-
Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Witam wszystkich.
Mam również problem z 5D3 z AF.
Miałem awarię aparatu wyskoczył mi błąd Error20.
Aparat na gwarancji więc wysyłałem go wraz z 24mm. II, żeby to skalibrować.
Powiedziałem w serwisie, żeby aparatu nie ruszali tylko obiektyw skalibrowali.
Aparat po 3 tygodniach wrócił do domu. Co się okazuje AF na 24L raz trafia raz nie trafia.
Poprzednio, użytkowałem ten korpus głównie z 85L II, trafiał za każdym razem... teraz musiałem ustawić mikroregulację na -11 i zaczął w miarę chodzić jako tako.
Ale coś mi nie dawało spokoju - wiedziałem, że ten aparat robił ostrzejsze zdjęcia.
Zacząłem testować. Ustawiłem na statywie aparat, włączyłem LiveView, wyostrzyłem ręcznie na 1.2 i robię próbne zdjęcie. Później dokładnie ta sama procedura testowa z innym 5D3 z tym samym obiektywem!!!
Co się okazuje... aparat po na prawie nie dość, że ma rozregulowany AF(wcześniej działał idealnie!!!) to się okazało, że sam z siebie mydli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Powiem więcej 5D2 robi mi ostrzejsze zdjęcia!!
Uprzedzę ewentualne odpowiedzi.
Robione wszystko na tych samych ustawieniach Neutral, wyostrzenie, saturacja, przysłona, czas, kelviny itd.
Szlag mnie trafia!!!!!!!!!!!!!! Czy to jest w ogóle możliwe????!!!!!
Jadę do tych "speców" w następnym tygodniu!!!
Ciekawe co powiedzą???!!
Moje pytania do Was??
1. Czy jest to możliwe, żeby aparat był rozregulowany??
2. Czy serwis w Berlinie realizuje naprawy gwarancyjne - bezpłatnie???
-
dostałem wiadomość od człowieka, który przeczytał ten wątek, pracujacego u canonowskiego prodilera, że do niedawna, choć nie wie, czy to się zmieniło, serwis nie dysponował, cytuję: "zapleczem technicznym" do regulowania AF w 5d3 8-) ciekawe
-
AHAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!
Ręce mi opadły!!!!!!!!!!
-
mam nadzieję, że to jednak albo dowcip, albo sytuacja się zmieniła. zaczekajmy :)
-
Jak ktoś wie jak sprawa wygląda z serwisem w Berlinie to proszę dajcie znać!! :-|
-
Dla mnie jest to bardzo ciekawy temat. Mam 2x5D3, póki co wszystko dobrze, 85L w punkt itd, ale skoro u innych ten defekt objawił się po jakimś czasie, to znaczy że każdy aparat jest potencjalnie narażony na ten problem. Pytanie tylko co wywołuje taki efekt? Kurz, wilgoć, krakowskie powietrze? Przecież to irracjonalne, żeby aparat psuł się sam po jakimś tam przebiegu, coś jak funkcja autodestrukcji. Coś tą dekalibrację musi wywoływać. Oczywiście nie mam tu na myśli umyślnych działań użytkowników, ale np. zbyt szybkie zużycie jakiegoś elementu elektronicznego w układzie AF.
-
nie wiem, ale chciałbym wiedzieć.
może ktoś pamięta, ale byłem wielkim entuzjastą tego aparatu, AF zachwycał. niestety, tym bardziej spadłem z wysoka.
5d2 wrócił do łask, na szczęście w odpowiednim momencie dokupiłem, jakbym przeczuwał :)
-
KrzysiekT moim zdaniem to wina serwisu, który niefachowo naprawia sprzęt za 12k.
To nie jest zabawka za 500zł. gdzie można, by przymknąć oko :-(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CoobaCK
KrzysiekT moim zdaniem to wina serwisu, który niefachowo naprawia sprzęt za 12k.
To nie jest zabawka za 500zł. gdzie można, by przymknąć oko :-(
Tak ... to nie jest zabawka za 500 zł , a jest na tyle nowa, że serwis nie powinien jej wogóle
widzieć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucky Luck
nie powinien jej wogóle
widzieć.
Nic dodać, nic ująć!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CoobaCK
Nic dodać, nic ująć!!!
A ja bym jeszcze dodał ... staram się zawsze kupować rzeczy z nieco wyższej półki
niż tzw. "popularna" . Z reguły więcej płacę i mam lepszą jakość. Tak jest ze sprzętem
sportowym, rtv-agd, butami, zegarkami .... a co mam kupując szkło canona z serii
"Luxury" ? Obiektyw z czerwonym paskiem jest OK ... tyle, że dopiero trzeci testowany
egzemplarz zasługiwał na to OK ... co to jest loteria, gdzie los kosztuje kilka tysięcy złotych?
Jak czytam o kłopotach z 5dm3 - to współczuję, tu los jest jeszcze droższy....
.
-
Widocznie w tym wypadku kupujesz za tanio. Stanowczo powinieneś kupić coś droższego ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Widocznie w tym wypadku kupujesz za tanio. Stanowczo powinieneś kupić coś droższego ;).
Stanowczo nie powinieneś się wypowiadać w takim kpiącym tonie, szczególnie, jeżeli
chodzi nie o Twoje pieniądze... :)
.
-
To ja wtrącę dalszy ciąg mojej historii.
Pisząc to jestem doprowadzony do szewskiej pasji.
Jakiś czas temu kupiłem do 5d3-35L. Wybierałem przebierałem i w końcu zmęczony wybrałem sztukę. Wiadomo-w sklepie się wszystkiego nie sprawdzi. Na szczęście jest sklep gdzie można sprawdzić w domowych warunkach i na prawdę klasa sama w sobie jeżeli chodzi o podejście do klienta....do rzeczy. Na pełen dziurze obraz wydawał mi się mydlany jak na wydane 6K, szczególnie, że wszyscy pieją o tym jaka to nie jest żyleta. No cóż...kupiłem trudno. I tak leży w torbie, bo 5d3 większość czasu był w serwisie. W końcu do serwisu trafił i 35L z informacją, że daje mydlany, zamglony obraz. I oczywiście serwis ponoć sprawdził optykę itp-oczywiście ocena-bez zarzutu, wszystko w normie. I tu pierwsza ciekawostka-mimo, że do sprzętu straciłem chęć zbliżania się-postanowiłem sprawdzić czy może po kolejnej wysyłce jest ok. Wyszedłem z 5d3 i 35L, po powrocie przeglądam zdjęcia a tam każde zdjęcie pod światło z takim dziwnym odblaskiem, że szok (pierwszy raz robiłem nim pod światło), nieregularne i dziwne zachowanie+rozszczepianie światła w jednym miejscu. W sumie mój drugi kontakt ze szkłem. Co się okazało-patrzę przez soczewkę a tam szkło wewnątrz (jedna ze środkowych soczewek) lekko ubite-ewidentnie wada fabryczna-SERWIS TEGO OCZYWIŚCIE NIE ZAUWAŻYŁ. Historii ciąg dalszy. Cóż-wróciłem do zaufanego sklepu (szkoda, że nie mogę polecić-w każdym razie Kraków). Po przedstawieniu argumentów, obiektyw wymieniono, bo nie nosił żadnych znaków użytkowania-no bo kiedy miałem z niego korzystać. Podpinam w domu-pierwsze strzały i uuu-to tak ma wyglądać 35L na 1.4-zero mgły, całkiem ostro i celnie. Cóż-historia nie trwała długo, 2 godziny później w zasadzie to samo szkło robi co chce na 5d3.....ręce mi opadły. Nie mam pojęcie czego to kwestia, korpus robi co chce, w zasadzie wszystko bezużyteczne.
24-70-mam wyjątkowo chyba ostry egzemplarz-na 5d3-ciężko stwierdzić czy jest BF, FF, mysdło- szkoda słów, było dobrze...50 1.4-echh...135-trafiał idealnie-jak jest dziś-nie wiem!
@CoobaCK
DODAM JEDNA WAŻNĄ INFORMACJĘ- od początku miałem wrażenie, że korpus co jakiś czas robi, jak to określiłeś, nieostre mydło samo z siebie, dokładnie odniosłem identyczne wrażenie jak Ty, czasy krótkie nic nie poruszone a tam mydło. Nawet nie chciałem o tym pisać, bo nie znajduję żadnego logicznego wytłumaczenia.
Panowie, może pojedziemy do tego Berlina, albo zrzućmy się na jakiegoś prawnika, bo ja opadam z sił.
Jak dostanę za co zapłaciłem to wszystko idzie pod młot. bo co jak co, ale kupić nowy , teoretycznie porządnej klasy sprzęt i czekać non stop na jego powrót z serwisu bez rezultatu to istna masakra. Mając 5d2 trochę się pomęczyłem z serwisem i kalibracją, ale koniec końców-trafiał na tym jednym, poczciwym środkowym-ale trafiał....
Nowy, pozycjonowany wysoko sprzęt za 13K (za tyle kupowałem)-w serwisie od początku, bez rezultatu. Powiem szczerze-lepiej bym się czuł gdyby ktoś mnie okradł.
CO do słynnych "L" ek:
Dziś trzeba przebierać jak w pomidory w warzywniaku w Tesco-ten ubity, ten mydlany itp. Z mojego doświadczenia "L" to droga optyka i czasem dobra jak się trafi i oczywiście jak nią korpus trafi...czyli masa zmiennych i ryzyka do uzyskania zdjęcia, którego powinniśmy oczekiwać wydając XX tysięcy złotych. Wydawanie tych złotówek to nie snobizm w tym przypadku, jak niektórzy uważają.
-
Nie życzę nikomu źle!!! Ale cieszę się że to nie moja fobia, tylko na prawdę coś się złego dzieje!!
Jak ktoś ma podobne problemy i chce jechać do Berlina... ja mogę jechać!!! Choćby jutro !!!
Ps. Polecam ten wątek na temat serwisu na Żytniej:
http://www.canon-board.info/pierwsza...aprawyz-81432/
-
Obawiam się, że kalibracja nie wiele Wam pomoże. Rozrzutu nie da się z definicji skalibrować, bo nie ma stałego przesunięcia. Prawdopodobnie winne są wadliwe półprzewodniki, albo jakieś fizyczne czynniki (luz, złe kąty etc).
Myślę, że Berlin też Wam tego w 100% nie skalibruje. Podobnie miałem z 24L i 5D2. Jest dobrze - po trzech (tak,trzech - z czego przed drugą miałem tour po serwisie i demonstrację procedury kalibracji, a po trzeciej stwierdzili, że - cytuję "We made a best focus adjustment and tested your equipment in different conditions. You should be happy with the result"), ale nie idealnie (sporadyczne niewytłumaczalne przestrzały). I pewnie dla tej kombinacji body + szkło (i tak wybierane bodaj z ośmiu egzemplarzy) nigdy nie będzie.
Piszę to po to nie żeby zniechęcić do naprawy, tylko, żebyście naciskali na działania wykraczające poza regulację. Nie będę tu wklejał nazwisk, ale w razie czego napiszcie na PW, to podam Wam personalia technika w Berlinie, z którym rozmawiałem - kumaty i bardzo życzliwy gość, mówi też po angielsku. Towers również go bardzo polecał :)
Tak czy siak życzę powodzenia. Sam się napalałem na 5D3 w przyszłym roku, ale cholera, on miał rozwiązać problemy z AF, a nie dokładać nowych :( Coraz mocniej zastanawiam się też nad ubezpieczeniami ochrony prawnej - ciekawe jak ewentualny pozew z prawa konsumenckiego podziałałby w podobnym przypadku...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomdz
Obawiam się, że kalibracja nie wiele Wam pomoże. Rozrzutu nie da się z definicji skalibrować, bo nie ma stałego przesunięcia. Prawdopodobnie winne są wadliwe półprzewodniki, albo jakieś fizyczne czynniki (luz, złe kąty etc).
.
Też tak sądzę. Kalibracja to półśrodek, który zadziała w niektórych przypadkach, jednak gdy skopane jest coś bardziej, a wygląda to, że tak jest-to efekt jest jak łatanie dziur w polskich drogach po zimie-raz trafi, raz nie. Każda wymiana istotnych podzespołów, pociąga za sobą utratę tolerancji i tak pewnie było między innymi w moim przypadku.
Inna sprawa-to aparat, który ma pracować w różnych warunkach-nie w próżni. Ja sprzęt szanuję, ale są i tacy co wrzucają do bagażnika albo biegają obijając o wszystko-i działa.
Teraz nie mam pojęcia np. czy mam dobrą tą nową 35tkę (ostra na pewno) pod względem celności czy nie? Poprzednia trafiała ale była fabrycznie ubita i dawała straszne mydło, obecna jest ostra i nie ubita( super!) ale nie trafia i ma spory BF. I nie wiem czy to wina korpusu, czy szkła, szkoda mi go wymieniać, bo znów trafię mydło i co? Z drugiej strony nie mam gwarancji czy serwis mi to to skalibruje do tego przeklętego korpusu. Kupa forsy, kupa nerwów, sporo czasu-efekt-żaden.
-
Czy nie powinni wtedy wymienić aparatu na dobry? Czy niedziałanie AF to norma?
-
Według mnie, zdecydowanie powinni i to od samego początku, gdyż wada była fabryczna. Dodając do tego, że to ledwo wprowadzony na rynek 5d3, którego główną, pozytywną cechą jest AF-spodziewałem się, że przy takiej wadzie dostanę nowy korpus. Na ale cóż...lepiej załatać i efekt jaki jest-wiadomo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale co byś zaproponował, skoro EOS 1D X ma ten sam AF :?: D4 :???:
-
zaix napisał:
Co do słynnych "L" ek:
Dziś trzeba przebierać jak w pomidory w warzywniaku w Tesco-ten ubity, ten mydlany itp. Z mojego doświadczenia "L" to droga optyka i czasem dobra jak się trafi i oczywiście jak nią korpus trafi...czyli masa zmiennych i ryzyka do uzyskania zdjęcia, którego powinniśmy oczekiwać wydając XX tysięcy złotych. Wydawanie tych złotówek to nie snobizm w tym przypadku, jak niektórzy uważają.[/QUOTE]
.
Za "Photozone" , dotyczy C24-70/f2,8L USM
"W ciągu ostatnich 2 lat do naszego laboratorium trafiły cztery takie
obiektywy, tylko jeden był zgodny ze "specyfikacją" Jest to rozczarowujące
zwłaszcza jak na obiektyw w tej klasie cenowej"
Nie wiem co wymaga większej precyzji - produkcja optyki czy też body.
Jednak 25% szansa na trafienie dobrego egzemplarza to chyba jednak
nieco za mało. Trzeba mieć nadzieję, że w przypadku 5d3 będzie
lepiej ... to znaczy jest lepiej!
-
zaraz pewnie post trawi na cenzurę skoro pojawią się N... Tak na marginesie pytanie czy jest to kwestia AF ogólnie czy egzemplarzy. Osobiście i wspaniałomyślnie myślę, że to drugie. Choć biorąc pod uwagę dwóch lub trzech znanych fotografów , którzy sporo pracują na korpusach i mają podobny problem-trochę za dużo tu zbiegu okoliczności, więc być może "wyrabia się", ale kurczę...nie sądzę żeby było to możliwe. Chore czasy-"kup Pan, zapłać, a później się martw-już sam"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
pytanie czy jest to kwestia AF ogólnie czy egzemplarzy. Osobiście i wspaniałomyślnie myślę, że to drugie. Choć biorąc pod uwagę dwóch lub trzech znanych fotografów , którzy sporo pracują na korpusach i mają podobny problem-trochę za dużo tu zbiegu okoliczności
Też mi się wydaje, że jak na "zbieg okoliczności", to chyba już za wiele. Napisałem tak, ponieważ wydaje mi się, że gdyby to była kwestia AF-a, to z dużym prawdopodobieństwem mogłaby dotyczyć również 1D X. Ciekawe, że problem obserwują osoby bardzo intensywnie użytkujące 5D3 z różnymi obiektywami. Pozostaje mieć nadzieję, że to "jakaś wadliwa seria" - szukałem i poza CB nie znalazłem dotąd podobnych doniesień.
Ciekawe jednak, że autoryzowany serwis jak dotąd wydaje się nie dostrzegać problemu.Czy możliwe, że brakuje mu odpowiedniego wyposażenia. :?:
Trochę to frustrujące nie tylko dla posiadaczy nowej 5-tki, ale chyba też dla planujacych zakup = wątpliwości czy czekać na wyjaśnienie sprawy przez serwis, zbierać na 1D X, a może jednak brać 1Ds3 :confused:
-
Powiem Ci, że nie mam pojęcia co Ci doradzić, choć chyba i tak nie tego oczekujesz. Czy kupować 1dx?-ja po swoich doświadczeniach powiem, tak, że ja bym nie kupił, nie zaryzykowałbym teraz, nie z takim supportem serwisu. Rozważałem zakup swojego czasu (w zależności od możliwości wyciągania z cieni i bandingu- mniejsza o to w tym wątku). Nie kupiłbym nie dlatego, że uważam, że nowy AF jest wadliwy-bo tego nie wiem, mam jeden korpus 5d3. Nie kupiłbym bo gdyby coś było nie tak, a sprawa wyglądałaby tak jak z 5d3, to byłbym 2 razy tyle w plecy póki co. Choć można brać jeszcze pod uwagę koszt leżących w torbie szkieł.
-
aparat od wczoraj w serwisie, wiele osób prosiło, będę dawał znać. we wszystkich żalach chyba zapomniałem pokazać skalę problemu - próba trafienia w stosunkowo nieodległy "cel", przy przysłonie 2.2 - wygląda tak: http://www.adamtrzcionka.pl/2012/canonaf.jpg
czasem trafia daleko za, ale najczęściej mocno przed, raz na 20 w cel.
wcześniej nie miał najmniejszych problemów, żeby z kilkudziesięciu metrów trafić na 1.2 http://adamtrzcionka.pl/2012/linz/136www.jpg
czekamy :mrgreen:
-
Jesli wam nie trafia to z kazdym obiektywem?
-
Z kazdym. Z szerokimi i z bliska jest lepiej, ale nie ma mowy o teafieniu w punkt. Da sie to podkalibrowac, ale wystarczy zmiana dystansu, nawet niewielka i na powrot jest fatalnie :)
-
NO NIESTETY-mam w zasadzie dokładnie tak samo. Generalnie o trafieniu w punkt też nie ma mowy. Nie jestem w stanie skalibrować tego tak by miało to jakikolwiek sens, tzn tak jak u Ciebie zależy to od dystansu, więc domowa kalibracja jest bezcelowa. Na każdym dystansie jest inaczej. I tak dla przykładu 24-70, które uważam za bardzo dobry egzemplarz nie trafia w nic na większym dystansie poprzednio na 5d2 trafiało we wszystko, bez względu na odległość i ogniskową. To samo tyczy się większości szkieł. O trafianiu w pkt. nie ma również mowy.Ja swój sprzęt wysyłam lub dowożę prawdopodobnie w przyszłym tygodniu.Miałem wczoraj do sprawdzenia 3 sztuki 35L (tutaj nadmienię, że na 3 sztuki, 3 były ostre, wcześniej miałem wyjątkowego pecha jednym egzemplarzem, inna sprawa, że każda miała backfocus czyli raczej kwestia korpusu) Szok to zaliczyłem, gdy testując jedno ze szkieł nagle po prostu dostało takiego backfocusu, że nie moglem trafić nic, nagle!
-
Kolejna sprawa, którą zauważyłem pierwszy raz u siebie (mimo, iż teoretycznie takie zjawisko występuje) to kwestia pracy AF w różnych warunkach światła. Powszechnie niby wiadomo, iż rodzaj światła ma wpływ na AF, natomiast przyznam szczerze, że nie doświadczyłem nigdy takich różnic, po prostu nie odnotowałem tego, nigdy nie widziałem zasadniczych problemów z celnością np w żarowym itp, być może były jakieś odchyłki, nie widziałem wielkich rozstrzałów, nie takich, które pozwalałby się zastanowić. W pomieszczeniu gdzie oświetlenie pochodzi z energooszczędnych żarówek, bez względu na natężenie- nie mam szans trafić, pojawia się konkretny BACKFOCUS (z informacji z sieci wynika, ze powinien być FF), nie mam pojęcia czy to kwestia egzemplarza korpusu, ogólnie układu AF-nie wiem, ale wydaje mi się, że skala zjawiska jest jak dla mnie zasadnicza. Tzn nie ustawię ostrości tam gdzie chcę. Tak jakby na układzie AF zabrakło jakiegoś zasadniczego filtra-może piszę głupoty, bo pewnie coś takiego nie istnieje, ale jest moje "wirtualne" wrażenie.
-
Szczerze mówiąc trochę mnie zasmuciliście.
Sprzedałem swoją starą puszkę i w zasadzie waham się między 5d2 a 5d3. Nie chciałbym wydawać sporo więcej, jeśli puszka nie jest tego warta, bo różnica w cenie jest duża. Po rozważeniu różnych czynników już prawie byłem zdecydowany na 5d3... dopóki nie przeczytałem tego wątku. Zależało mi głównie na poprawionym af do dynamicznych scen (trochę sportu) no i jednak dwójka to konstrukcja sprzed 4 lat.
Widzę, że jednak muszę jeszcze poczytać, bo jeśli są takie cyrki są na porządku dziennym to wydając 11.5k byłbym bardzo wściekły.
6d nie biorę pod uwagę, bo w sprzedaży ma być dopiero w grudniu (dziwne, że się nie wyrobili), a przedtem czeka mnie jeszcze kilka wyjazdów i dużo okazji do fotografowania.
Pytanie poboczne - czy da się jakoś sprawdzić (program/serwis) jak dużo puszka 5d2 filmowała?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piwo
już prawie byłem zdecydowany na 5d3... dopóki nie przeczytałem tego wątku. Zależało mi głównie na poprawionym af do dynamicznych scen
Mam podobnie :-(
Cytat:
Zamieszczone przez
piwo
Widzę, że jednak muszę jeszcze poczytać, bo jeśli są takie cyrki są na porządku dziennym to wydając 11.5k byłbym bardzo wściekły.
Z tym "porządkiem dziennym" to przesada, jak dotąd jest kilku pechowców i zachwycająca się puszką większość. Niestety brak patentu na to jak nie stać się pechowcem. :-?
-
ja już to pisałem: problem nie polega na tym, że aparat się psuje, to jest elektronika.
problem będzie wtedy, kiedy jedyny autoryzowany serwis nie będzie w stanie tego aparatu naprawić - wtedy zakup takiej puszki to jak spacer po polu minowym, póki działa - super, kiedy przestanie - do szafy, jak było u mnie, bo pracować nim sie nie da.
był na jednej kalibracji, ekspresowej, ale bezskutecznej. jak pracuje AF - pokazałem na przykładach. teraz pojechał do serwisu na dłużej i liczę na rzetelne rozwiązanie kłopotów.
pechowców, jak to ładnie nazwałeś, jest niestety więcej - nie każdy chce się publicznie przyznać do problemów, bo kto ew. od niego taki aparat odkupi.
-
No to tym gorzej - wydając tyle pieniędzy na jakąś rzecz oczekuję że będzie odpowiednio działała. To nie są małe pieniądze. Nawet jeśli coś byłoby o połowę tańsze to cały czas jest kupa kasy! A jeśli serwis nie jest w stanie naprawić wadliwego sprzętu to jest to totalna paranoja!
Czyli co, pozostaje mi 5d2 i odpuszczenie bardziej dynamicznych sytuacji?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piwo
A jeśli serwis nie jest w stanie naprawić wadliwego sprzętu to jest to totalna paranoja!
dajmy im szansę.
-
Ciesz się, że miałeś okazję przeczytać przed zakupem. Inna kwestia to, że pewnie co innego bym pisał, gdybym nie miał takich problemów i zakładam, że większość osób takich problemów nie ma. Wtedy pewnie nie pisałbym nic, bo uważam, że tutaj nie ma co robić "och" i "ach"-korpus jak korpus-robi zdjęcia jak 5d2 tylko z założenia powinien ich robić więcej ze względu na celność i możliwości AF.Wiesz...gdyby to wszystko w moim wypadku było sprawne i działało jak należy-to powiem Ci, że AF nie jest poprawiony tylko " w końcu jest"-to jest punkt widzenia osoby, która dokonała zmiany systemu swojego czasu. Wszystko jest względne. W zależności od tego jak się sprawa potoczy, choć być może i bez względu na to, postaram się napisać na jakimś blogu parę zdań o 5d3 z mojej perspektywy.
--- Kolejny post ---
Co do kwestii wydanych pieniędzy, to według mnie to nie ma znaczenia-każdy aparat bez względu na cenę ma jedną zasadniczą funkcję-robienie zdjęć. Jeżeli AF to uniemożliwia to tej funkcji nie realizuje. Nie oszukujmy się, 5d3 to 5d2 z autofokusem i w zasadzie, 95% zmieniających puszkę 5d2, robi to wyłącznie dla AF, za to płaci się kosmiczną różnicę. To trik ekspertów Canona, dla jednego celu-maksymalizacja profitów przy minimalnym nakładzie, podobnie jaj w 6d. AF to główny atut 5d3 NA TLE modeli Canona. Dla mnie był to jedyny, i trochę na siłę argument żeby zostać w tym systemie (takie akurat mam preferencje). Wydałem na to kompletnie nieadekwatne pieniądze, szczególnie póki co.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
habakuk
dajmy im szansę.
:) no tak-byle nie jedną-uwierz mi, że mój korpus był u niech już nie raz. Obiektywy-nie raz. Ubite i mydlane szkło L-przeszło inspekcję bez zarzutu. 50 1.4 nie da się skalibrować bo przecież ma shift focus i tyle. Jak tu zaufać? Jedną wadę fabryczną po 3 wysyłkach wyeliminowali...czas na następną...ciekaw tylko jestem czy wezmę kiedyś ten korpus do ręki przed końcem gwarancji, nie mając w głowie strachu, że znów coś będzie nie tak i czy zanim przystąpię do wykonania normalnych zdjęć nie będę musiał znów spędzić godzin na bezskuteczne regulowanie wszystkiego co posiadam. Marchewka na kiju...
-
Coś mi się wydaje że ja to jednak zdecyduję się na 5d3... I tylko pozostaje mi mieć nadzieję że nie trafię pechowego egzemplarza ;)
-
Kalibracja 5d3 - sens?
Jak chcesz mieć Canona i trzymasz się marki to i tak w zasadzie nie ma specjalnie wyjścia. Ja, po, mam nadzieję, doprowadzeniu sprzętu do porządku, a nie odpuszczę, chyba jednak wrócę na stare śmieci, patrząc na ogólną politykę Canona.
