-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Photointo przestać płakać! Jak baba się mażesz!!! łełęłęęłłęłęęł jak moja 4 letnia córka, dosłownie!!! Tego Twojego biadolenia się czytać nie da. Ile ty masz lat - 13? Kup wreszcie tego Sony i się ciesz. Daj nam spokój! I nie wracaj z płaczem, że kolory nie takie, że menu trudne, że szkła kurewsko drogie a Twoje zdjęcia jak były słabe to są nadal słabe.
-
Canon sam przyznaje, że wstrzymywał się z wejściem w bezlustra bo nie był przekonany o powodzeniu tego projektu, dlatego trochę przespał i nie ma technologii, jest daleko za sonym które postawiło na tą technologię od razu. Zastanawiam się czy canon technologicznie jest w stanie zrobić lepszą matrycę bo na razie wszystko stawia na to by jego szkła przyciągały.
robertskc7 czekam na sony, jutro przyjdzie. Na razie to jedna wielka niewiadoma, jutro się okaże. Jakbym miał canona w d... to bym się nie zastanawiał.
-
@Photointo
przyszła już odpowiedź:
"Drogi użytkowniku, dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą. Zapraszamy do odwiedzenia strony canon.com oraz skorzystania z naszego oficjalnego sklepu. Otrzymujesz jednorazowy rabat zakupowy w wysokości 10 euro, do zrealizowania w naszym sklepie po wpisaniu kodu CHWDP i wykonaniu zakupów za minimum 2000 euro"
-
Photointo masz pretensje do Canona, że nie ma 100-400rf w systemie, który oficjalnie istnieje od września 2018r. Tu masz alternatywę - 200gr lżejszy za 11tyś zł Sony 100-400 https://www.optyczne.pl/porownaj.php...1255&add1=1462
Dwa. Masz pretensje do matryc o słabym DR a rezygnujesz z R, który ma de facto matryce na poziomie sony a9 ( wg dxo ) i kupujesz RP z matryca z 6dII WTF człowieku !?!
p.s Czekam na Twoje jutrzejsze rozczarowanie.
-
To potężne DR to przynajmniej wyższe o 1ev?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Rzeczy które canon powinien spełnić bym rozważył powrót do systemu canona:
- body w systemie RF z większą ilością MPX (minimum 45) i lepszymi osiągami DR i ISO od matrycy w EOS R,
- mały i lekki (maks 600 gram) obiektyw ultraszerokokątny w systemie RF (10-22, 11-22, 12-22 4.0),
- zoom pokroju 100-400 lżejszy o minimum 400 gram od tego na EF,
- w przyszłości małe i lekkie body z bagnetem RF i matrycą APS-C (taki M50 z bagnetem RF),
- stała i szybka praca nad lekkimi (Canon ciągle podkreśla że zaletą bezluster jest mała wielkość i waga a ciągle temu zaprzecza produkując większe body i ciężkie obiektywy, cięższe niż na EF - całkowity bezsens) obiektywami do systemu RF.
Nic z tego się nie zdarzy, może poza pro body z matrycą 5Ds. Nie zanosi się żeby Canon nagle został liderem rynku matryc a od konkurencji przecież nie odkupią takich z lepszym DR. Zresztą coraz więcej się mówi, że to DR u niektórych jest sczitowane, cienie powyciągane nawet na standardowych ustawieniach bez wspomagaczy. Nie wiem jak jest, ale wiem że ISO też ma swoje normy a różnie z tym bywa.
Szkła nie będą małe i lekkie bo na takich się słabo zarabia, skoro wolumen sprzedaży sprzętu foto bezlitośnie maleje to trzeba zwiększyć marże i celować w klienta prosumer i pro. Jak to mówią, tanio i lekko było wczoraj. Widać to wyraźnie po prezentowanych szkłach i patentach.
Finalnie jednak liczy się obrazek a ten u Canona jest dla mnie najbardziej zbalansowany. Szczególnie dla skóry człowieka, co jest ponoć najtrudniejsze.
Dziesiątki przykładów na tym kanale. To tylko SOOC, ale kto się bawił rawami wie, że sporo mówi o obrazowaniu.
Fujifilm X-T3 vs Canon EOS R vs Sony A7iii w/ @blondie_bee21
https://www.youtube.com/watch?v=HzauiIq6yC4
Canon EOS R 85mm F1.4 L vs Sony A7iii 85mm F1.4 GM (Portraits) w/ @bec_novak
https://www.youtube.com/watch?v=1UqCLwcbCkM&
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Ja już zdecydowałem. Nie mam zamiaru czekać aż Canon wypuści lepszą matrycę z lepszym body niż EOS R bo to potrwa. Nie mam zamiaru czekać na szkła które mnie interesują - np. ultraszeroki ze światłem 4 (wypuścili nie tak dawno 11-24 więc się nie będą z tym śpieszyć, apropo miałem to szkło - waży ponad 1 kg i bardzo zwraca uwagę a focę często w miejscach pełnych ludzi). Idzie wiosna, chce się focić.
Znalazłeś w innym systemie UWA do FF o lepszych parametrach?
Zakres 16-35mm Ci nie wystarczy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Zapraszam na wyprzedaż canona do działu giełda ;)
No i gdzie ta wyprzedaż?
-
Zrezygnowałem z EOSa R nie dlatego, że mi się nie spodobał tylko dlatego, że oszukano mnie i sprzedano mi w sklepie przez neta sprzęt na rynek pozaeuropejski za cenę równą tej na rynek europejski nie informując mnie o tym. W międzyczasie wyszedł RP więc sobie myślę: kurde no, tanie bezlustro z pełną klatką, matryca z 6D mark II a więc teoretycznie usprawniona od tej na której fociłem najdłużej, czyli 6D a w międzyczasie wypuszczą jakieś lepsze body na bagnet RF... ale kurde RP to jest porażka, głównie ze względu na swój wizjer i stosunkowo mało opcji konfiguracji (to akurat było w pewnym sensie przewidywalne). Wkurzyłem się i przemyślałem sprawę - potrzebuję czegoś by fotografować już a używanie konwerterów i szkieł do EF mi nie pasuje w tym momencie.
Sunders ja nie mogłem wystawić i to co chce sprzedac wystawił kolega fyrste.
Choćby sony 12-24 4.0.
-
matryca 6D jest usprawniona ale chyba nie w tym czego oczekiwałeś - to rozumowanie które doprowadziło do zakupu RP było od początku absurdalne na co zresztą kilka osób zwracało uwagę, RP to wykastrowana wydmuszka ale taką chciałeś kupić, a matrycą z 6DII na pewno daje się zdjęcia robić więc w sumie nikt pewnie nie wie z czym masz problem - z konwerterami? kup sony i konwerter - na sony konwerter będzie git - zmieniaj bo tego co oczekujesz w canonie nie dostaniesz nigdy i nadal nie rozumiem co ci nie pasuje w R jest za drogi? z azjatyckiej dystrybucji? - to kup z europejskiej. tak z niezdrowej ciekawości spytam co ty właściwie fotografujesz?
-
1 załącznik(ów)
Widoczki i makro.
Jedno z ostatnich na EOS M50:
Załącznik 1895
Tak lubię obrabiać, rozjaśnione cienie, zlikwidowane przepalenia, podbity kolor. Może się komuś nie podobać, mi to leży. Jak będę mógł więcej wyciągnąć z cieni i przepaleń w trudnych zdjęciach (pod słońce, mniej światła, brak statywu) to będzie fajnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Widoczki i makro.
Jedno z ostatnich na EOS M50:
Załącznik 1895
Tak lubię obrabiać, rozjaśnione cienie, zlikwidowane przepalenia, podbity kolor. Może się komuś nie podobać, mi to leży. Jak będę mógł więcej wyciągnąć z cieni i przepaleń w trudnych zdjęciach (pod słońce, mniej światła, brak statywu) to będzie fajnie.
To pod Łomnicą, dobrze kojarzę?
-
Tak, mam blisko bo mieszkam przy granicy w mniszku :)
-
To teraz zamiast tygrysów będą niedźwiedzie ;)
-
Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
rauf
Finalnie jednak liczy się obrazek a ten u Canona jest dla mnie najbardziej zbalansowany. Szczególnie dla skóry człowieka, co jest ponoć najtrudniejsze.
Dziesiątki przykładów na tym kanale. To tylko SOOC, ale kto się bawił rawami wie, że sporo mówi o obrazowaniu.
Fujifilm X-T3 vs Canon EOS R vs Sony A7iii w/ @blondie_bee21
https://www.youtube.com/watch?v=HzauiIq6yC4
Canon EOS R 85mm F1.4 L vs Sony A7iii 85mm F1.4 GM (Portraits) w/ @bec_novak
https://www.youtube.com/watch?v=1UqCLwcbCkM&
Uwielbiam jak ktoś jest przekonany o tym, że wie wszystko o "obrazowaniu" sensorów różnych producentów powołując się na jakieś testy osób nie mających pojęcia o testowanych aparatach i bazujących na jakiś dziwnych ustawieniach fabrycznych, lub innych wziętych z czapki. Wszystkie takie testy można od razu wrzucić do kosza, bo każdy testowany aparat z pewnością nie był zerowany do ustawień neutralnych w zakresie barwy i ww. "obrazowania".
W Fuji można sobie wybrać PROVIA/STANDARD, VELVIA/VIVID, ASTIA/SOFT, CLASSIC CHROME, PRO Neg. Hi, PRO Neg. Std, B&W, MONOCHROME+Ye FILTER, MONOCHROME+R FILTER, MONOCHROME+G FILTER, SEPIA. W zasadzie totolotek - na jakich profilach barwnych wykonano te testy.
Jeśli ktoś na podstawie takich testów wybiera sobie aparat do pracy - to życzę powodzenia ;)
BTW - Astia w Fuji to jeden z najlepszych profili stworzonych właśnie do idealnego oddania barw skóry i sprawdza się doskonale. Jeśli ktoś "jedzie" taki test na Velvi - to nie mam więcej pytań.
-
Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Sunders ja nie mogłem wystawić i to co chce sprzedac wystawił kolega fyrste.
To jest niezgodne z regulaminem podforum sprzedam.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jeśli ktoś na podstawie takich testów wybiera sobie aparat do pracy - to życzę powodzenia ;)
A kim przepraszam Ty jesteś żeby innym mówić na jakiej zasadzie mają sobie dobierać sprzęt?
Mam wrażenie że niektórzy ambasadorzy to już zupełnie się odkleili od rzeczywistości w tym niesieniu dobrej nowiny.
-
Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A kim przepraszam Ty jesteś żeby innym mówić na jakiej zasadzie mają sobie dobierać sprzęt?
Jestem jedynie szaraczkiem, który już dawno przestał wierzyć w jakiekolwiek testy i opinie w internetach. Wierzę wyłącznie w to, co widzę oraz to, czego mogę dotknąć. Obecnie w każdej puszce zmiana profilu barwnego zajmuje sekundę i każdym aparatem nawet w jpg-ach da się osiągnąć podobne wyniki. Wystarczy przeczytać instrukcję aparatu i zastosować w praktyce to, co tam piszą aby zrobić dobre zdjęcia każdym aparatem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Mam wrażenie że niektórzy ambasadorzy to już zupełnie się odkleili od rzeczywistości w tym niesieniu dobrej nowiny.
Od rzeczywistości to odkleiły się raczej osoby zapuszkowane i zaryglowane na amen w jednym systemie (niektórzy niby w dwóch a jakoś tego nie widać). Ciekaw jestem ilu piszących w ogóle korzysta z profili barwnych w aparatach canona:
https://global.canon/en/imaging/pict...ile/index.html
i https://www.fotopolis.pl/warsztat/po...-kolorystyczne
A później marudzą, że coś nie tak z aparatem i lepsze foty to komórka "robi"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
O, widzę że macie coś (oprócz miłości do Sony) wspólnego z Janem Pawlakiem.
On też takie pseudohadeery uprawia.
U mnie taki sposób obróbki powoduje krwawienie oczu i odruch wymiotny :mrgreen:
PS: nie mam już Canona, a Fuji ma równie duży DR co Sony.
-
Merde - z jakiego zestawu C (body+szkła) przerzuciłeś na jaki zestaw F (body+szkła)? Dziś widziałem ciekawe/zachęcające opisy fuji xt30.
-
Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ujakieś testy osób nie mających pojęcia o testowanych aparatach i bazujących na jakiś dziwnych ustawieniach fabrycznych, lub innych wziętych z czapki.
Zajrzałeś na kanał który podlinkowałem? Autor nie raz wyjaśniał, że używa profili neutralnych. Nie dopatruj się spisku przeciw ulubionemu sprzętowi, bo setki ludzi w komentarza wyraża podobne wnioski.
Jeśli jakaś marka w neutralu nie potrafi oddać podstawowych odcieni ludzkiej skóry i trzeba się doktoryzować z profili które pokazałeś, to chyba coś jest nie tak.
"dziwne ustawienia fabryczne" - o której puszce myślisz?
btw można znaleźć odpowiednio bardziej zaawansowane porównania, stechnicyzowane do bólu, z podanymi samplami do ściągnięcia, wyniki są zwykle podobne
-
Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Nie będę się powtarzał na temat testów porównawczych aparatów, które znam całkiem dobrze również od strony RAWów i nie widzę takowej potrzeby w świetle powyższego. Jeśli ktoś wierzy, że ludzie polowali na dinozaury - to wyłącznie jego prywatna sprawa ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
rauf
Nie dopatruj się spisku przeciw ulubionemu sprzętowi, bo setki ludzi w komentarza wyraża podobne wnioski.
Jakby co - Towarzystwo Płaskiej Ziemi jest otwarte: "Biblia, zgodnie z naszymi obserwacjami, głosiła ideę, że Ziemia jest płaska i nieruchoma, a ta podstawowa prawda nie powinna być odrzucana wyłącznie na podstawie ludzkich przypuszczeń” — Samuel Rowbotham,
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
to cudowne rozwiązanie działa oczywiście na jotpegach tylko? - to nie problem bo oczywiście wszyscy pracujemy na jotpegach i bez postprocesu ;)
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
to cudowne rozwiązanie działa oczywiście na jotpegach tylko? - to nie problem bo oczywiście wszyscy pracujemy na jotpegach i bez postprocesu ;)
Mea Culpa. Zapomniałem, że w odróżnieniu ode mnie wszyscy inni piszący na forum to wyłącznie profsy działający w postprocesie wyłącznie na RAWach .
-
@candar, podałem argumenty, ty coś o dinozaurach i płaskiej ziemi. Będziesz miał ciekawe porównania to wrócimy do dyskusji.
Czasem od nachalnego przekonywania, lepiej po prostu pokazać różnice na obrazkach. Czytelnik jak mniemam sam wyciągnie wnioski, peace.
-
Jestem kompletnym amatorem. Robiłem na poczatku w jpg. Dyskusje na forum kilka lat temu przekonały mnie do porzucenia lenistwa i robienia raw. Jak widać złą poszedłem drogą, bo teraz okazuje się iż po autostradzie jeździć wolno na tygrysie, w różowych gaciach i tylko z jpg.
-
Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
rauf
@
candar
Czasem od nachalnego przekonywania, lepiej po prostu pokazać różnice na obrazkach. Czytelnik jak mniemam sam wyciągnie wnioski, peace.
Nie zamierzam kogokolwiek "nachalnie" przekonywać. Każdy inaczej postrzega kolory i wartość estetyczną na zdjęciu. Jednemu będzie się podobał HDR-owy landszafcik a innemu nieostre rozmyte foty z jakimś cosiem w tle a jeszcze innemu tygrys między drzewami, pawiany na ścianie albo żyrafy w szafie. Na bazie swoich wyłącznie doświadczeń stopniowałbym w kolejności od najlepszego oddania barw: fuji, canon, sony, nikon.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Merde - z jakiego zestawu C (body+szkła) przerzuciłeś na jaki zestaw F (body+szkła)? Dziś widziałem ciekawe/zachęcające opisy fuji xt30.
Z niezbyt wypasionego, delikatnie mówiąc. Miałem 40D, EF-s 10-22, EF 35/2, EF 50/1.4, EF 85/1.8 i EF 70-200/4.
Teraz mam: X-T1 i X-E1, a ze szklarni: XF 16/1.4, XF 35/1.4, XF 18-55, XC 50-230. Miałem jeszcze XF 27/2.8, ale padła (najprawdopodobniej) przysłona. Serwis na Zapolskiej wymienił tasiemkę sygnałową, która była pierwszym podejrzanym, ale nie pomogło.
-
Dziękuję:) A którą (z chyba 3) wersji 18-55 masz i jak oceniasz ostrość?
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Mea Culpa. Zapomniałem, że w odróżnieniu ode mnie wszyscy inni piszący na forum to wyłącznie profsy działający w postprocesie wyłącznie na RAWach .
o to własnie miałem na myśli ;) trafniej bym tego nie ujął - nawet słyszalem że niektórzy potrafią zrobić takie kolory jak chcą bez profili i innych dupereli i słyszałem że na rawach jest po prostu prościej oczywiście jak się już wie co się chce zrobić i oczywiście absolutnie nie podejrzewam cię żebyś nie wiedzial co chcesz zrobić :) tylko taki dysonans poznawczy mam jak na zdjęcia patrzę :) ale ja jestem tylko prostym amatorem więc pewnie się nie znam.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Dziękuję:) A którą (z chyba 3) wersji 18-55 masz i jak oceniasz ostrość?
XF 18-55 jest tylko jedna - o, taka: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiek...m-f-28-40.html
Prawdopodobnie mylisz z plastik-fantastik XC 16-50 którego to wyszły DWIE wersje.
Obiektyw jest fantastyczny (nie tylko jak na kit), ale miałem kilka razy sytuację, kiedy zdjęcia wyszły... nie wiem czy nieostro to właściwe określenie, bo przypuszczam że to była jakaś chwilowa czkawka stabilizacji.
Tu masz cropa 1:1 z wakacyjnego pstryka (18 mm na pełnej dziurze):
Załącznik 1896
-
Pyszne zdjęcie...
A teraz poproszę o zmianę tytułu wątka, bo lekko wprowadza w błąd :mrgreen:
-
Tego wątka już nic nie uratuje :mrgreen:..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tego wątka już nic nie uratuje :mrgreen:..
No to skoro offtopujemy - wie ktoś gdzie w Krakowie mapują hot piksele w Fuji? Bo wygląda na to że parę sztuk mam ;-)
-
Dzięki Merde! A ten wątek, jak każdy którego się tkną "ambasadorzy S", schodzi na...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Dzięki Merde! A ten wątek, jak każdy którego się tkną "ambasadorzy S", schodzi na...
Problem w tym, że ambasadorowie sony w różowych majteczkach rozgościli się na forum, a nie w pojedyńczym wątku...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
O, widzę że macie coś (oprócz miłości do Sony) wspólnego z Janem Pawlakiem.
On też takie pseudohadeery uprawia.
U mnie taki sposób obróbki powoduje krwawienie oczu i odruch wymiotny :mrgreen:
PS: nie mam już Canona, a Fuji ma równie duży DR co Sony.
