@skoku: Sprawdź kl/s na AI FOCUS, nie SERVO. :)
I podaj obiektyw z jakim testujesz.
Na Tamronie na AI FOCUS 3,5kl/s. Obojętnie czy z baterią czy grip.
Wersja do druku
@skoku: Sprawdź kl/s na AI FOCUS, nie SERVO. :)
I podaj obiektyw z jakim testujesz.
Na Tamronie na AI FOCUS 3,5kl/s. Obojętnie czy z baterią czy grip.
Dobra robota skoku
Wyłączone noise red.
High iso także.
robię RAWy
Wpadł mi w oko taki oto grip: http://allegro.pl/item446191366_phot...u_2100mah.html
czy ktoś może używa tego cacka? Wbudowany akumulator i cena urządzenia w okolicach ceny baterii robi niezłe wrażenie.
Spotkałem się na forum z dość przystępnymi opiniami na temat gripa phottix do 40d, więc może ten też będzie niezły?
jak Ci padnie akku to co? szybko odpiac gripa i wladowac zwykly akku do puszki?
1500 zdjec na akku to nie jest znowu takie super hiper. na oryginalnym akku w 40d robie okolo 800 - 1000 zdjec (glownie manual, wylaczony podglad po zrobieniu zdjecia)
jesli chcesz phottixa to juz lepiej zwykly grip a nie ten twor.
Zamiennik, jak to zamiennik, mogą być luzy, może coś się psuć, może się wyrwać przy użyciu statywu... Oryginał wcale nie ma takiej zaporowej ceny...
Przy takiej cenie i 12 miesiecznej gwarancji nic nie ryzykujesz raczej, to moze byc niezle rozwiazanie jesli ten akumulator jest sensownej jakosci. No i stabilnosc gripa pewnie jest nie najgorsza z racji braku ruchomych elementow.
No i zawsze mozesz oddac w pierwszym tygodniu.
http://canon-board.info/showthread.php?t=35626&page=7
Reasumując: nie warto
To że nie ma kółka jest wadą - przyznaję. To że trzeba go zdejmować i zmieniać na aku po rozładowaniu też może być irytujące. Ale za to największym atutem jest cena, która jest ponad trzykrotnie niższa niż cena oryginału. Dodatkowo do oryginału trzeba jeszcze kupić dodatkowy aku (czyli z 400zł robi się 500) a 500 zł to już dużo w stosunku do 129. Istnieje tańsza wersja czyli kupić używkę za 250-300, baterię za 100 i mieć komplet za 350-400 co i tak przewyższa sporo 129. Jeśli chodzi o inne zamienniki, to w tym wypadku kupowanie ich chyba nie ma większego sensu, bo skoro ten jest najtańszy, a te droższe są tak czy siak zamiennikami to i tak nie będzie większej różnicy w jakości.
No chyba że ktoś ma inny pogląd na ten temat. Z chęcią wysłucham Waszych opinii.
zobacz tez za "normalnym" zamiennikiem
link
warto poszukac wsrod innych ofert tego sprzedawcy, wystawia przedmioty w roznych walutach i niekiedy jest taniej ;)
Musze przyznac ze faktycznie Phottix do 5D jest dobrze wykonany. Ogladalem wczesnej w sklepie oryginal, zeby miec porownanie. Plastik troche bardziej szorski, ale pewnie sie wygladzi. Guma dobra i dobrze trzyma.
Cena w porownaniu do oryginalu smieszna. Zaplacilem dokladnie za wszystko 254 zl na ebayu - aukcja z wliczona przesylka. Przesylka przyszla po 12 dniach i to nie z Chin gdzie wedlug ebaya jest sklep, a z Niemiec.
Tutaj zdjecia - moze komus sie przydadza (sam czesto takich szukam):
Acha co to osob, ktore obawiaja sie uzywania statywu z gripem - nalezy nadmienic ze niezalnie czy oryginalny, czy zamiennik nigdy sie tak nie powinno robic.
Witam
Nawiązując do przedmówcy - dlaczego nie powinno stosować się statywu z gripem ? Nie bardzo rozumiem, może ktoś się wypowiedzieć ?
Pozdrawiam
Bo to nie jest integralna część korpusu tylko zawsze ,,skrętka''. Szanse na kraksę są niewielkie, ale jak zapniesz jakieś wielkie i ciężkie szkło, to teoretycznie może się coś wydarzyć,gdy grip nagle puści.
Skoro nie powinno się używać gripa ze statywem, to dlaczego producenci montują w gripach mocowanie statywowe? Wielokrotnie korzystałem z aparatu z gripem na statywie i jakoś nie widzę powodów, dlaczego nie miałbym go używać nadal/
A kto mówi, że nie powinno? Korzystaj.
Ja cię przekonywać nie zamierzam, pytano o ewentualne przeciwwskazania, to napisałem.
