Zamieszczone przez
sid
Z laptopem i stacjonarnym komputerem jest jak z kompaktem i lustrzanką.
Kompakty są mniejsze, lżejsze i bardziej poręczne, robią zdjęcia, kręcą filmy i mieszczą się w kieszeni. Jakość zdjęć jaklą oferują jest przyzwoita i coraz lepsza. Zdecydowanie łatwiej zabrać ze sobą kompakt z zoomem x12 na wycieczkę niż lustrzankę z 4 obiektywami.
Pomimo tych oczywistych zalet, lustrzanki, chociaż większe i cięższe są preferowane przez miłośników fotografii, bardziej zaawnasowanych amatorów czy profesjonalistów. Pomimo, że trzeba mieć ze sobą cały plecak sprzętu, który będzie ważył 20 razy więcej niż kompakt, nikt z forum chyba nie zamieniłby swojej lustrzanki na kompakt, nawet gdyby ten był droższy.
Oczywiście lepszy kompakt niż brak aparatu. Czasami niektóre niezapomniane zdjęcia reporterskie powstają z takiego aparatu jaki jest pod ręką. Ba, pomimo, że posiadam lustrzankę, niedawno kupiłem kompakt, żeby mieć go zawsze przy sobie. Pomimo tego, kiedy mamy wybór, korzystamy z lustrzanek.
Po prostu, możliwości i jakość, nie zawsze idzie w parze z wygodą, małym rozmiarem, czy dużą mobilnością.
Jak wspomniałem, mam też laptopa i kompakt też mam, ale ten kto chce mnie przekonać, że latop jest lepszy, równie dobry, albo niewiele różniący się od stacjonarnego PC-ta, nie się najpierw zastanowi, czy da się przekonać, że kompakt, jest lepszy od lustrzanki, bo poręczny i mobilny, a przecież patrzenie w LCD (odpowiednik monitora laptopa) nie jest gorsze od patrzenia bezpośrednio przez obiektyw (odpowiednik pełnoprawnego monitora) ;).