem E16 i S30 z f=2.8 jako maksymalnym otworkiem.
Powiem, że 2eV przewagi jakie daje S30mm1.4 powodowało, że E-300 wcale nie było na straconej pozycji w nocnym starciu.
AF puszki E-300 też nie odstawał od tego z NEX'a.
Aż strach pomyśleć co będzie jak Sigma 30mm1.4 ożyje na jakimś nowoczesnym korpusiku m43 np. na OMD M1 :wink:
No tak, Sigma popełniła trochę szkiełek z bagnetem 4/3:
- 24mm f/1.8 (ekwiwalent 48mm)
- 30mm f/1.4 (ekwiwalent 60mm)
- 50mm f/1.4 (ekwiwalent 100mm - pojawia się nowa portretówka w systemie micro43, choć spora jak na gabaryty micro)
- 105mm f/2.8 macro
- 150mm f/2.8 macro
- 135-400mm f/4.5-5.6 (na końcu ekwiwalent 800mm)
- 50-500mm f/4-6.3 (na końcu ekwiwalent 1000mm)
- 300-800mm f/5.6 (na końcu ekwiwalent 1600mm)
Mogłyby dostać drugie życie, choć nie podejrzewam by w Polsce był ten ostatni w bagnetem 4/3 chocby w jednym egzemplarzu.
Pozostałe pewnie jeszcze u kogoś można znaleźć, może nawet gdzieś na aukcjach sprzętu używanego? Czyżby zoombi miało jeszcze powrócić do życia?
Jeśli AF z EM-1 będzie śmigać z obiektywami 4/3, o przynajmniej na papierze system dostanie od ręki worek "nowych" szkieł. Choć sensu wielkiego (gabaryty) przypinania ich do body micro43 nie ma, to pewnie tacy użytkownicy którzy to zrobią się znajdą.
Z drugiej strony - skoro można biegać z lustrem APS i obiektywem pod FF, to dlaczego by nie z EM-1 (może jeszcze z dodatkowym gripem) i szkieł projektowanych pod 4/3. Ten drugi zestaw, mimo wszystko, będzie mniejszy, a jakość obrazka nie gorsza. Choć lepiej pod EM-1 podpiąć oczywiście dedykowane szkiełko micro43. Co kto woli - nowy malutki Panasonic 12-35/2.8 z filtrem 58mm, czy dużo większy i kilkukrotnie tańszy (używany) Zuiko 14-54mm f/2.8-3.5 z filtrem 67mm.
Ale czekamy na premierę i na pierwsze testy. Na razie to (kontrolowane) plotki a nie oficjalna informacja.
-
Z innej beczki... Plotki o Konice-Minolcie do micro43 - obiektyw 8-17mm f/2.8 (coś jakby 16-35 f/2.8 dla FF):
Interchangeable Lenses for Camera-Optical Products | KONICA MINOLTA
New Konica 8-17mm f/2.8 Micro Four Thirds Lens patent! | 43 Rumors
To kolejne plotki (a raczej kolejny patent Koniki) o obiektywach dla micro43, bo kitowym zoomie 14-42mm oraz portretówce 42,5mm f/1.4. Niektórzy podejrzewają jakąś współpracę z zapowiadaną reaktywacja Kodaka w micro43. Inni wietrzą powiązania kapitałowe z Sony (które przecież skoligaciło się ostatnio z Olympusem kupując jakis % jego akcji).