Nie wiem jak w 5dmkII, ale w 40D w trybie LV migawka działa mechanicznie gdy silent mode jest wyłączony.
Wersja do druku
Nie wiem jak w 5dmkII, ale w 40D w trybie LV migawka działa mechanicznie gdy silent mode jest wyłączony.
Nie ma prawa :) tego typu urządzenia biorą sygnał z pinu wyzwalania do starych lamp - a to się nie zmienia...
Normalnie przy współpracy po E-TTL leci jeszcze przed (ok 4ms) zwarciem tego pinu do masy komenda pre-flash i następnie błysku po E-TTL jednak nie ma to związku z LV...
---
A dla nie bojących się lutownicy (podawałem ten link w innym wątku):
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1346950.html
ciekawe i tanie rozwiązanie...
Ale problemem, jaki się pojawia przy krótkich czasach migawki nie jest TTL, ETTL itd. Chodzi o to, że do pewnego czasu migawka otwiera się całkowicie a poniżej kadr jest naświetlany przy pomocy przesuwającej się szczeliny. Jak błyśniesz wtedy lampą to Ci naświetli... szczelinę. Podczas LV migawka nie powinna brać udziału w procesie naświetlania matrycy, przynajmniej teoretycznie. Wtedy nie ma problemu z niepełnym oświetleniem matrycy. Z tego co zaobserwowałem w 40D, to podczas LV z silent mode off, migawka jest zamykana przy wciśnięciu spustu, zdjęcie jest robione w sposób konwencjonalny, następnie migawka jest otwierana w celu kontynuacji LV. Podczas używania trybów silent, start naświetlania wydaje się być rozpoczęty elektronicznie (jeszcze w trybie LV), natomiast zakończenie jest wykonane zamknięciem migawki. W trybie 1 otwiera się ona do kontynuacji LV po zdjęciu automatycznie, w 2 podczas zwolnienia spustu.
a to chyba że o to chodzi :) - bo czas przez jaki naświetlana jest matryca (od chwili wyzwolenia lampy) powinien być identyczny w obu przypadkach :)
dokładnie - chodzi mi o to o czym pisze dr11 - wiadomo że błysk nie trwa tyle ile migawka jest otwarta tylko sporo krócej (gdzieś mi się obiło o uszy że 1/1000 czy 1/1500 sekundy chyba) ale w migawce szczelinowej jest tak że pierwsza kurtyna startuje (w momencie naciśnięcia spustu) a potem zależnie od czasu jaki jest nastawiony startuje kurtyna zamykająca - jeśli jest nastawiony długi czas to startuje później i dzięki temu każdy punkt na matrycy jest oświetlony dłużej.. a w LV migawka jest cały czas otwarta i na matrycę pada światło i w momencie naciśnięcia spustu migawka nie jest zamykana - aparat elektronicznie steruje czasem rejestracji - i stąd moje pytanie - ile uda się "wyciągnąć" - w nikonie d90 podobno 1/750..
Bo tutaj masz przy radiu pewne opóźnienie... jak body wyśle sygnał do lampy to przystawka musi go rozpoznać, następnie przesłać radiowo (zakodować itp.) i wyzwolić lampę.. Po drucie dzieje się to niemal natychmiast (opóźnienia bardzo małe - tak że ich się nie uwzględnia).
A co do LV to chyba tylko na drodze eksperymentu uda się dojść.
Z tego co widziałem na necie rozebranego chińczyka to robione są one na kościach (nadajniki i odbiorniki oraz układy kodowania i dekodowania) stosowane w alarmach samochodowych itp.
Ich wada to stosunkowo duże opóźnienia, podany w linku wyżej układzik ma na pewno lepsze parametry czasowe autor podaje (345-417µs)...
Są jeszcze fajne moduliki na których by szło zjechać jeszcze niżej :) z tym że na 2.4GHz - a tam ze względu na WiFi itp. to śmietnik w paśmie jakich mało. Więc mogło by to w niektórych miejscach pogorszyć działanie.
Niestety, w trybach LV silent, czyli tam, gdzie migawka nie ma wpływu na początek naświetlania, lampa nie jest wyzwalana w ogóle :( Zakleiłem styki ETTL i sprawdziłem na 40D. Obawiam się, że w 5dmkII będzie podobnie...
To ja jeszcze postaram się coś wymajstrować i zobaczyć po jakim czasie jest błysk. Ciekawi mnie po ilu faktycznie następuje w przypadku E-TTL i wyzwolenia z migawki. Bo tak jak wspominałem różnica pomiędzy wysłaniem komendy błysku po E-TTL, a zwarciem pinu do masy to ok. 4ms (cholernie duża).
hej, mam pytanko, bo wlasnie wrocilem ze sklepu troszke skołowany.
Chcialem kupic lampe do mojego EOS 50D
430 speedlite albo 580 speedlite ale.... koles w sklepie powiedzial mi ze te lampy nie wspolpracuja z wbudowana lampa w aparacie.
Mam zatem pytanie czy Eos 50D a konkretnie wbudowana lampa blyskowa wyzwoli jedna z tych dwoch lamp ( 430, lub 580) ??? tak jak jest to w przypadku lamp i aparatow Sony ??
bardzo prosze o porade bo zalezy mi na dobrej lampie i na takim walsnie efekcie pracy lampy speedlite i wbudowanej w aparat. Prosze o porade i z gory dzieki.
Ale dlaczego ponownie się pytasz o to, co już w tym wątku zostało napisane i odpowiedziane? :twisted:
Jeśli przy odbiorniku Phottix Strato po pierwszym błysku "zawieszają" Wam się lampy Canona, to być może rozwiązanie (polegające na wlutowaniu 1 diody za 1 zł) znajdziecie tutaj:
http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=53
No i pięknie. Ciekawe czy z allegrową fotocelą za 30 zł też zda egzamin ta dioda, bo efekt jest póki co dokładnie taki jak piszesz - zwis po pierwszym błysku.
Czy Nissin 350T powinien działać ze zwyczajną fotocelą bez złącza PC? Kupiłem ją, aby wyzwalać go błyskiem 430EX II połączonej z puszką off-shoe cord, ale coś nie chce działać.
A czy nie jest tak, że Twoja lampka zostaje wyzwolona ale przez przedbłysk pomiarowy o chwilę wcześniej niż błysk właśiwy i widzisz efekt braku błysku z jej strony. ?
Moja propozycja: kupić chińską radiówkę ale bezpośrednio w Chinach.
Dlaczego w Chinach? Bo dużo taniej, a przesyłki są już po 8 dniach.
Myślę, że taki zestaw kupisz za 100-110 złotych.
Kupowałem różne gadżety do fotografii, nawet grip + baterie i nigdy nic nie musiałem clić imo że każda przesyłka była ostęplowana przez urząd.
Na manualu próbowałem w pierwszej kolejności. Nissin 350T w ogóle się nie wyzwala. 430EX II tak, ale potem łapie zwiechę i nie chce działać. Ale najbardziej mnie martwi sprawa z tym Nissinem, bo bardzo chciałbym móc go wykorzystać, a nie chcę kupić radiówki, żeby się przekonać, że też nie będzie działać.
eBay. Kupowałem gripa Phottix'a, zaoszczędziłem ok. 47 zł.Cytat:
To po ile i gdzie takie gadżety się zamawia?
Hmmm...
Jaką Ty masz tę fotocelę? I jak z niej korzystasz, bo nie kojarzę...
Ja kupiłem kiedyś fotocele wpinane bezpośrednio w złącze PC, takie malutkie, zwane "orzeszek"... Wpinam toto w kostkę synchro, na sanki kostki lampa i śmiga!
Błyskałem tak wszystkim co miałem: 430EXII, 420EX, jakieś stare lampy Agfatronic, Crest, Canon... Wszystko błyskało bez problemów...
http://allegro.pl/item729595190_foto...d_fripers.html
Dokładnie taką, bez złącza PC.
Jeśli się nie wyzwala przez fotocelę to koniecznie musisz sprawdzić poprawność działania samej lampy.
Jeśli to lampa dedykowana do Canona to zwieraj czymś metalowym głowny styk lampy i boczną blaszkę, ile razy zewrzesz tyle razy powinna błysnąć i nie ma cudów. Jeśli okaże się że błyska to otwórz okno, ale szeroko i wy.... tą fotocele.
Z tego co napisałeś, to wynika że nawet jak miałeś swojego "mastera" w M to i tak nie wyzwalała nissena, więc fotocela robi łaskę.
Ja nie używam żadnych fotocel z prostego względu, nie lubię się dzielić światłem z innymi uczestnikami grupowego fotografowania i dlatego zdecydowałem się na proste wyzwalacze radiowe.
Niestety Nissin nie wyzwala się z monet, ale za to działa testowy błysk z "guzika". Sam nie wiem co jest nie tak, nie działa sama stopka w lampie?
Zara zara.
Jaka moneta ? Masz zwierać główny styk z niewielkim stykiem na bocznej części stopki. Na dolnej części stopki masz 5 styków, który jest główny to chyba wiesz. Na bocznych częściach, w tych wcięciach co wchodzą w sanki stopki są, a przynajmniej powinny być styki, jeden lub dwa i to do tego styki zwierasz główny styk.
Kolejny test to załóż 430 w trybie M na fotocelę i wyzwalaj ja z lampy wbudowanej, będziesz miał pewność że fotocela działa poprawnie.
Nissin ma tylko dwa styki - jeden główny i boczny. Speedlite 430EX II wyzwala się normalnie z tej fotoceli o czym zresztą już pisałem, jedynym problemem jest to, że potem trzeba ponownie włączyć lampę żeby znowu zadziałała. Wyczytałem, że pomaga błyskanie na drugą kurtynę, właśnie buszuję w instrukcji jak to ustawić.
Podsumowując fotocela niby działa z 430EX II (chociaż lampa łapie zwiechę po jednym błysku), a Nissin 350T w ogóle się nie wyzwala z fotoceli, ani z monet. Jedynie ze starej puszki Praktica B100 Electronic lub na full z guzika.
Zmierz napięcie na stopce ten lampki, bo coś mi się wydaje że tam jest zbyt duże napięcie i wariuje wszystko. Nie znam Praktiki ale domniemam że tam był styk mechaniczny do wyzwolenia lampy ze względu na wysokie napięcie.
Najprawdopodobniej będzie trzeba przerobić lampę.
O ile się orientuję, to Nissin 350T wymaga przerobienia do współpracy z aparatami cyfrowymi. Na Allegro można czasem kupić schemat i części do takiej przeróbki. Nie wiem dokładnie, bo nie mam takiej lampy, ale coś mi się majaczy, że trzeba obniżyc napięcie na stopce i odwrócić polaryzację styków. Practica wcześniejsza niż "B", ma sterowanie mechaniczne lampami błyskowymi, i odpala każdą lampę, nawet spaleniową z lat 60/70.
Czy produkują jeszcze Phottix Strato? Na stronie ebay'a nie ma czegoś takiego :( Chciałbym mieć za jednym zamachem wyzwalacz lampy i pilota do aparatu. Może jest coś takiego pod inną nazwą?
Ja polecam osobny wyzwalacza radiowy, może nawet nie koniecznie radiowy, ponieważ jak będziesz radiowo wyzwalał puszkę to zapomnij i wyzwalaniu radiowo lamp. Nadajnik pilota będzie kłócił się z nadajnikiem lamp i może się okazać, iż na 10 strzałów tylko 2 masz z błyskami.
Generalnie proponuję kupić jakiś nadajnik i 2 odbiorniki w komplecie do samych lamp.
Rozmawiałem z właścicielem tego zdjęcia:
http://www.flickr.com/photos/berlinski/3600542708/
Powiedział, że ma normalnego, nie przerobionego Nissina 350T, a napięcie nie jest wcale za wysokie do fotoceli (moja przykładowo wg. specyfikacji powinna obsługiwać lampy do 400V). Akurat na Allegro jest taka usługa, ale jest chyba nie opłacalna - 39 zł + koszta wysyłki w obydwie strony (ok. 20 zł). Co o tym sądzicie?
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Licząc wszystkie koszty oczywiście z wysyłką, miałbyś już jakąś lampę.
W takim razie jest coś godnego poleceni za jakieś niewielkie pieniążki (do 200 zł)? Nie przeszkadza mi oczywiście brak automatyki i wiek lampy, byle by dobrze działała ;)
Najlepsze są wszystkie te które można regulować ręcznie, ale ich cena niestety oscyluje powyżej 300 złotych. Jeśli masz dużo robót gdzie nie ma zasilania i konieczne jest wykorzystanie lamp na baterie lub akku to możesz np. zapolować na jakiegoś sunpaka, tylko ich mankamentem jest brak regulacji mocy, bo do wyboru masz 1/16 lub full. Moc można też regulować filtrami szarymi zakładanymi na lampę, zdaje egzamin w momentrach gdzie nie można odejść z lampą dalej, bo np; ogranicza cię miejsce.
Ja do kompletu z dwiema 580EX II używam sunpaka 4000AF, oczywiście żeby sobie życie ułatwić dorobiłem do niego gniazdo zasilania z dużego akku i wejście do wyzwalacza radiowego.
Jeśli zaś większość sytuacji pozwala na wykorzystanmie gniazdka z 230V to nie pakuj się w żadne lampki tylko szukaj lamp studyjnych, bo w cenie do 600zł można kupić dobre lampki i mocy masz pod dostatkiem.
Jeszcze są - tyle że ja bym uważał z ich kupowaniem bo częstotliwość na jakiej pracują to 315MHz - więc nie są na rynki Europejskie. Brak jest tej częstotliwości w rozporządzeniu MT w sprawie urządzęń radiowych bez pozwolenia (DZ.U. Nr 138, poz. 972 z 2007r.). Teoretycznie używanie takich urządzęń wymaga pozwolenia radiowego, a jego się nie dostanie bo ten zakres przeznaczony jest do celów rządowych wg. tablicy przeznaczeń częstotliwości (rozporządzenie RM z dnia 29.06.2005 r. z późn. zm.). ;-)
Phottixy Tetra są na 433 MHz czyli na Europę.
Mozna je tanio teraz kupić od Chinczyka za 130zł 1+3 zestaw.
Mam pytanie czy one działają ze starymi lampami 550EX - bo na ebayu brak info o współpracy z 550EX w opisie - nie wiem czy to zaniedbanie? Na allegro natomiast przy tych samych Tetrach PT-04II - jest 550EX już wymieniona.
I czym są lepsze (bo droższe) Phottix Strato od Tetra - chodzi tylko o zasięg???
Zakupiłem tetry i jestem srednio zadowolony, trzeba meda opracować znaczy sie antene wew. 433mhz wlutować... hmm Bo wystarczy ze ktos zasloni lampe i juz jest lipa fakt ze z 20metrow ale... :D
Nie wiem dlaczego ludzie narzekają na Tetry... Może ja mam jakieś super wykonane egzemplarze.. Zero problemów.
Szwayko - na krótkich odległościach do 10 metrów mam 100% odpaleń - zero problemów. Kup, warto!
Dzieki o to mi chodzilo.
Witam pięknie! Czytam Wasze wypowiedzi od roku - może dłużej a teraz mam potrzebę dopytania się Was jako specjalistów. Znalazłam coś takiego na ebay-u: http://cgi.ebay.pl/Pocket-Wizard-MIN...d=p3286.c0.m14
Jak to się ma do PW Plus II? Lepsze, gorsze czy to zupełnie coś innego?
Oto opis z aukcji:
"NEW PocketWizard MiniTT1 Radio Transmitter for Canon TTL Flashes and Digital SLR Cameras
# MSRP $199.00
# Full ETTL II /iTTL Autoflash and Ratio flash and exposure tracking
# FP/High speed flash synch up to 1/800th sec.
# Autoflash sequences up to 8 frames per second
# Triggers flash or cameras
# Works with all Pocket Wizard 32 channels and zones "
No i czy faktycznie będzie działać z czasami krótszymi niż 1/200 - napisali, że 1/800 (?!)
Dla ułatwienia dodam, że potrzebuję wyzwalać bezprzewodowo błysk w plenerze a posiadam 430ex i 40d.
http://www.pocketwizard.com/inspirat...ogy/controltl/
Tekst rezem z filmikiem.
Widzę że na allegro najpopularniejsze są pt-04 bądź tetra. Któtą byście polecili do starego metza 45-CL4.
Dzięki! Choć angielskiego nie znam dobrze... Z tego co zrozumiałam potrzebne są co najmniej 2 urządzenia PW MINI TT1 i PW FLEXTT5 ale osiągnąć z nimi można wiele - pan pokazywał migawkę 1/8000 ! Czy to rozwiązanie ma jakieś wady? Czy ktoś porównywał te urządzenia z PW PLUS II?
tu masz kolego wszystko o co pytasz:
http://canon-board.info/showthread.php?t=44030
pozdrowencje