To szkło pod FF Sigma 50 F1.4 EX DG HSM nie ma oznaczenia DC które mówi ze jest do Cropa!!!
Dałes link do 30 1,4 a to jest DC :)
Wersja do druku
uehehhe moj blad, google wyplulo...
kajam sie :)
trochę wrażeń użytkowników
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/661966/0
Można prosić wszystkich tych, którzy podają błędną informację o edycję swoich postów?
Szkło Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM jest szkłem pod 35mm!
DG (DG Lens)
These are large-aperture lenses with wide angles and short minimum focusing distances. With an abundance of peripheral illumination, they are ideal lenses for Digital SLR Cameras whilst retaining suitability for traditional 35mm SLRs.
Dla lubiących cyferki na stronie Sigmy są wykresy MTF.
Kontrast wychodzi rewelacyjnie i to na zdjęciach widać. Rozdzielczość na pełnym otworze nawet lepiej od Canona 35 1.4L (cienka czarna linia)!
Pytanie, gdzie jest "haczyk" skoro kosztuje tylko 1500PLN? :-)
35 a 50 to trochę inna sprawa. Nie szukałbym haczyka. Od 50 1.4 Canona jest droższa. Rozlegały się odgłosy pukania się w głowę ale Sigma tu chyba odrobiła lekcje.
A gdzie jest owe testy z tytułowego zaproszenia ? Proponuję dokleić do istniejącego wątku w dziale obiektywy.
tu jeden z kolegów powiesił zdjęcia:
http://klubkm.pl/forum/showthread.ph...445#post611445
ale bądźmy szczerzy - sample z pełnoklatkowego szkła na cropie to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)
załatwione :-)
Macałem dzisiaj i pierwsze wrażenia mam bardzo pozytywne. Może nie jest tak ładny jak Canon 50/1.4 :-) ale za to wyraźnie solidniejszy. Od Canona jest trochę większy i tubus nigdy nie wystaje poza obudowę chowając się przy ostrzeniu do środka. Zatykając filtrem uzyskujemy jakąś tam szczelność szkła (coś w stylu C17-40). AF prawie bezgłośny.
Pierścień ręcznego ostrzenia chodzi troszkę ciężej niż w C. Dokładność ręcznej regulacji mniej więcej taka jak w C czyli dosyć dokładna i z dobrym wizjerem albo matówką można precyzyjnie ręcznie ustawić ostrość. Reszta wrażeń niebawem.
MMM czekam z niecierpliwością ...:D i dzięki za opnię
Pierwsze wrażenia - ciąg dalszy... z 5D.
F/1.4 w tym obiektywie jest po prostu świetne!
Do Canona 50/1.4 w ogóle nie ma żadnego porównania, nie ten kontrast, nie ta ostrość i nie te kolory. Po prostu rewelacja.
Pierwsze co widać to żywe, nasycone kolory od pełnej dziury, oraz żyletę praktycznie w całym kadrze. Wyraźny spadek rozdzielczości przy f/1.4 widać dopiero w samych narożniku, gdzie pojawia się razem z winietą.
Bokeh jest bardzo mięciutki i ładny, zdecydowanie lepiej niż C50/1.4. CA na f/1.4 widać trochę w nieostrości i czasem na kontrastowych przedmiotach bardzo odbijających światło, pod tym względem obiektyw zachowuje się jednak całkiem nieźle.
Ogólnie optycznie szkło znakomite, trochę lepiej od 35L pod względem koloru i ostrości na f/1.4. (poważnie!)
Autofocus działa szybko i jest cichy. Może nie aż tak cichy jak ring-USM ale bardzo zbliżony. Prędkość ciut mniejsza / porównywalna do 35L. Servo nie testowałem bo raczej do sportu nie będę Sigmy używał :-)
Co do precyzji to cóż.... tutaj wychodzi dlaczego ten obiektyw kosztuje tylko 1500zł. Mój egzemplarz nie ma żadnego FF/BF ale właśnie precyzja (z centralnym czujnikiem 5D) pozostawia wiele do życzenia. Trafienie idealnie w płaszczyznę prostopadłą do osi obiektywu z wyraźnym kontrastem i w przyzwoitym świetle to niestety dla mojego egzemplarza spore wyzwanie. Sprawdzając rozdzielczość obiektywu w całym kadrze zrobiłem zdjęcie tapety, przyklejając kawałek białej kartki do ściany na krawędź której ostrzyłem. Na 3 klatki tylko jedna była trafiona "w punkt", pozostałe były gdzieś w pobliżu. Bawiąc się obiektywem i celując w różne przypadkowe rzeczy (zawsze dobry kontrast), średnio 1 na 5-6 klatek była wyraźnie przestrzelona, choć może nie o "kilometr" ale na f/1.4 już było widać.
Moje pierwsze wrażenia są więc bardzo mieszane.
Z jednej strony znakomity optycznie obiektyw, z drugiej brak pewności pracy AF. Za parę dni wrzucę zdjęcia.
50L tez ma z AF podobne problemy. Wiec bardzo mozliwe ze sie na ta sigme skusze .
Właśnie przejrzałem zawartość karty po powrocie do domu i zabawie Sigmą.
Wniosek jest jeden, obiektyw zaraz spakuję i kierunek dział zwrotów K-Consult w Gdyni bo AF w moim egzemplarzu to jakieś nieporozumienie. Trafione mam tylko te zdjęcia gdzie ustawiałem ręcznie, reszta jest w większości OOF. Trzeba ogromnej tolerancji żeby uznać że to jest "ostre", może tylko panowie technicy z ul. Żytniej mogliby coś takiego powiedzieć :). AF to po prostu jakaś loteria, dosłownie jakbym używał C50/1.8.
Chciałbym aby to była tylko wada mojego egzemplarza bo optycznie to szkło jest po prostu fantastyczne, boskie, wspaniałe i rewelacyjne. Na f/1.4 - f/2.0 robi miazgę z Canonowskiego odpowiednika 50/1.4 i gdyby nie ten AF to i 50/1.2L też mogłoby się schować.
No ale jeśli to ma działać tak jak teraz, to będzie jak z piękną kobietą, którą co wieczór boli głowa. Możliwości ogromne ale w praktyce pożytku żadnego.
Ustawiałem ręcznie patrząc na matówkę. W wizjerze 5D coś tam już widać i przy odrobinie wprawy jakoś się da ustawić.
Jestem cholernie rozczarowany. Szkło optycznie jest genialne, obrazek na f/1.4 przechodzi wszelkie oczekiwania pod prawie każdym względem bijąc konkurencję. Ogromne wrażenie robi rozdzielczość na f/1.4, nie żadne tam "jak na f/1.4 to ostry" tylko naprawdę żyletka.
Winieta jest mniejsza niż na C50/1.4, być może za sprawą większej średnicy przedniej soczewki w Sigmie i nie produkuje takich "nagrobkowych" zdjęć jak C50/1.4. Pod światło też zdecydowanie lepiej, utrata kontrastu, koloru czy "mgiełka" jest minimalna i zostawia konkurencję w tyle.
Z wad widzę tylko beczkę podobnej wielkości jaką ma Canon 50/1.4 ale to wszystko do czego mogę się przyczepić. Oczywiście poza AF'em, który jest w moim egzemplarzu niestety katastrofalny i obiektyw staje się przez to nieużywalny.
Z tego wynika, że poszczególne egzemplarze różnią się pod tym względem...Cytat:
Oczywiście poza AF'em, który jest w moim egzemplarzu niestety katastrofalny i obiektyw staje się przez to nieużywalny.
Nie potrafie tego do konca pojac iz inni producenci niz C nie potrafia zrobic dobrego AF, jak widac z ostroscia sobie dobrze radza, ale ten AF nadal zawodzi, hmm:confused:
Ja akurat trafilem na egzemplarz z dorze dzialajacym AF-em
f2,2 1/160
Wszyscy niezależni nie radzą sobie pod tym względem ze współpraca z puszkami z Canona, co ciekawe lepiej im wychodzi w przypadku innych systemów. Tam skuteczność AF z obiektywami producentów niezależnych wygląda znaczie lepiej. Canon widocznie jakiś specyficzny jest ;)
pzdr
Narazie jeszcze nie mialem za bardzo czasu sie pobawic szkielkiem ale bede pomalu wrzucal cos.
f1,4 1/4000
JacekMR, jaka to puszka ? Ma kolega możliwość oceny AF na 350D ? jestem bardzo zainteresowany takim zastawieniem.
Puszka to 5D
No łaadne cacko...
trochę więcej zdjęć na optycznych, ale na f1.4 mało..
http://www.optyczne.pl/1109-nowość-S..._zdjęcia.html
jest ktos z tym szklem jeszcze. mozna jakies opinie o nim. jestem bardzo zainteresowany
Dołączam się z prośbą. Mnie interesuje zwłaszcza praca AF ,bo optycznie to szkło jest bardzo obiecujące
no chyba n.t. pracy AF juz napisano sporo w tym watku......
AF szybki i u mnie akurat dokladny.
W tym wątku są dwie opinie na temat AF jedna za i jedna przeciw, proponuje poczytać jest tego tylko 12 stron. Jest jeszcze jeden odnośnik na zewnątrz czyli w sumie trzy, reszta to domysły i spekulacje. Zanim wydam 1,5 k chciałem zapytać zwłaszcza, że z Sigmą różnie bywa nie wspominając o moim aparacie...
Jeżeli dla Ciebie trzy konkretne opinie to sporo to ja nie mam nic do dodania.
Mam to szkiełko od wczoraj.
Kilka uwag na szybko, punkt odniesienia 50L, puszka 5D, 1ds MK III
- szybkosc AF podobna, sama pewnosc układu pod 5D to jakas makabra nawet na srodkowy punkcie gdzie eLka ma juz bardzo mały rozszczał ( o bocznych wole nie wspominac :D ) w zasadzie nigdy nie wiedziałem czy trafiłem czy tez nie, zrobiłem sobie serie 8 fotek, swiatła nie brakowało i tylko 2 były oki, pod ds-em sprawa wyglada lepiej i przy łapaniu na srodkowy punkt idealnie w punkt było 5 na 8 fot, eLka pod ds-em nie zaliczyła pomyłki i strzeliła 8 na 8 w punkt.
- ostrosc jest lepsza od elki, jak trafi to przy /1.4 jest bez 2 zdan lepsza od 35L nie wspominajac o 50L które z natury jest miękkim szkiełkiem, dodatkowo szkiełko ma bardzo przyjemny bokeh.
-kontrast trzymie na poziomie eLki
-budowa bardzo oki, filtry o sporej srednicy, podczas ostrzenia nic sie nie wysuwa poza obrys szkiełka, to co mi zawsze przeszkadzało w sigmach to farba, proszek ?? który je pokrywa, zostaja na tym białe slady od naskórka, szybko sie wyciera, odpada itp mogli by to wreszcie zmienic.
Reasumujac jestem ciekaw jak to szkło bedzie chodziło pod nikonem bo w C nawet pod 1ds MK III nie jest za idealnie a szkoda bo qurcze optycznie dostajemy naprawde rewelacyjne szkło....szkoda tego AF :( zrobie jeszcze jedno podejscie wymieniajac ta sztuke, jak bedzie tak samo to odpuszczam temat.
Egzemplarz, który miałem możliwość pomęczyć, nie miał żadnych problemów z AF-em...
HenrykG - bardzo dobra informacja, pamietam jak kiedys wybierałem koledzie sigme 30/1.4, a i miałem kiedys sigme 70-200/2.8 która w krótkim dystansie była swietna a w ostrzeniu na dalsze obiekty dawała niesamowite mydło, od tego momentu zawsze kiedy podpinam sigme spodziewam sie cyrków :D
usiadz i ochlon zanim zaczniesz mnie uczyc czytania ze zrozumieniem, posiadam taka funkcje wbudowana... sam sobie odpowiedziales ze sa 2 opcje czyli jak z wszystkimi poprzednimi obiektywami sigmy, jestes zdany na loterie, sam mam sigme 18-50 f2.8 ktora juz 3 raz poleci do kalibracji ze swoim BF
To przykre, co piszesz ale nic nie poradzę, że dwie opinie (do tamtej pory) to dla mnie mało, a po nowym produkcie naiwnie spodziewam się czegoś innego od tego, co do tej pory prezentowała firma. Ale jak kolega czuje przesyt rozprawiania na temat współpracy tego szkła z Canonem segment XXX, ja się poddaje, nie chcę trafić do pralni. Ciekawe tylko, co wywnioskuje czytając ten wątek użytkownik np. Canona 300D kiedy zapragnie owej Sigmy, niestety niewiele.
Jak dla canona często zdarzają się wpadki z AF to w sigmie wcale mnie to nie dziwi i tak zawsze sprawdzam konkretny egzemplarz ze swoją puszką aż do skutku ( niestety :sad:) ale jak się trafi to :mrgreen: może być pięknie ...