Ejże! Stanę w obronie zdjęcia spod Łomnicy, bo uważam, że próby porównania go do tygrysiego, są dużym nadużyciem :evil:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ejże! Stanę w obronie zdjęcia spod Łomnicy, bo uważam, że próby porównania go do tygrysiego, są dużym nadużyciem :evil:
Tygrys to to może nie jest ale w tym zdjęciu osiągi matrycy z m50 to najmniejszy problem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
..ja bym proponował poużywać trochę nowych zabawek Canona i dopiero wydawać wyroki na temat systemu.
jeśli chodzi o mnie to od 2 lat częsciej używam (kilku!) Canonów niż Nikona. Serio. Niezbyt wypasione modele, bo najlepszy z nich to 77D (80D, 760D).
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Canon ...trochę przespał i nie ma technologii, jest daleko za sonym które postawiło na tą technologię od razu.
Co takiego nowatorskieo jest w bezlusterkowcach, ze Canon tego nie miał w lustrzankach z LV? Jedynie wizjer elektroniczny. A ten miał w serii M. Reszta to soft do lepszej obsługi trybu LV.
-
Jacek_Z wizjer robi różnicę, mniejsza waga, odchylany ekran, mniejsze obiektywy (nie w przypadku canona) co daje możliwość większej kreatywności. Szybkość robienia zdjęć z obrazem na lcd.
-
Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Przede wszystkim to, że dobry EFV (minimum 3,69 mln punktów) pozwala na pełną kontrolę ekspozycji i jej korekty przed i w trakcie fotografowania bez konieczności kontrolowania po zrobieniu foty na LCD w DSLR. Praktycznie podczas zdjęć wystarczy wyłącznie EVF (dobry)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Jacek_Z wizjer robi różnicę, mniejsza waga, odchylany ekran, mniejsze obiektywy (nie w przypadku canona) co daje możliwość większej kreatywności. Szybkość robienia zdjęć z obrazem na lcd.
Wizjer robi różnicę, to prawda. Mniejsza waga zwykle okupiona jest gorszą ergonomią. Odchylany ekran jest też w lustrach. Zmniejszenie wymiarów obiektywów - nie wiem w jaki sposób zwiększa twoją kreatywność, ale zwykle wiąże się z ich słabszą jakością optyczną.LV masz również w lustrzankach - też nie wiem w jaki sposób miałoby zwiększać szybkość robienia zdjęć? Bezlusterkowce Sony swoje zalety mają, ale czy Ty ich zbytnio nie idealizujesz. :?:
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Canon sam przyznaje, że wstrzymywał się z wejściem w bezlustra bo nie był przekonany o powodzeniu tego projektu, dlatego trochę przespał i nie ma technologii, jest daleko za sonym które postawiło na tą technologię od razu...
Photointo gdzie znalazłeś coś takiego :?:
Od wczoraj nikt tego nie zdementował.:confused:
-
Odp: Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Przede wszystkim to, że dobry EFV (minimum 3,69 mln punktów) pozwala na pełną kontrolę ekspozycji i jej korekty przed i w trakcie fotografowania bez konieczności kontrolowania po zrobieniu foty na LCD w DSLR. Praktycznie podczas zdjęć wystarczy wyłącznie EVF (dobry)
Z błyskiem już nie będzie tak łatwo.
-
Ja powiem tak - oczywiście można się spierać, że Sony to ma to czy tamto, Canon tego nie ma, a Nikon to jeszcze coś innego, ale po dalszych zabawach ta R-ka w pełni mi pasuje i nie ma niczego, czego mi osobiście brakuje na moje konkretne potrzeby. Dla mnie zresztą aparat mógłby mieć tylko trzy tryby fotografowania... Av, Tv i M, no dobra cztery, jeszcze B od czasu do czasu ;)
W dalszym ciągu jestem zachwycony pracą AF, wszystko trafione w punkt i to nawet 50/1.4, który jest moim najbardziej losowym szkłem.
