Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie Czyszczenie monitora LCD

Jakie czyściwo polecacie do przecierania monitora z kurzu i odcisków palców?
    W instrukcji nie polecają w zasadzie nic, co dostępne jest na rynku. Lista substancji zakazanych pokrywa się ze składem wszystkich Mr Muscle, Windex etc.etc (alkohol, amoniak itd.).
    Kiedyś w sklepie dla idiotów kupiłem specjalny płyn do czyszczenia LCD. Wyrzuciłem go po pierwszym użyciu, bo narobił smug, których nie mogłem potem wyczyścić. Od tamtej pory używałem tradycyjnych płynów, ale aktualnie mam taką niepewnośc.

Z góry dziękuję za poparte doświadczeniem, konkretne porady.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Jakie czyściwo polecacie do przecierania monitora z kurzu i odcisków palców?
    W instrukcji nie polecają w zasadzie nic, co dostępne jest na rynku. Lista substancji zakazanych pokrywa się ze składem wszystkich Mr Muscle, Windex etc.etc (alkohol, amoniak itd.). ...
    Masz słuszne wątpliwości !
    Przestrzegam przed SUPER płynami do szyb - one są do szkła, a nie do warstw antyodblaskowych !!!
    Jest pewien paradoks: kiepski płyn jest bezpieczniejszy, a ten lepiej myjący i droższy zawiera aktywne, powierzchniowo czynne dodatki, które mogą zmiękczyć, a nawet rozpuścić powłoki.
    Miałem taki przypadek przy kineskopowym Samsungu: czyściłem go kilka razy świetnym płynem (do okien był rewelacyjny) i było dobrze, aż raz trafiła się zaschnięta plamka na dole ekranu. Po zwykłym umyciu uparcie tkwiła na miejscu więc użyłem więcej płynu, potarłem, później jeszcze raz płyn w tym miejscu, plamka jakby rozmazała się. Więc jeszcze więcej płynu na szmatkę i dalej czyszczę, aż okazało się, że to rozmazanie to był efekt rozmiękczenia warstw antyodblaskowych. Wyczyściłem dokładnie ! w tym miejscu zostało tylko szkło !!!
    Mówię Wam - paskudny efekt błyszczącej szyby na kawałku ekranu, okropność !

Monitorów raczej nie używamy w smażalniach frytek więc nie są aż tak brudne. Jeśli trzeba usunąć niewielkie zabrudzenia czy plamki od palców to radzę:
    jeśli mamy tylko płyn do szyb to rozcieńczyć go wodą (np 1:1) i szybko sprawnie zmyć ekran,
    albo użyć PIANKI typu "LCD/TFT cleaner".
    U mnie pianka sprawdza się najlepiej tylko:
    1) użyć lekko wilgotnej szmatki
    2) piankę na szmatkę i tym czyścić
    3) wypłukać szmatkę i bardzo mocno wyciśniętą usunąć ewentualne pozostałości/smugi po piance.
    Oczywiście specjalne płyny do optyki lub do filtrów też będą dobre.

Uprawnienia umieszczania postów