dobra RICO karty na stół, pokazuj foty.
Wersja do druku
dobra RICO karty na stół, pokazuj foty.
Hee,nie ma tak prędko:)Przyjdzie na to czas:)
No właśnie o to mi chodziło.Kit na długo mi nie wystarczy, a nawet na sam korpus mnie nie stać:)A oprócz optyki to jakie według ciebie cannon ma jeszcze wady?Pytam, bo rozważam kupno aparatu tej firmy.
Ja mam Canona 400D i w zasadzie nie widzę w nim wad. Standardowy obiektyw jest słaby i przede wszystkim nie celny (jak kupie lepszy obiektyw to wtedy się okaże czy przypadkiem ten autofocus to nie wina korpusu:confused: ). Canon moim zdaniem ma najlepsze odwzorowanie kolorów (czytaj: naturalne barwy bez znacznych dominant tak charakterystycznych dla cyfry). To jest to czym mnie Canon przekonał do fotografii cyfrowej że jednak można. Pracuje na minilabie więc szczególnie na to zwracam uwagę. Druga rzecz niskie szumy, co utwierdziło mnie w i tak mocnym przekonaniu że Canon i żadna inna marka. Teraz tylko trzeba zbierać na dobre szkiełka. Tańsza optyka Canona zbiera marne noty wiec warto się rozejrzeć za zamiennikami. Tańsze i lepsze recenzje zbierają (Tamron, Sigma). Canona optyka to tylko seria L.
Tak wiem miało być o wadach aparatu...:???:
Czytałem opinie na necie o canonie 400D i nikonie D40X i powiem wam,że nikon przebił canona.Nie wiem jaka jest prawda,bo ich nie sprawdzałem,ale dzięki za wasze rady-wezmę je pod uwagę.
Pod jakim względem przebił Canona? Możesz powiedzieć że nasze opinie są subiektywne bo forum Canona, ale w moim przypadku było to tak że byłem przekonany od kilku lat (od czasów Canona 300D), że kupie Canona, aparat mam od maja zeszłego roku a na forum zarejestrowałem się 2 miesiące temu i to nie dla tego że jestem zdeklarowanym Canonierem tylko że można tu się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy.
Podam ci pewien przykład jednego klienta który opowiadał jak to się wk...wił bo miał nikona (jakiś lepszy D300 czy coś takiego) i do niego z 10 obiektywów a jego kolega Canona. Facet poważnie zajmuje się fotografią więc sprzętu ma i zwraca uwagę na szczegóły. No więc porównał te samo zdjęcie ze swojego Nikona Z Canonem kolegi i się okazało że na 100% powiększeniu Przejścia tonalne w Nikonie są tak wyraźnie słabsze od Canonowskich że musi sobie wymienić sprzęt za 20 czy 30 tyś.
Oczywiście jest to moje subiektywne zdanie i jak pisałem przed zakupem nie miałem żadnych wątpliwości. Ciekaw jestem gdzie wyczytałeś że Nikon D40X jest lepszy bo ja słyszałem że Nikon jest wart zainteresowania dopiero od D80.
Dobra koniec OT bo nas pogonią stąd :)
Ja na razie aparatu nie mam,więc wypowiadać się nie będę-tak tylko wyczytałem.Na początku byłem zdecydowany na cannona,ale potem zmieniłem zdanie.Dobra, powróćmy do stocków.Wysłałem dziesięć fotek i czekam-mam nadzieję, że się doczekam:)
nie wiecej niz tydzien mysle potrwa rozpatrywanie twojej aplikacji... tyle trwalo u mnie na SX... ale za to pozniej.... w kolejce mam 240 zdjec od miesiaca i 2 dni.... w tym temacie chyba nic nie przebije fotoli ktora zdjecia mi przeglada okolo 2 godzin jak wysle w dzien a jak wysle wieczorem to jak wstane o 7 sa juz zweryfikowane...
A ja czekam od soboty i nic.Może dlatego,że weekend był...
Mam jedno pytanko-pomoże mi ktoś?W sobotę zarejestrowałem się do fotolii i dzisiaj mnie przyjęli,ale zdjęcia które dodałem nadal są zaznaczone na żółto.Czy coś zrobiłem źle?
Jesli dodales zdjecia, opisales je (keywords, kategoria itp) co zapewne uczyniles skoro masz zolta "lampke" - w przeciwnym razie bylaby strzalka biala na niebieskim tle - to poprostu musisz czekac na swoja kolejke :) prawdopodobnie jutro juz beda twoje zdjecia po inspekcji...
Ale czytałem na innych forach,że przy rejestracji jest jakieś sześć etapów-pytań.Ja nic takiego nie miałem.
No,Odrzucili mi te 10 fotek i przy nich napisane jest"Overabundant photo category" Ale przecież dałem dobrą kategorie.Jak daje zdjęcie kwiatu to w kategorii wpisuje "Fauna & Flora >> Flora >> Flower" Co w tym złego???
Wiesz... kategorię wybrałeś dobrą ale "Overabundant photo category" oznacza, że mają po prostu zbyt dużo podobnych zdjęć. Kwiatki to temat obfotografowany ze wszystkich możliwych stron. Jeżeli nie masz naprawdę DOBRYCH zdjęć kwiatów to nawet nie próbuj ich wysyłać na stocki.
Aha.Nie wiedziałem,że oni patrzą pod tym kątem.Dzięki!
to samo z wszelkimi widokami, pejzarzami, w zasadzie kazda forma landscaping bedzie odrzucona z powodu przesycenia.... kwiatki, wschody i zachody slonca, itp itd bez wiekszych szans na akceptacje chyba ze jest to zdjecie nie szalnowe i naprawde dobre....
nie masz pojęcia jak bardzo się myliszCytat:
w zasadzie kazda forma landscaping bedzie odrzucona z powodu przesycenia
heheh pisze na podstawie wlasnych obserwacji... ja mam jeden pejzarzyk panorame na stockach ladne kolory, przed huraganem zdjecia robilem, wyjatkowy widok i w sumie to jedyny pejzarz jaki wyslalem na stocki wiec moze i sie myle... ale z tego co widze na forach to landscaping jest mega przesycony i zeby cos trafilo do portfolio musi byc wyjatkowe....
A ja mam takie pytanie. Czy ktoś może wytłumaczyć na czym polegają "lightboxy".
rypson, wprowadzasz ludzi w błąd pisząc rzeczy o których widze, że nie masz pojęcia. Wyslales jeden landscape na stocki i... nie nie nie będę już komentował Twoich teorii...
lightboxy to po prostu galerie tematyczne. Możesz utworzyć sobie galerię np "Autumn" i wrzucam tam swoje (i nie tylko) zdjecia jesieni. Kupujący gdy trafi na Twoje zdjecie, bedzie mógł przejśc do Twojej galerii co z kolei może przełożyć się na większe przychody
Dzięki Sergi. Na fotolii to się zdajsie nawet nazywa "Galeries".
A na tej FOTOLII się dziwne rzeczy dzieją.Wczoraj mi odrzucili 10fotek,a jak dzisiaj ramo wysłałem 9 to wieczorem zostały tylko 3fotki.Co się stało z pozostałymi?
no nic nie musze sie udzielac przeciez wprowadzam ludzi w blad... a pozniej spodziewaja sie takich zyskow jak ma Sergi...
a wysyła ktoś zdjęcia do inmagine.com ? przypadkiem trafiłem, i widzę że to chyba 'starszy brat' 123rf.com...
Wow! Zatwierdzili mi na Fotolii 2 fotko z 32-jest dodrze:) Jak tak dalej pójdzie,to może za rok dojdę do 10-ciu:)
a jakie masz powody odrzutów?
PS. Nie wróży to dobrze bo fotolia ma chyba najniższe wymagania techniczne ze wszystkich większych stocków
Teraz mi piszą "Technical problem"
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A mogą odrzucać ze wzdlędu na to,że robione kompaktem?
najważniejsza jest jakość a czym jest zdjęcie zrobione to ich już nie interesuje...
To dziwne,bo o jakości nic nie piszą.Zdjęcia mam dobre-tego jestem pewien.A przyjęli mi zdjęcia które według mnie są marne.Już nie wiem czym oni się sugerują.
RICO, może nie podoba im się sposób kadrowania itp. ?
wysłałem wczoraj aplikację na iStock, i zdjęcia zostały odrzucone.
Jak im przesłać kolejne ? Nie widzę żadnego formularza do wysłania, pod opcją prześlij, są jedynie stare zdjęcia i powód odrzucenia.Cytat:
Admin Note:
These images are very similar in subject matter or style. We would like to see a demonstrated range of diversity and variety in subject matter, so if you have anything else you can show us we would love to see it
You are welcome to return in 71 hours, upload some new samples and we'll re-process this application.
Pzdr, Ł.
You are welcome to return in 71 hours, upload some new samples and we'll re-process this application.
za 71 godzin możesz kolejne wysłać
adamek, oh yeaah, thanks... ;-) zrozumiałem, że do 71 godzin mam wysłać następne... :-)
Pzdr, Ł.
Witam,
czy ktoś może mi powiedzieć co to znaczy "Enhanced License Sale" - widnieje taki napis przy sprzedanej fotce na SS, moje zdziwienie bylo kiedy sie okazało ze poszła za 20$.
Mam jeszcze jedno pytanko do zaawansowanych fotografików.
W niedługim czasie zamierzam kupić sobie Canona 40D, jaki obiektyw do tego dobrac (tymczasowo) na okolo 1 roku, mysle ze po tym czasie lub wczesniej bede dokupować obiektywy o stałej ogniskowej, niestety portfel jest teraz za szczupły.
Myślę o obiektywie "uniwersalnym" który przyda mi sie do fotografii stockowej, robienie zdjęć macro, krajobrazu, portret, itp. cena jaką mogę teraz przeznaczyć na obiektyw to 2.000 PLN.
Sprzęt zawsze kupować będę w USA po przeliczeniu na zł ceny są znacznie niższe.
Pozdrawiam Wszystkich forumowiczow
RICO, przyjrzyj się swoim fotografiom w 100% wielkości i oceń, czy są w nich szumy (często w niektórych miejscach są, a innych nie, więctrzeba luknąc na całą fotkę, szczególnie wo okolicahc cieni bywają duże szumy)
a może są artefakty?
niestety na fotolii nie opisują szczegółowo powodu odrzutu zdjęcia, ale nie zniechęcaj się od razu, bo może po prostu ktoś miał zły dzień
na dreamstime dostałbyś opis co jest nie tak, ale to też bywa bardzo różnie
gdyby jednak się okazało, że masz problemy nadal, to może wrzuć jakąś fotkę, a ludki tu pomogą, podpowiedzą co będą w stanie
wszystko w jednym... trochę ciężko... ja bym wziął 40d + kit + canon 100mm USM /f2.8
w kicie będziesz mieć ajko taki szeroki kąt (krajobraz), a c100mm/f2.8 doskonale będzie spisywał się przy portrecie oraz macro. Nie wiem jaka jest różnica cen między PL a USA. Napisz ile jesteś w stanie wydać na Polskim rynku foto.
Dzięki za radę fotoaloja:)Pomyślę o tym.A powiedz mi jedną rzecz-na dremstime dodałem trzy zdjęcia i jak dam mój profil , potem portfolio to wychodzi mi "no images found".to gdzie są te moje trzy zdjęcia?
ja zdecydowanie odradzam kit'a jeżeli zdjęcia mają być robione pod stocki. Abberacje oraz inne niedoskonałości mocno ograniczają jego użycie jako szkła ktorym robi się zdjęcia do stocków.
"cos okropnego" - nie ma szkła do macro i jednocześnie szerokiego kąta do landszaftów
Management area -> pending files
Dzięki już się odnalazły.Mam jeszcze pytanko: w tej tabelce gdzie mam zdjęcia po prawej stronie nad słowem "Submit" są puste kwadraciki. Mam je zaznaczyć???
ja to odczytałem tak, że kolega chciałby aby obiektyw(y) nadawał(y) się do stocków i od macro i do portretu i do krajobrazu. Chyba kolega nie chciał panoram wrzucać na stocki.Cytat:
Myślę o obiektywie "uniwersalnym" który przyda mi sie do fotografii stockowej, robienie zdjęć macro, krajobrazu, portret, itp. cena jaką mogę teraz przeznaczyć na obiektyw to 2.000 PLN.
kit zaproponowałem jako rozwiązanie tymczasowe, które pozwala na fotografowanie przy krótkich ogniskowych. Z tym że kit doskonały nie jest nie ma sensu się sprzeczać (niemniej dużo fotek które zaakceptowali stockach takich jak istock czy ss zrobiłem właśnie KIT'em). Ale... skoro źle radzę to podaj lepszą opcję dla kolegi który w cenie 2000pln chce mieć obiektyw(y) do macro, portretu, stocków, oraz krajobrazów.
Pozdrawiam,
Robert
Co tu taka cisza?:)Ja powoli brnę do przodu:)Mam już całe trzy zdjęcia na fotolii i cieszę się jak dziecko z lizaka:)
RICO no t w koncu daj ink do swojego portfolio na Fotoli ...
Jeszcze nie mam się czym chwalić,ale jak będę miał więcej fotek,to zamieszcze:)Mam dylemat jaki aparat wybrać-CANON 400D czy NIKON D40X.
canon 400D
I nie chodzi zeby sie chwalic ale linka moglbys dac....