Plotki na CR plotkami, ale w maju Canon uzyskal patent na nowe 35mm/1.4, tak ze za jakis czas i to niezadlugi powinien byc i produkowany.
Wersja do druku
Plotki na CR plotkami, ale w maju Canon uzyskal patent na nowe 35mm/1.4, tak ze za jakis czas i to niezadlugi powinien byc i produkowany.
A o co to znaczy, ze "uzyskal patent"? :confused:
Zgłosił i uzyskał odpowiedź z urzędu, że taka konstrukcja jest własnością Canona. Niestety zwykle jest tak, że po potwierdzeniu patentu dana konstrukcja nie zawsze trafia do produkcji, a nawet jeśli trafia, to często nie "niezwłocznie". Ale trzymam kciuki i za 35/1,4 i za 24-70/2,8, żeby się pojawiły w nowych wersjach :-)
Ja tez, tylko nie wiem co tam mozna opatentowac :confused:
Ja rozumiem, ze takie szkielka jak np. do Leica za 15-25 tys. pln o niestandardowych rozmiarach a jakosci obrazu i wykonania z najwyzszej polki. Ale zeby zwykla eLke o dosc powszechnej w kazdym systemie ogniskowej? No nie wiem - chyba troche przesadzaja zwazywszy na dystorsje, winietowania itp.
To przecież nie jest patent na ogniskową i światło, tylko raczej na całą konstrukcję: czyli ile soczewek, jakich, w jakich grupach, jakie powłoki i tak dalej. Ochronie w tym przypadku raczej nie podlega pomysł na szkiełko tylko jego konkretne wykonanie (nawiązanie do wiadomego wątku - celowe :-D ).
Ogólnie idea patentów jest trochę słaba od kilku dobry lat...
Plotkuje się o 24mpix matrycy i numerze 650, lub innym.
not really. zona moja, Zofia (panowie pozwola, ze przedstawie ;) ) robi od paru lat jako egzaminator patentowy w biurze europejskim, wiec co nieco temat znam od kuchni...
sama idea patentowania jest sensowna i to wszystko ma rece i nogi (patent mozna dostac na cos, co wymaga uzycia glowy nawet dla kogos dysponujacego tzw. aktualnym stanem wiedzy - innymi slowy, trzeba cos faktycznie wymyslic). jesli juz dopatrywac sie w tym wszystkim problemow to: 1. chinczycy maja patenty gleboko w ... (ciemnym miejscu), 2. amerykanskie biuro patentowe jest nedzne i wypada sie wlasciwie cieszyc, ze apple (lub jakakolwiek inna rodzima firma) nie opatentowalo tam jeszcze kola, 3. azjaci, czyli przede wszystkim japonczycy, naprawde nie posluguja sie angielskim...
nie bede wchodzil w detale, bo za duzo by dyskutowac.
co do patentu Canona na 35/1.4 - opatentowane (tak normalnie; USA nie dotykam, bo tam naprawde jest skandal), jesli juz, moze byc jakies innowacyjne rozwiazanie dotyczace konstrukcji optycznej. jesli mowimy o patencie w odniesieniu do konkretnego obiektywu z podana ogniskowa i swiatlem. inaczej patent bylby ogolny, gdyby np. dotyczyl silnika AF, stabilizacji czy czegos innego. dlatego, ze firma wystepujaca o patent robi to tak, zeby ochrona patentowa objac jak najwiecej jak sie da ;)
druga kwestia jest zastosowanie takiego patentu. bo to wcale nie jest automatyczne, ze chroni sie cos, co ma sie zamiar wyprodukowac. czasem, a w niektorych dzialkach nawet czesto, patentuje sie w celu zablokowania mozliwosci konkurencji. w przypadku 35/1.4 raczej nie chodzi o to, ale wspominam, zeby byla jasnosc ;)
Tu
http://lens-club.ru/news/item/c_148.html
miedzy innymi, mozna zobaczyc roznice w budowie obu obiektywow 35mm/1.4
To, ze Canon "wynalazl" jakis specyficzny uklad soczewek, to mnie nie interesuje jako koncowego uzytkownika. Ogniskowa tez nie jest nowoscia. Wiec co moze mnie przekonac do zakupu czy chocby przejscia na ta firme z ta ogniskowa??? No chyba jakosc zdjec - nieprawdaz? Wiec biore ich szklo i konkurencji, montuje na podobnym body i... - testuje. Powiem szczerze - to szklo jak i moje 24L II jest super ale ma swoje wady. I oczywiscie nie kosztuje tyle co Leica ale zeby od razy na patent??? I to mnie wlasnie dziwi.
I tak i nie :p
ZASADA OBOWIĄZKU STOSOWANIA OPATENTOWANEGO WYNALAZKU
W celu zapobieżenia nadużywaniu monopolu patentowego wprowadzono zasadę, że właściciel patentu ma obowiązek zastosować go lub udzielić licencji zainteresowanym jego stosowaniem w przeciągu określonego czasu, zwykle 4 lat od zgłoszenia lub 3 lat od udzielenia patentu pod groźbą utraty praw przez zastosowanie tzw. licencji przymusowej, bądź poprzez unieważnienie patentu.
A ja bym chciał nowe 35/1.4 tylko żeby tak maj/czerwiec było do kupienia :D
Dla mnie patent, to cos indywidualnego i niespotykanego. Cos, czego nie mozna bedzie spotkac u inych firm. Jesli Canon chce, badz opantetowal 35mm L II, a jakosc zdjec nie bedzie powalajaco lepsza niz u konkurencji, to to nie jest nic nadzwyczajnego a wprost przeciwnie - cos nad wyrost i tyle! :-)
No rozumiem Ciebie ale idea patentowania produktow polego na czyms innym od tego co piszesz i jest powszechna czynnoscia przed wprowadzeniem produktu na rynek.
Dajcie spokój już z tymi patentami.
No to kiedy ten nowy 35L II wchodzi?
Cos czytalem ostatnio o 50 1.4 II i 50 1.8 III :D
Gdzie widziałeś info na ten temat ? Bo w 50 1.8 III to ja całkowicie nie wierze :D brak jakiegokolwiek sensu żeby coś z tym szkłem robić
A myślałem że jakieś tworzywo :) Może dlatego, że to z założenia jest szkło niskobudżetowe i nie ma większego sensu, żeby w nie inwestować jakiekolwiek środki B&R i tym samym podnieść cenę. Że tak powiem to szkło nie jest jakimś powodem dlaczego ludzie wybierają/trzymają się canon'a.
R'n'B ? BluRay ? :D
nie... zdecydowanie. powiedzialbym, ze poza literka L, ewentualnie "macro" w nazwie, canonowskie stalki w ogole nie sa powodem do trzymania sie systemu. w skrajnych przypadkach sa co najwyzej przyzwoite optycznie i cenowo (85/1.8), ale najczesciej sa mocno przecietne lub zwyczajnie kiepskie...
Może nie ze szkłem, ale z tym tandetnym zlepkiem blaszek i plastykowych zatrzasków już dawno Canon powinien coś zrobić choćby dla honoru. To jednak wstyd, że proudly Made in Japan a samo się rozpada. Jak wnętrze pojazdu Mitsubishi co sie zamienia w proszek (w tym klamry od pasów bezpieczeństwa) albo klamki od Mazdy co się po kolei urywają . Albo zamek od Canon EOS Elan II. Plastyk i niska cena nie usprawiedliwia nieużywania mózgu przy projektowaniu, a potem co gorsza trzepaniu produkcji oczywistego bubla przez dziesięciolecia. Bezczelną nieudolność trzeba piętnować.
Mam budzik ruhla też cały plastikowy co idzie nieprzerwanie i do przodu już od ponad 35 lat. Enerde się dawno rozpadło a budzik działa. Natomiast równie plastikowy budzik Casio rozpadł się po roku.
Bo ten budzik panie kolego nie miał zaprojektowanej żywotności Enerde dbało o to żeby sprzęt działał 20 lat, a teraz króluje planowe postarzanie produktu - przecież produkcja musi rosnąć, a zasoby naturalne maleć i coś musi podkręcać to tempo należy dbać o rozwój.
Jakiego Honoru. Masz 50 1.4 i 50 1.2 nie chcesz bubla nie kupujesz.
Ludzi którzy kupią wersje full plastik jest dużo a to z powodu że jego cena jest śmieszna. Po co tworzyć coś co się sprzedaje i jakoś działa. Ja osobiście nie widzę sensu na angażowanie inżynierów do poprawy tego szkła.
Wielką nie do przecenienia IMHO zaletą 50/1,8 jest jego cena.
Za ~~ 220 PLN można używany w dobrym stanie kupić.
Szkło jasne,uniwersalna ogniskowa,naprawdę przyzwoite którym można robić świetne zdjęcia.
Plastikowe ale naprawdę wiele lat posłuży amatorowi.[nie do rzucania :lol:]
W imię powyższego apeluję o traktowanie szkiełka tak jak na to zasługuje.
Z szacunkiem i uznaniem :) .
Polecam każdemu.Oby firma Canon miała takie oferty w każdej ogniskowej.
tylko przypomne panom, ze NRD juz od dawna nie istnieje, a Kraj Przekwitlej Wisni bynajmniej ma sie zupelnie dobrze.
nie chce tu sugerowac jakichs kauzacji, bo przez budziki NRD nie padlo. ale nie bedziemy sie klocic, ze nie ma tu korelacji.
samochody (w tym Volvo czy Merole) tez byly nie do zaje...chania dopoki producenci nie wpadli na pomysl, ze zamiast produkcji mozna zarabiac na serwisie i podzespolach ;)
Uwaga, bo jeszcze Canon posłucha opinii marudów, zmajstruje 50/1.8 mkIII z metalowym bagnetem i mniej plastikowy i da na rynek po cenie 1 tys. zł. :roll:
50/1.8 mkII to kompromis między ceną, a jakością wykonania. I jakoś kurde się nieźle sprzedaje, wręcz uważany jest za obowiązkowy obiektyw dla amatorów i półamatorów.
Podobnie w Sony...
Narzekanie wynika z charakteru osobnika IMHO :lol:.Cytat:
IMHO to narzekanie wynika z tego..
jest na rynku: używany 50/1,8 nowy 50/1,8 uzywany 50/1,4 nowy 50/1,4 używany 50/1,2 nowy 50/1,2 można nawet znależć używany 50/1 do tego wersje markI i markII każdy w innej cenie
są jak piszecie nikony,sony i inne zeissy oraz Heliosy i jeszcze dużo pięćdziesiątek przeróżnych ,a ciągle się czyta "żeby Canon wyprodukował 50/x.
Co wy chcecie zamiast polbruku tych szkieł używać :shock: :confused:
Tyle narzekania i tak każdy dąży do zakupu szkieł z literą L i naprawdę ma w dalekim poważaniu czy wyjdzie 50 1.8 mk3 czy nie.
jestem uczulony na ewangelie swietej elzbiety, wiec sorki jesli bede brutalny... ale na diabla mi 50 L, jesli moglbym miec malenki, leciutenki 50/1.8? byle nie w takim stanie jak istniejacy, ktorego bokeh jest masakryczny, a AF tez bynajmniej nie powala... nie zeby Nikkor czy Minolta byly jakos powalajaco lepsze, ale przy umiarkowanej roznicy w cenie dostaje sie jednak duzo wiecej. a Canonowskie 50/1.8 jest po prostu bardzo tanie i przyzwoicie ostre. i na tym sie koncza zalety...
Ja już ze 100x pisałem, że jakby tylko 50 1.4 (albo nawet i 1.8) było zrobione w tym samym stylu co 28 1.8 i 85 1.8, to bym je zakupił na 100%. A tak to tylko się bać, czy się AF nie schrzani od puknięcia frontem obiektywu (1.4) albo czy się nie rozleci na 2 części (1.8) :D
Nie chcę tu sprawiać wrażenia jakiejś mojej agitacji na rzecz NZP*, bo jest akurat raczej odwrotnie. Za całokształt i tak kupuję wiśnie częściej niż kartofle. A za dowolnie wysoką cenę można stworzyć produkt dowolnie wspaniały, ale co z tego?
Ja tylko uważam, że w konkretnym przypadku EF 50 1.8 II przegięto pałę. Można to zrobić równie tanio ale z godnościom 8-) i bez obciachu.
*Nasi Zachodni Przyjaciele
No to szykuje sie wysyp nowych stalek 50/1.4, 85/1.2, /1.8, 100/2, 135/2, 200/2
http://lens-club.ru/news/item/c_267.html
:)
No i wreszcie 5D Mk III, akurat na prima aprilis 2012 :wink:
http://www.canonrumors.com/2011/12/5...han-later-cr2/
100/2 - ma jedna soczewkę więcej i inny układ z tyłu szkieł.
85/1.8 - jest bardzo podobne soczewkowo do poprzedniej wersji.
50/1.4 - też ma jedną soczewkę więcej - jak wersja nikonowska, ale inaczej rozmieszczone.
Aby był jak nowy Nikkor 50mm - bo to najlepsze obecnie 50/1.4 na rynku.