-
3 załącznik(ów)
Jaka jest użyteczność AF w EOS R może się domyślić każdy kto próbował wyłapać niecentralny kadr z 24L, 50L, 85L czy w sumie każdym UWA z niewielkiej odległości do obiektu. Stalki zyskały drugie życie .
EOS R 88% vs 5D4 19% AF spread points
Załącznik 1900
5D Mark IV pokrycie AF
Załącznik 1901
EOS R pokrycie AF
Załącznik 1902
Użyteczność dużego pokrycia z taką ilością szybkich punktów...co tu dodać? KOSMOS.
ps touch shutter dobra zabawa, tapnięciem w LCD można praktycznie w dowolnym punkcie złapać ostrość i jednocześnie pstryknąć fotę
-
Sunders wszystko się u mnie sprowadza do mniejszej wagi korpus+szkło, wtedy jest większa łatwość "operowania" ręką przy kadrowaniu i foceniu z LCD (przez krzaczki, przez kwiatuszka, z dołu z góry itd). Aparat musi mieć odchylany ekran, łapać szybko ostrość i nie mieć zbyt dużego "blackoutu" między kolejnymi fotami - szybka reakcja aparatu to podstawa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Tygrys to była klasa sama w sobie, porównuję raczej do poprzednich zdjęć które publikował Jan Pawlak.
Poniżej parametry tej obróbki:
1. Highlights -100
2. Shadows +100
:mrgreen:
Ten sposób obróbki nie jest zależny od sprzętu którym Jan się posługuje.
Ale jeśli ktoś ma świadomość jak wygląda u niego postproces, to wie dlaczego Sony z jego dużym DR tak mu odpowiada.
-
nie śledziłem nigdy aż tak jego workflow ;) Teraz już wszystko jasne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Photointo gdzie znalazłeś coś takiego :?:
Od wczoraj nikt tego nie zdementował.:confused:
Bo ludziom pewnie tak jak mnie szkoda czasu na dementowanie bzdur które kolega wypisuje.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
nie śledziłem nigdy aż tak jego workflow ;) Teraz już wszystko jasne.
Tu masz galerię (z linku w jego stopce):
http://www.public.fotki.com/janusz-pawlak
A poniżej przykład obróbki "Janusz Pawlak do kwadratu":
Załącznik 1904
Nie wiem czy to kwestia gustu (a ten wiadomo że non est disputandum), ale większość fotografów po chwilowej fascynacji techniką HDR szybko z niej wyrasta.
Być może to jakieś zaburzenie postrzegania? ZTCP napisał kiedyś w jednej z dyskusji na ten temat "ja tak to wtedy widziałem" (cytat niedosłowny).
Faktem jest, że gdyby to zdjęcie zrobił Sony A7[*.*], to te krzesła nie straszyły by takim bandingiem :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Problem w tym, że ambasadorowie sony w różowych majteczkach rozgościli się na forum, a nie w pojedyńczym wątku...
Złote czasy Sony powoli się kończą. Stąd ta sraczka 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Złote czasy Sony powoli się kończą. Stąd ta sraczka 8-).
Ale gdzie tam się kończą! Przecież Canon w postaci RP wypuścił taki chłam, że te nagłe obniżki cen Sony i Nikona to zapewne wyraz troski i litości o biednych użytkowników Canona, którzy przecież mają najgorsze aparaty na świecie.
Prawda jest taka, że do końca roku to jednak Canon pozamiata rynek ML i to doszczętnie. Co nie zmienia faktu, że czym innym jest mieć 60% udziału w rynku X, a czym innym 60% w rynku X-50%. Z mojego punktu widzenia najważniejsze jest teraz, żeby wszyscy masowo przesiedli się na ML i RF i pozbywali się w panice wszystkich EF. Bo coraz starszy jestem i chcę już kupić 50 1.2 :mrgreen: oraz inne archaiczne zabytki z umierającego systemu :mrgreen: