Lecz tylko do S z AFem ;-)
Wersja do druku
To jest właśnie dziwne. Był jakiś Contax co ustawiał ostrość bez względu na obiektyw bo miał ruchomą płaszczyznę filmu. Mało tego jakoś A 900 podobna jest z kształtu do Contaxa. Jakoś tak z pojawieniem się na rynku pierwszej cyfrowej lustrzanki Sony zniknęło z rynku kilka innych firm.
Contax zniknął z rynku na długo przed przejęciem KM przez Sony, w A900 widać wiele z kształtów Dynaxa 9 który był szczytowym osiągnięciem Minolty.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to jest generalnie prawdą o ile zamierza się robić jedynie jpegi... w połączeniu RAW z dobrym wołaczem (niekoniecznie ACR...) A900/850 dają efekty nieodbiegające od tych z D3xCytat:
Do studia gdzie operujesz na niskich ISO jak najbardziej, ale wyjdź ze studia i zacznij robić na wyższym ISO (powyżej 800) i będzie kaszana...
ja rowniez. zwlaszcza ze do A900, w odroznieniu od FF Canona, mozna zapiac szerokokatny obiektyw, ktory ma nawet ostre rogi (w odroznieniu od: "obleca po domknieciu do f/11").
z drugiej strony: cenowo, wagowo i niestety tez pod wzgledem reputacji - A900 plus worek Zeissow jest dla mnie dosc mocno awykonalne. moze jeszcze gdybym zaczynal od zera, to bym sie mogl zastanowic...
EDIT: nie no, obejrzalem sobie jeszcze szybko ceny tych Zeissow...
nie no, jednak rogi 17-40 sa i jeszcze dlugo pozostana OK... :)
"Sony and Zeiss just defined the future lens strategy. All future Zeiss lenses will be Fullframe. There will be no more Zeiss DT lenses"
http://www.sonyalpharumors.com/sr5-a...hin-18-months/
I Sony my wyjsc z FF ?!?
Aż nie chcę myśleć ile taki potwór by kosztował.
Na pewno mniej niż N czy C.
Jeśli to ma być Sony to dobre $3000, jeśli Zeiss - $4000-4500.
Każda inna cena to obrażanie lojalnych klientów.
Warunek konieczny: f/2 ostre nie jak N czy C, wskazana optymalizacja pod f/2-4 i/lub ostrość w narożnikach.
Bokeh (opcja Zeiss) musi przynajmniej dorównać Nikkorowi, wskazany lepszy budyń.
Jakoś nie wydaje mi sie, aby był tańszy.
Co nie zmienia faktu, że w/w szkła wcale mnie nie interesują.
Ciekawe.
W kazdym razie sony-zeiss to nie jest szkło zeissa jako takiego. Zeiss te szkła projektuje, tak samo jak w przypadku zeissów w nokiach. Szkła produkuje już sony, choć i to nie do końca prawda, ponoć kiedyś podwykonawcą była cosina, teraz nie wiadomo, nie chwalą się. Szkła sony-zeiss widzą fabrykę zeissa tylko wówczs, gdy jakiś prawcownik przyniesie je ze sobą do pracy, tych w laboratorium nie liczę. W każdym razie optycznie lensy są świetne ale mechanicznie mają czasem czkawkę, jak mój były 24-70.
Przykręcić to można wiele ale optyka zoptymalizowana pod aps-c ma spory sens - nie targa się niepotrzebnie jakijś ilości szkła które nie jest używane - widziałeś jaki malutki jest ZA16-80? Waga i rozmiar też ma niekiedy znaczenie ;)
Sony ostro nadrobi pod koniec roku - W USA sprzedawcy handlujący Sonym mają 5% więcej niż handlując... Nikonem. Szczegóły na bythom.com
Nex pójdzie do przodu w słupkach sprzedaży ;)
To akurat nie powinno być trudne :mrgreen:
Patrząć na ceny 135/1.8 w odniesieniu do konkurencji wcale nie takie pewne że musiał by być tańszy. :wink:
Hmm mi się wydawało że zeiss kontroluje też produkcję optyki natomiast obudowa to już nie ich ogródek. Dlatego są 2 certyfikaty.
Ja wiem czy taki maleńki? Normalny lens nie za mały nie za duży :wink:
Co do targania, chce się najlepszą dostępną jakość? To się targa i już :]
No chyba miałem dwa ale na obydwu były japońskie nazwiska, na jednym na pewno, jak zeiss z Niemiec miałby kontrolować optykę w Japonii?MOże jakoś to robią ale w kazdym razie optyka w sony-zeiss jest ok, choć moim zdaniem nie warta aż takiego przepłacania (musiałem kupić aby to stwierdzić), mechanika za taką cenę powinna być na pewno lepsza, w praktyce 24-105/4L za 3 tysiaki to pod względem budowy przy zeissie 24-70 jednak solidniejsza konstrukcja. Sony 24-70 względem 24-70/2.8L nie powinien kosztować więcej niż 500-800 zł, na tyle wyceniam różnice w optyce, widoczne jednak na dużych powiększeniach. Zanim sprzedałem sony, to dużo fociłem canonami i stąd moje wielokrotne bezpośrednie porównania.
Zreszta dzisiejsze ploty prawią, że apple chce kupić soniaka, więc kto wie co będzie :lol:
Zeiss zacznie robić optykę do iPoda?
Według mnie byłoby to bardzo trudne. Akcjonariat firm japońskich jest bardzo rozdrobniony (min. po to żeby było je trudno przejąć). Skupić w jednym ręku wystarczającą do przejęcia kontroli nad korporacją ilość akcji może być niezwykle trudne. Ale nie da się też zaprzeczyć, że wyniki finansowe Sony są wręcz fatalne więc kto wie?
Kilka lat temu markę Contax wykupiła japońska firma Kyocera. W 2005 roku zaprzestano produkcji aparatów fotograficznych Contax. http://pl.wikipedia.org/wiki/Contax
W okolicach 2005 roku zniknęły przynajmniej cztery marki z rynku Contax, Yashica, Konica i Minolta. Ciekawe ile miały procent rynku i kto wypełnił tę lukę?
Plotka mowi o:
- Adobe, trudno mi to sobie wyobrazic, szczegolnie ze firmy strasznie sie kochaja, jak go kupia powstanie flash na iphone? :lol:
- Disney, co z tego, niech kupuja, stefan jest w ich zarzadzie
- Sony, cale? Czy po to by produkowac lustrzanki pozbawione wymiennych kart sd i mozliwoscia zrzucenia zdjec tylko przez itunes :lol:
Wejdź sobie na forbes'a, wejdź na sony.biz wszystko tam masz. Chodzi o całą grupę. Od kilku lat straty - podobno najbardziej popłynęli na PS. Niby teraz coś drgnęło i się odgrażają, że ma być super - zobaczymy. Co prawda to i tak nic w porównaniu z Panasem niemal 4mld $ w plecy w zeszłym roku :lol:.
to, że ktoś skończył rok na minusie, nie oznacza ze ma straty, jest jeszcze takie pojecie jak 'inwestycja'
w tym samym Forbesie marka Sony jest druga po Google na świecie, i nalezało by ocenić ile sama marka przez ten rok zyskała,
Na pewno nie oznacza upadku natomiast podejrzewam że akcjonariusze nie skaczą pod sufit szczególnie jak firmy o porównywalnym potencjale w tym samym czasie zarabiają albo przynajmniej mniej tracą. Co do wielkości to wygląda na to że pod względem wartości rynkowej i wielkości sprzedaży to bardzo podobne wielkościowo firmy. Co do wartości tego co może być obrócone na gotówkę (najtrywialniej rzecz ująwszy) wartość Sony jest dwukrotnie większa od Panasonika wiec nie wiem skąd takie przekonanie, że Sony to maleństwo???
Co do rankingów to wiadomo że wszystko zależy co się weźmie pod uwagę. W rankingu Forbesa Sony ma miejsce 421, Panas 444.
Dla wszystkich którzy uważają DxOmark za jakikolwiek wyróżnik:
http://www.sonyalpharumors.com/the-s...-says-dxomark/
No to teraz będą głosy, że albo Dxo zostało kupione albo jest do niczego :mrgreen:
do wynikow sie nie odniose, ale pomiary DxO... mam co do nich mocno mieszane odczucia. akurat te dwa aparaty mam:
http://www.dxomark.com/index.php/en/...rand2%29/Canon
i roznica miedzy tym co produkuja ich matryce to jest przepasc. zupelnie inaczej niz to co mozna wyczytac na wykresach DxO.
widze rowniez roznice miedzy zdjeciami z tych dwoch puszek:
http://www.dxomark.com/index.php/en/...rand2%29/Canon
i ona tez nie wyglada tak jak na wykresach. ta nowsza matryca jest o dwa rzedy wielkosci lepsza od starej :)
Z tego co słyszałem to DxO ma silny związek kapitałowy z Sony więc te wyniki nie mogą być inne.
Najlepsza jazda, ze jak A55 bylo najlepsze - Alpha Rumors oglaszalo to wszem i wobec, a jak pojawil sie test Pentaxa - pisza, ze cos nie tak z wynikami :-)
Sony liquid lenses
-non-movement glasses for zoom or AF
-less glasses inside the lens
-faster electrical response
-non-motor on the glass
-silence AF mode
Parę lat temu na dpreview był njius w ten sam deseń, ale wtedy bohaterem było ztcp Casio.
____
Sony Super-35mm kamerka PMW-F3 - $28K - Canon ósemkę tańszy; patrz CR
Pragnę pocieszyć wszystkich zmartwionych zbyt wysokimi cenami szkieł Panasa czy Olka czy NX ;)
dane za październik; Japonia.
Specjalne pozdrowienia dla niewierzących ;)
Ale o co chodzi, bo nie znam tego narzecza? To jest ilość sztuk poszczególnych modeli sprzedanych wczoraj w warzywniaku za rogiem, czy ilość klatek na sekundę kwadrat przemnożona przez odległość rzutu nieświeżym jajkiem wykonanego przez ekipy producentów w czasie Tokijskiej Spartakiady Miłośników Canon-Board?
35mm dla nexa i innych, za mniej niz 100$
ciekawe
http://www.stevehuffphoto.com/2010/1...he-sony-nex-5/
ciekawe, czy alpharumors zamieści erratę :lol:
d7000 niemal identycznie jak k5 i tym sposobem a55 na 3 miejscu (no chyba, ze jeszcze coś jest w rankingu przed a55). D7000 ma chyba tę samą matrycę, sony powinno kupić kilku informatyków z nikona, bo to kolejny raz jak niby nie te same a jednak te same matryce inaczej punktują w puszkach sony i nikona, na rzecz nikona oczywiście :roll:
Tak czy inaczej to się nazywa postęp i powinno wszystkich cieszyć.
Ta sama matryca jest też w A580. Sam fakt wyższej punktacji w DxO Mark może oznaczać jedynie że producent optymalizuje obraz spacjalnie pod ten własnie test, niekoniecznie oznacza to że obraz jest obiektywnie lepszy. Widziałem porównania obrazu z D7000 vs K5 i na wysokich czułościach było widać odmienny sposób traktowania szumu przez soft tych aparatów, ale nie powiem żeby ten Pentaxa był zdecydowanie lepszy.