Ciekawy pomysł, dzięki!
Na aledrogo znalazłem już po 13,90 za 125 ml. Ja do tej pory używałem jakiegoś tam LCD cleaning liquid 4World i czasem zostawia on smugi, trzeba się namachać szmatką....
Wersja do druku
O dobrze wiedzieć - następnym razem zamówię przez allegro :P
Masz słuszne wątpliwości !
Przestrzegam przed SUPER płynami do szyb - one są do szkła, a nie do warstw antyodblaskowych !!!
Jest pewien paradoks: kiepski płyn jest bezpieczniejszy, a ten lepiej myjący i droższy zawiera aktywne, powierzchniowo czynne dodatki, które mogą zmiękczyć, a nawet rozpuścić powłoki.
Miałem taki przypadek przy kineskopowym Samsungu: czyściłem go kilka razy świetnym płynem (do okien był rewelacyjny) i było dobrze, aż raz trafiła się zaschnięta plamka na dole ekranu. Po zwykłym umyciu uparcie tkwiła na miejscu więc użyłem więcej płynu, potarłem, później jeszcze raz płyn w tym miejscu, plamka jakby rozmazała się. Więc jeszcze więcej płynu na szmatkę i dalej czyszczę, aż okazało się, że to rozmazanie to był efekt rozmiękczenia warstw antyodblaskowych. Wyczyściłem dokładnie ! w tym miejscu zostało tylko szkło !!! :mrgreen:
Mówię Wam - paskudny efekt błyszczącej szyby na kawałku ekranu, okropność ! :(
Monitorów raczej nie używamy w smażalniach frytek więc nie są aż tak brudne. Jeśli trzeba usunąć niewielkie zabrudzenia czy plamki od palców to radzę:
jeśli mamy tylko płyn do szyb to rozcieńczyć go wodą (np 1:1) i szybko sprawnie zmyć ekran,
albo użyć PIANKI typu "LCD/TFT cleaner".
U mnie pianka sprawdza się najlepiej tylko:
1) użyć lekko wilgotnej szmatki
2) piankę na szmatkę i tym czyścić
3) wypłukać szmatkę i bardzo mocno wyciśniętą usunąć ewentualne pozostałości/smugi po piance.
Oczywiście specjalne płyny do optyki lub do filtrów też będą dobre.
Co do czyszczenia monitorów. Ja używam płynu do czyszczenia szkieł korekcyjnych, który można dostać u każdego optyka. Mała buteleczka - atomizer, wielkości kciuka. Cała czynność trwa moment. Schodzi każdy brud i plamy. Buteleczka jest mała, nie zawadza, nie jest pod ciśnieniem. Cena ok 10zł
Płyny do mycia naczyń, chemia kuchenna czy środki do czyszczenia szyb mogą niszczyć powłoki antyrefleksyjne soczewek korekcyjnych! Nie wiadomo więc jak wpływają na materiały zastosowane przez producentów matryc.
[QUOTE=fushiro;916690materiały zastosowane przez producentów matryc.[/QUOTE]
Zwykły kawał plastiku. Pierdzielicie z tym czyszczeniem LCD jak ze złotym jajkiem. Nic mu się nie stanie, pod warunkiem, że płyn nie zawiera agresywnych rozpuszczalników, np acetonu.
Dlatego napisałem
Dla mnie rozwiązanie idealne, bo problem powtarza się przy czyszczeniu filtrów. Mają powłoki podobne do tych w soczewkach korekcyjnych i zawsze są obawy, czy coś się stanie!? A wiedzieć na pewno nie sposób póki się nie sprawdzi, lub miarodajnie zweryfikuje opiniami, lub testami. Tak więc jak pisałem dla mnie rozwiązanie idealne, bo mam płyn który kosztuje kilka złotych, usuwa ślady paluchów, pyłki i syfy w mgnieniu oka, paruje szybko i przede wszystkim mam sto procent pewności że jest kompletnie neutralny dla optyki i podobnych powierzchni.
Jest jeszcze jedna ważna kwestia - płyn nie powinien dostać się pod ramkę obudowy. Jak na alledrogo w dziale uszkodzonych monitorów zobaczycie monitory z okrągłymi czarnymi plamami na ekranie - to często jest to właśnie nieusuwalny i nienaprawialny efekt dostania się wilgoci do matrycy.
Jest promocja jakas, warto to brac?Cytat:
Drugi zestaw to zaawansowany monitor EIZO FlexScan S2233W z kolorymetrem X-Rite ColorMunki Create. Zestaw dedykowany jest do amatorów fotografii, którzy szukają ekonomicznego rozwiązania umożliwiającego komfortową pracę z kolorem.