Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1935

Wątek: System Micro Four Thirds

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: System Micro Four Thirds

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    bo ktoś na podstawie tej rekomendacji wyrzuci pieniądze w błoto.
    To nie rekomendacja tylko informacja że są takie adaptery z wbudowaną przesłoną. Jak to działa? Nie wiem, nie używałem. Można wygooglować pewnie jakąś recenzję. Ale sam jestem ciekaw dlaczego to jest złe... trochę producentów robi takie adaptery. Jakieś uzasadnienie?

Ale jeśli nie mechaniczna przysłona w adapterze, i nie Metabones (którego jeszcze w sklepach nie ma), to może coś takiego:

Redrock Micro - Live Lens MFT

"Canon EF lenses require power and electronic controls in order to adjust the lens’ aperture. Without power and control electronics, The aperture of the EF lenses are stuck wide open, severely limiting the usefulness of the lens. The Redrock LiveLens mft active lens adapter solves this problem by providing power to the EF lens and a control pad to adjust the lens aperture. With LiveLens mft you can set the EF lens' aperture to any stop in increments as small as 1/3 stop. It works with just about every lens available today, including variable aperture zoom lenses, prime lenses, consumer-level lenses, and professional L-series lenses. It also works with most third party EF-compatible lenses."

wygląda toto tak podpięte do profesjonalnej kamery micro43 Panasonica:

ale kosztuje sporo:
    Redrock Micro LiveLens Active Lens Mount for Canon EF 8-041-0001

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    To nie rekomendacja tylko informacja że są takie adaptery z wbudowaną przesłoną. Jak to działa? Nie wiem, nie używałem. Można wygooglować pewnie jakąś recenzję. Ale sam jestem ciekaw dlaczego to jest złe... trochę producentów robi takie adaptery. Jakieś uzasadnienie?
    Uzasadnienie? Przesłona w obiektywie jest wewnątrz układu optycznego a nie poza nim. Te adaptery powodują silne winietowanie im bardziej przymknięte. Poczytaj opinie użytkowników Kipon EOS to m43 adapter with built-in aperture ring review (Sankei.jp) | 43 Rumors

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

No i zawsze jest jeszcze inna opcja filmowa w micro43 - ostatnia premiera - Blackmagic Pocket Cinema Camera...
    Ja rozumiem Twój bezgraniczny zapał do polecania wszystkiego w tym systemie ale może jednak powstrzymaj się z tym entuzjazmem do czasu jak użytkownicy to przetestują, a produkt będzie dostępny w sklepach. Skąd wiesz że ten produkt nie ma jakichś ukrytych wad albo jakichś cech użytkowych które nie będą pasowały osobie do której piszesz.
    Ja w ogóle uważam że takie rekomendowanie rzeczy, których się nie przetestowało w praktyce to robienie ludziom wody z mózgu - dobre dla sprzedawcy ale nie tu na forum.

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Uzasadnienie? Przesłona w obiektywie jest wewnątrz układu optycznego a nie poza nim. Te adaptery powodują silne winietowanie im bardziej przymknięte. Poczytaj opinie użytkowników Kipon EOS to m43 adapter with built-in aperture ring review (Sankei.jp) | 43 Rumors
    Też zasięgnąłem opinii na ten temat - podsumować można jednym słowem - proteza.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-04-2013 o 15:10
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja rozumiem Twój bezgraniczny zapał do polecania wszystkiego w tym systemie ale może jednak powstrzymaj się z tym entuzjazmem do czasu jak użytkownicy to przetestują, a produkt będzie dostępny w sklepach. Skąd wiesz że ten produkt nie ma jakichś ukrytych wad albo jakichś cech użytkowych które nie będą pasowały osobie do której piszesz.
    Nie wiem czy nie ma. Nie mam dostępu do worka sprzętu, a tylko do tego co sam kupię lub mają znajomi. Ale jak widać pytanie brzmiało "czy istnieją" a nie "co polecacie".

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    1. Czy istnieją jakieś przejściówki dla m4/3 pozwalające na używanie obiektywów EOS wraz z kontrolą przysłony?
    A ja nie napisałem "polecam" ale "Są, różnych producentów. Przykładowo", czyli podałem informację a nie polecałem. Każdy może sobie wygooglować testy, recenzje, opinie jeśli wie czego szukać. Jak widać - na tym forum jeden użytkownik (ja) podsunął adapter, drugi (Przemek_PC) podsunął opinie o tym produkcie, więc trzeci (jagular) ma teraz informację jakiej potrzebował.

Za to np. wstępna recenzja (z Dpreview) na temat Metabones (w wersji do NEX) jest raczej pozytywna.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Nie wiem czy nie ma. Nie mam dostępu do worka sprzętu....
    I może przy tym zostańmy i piszmy o tym co sami sprawdziliśmy, a nie co piszą o tym w necie. Rozwiązań jest mnóstwo, a granica pomiędzy stwierdzeniem że coś jest, a polecaniem takiego rozwiązania jest bardzo śliska .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-04-2013 o 16:20
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów