Jak dwa wizjery to i dwa obiektywy ;-) nową puszką będziemy robić zdjęcia stereoskopowe ;-)
Wersja do druku
Nie jestem tylko pewien czy rzeczywiście strategia tych firm przewiduje takie wyścigi, bitwy??? Być może pewne zbierzości premier to by wyjaśniały ale z drugiej strony wielu kwestii nie da się poprawić z dnia na dzień. Także myślę że gość tak na prawdę chyba niewiele wie. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
1. Jarek mówił o modelu - jak dla mnie wystarczy, ale jedźmy dalej - uwielbiam Slayera, siódemkę, najlepiej dalej i dalej na południe od nieba :mrgreen:
2. nikt jest z .au - po lekturze setek postów na różnych forach, imho au jest mocna w temacie domysłów, hint: skąd były pierwsze sample z 200/2 IS ;)
3. Prześledź sobie historię jego postów.
4. Co do z dnia na dzień - Corwin pisał, że problemem jest cmos, reszta to "pikuś". Oczywiście pikuś w znaczeniu - potrzebujemy 365 dni.
My tu sobie żartujemy ale prawdziwa zabawa sie zacznie jak sie okaże, że Canon postanowił rok 2008 "oblecieć" pokazaniem 1000D + obniżkami cen staroci. \
niby abstrakcja ale czy napewno;-). księgowi rządzą. tym bardziej że przez ostatnie "tłuste " lata mogli troszkę zatracić poczucie rzeczywistości co skrzętnie wykorzystuje Nikon własnie rozpychając sie po półkach zajmowanych przez Canona. na dzień dzisiejszy tak to własnie wygląda, jak sie na spokojnie przyjrzec
tak piszecie i piszecie a nikt nie powiedział dokładnie ile ten nowy 5D będzie kosztował...
chyba za drogi nie może być, bo canon straci rynek ?
czy ten nowy canon to będzie konkurent dla nikona d3 ? chyba nie, bo od tego jest 1d mark III.... ale z drugiej strony 1d mark III nie ma pełnej klaty. cena oby (d3 i 1d mark III jest zbliżona).
jeśli nowy canon ma być konkurencją, to tylko dla nikona d700, czy tak ?
nikon d700 to 12 mln pikseli, 5 klatek na sekundę, pełna klata. cena 8200 zł na e-cyfrowe.pl
więc canon to będzie 16 mln pikseli, 5 klatek na sekundę, pełna klata. - cena to będzie od 8 do 9 tys. Inaczej Canon straci rynek....
Nowy aparat musi wypuścić szybko, bo lud emigruje do nikona..
czy nie tak ?
Porównywanie do startowej ceny Nikona jest błędem. jeśli wogóle 5DII sie pojawi to D700 bedzie juz po fali pierwszych dostaw (najdroższych jak to przy premierze) i także bedzie miał spore pole manewru , wiec za bardzo canon z ceną nie bedzie mógł poszaleć. powiedziałbym nawet że Nikon bedzie mogł wtedy (zima/wiosna) zawalczyć bronią Canona czyli dostosowywać cenę d700 do ew. cen Canona. bo i tak spory kawałek tortu Nikon ciachnie do czasu premiery mitycznego 5DII
o ile wiem Nikon zapowiedział już wkrótce odnowienie linii stałek. czyli pewnie jesienią bedą dostępne. zresztą ja mam na myśli raczej userów przesiadających sie z APS-C (niekoniecznie Nikona czy Canona) bo to własnie oni bedą wkrótce stanowili wiekszość kupujących nowe FF. oczywiście że dotychczasowi userzy spokojnie przeczekają burze. ale pozostali czekać wiecznie nie będą
R U .....?
Garść historii:
2005, 5D -> 3300
2008, 5D -> 1800
a cenowe jaja się zaczną jako nowy model trafi do sklepów, także w sumie można powiedzieć, że 5D dopiero zacznie się sprzedawać.
No chyba, że ty chciałeś 5D po kosztach...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wiesz bardzo chciałem kupić AF-S 24-70G na przełomie maja-czerwca. Cholera 30 dni czekania i... kupa na usanikon.com jest w ofercie, w usa sklepach ni ma...
Hogan pisał o paru f/1.4 stałkach, Yakim (FM) pisał o 85/2G i 50/1.4G - zapytaj się jakimi dwoma szkłami weselni mogą walnąć cały ten show, mała podpowiedź: 35L i 85L ...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
D700 już od paru dni jest w sprzedaży w europie więc jaki masz problem, odpal visę i nie czekaj... albo przestań $%^&
tak się teraz bardziej zastanowiłem i doszedłem do wniosku, że ten nowy canon to musi kosztować mniej niż 8 - 9 tys.
Kto kupi nowego 5D jak będzie miał trochę więcej mln pikseli, trochę lepszy AF i trochę szybszy fps.. ? nikt. wszyscy kupią starego 5D.
Więc cena nowego 5D to będzie raczej 5 - 6 tys. zł. - i wtedy canon zgarnia dużą część rynku. A nikon ma problem. A stary 5d ? cena na koniec tego roku za starego 5 D to będzie około 3 tys. zł. Ja się cieszę.
Podobno embargo jest do 17 września, ale generalnie zgadzam się z tobą wszystko czego mi potrzeba to cena, ile % w wizjerze, AF micro adjustments, o IQ się nie martwię - będzie jak zawsze - najlepsza na rynku.
Exekutywa w Japonii się śmieje z D700 więc albo $2200 albo Digic IV czego wszystkim życzę.
Tak na serio to Jacek i Barbara (kilka lat temu) sygnalizowała, że czeka na to szkło jak na sraczkę więc szukałbym po kościołach w Wawie.
edit: :sad: no niestety marketing Canona znowu daje znać o braku konkurencji, dostałem PM a my wszyscy - mimo wszystko - dostaniemy full wypas :mrgreen:
http://kamera-express.nl/index.php?p...ubsubtype=1920
???
niewykluczone, ze bede tam w sobote, moge potwierdzic, ze egzemplarz jest na stanie.
Po prawdzie - liczyłem, że u Ciebie w torbie jest już nań miejsce... ;)
A teraz "opędzają śluby" z 200/1.8? ;) Ja się oczywiście nie znam na ślubach, ale gdybym aż tak gastrycznie potrzebował 200/2 to czy nie nabyłbym go u Nikona z jakimś D3/D700 jako zapasowe body...?
Żadnego tortu nie ciachnie, bo na razie nie są w stanie zaspokoić własnego podwórka.
To nie jest takie proste przełożenie. Diabeł siedzi w szczegółach.
Żebyśmy My tylko się nie śmiali później przez łzy. Oni później zresztą też :-o.
Szczególnie że nawet z body by chyba taniej wyszło :lol:.
AF też, ale głównie chodzi o IQ
Nareszcie !!!!Cytat:
Zamieszczone przez camcorderinfo.com
2 EV noise advantage?Cytat:
16 bit?Cytat:
http://www.camcorderinfo.com/content...-H1A-34876.htm
Mimo wszystko Canon ssie bo HF11 ma (naaaareszcie) 24 Mbps@AVCHD... tylko :evil: and :twisted: w Japonii :very k***a evil:
http://www.camcorderinfo.com/content...HG21-35382.htm
ale jaja... jest jeszcze jakiś równie burzliwy temat?!
Dorzucę swoje ...P I Ę Ć groszy :-)
Różnica pomiędzy starą "piątką" a r e s z t ą jest taka jak pomiedzy szybkim seksem a UDANYM seksem - ten szybki nie zawsze musi być udany :-))))
Co by "łeb ukręcić" dywagacjom - to porównanie podałem z punktu widzenia "starego dziada" co to seks zna raczej ze wspomnień :-)
Ale za to "piątkę" mam na codzień!
Nie wiem jak wyglądać będzie wymarzony następca - ale starej wiernej - nie oddam za nic. I tym co "w cropie" polecam pod uwagę.
FF POWER.
Żeby się teraz tylko nie okazało, że rynek kamer jest dla nich ważniejszy niż dslr :roll:.
O ile pamietam to Digic zajmuje sie tylko obrobka obrazu z matrycy. AF i reszte funkcji aparatu obsluguje oddzielny procesor. Szybkostrzelne jedynki od mk2 maja dodatkowo oddzielny proc tylko dla AF'u a mk3 ma dwa Digic'e, co daje lacznie cztery rozne uklady.
Jak zle zapamietalem to mnie poprawcie ;)
Fakt, nie ma co poprawiać ! ;) - piszą "czarno na białym", że: "As with the EOS-1D Mark II N, two separate CPU processors are used, one for AF processing (including lens driving) and one for the camera. To attain 10 fps with AI Servo AF, the AF CPU and camera CPU are both the latest microcomputers (AF CPU: 48 MHz, 32-bit RISC; Camera CPU: 40 MHz, 32-bit RISC). The computing speed is 3 times faster than the 1D Mark II N's CPUs."
Tym bardziej więc nie wiem, co ma DIV do IQ?
"Camera CPU" zajmuje sie tylko guzikami, menu, lcd, podaje ustawienia digicowi i pewnie jeszcze cos. Ale dane z matrycy obrabia Digic i to on jest odpowiedzialny za jakosc obrazu.
Ha, ha, ha? Bo nie zrozumiałem...
>20MPix* + 5Fps** + 16Bit***? lub dowolna ich kobinacja bedaca wypadkowa mocy DIV i widzimisie marketingu/ksiegowych canona ;-)
* - jesli ktos jest wstanie odroznic na odbitce roznice miedzy 12 vs >20Mpix
** - jesli ilosc FPS wplynie jakos na jakosc jego zdjecia, choc to mocno naciagany argument ;-)
*** - jesli ktos jest w stanie odroznic 14 od 16 bit processing
ad* - kto dziś ogląda zdjęcia na odbitkach?! Mamy XXI wiek, teraz się ogląda mocno powiększone cropy.
ad** - oczywiście, że wpływa. Niedawno mieliśmy OT (niestety przeniesiony:? ) z przykładowymi zdjeciami bezdyskusyjnie udowadniający, że przy 3kl/s zdjęcia ślubne wyglądają, delikatnie mówiąc, nieciekawie. 5kl/s powinno znacząco poprawić jakość zdjęć.
ad*** - no baaa
No baa :mrgreen:
A dyskusja jest tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=36324
no jak zrobisz 10x15 to nie zobaczysz :) ale to akurat jest ogolnie prawda juz od 2Mpix wzwyz :)
natomiast 20Mpix to jeszcze daleko do granic rozdzielczosci optycznej przyzwoitych (i nie pisze tu nawet "dobrych") optycznie lensow. z tego mozna 45x30 drukowac do ogladania z nosem w odbitce. i mucha nie siada
dla mnie to tez mocno naciagany argument. a ten o zasadnosci HDR jeszcze bardziej, bo chcialbym zobaczyc kogos sensownego, kto robi HDR-y ze zdjec na tak krotkich czasach ekspozycji, zeby ta ilosc fps miala znaczenie.
a tu bym sie wstrzymal z opinia zanim nie zobacze. jesli z tego ma wyniknac lepsza gladkosc tonalna w cieniach, to ja bardzo poprosze. a na pewno zdecydowanie poprosze te 16 bit jesli pozwoli to zachowac piekna plynnosc tonalna przy mocnym nasycaniu kolorow. bo 12 bit czasem nie wyciaga, a juz szczegolnie przy niebieskim kanale :(
Wlaśnie, te 16 bit byloby ciekawe do wyciągania detali z cienia. Tym jaśniejszym bitom jest wszystko jedno, czy za nimi jest 6 czy 10 ciemniejszych, ale te ciemne mają z tym problem, w końcu ostatni rozróżnia tylko 2 poziomy :) Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale jeśli zakres tonalny jest, powiedzmy 10 bitów, to przy 12 ostatnie EV ma tylko 8 poziomów, przy 14 - 32 poziomy, a przy 16 - 128. To już może być widoczna różnica przy wyciąganiu cieni lub podbijaniu ISO w RAW-ie.