Z tego co słyszałem to DxO ma silny związek kapitałowy z Sony więc te wyniki nie mogą być inne.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
ciekawe, czy alpharumors zamieści erratę
d7000 niemal identycznie jak k5 i tym sposobem a55 na 3 miejscu (no chyba, ze jeszcze coś jest w rankingu przed a55). D7000 ma chyba tę samą matrycę, sony powinno kupić kilku informatyków z nikona, bo to kolejny raz jak niby nie te same a jednak te same matryce inaczej punktują w puszkach sony i nikona, na rzecz nikona oczywiście
Tak czy inaczej to się nazywa postęp i powinno wszystkich cieszyć.
Ta sama matryca jest też w A580. Sam fakt wyższej punktacji w DxO Mark może oznaczać jedynie że producent optymalizuje obraz spacjalnie pod ten własnie test, niekoniecznie oznacza to że obraz jest obiektywnie lepszy. Widziałem porównania obrazu z D7000 vs K5 i na wysokich czułościach było widać odmienny sposób traktowania szumu przez soft tych aparatów, ale nie powiem żeby ten Pentaxa był zdecydowanie lepszy.
600D | X-M1
Ostatnio dość mocno przypatrywałem się d700 i gdzieś się dogrzebałem do informacji, że najkon dla obniżenia szumów potrafi wycinać niektóre składowe, które mu najbardziej szumią aby móc podciągnąć jeszcze resztę i przez to np. d700 ma problem z oddaniem fioletu i podobnych barw ale za to w testach na szumofonię wychodzi co najmniej dobrze (to o fiolecie chyba nawet na nikoniarzach było). Być może pochodną tego jest to, że niektórzy nie lubią odcieni skóry z nikona.
ad rem - dziwi mnie, że sony wydaje soft poprawiający działanie AFa w a850/900, wielu kolegów z KKM twierdziło, że wydawanie nowego softu świadczy o niechlujstwie producenta, bo wypuścił coś niedziałającego jak należy a a900 jest super-hiper i nie wymaga żadnych poprawek itp itd.
Ciekawe czy teraz z nowym softem uda się już złapać w sztucznym lub słabszym świetle w af-c (servo) centralnym czujnikiem np. idące dziecko, bo gdy 5dI i II wyrabiał mi w ok 50-70% przypadków, to a900 w tych samych warunkach dawał... no niczego nie dawał, ostrość na uszach i to w najlepszych przypadkach??: Co ciekawe - właściciele 5-ek, którzy focili moim a900 doszukiwali się, że może komora lustra jest brudna czy coś takiego, bo AF ciągły nie działa jak należy (oczywiście, nic nie było zbrudzone). Dla złapania w miarę ostro musiałem przejść do trybu pojedynczego AFa, który był szybszy i musiałem dać regulację AFa -20
![]()