-
Celność AF w D800: http://photos.smugmug.com/photos/i-D.../i-Dkzwt29.png
Generalnie chyba taki jest trend, nie ma więc znaczenia Canon/Nikon. No, może iPhone 5 to jakaś alternatywa ;)))
-
Z ta nie celnoscia to jest od razu czy objawia sie po jakims czasie,bo na razie u mnie w porzadku i czytajac to mam obawy czy sie cos zmieni czy pozostanie jak jest?
-
Objawia się po czasie.
Autor wątku był super zadowolony do czasu... aż pierdziachło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Jak chcesz mieć Canona i trzymasz się marki to i tak w zasadzie nie ma specjalnie wyjścia. Ja, po, mam nadzieję, doprowadzeniu sprzętu do porządku, a nie odpuszczę, chyba jednak wrócę na stare śmieci, patrząc na ogólną politykę Canona.
Wiesz, ja nie mam jakiegoś parcia na Canona. Wcześniej miałem Nikona, przesiadłem się na 7d i całkiem mi podpasował :) Nie bawiłem się tymi najnowszymi Nikonami, ale ponieważ mam już kilka szkieł to stwierdziłem, że nie ma co znowu się przesiadać. Tym bardziej, że używałem trochę mk2 i bardzo mi odpowiadał. Mam więc nadzieję, że nie będzie tych problemów co u Ciebie w mk3.
-
Habakuk, a może problem z AF pojawił się po zmianie firmware?
-
Jesli cos psuje sie po czasie w sprzecie z takiej polki,to chyba nie trzeba tego komentowac, dziadostwo robi canon i tyle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
Jesli cos psuje sie po czasie w sprzecie z takiej polki,to chyba nie trzeba tego komentowac, dziadostwo robi canon i tyle.
Myśle, że przesadzasz bo nie ważne czy jest to sprzęt z wyższej półki czy samochód za pół miliona. Wszystko się psuje i nie w tym rzecz. Chodzi o to jak producent, czy serwis do tego podchodzi. W tym przypadku wiemy, że pierwsze próby naprawy nie przyniosły rezultatu. Nie najlepiej to świadczy o tym serwisie ale z ostatecznym werdyktem poczekajmy - może w końcu dokupili potrzebne przyrządy i będa potrafili to naprawić.
-
Ano włąsnie, ja tu tylko widzę problem w serwisie a nie sprzęcie. Niezgodność towaru i zwrot pieniędzy, tak bym próbował..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomkod
Myśle, że przesadzasz bo nie ważne czy jest to sprzęt z wyższej półki czy samochód za pół miliona. Wszystko się psuje i nie w tym rzecz. Chodzi o to jak producent, czy serwis do tego podchodzi. W tym przypadku wiemy, że pierwsze próby naprawy nie przyniosły rezultatu. Nie najlepiej to świadczy o tym serwisie ale z ostatecznym werdyktem poczekajmy - może w końcu dokupili potrzebne przyrządy i będa potrafili to naprawić.
Przesadzam? Nowy sprzet i non stop mowa o serwisie ? Wspominasz o jakichs przyrzadach do naprawiania...przypomne ci ze 5D MKIII co dopiero wyszedl.
Wspolczuje tym dla ktorych sa ta narzedzia pracy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
Przesadzam? Nowy sprzet i non stop mowa o serwisie ? Wspominasz o jakichs przyrzadach do naprawiania...przypomne ci ze 5D MKIII co dopiero wyszedl.
Ale zauważasz, że na razie o serwisie rozmawiają 2 (słownie: dwie) osoby?
-
U mnie problemy o ktorych piszecie nie występują - AF jest celny nie zależnie od rodzaju światła i odległości. Nie ma co siać paniki, szansa że dostanie sie wadliwą puszkę jest raczej znikoma i nie ma co jej dzielić na 5D3 i nie_5D3 .. to może spotkać każdy dowolny aparat.
-
Używam, strzelam celnie, chodzi jak tramwaj.
To już mamy 2 nienarzekających.