W ksiazkach o tym pisza i wynika to z fizyki - im dalej gniazdo statywowe od osi obiektywu tym mniejsza sztywnosc miedzy tymi punktami. Tutaj sprawe pogarsza fakt, ze grip jest po prostu elementem nieintegralnym, a sposob jego mocowania zwieksza ryzyko drgan zwlaszcza w kadrach pionowych.
W jakiejs gazecie kiedys byl przeprowadzony taki test i faktycznie przy pewnych warunkach wyszlo ze zdjecia robione z zestawu aprat+grip+statyw byly mniej ostre od tych bez gripu w zestawie.
Gniazdo statywowe sluzy nie tylko do mocowania do statywu, sa jeszcze radia, szyny, itp.
dlatego ciezkie szkla maja mocowanie na statyw... i nie ma problemu...
To mój pierwszy post na tym forum, zatem witam wszystkich ! :)
A propos gripów Phottix, mam następujący problem - mam Caona 20D, po włożeniu dwóch w pełni naładowanych baterii do gripa po tygodniu (aparat leży na półce nieużywany) baterie są całkowicie rozładowane, po włączniu aparatu baterii wystarcza na kila zdjęć i aparat się wyłącza. Czy ktoś spotkał się z takim problemem ?
Nie tylko z gripa - w ogóle z koszyka.
Ja to zaobserwowałem jakiś czas temu i myślałem, że coś nie tak z akumulatorami, ale się okazało, że to wina właśnie gripu.
Od tej pory akumulatory wyjmuję z koszyka.
Nie wiem jak to jest możliwe, że się w nim rozładowują, ale tak już jest. Może coś tam Chińcyki źle zlutowali :mrgreen:
Używam tej chińskiej podróby od dość dawna i dość intensywnie. U mnie nie występuje efekt rozładowywania akumulatorów o którym piszecie. Mam je cały czas w gripie.
Ja mam oryginał BG-E2N, akumulator cały czas w gripie i nic się nie rozładowuje samo. Chyba, że mówicie o paluchach - to nie wiem, nie potrzebowałem jeszcze z nich korzystać.
No i to jest cenna informacja - czyli nie wszystkie gripy rozładowują akumulatory
Ale to chyba nie ma znaczenia, ale nie wiem :roll:
Wg mnie coś jest źle zrobione w Phottixach - bo wychodzi, że pobierają one prąd - tylko jak - jeżeli aparat jest wyłączony.
Ja odpiąłem grip od aparatu, wyciągnąłem koszyk z akumulatorami i tak zostawiłem. Rozładowały się :roll:
To juz jakas bzdura z tym koszykiem, jak moga sie rozladowac baterie w samym koszyku? - skoro styki koncowe wisza w powietrzu. Musiales jakos zewrzec obwod stykow z koszyka, np zostawiles koszyk z bateriami w saunie, przylozyles do jakiejs metalowej listwy, wrzuciles koszyk do plecaka z jakims zelastwem albo masz juz tak zjechane akumulatory ze sie szybko rozladowuja na powietrzu.
Wrzuciłem do wody i zamroziłem :roll::mrgreen::mrgreen:
Grip leży na półce - także za wilgotno to nie ma raczej
Jakby się rozładowały w gripie to ok, ale właśnie u mnie nawet nie w gripie się rozładowują - nie pisałbym takich rzeczy, gdybym nie sprawdzał - może ja mam już mega walnięty grip. Ale zrobię jeszcze taki test - włożę aku to koszyka na 3 dni i się zobaczy ;-)
To ja może jeszcze inaczej zaproponuję - połóż baterie bez koszyka i sprawdź, czy się nie rozładują.
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Widzę, że zdania uczonych są podzielone :)
Teraz się zastanawiam czy wysłać gripa do reklamacji czy dać sobie spokój bo po prostu "te typy tak mają" :roll:
ja to mało że z koszyka wyciągam, mało że z plecaka wyciągam, to jeszcze żeby gadać umiały wyciągnąłbym je z domu na piwo...:mrgreen: nie no co za bzdury...?? i ja to czytam...:oops:
Wlasnie cos mi na statywie bardziej drga obraz w trakcie robienia zdjecia, mam caly czas wpiety grip z 2x aku. Na statywie 400L F5.6 + 20D z tym gripem. Musze sprawdzic bez niego.. A wydawalo mi sie, ze z gripem jest ciezej i lepiej - wtedy migawka ma mniejszy wplyw na poruszenie calym zestawem :/ Jak widac jednak chyba nie.
Czy ktoś się uporał z rozładowywaniem baterii w gripie ? Zakupiłem i mam to samo... Mimo że grip jest na OFF bateria dedykowana się pomalutku rozładowuje... Na jednej baterii z gripem zrobiłem ok. 100z zdjęć i pokazuję że już połowa zużyta... bez gripa robiłem ok 400 i pokazywało że połowa wyłaowana.... przy ok. 650- 700 aparat siadał. Idzie do mnie zakupiona druga bateria dedykowana, ciekawe wtedy jakie osiągi będą.
Baterie od nieużywania z wyłączonym gripem i aparatem rozładowują się samoczynnie. :(
2xaku, ech.
phottix super wykonany ale coś go nie dopracwali... gdzieś jakieś zwarcie ? skoro pobiera prąd to co ? na dwóch naładowanych aku będę robił tyle co na jednym bez gripa ? bez sens....
A myślałem, że tylko ja mam ten problem ...
Wygląda na to że, na razie jedynym rozwiązaniem jest wyciąganie baterii z gripa :(
Witam
Chce zakupic do swojego 450D grip. Myślałem o Jenis Battery Grip BG-E5 pracującym na dwa aku LP-E5 lub zwykłe baterie LR6. Bede wdzięczny za opinie lub inne propozycje:-)
Nie wiem czy to pytanie zadales w odpowiednim temacie no ale skoro juz to powiem ze mam taki bajer od ponad pol roku podpiety pod 400D i daje rady ale:
- aku sie same w nim rozladowywuja tyle ze chyba nie zawsze (nie chcialo mi sie tego dokladnie badac - zawsze gdy nie uzywam to odkrecam "zawleczke" od koszyka no i po problemie)
- na aku R06 da sie zrobic niewiele zdjec i wskaznik aparatu pokazuje czerwona ikonke z bateryjka mimo iz faktycznie akumulatory maja baaaaardzo duzo energii w sobie
Szukałem i nie znalazłem tematu o gripach ogólnie, tylko ten jest w miarę aktywny i odwiedzany.
Co sądzicie o gripie Hahnel HC-40D Infrapro? Nie tylko to wierna kopia Canona, jak wiadomo jest to dobra firma i jakościowo nie odbiega od Canona, ale posiada również zdalny wyzwalacz podczerwieni z pilotem. W Canonie trzeba pilocika osobno dokupić.
Czy myślicie, że to sensowna alternatywa?
Po dłuższej przerwie pokazał się znowu w ofercie model dla xxD np. w FotoMolit
Piszą, że to nowa wersja, może jednak coś poprawili ?.
takpoprostu, czy możesz sprawdzić na swoim opakowaniu czy jest tam "Premium Series" ? Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.
Gripa używałem dotąd jedynie z 450d, legalnego canona i też mnie parę razy wykiwał. Przestałem wkładać równocześnie dwie baterie i liczba zdjęć w zasadzie powróciła do normy. Wychodzi na to, że elektronika gripa pobiera jednak energię w stanie spoczynkowym, wydaje mi się, że szczególnie podejrzana może być jej część odpowiadająca za równomierny stan naładowania baterii, chociaż nie mam pojęcia czy jej działanie polega na inteligentnym przełączaniu się na to źródło, które w czasie pracy ma nieco wyższe napięcie czy też po bandycku bardziej naładowana bateria po prostu doładowuje tą słabszą a to niestety jest dość energochłonna sprawa.
A może jakiś guru od słabszych prądów się wypowie bardzej fachowo ?
Pozdrawiam Andrzej
GhostRider, więcej wiary .... :)
No, ale niestety masz rację. Rozmawiałem telefonicznie z FotoMonolit. Wprawdzie zastrzegli się, że oni tego nie produkują ale potwierdzili, że "nowa wersja" to stara wersja i nic nie wiedzą o jakichś poprawkach.
Czyli bida.
Ja jednak zdecyduję się na Hahnel'a. Zobaczymy, czy to rzeczywiście przypadłość tylko Phototix'a.
Mnie się wydaje, że to jest to samo - bo nie wydaje się mi aby Hahnel produkował coś co jest całkiem podobne do Phottix'a :mrgreen:
No i ta cena - na allegro po 420zł :shock::shock::shock: W życiu bym nie dał tyle za zamiennik - już wolałbym dołożyć ze dwie stówki i kupić Kanuna - może nawet używany, ale co Kanun to Kanun.
Żeby do tego hahnela były dwie baterie BP-511 (zam. ofkors) - to....:mrgreen::mrgreen:
Mam wersje z napisem "Premium Series" (o ile sa wogole bez tego napisu na boxie) i jakos nie zauwazylem rozladowywania. Mam 2x najtansze aku 511 w nim i robie, robie, robie zdjecia.. :) Nawet jak siedza niezuwane w srodku dlugo to dalej jest ok. Nie liczylem ile, ale pstrykam, przerwa, pstrykam itd itd :) Za to zamienniki aku jak same leza full naladowane w szafce to szybko okazuja sie po paru/nastu dniach puste :/
U mnie też jakoś nie widać samoczynnego rozładowywania , kupowałem całkiem niedawno