jaki program do kalibracji byś polecił?Cytat:
Zakupić/wypożyczyć kalibrator, ustawić punkt bieli, jasność, oprofilować.
o profilowaniu pojecia nie mam na razie co to takiego
Wersja do druku
jaki program do kalibracji byś polecił?Cytat:
Zakupić/wypożyczyć kalibrator, ustawić punkt bieli, jasność, oprofilować.
o profilowaniu pojecia nie mam na razie co to takiego
czytam ten watek bo na dniach planuje zakup monitora. wstepnie zdecudowalem sie na EIZO ColorEdge CE210W LCD 21.1" , chociaz to spory wydatek.
Tom01 czy to dobry wybor pozwalajacy na komfortowa i przyjemna prace ze zdjeciami? Jaka jest praktyczna roznica pomiedzy Eizo tanszym od ce210w i drozszym od niego? Codzi mi mi o to czy jest on wart swojej ceny.
Jarek
...I jeszcze prosba o porownanie z ColorEdge CG19.
dziekuje
jarek
no właśnie może w takim razie zapytam: o jakim kalibratorze TOM piszesz? jakiś program czy o co chodzi innego?Cytat:
Chyba chodziło o sprzętowy kalibrator...
Zadaj sobie minimum trudu i przeszukaj chociaż ten wątek i nie będziesz już wtedy takich pytań zadawać...
Nie ma czegoś takiego jak kalibracja programowa - jest to tylko jej namiastka która niektórym daje złudną nadzieję że da się w ten sposób skalibrować / sprofilować monitor...
skoro ci najwidoczniej moje pytania przeszkadzają to nie odpowiadaj krzychu.
po prostu. nie czytaj, nie odzywaj się, jak ciebie nie pytam.
wątek czytałam, ale nie wyłapałam tego o czym potem jest mowa, to kwestia braku znajmości tego zagadnienia i ograniczonych możliwości percepcji i przyswajania informacji w ciągu doby dla osoby początkującej jaką jestem ja.
i jeszcze dodam, że zadałam sobie od wczoraj bardzo wiele trudu w sprawie tego monitora, tylko widzisz, akurat nie doczytałam o tym, o czym ty byś chciał żebym ja doczytała, ach wybacz mi please:DDD
sądziłam, że takie forum jest po to aby dowiedzieć się właśnie tego o co pytam.
w sumie to ...
... nadal sądzę, że tak właśnie jest, ale jak ktoś myśli, że zjadł wszystkie rozumy bo coś wcześniej zgłębił niż ja, to wtedy mu przerośnięte ego wywala;P;D
ale, cóż poradzę, takie życie:)
nie pierwszy raz spotykam sie z tym, że ktoś, kto posiadł "tajemną" wiedzę techniczną z jakiegoś określonego zakresu łazi potem po planecie zwanej ziemią (albo po forum canona) i ostetntacyjnie okazuje irytację na widok prostego pytania laika
rzuca przy tym zdawkowo podszyte ironią zdania w temacie, ale robi to tak, żeby widać było jaki to on jest obcykany, a jaka przy nim reszta ludzi jest ciemna:D
kupa śmiechu panie dzieju, kupa śmiechu:DDD
ale też i denerwują mnie takie komentarze jak pana krzycha, bo pytam nie dlatego żeby komuś głowę zawracać kto tego nie chce, a po to żeby uzyskać informację.
sie nie podoba, nie czytaj, proste jak drut.
no to wywaliłam co miałam na wątrobie, bo mnie już ten monitor, te kalibracje, te profilacje i te mądrości tych co wszystkie rozumy pozżerali zmęczyły, ludzie, to przecież do człowieka nie podobne, żeby takie durnoctwa w święta czytać!
a nie można po prostu włączyć monitor i robić co ma się zrobić tylko się jakimiś gamma karmić, bleh
możecie mnie nawet i zbanowac i nawet skalibrować, za to co piszę, trudno, mam dosyć!
;)
Sięgnij ze 3 posty wstecz - grzecznie Ci odpisałem że chodzi o sprzętowy, ale mi nie uwierzyłaś, przecież nie do mnie pisałaś (szkoda że zapomniałaś że to jest forum...)
Daleki jestem od irytacji i ironii i nie za bardzo wiem czemu to akurat się jej dopatrzyłaś...
Przecież Ci odpisałem co i jak, sęk w tym że po pierwszym poście który był krótki i zwięzły i zawierał wszystkie informacje które Ci były potrzebne, byłaś dalej przekonana o tym że masz rację (mimo że jak sama piszesz jesteś laikiem). Sorry że nie miałaś ale to nie moja wina...
A zawracanie ludziom gitary zamiast wykazaniem się minimum kultury informatycznej i użyciem wyszukiwarki a w dodatku pisanie długich elaboratów jaki to ten ktoś kto chciał pomóc wyprowadzić Cię z błędu jest niedobry, jest niegrzeczne, ale whatever.
Użyj Adobe Gammy - jest 100 razy lepsza niż wszystkie sprzętowe kalibratory - pasuje taka odpowiedź ? Powodzenia...
Setkę było walnąć i się wyluzować...
nie przejmuj się, wypowiedź kolegi Krzycha również świadczy o tym, że nie ma bladego pojęcia o czym mówi ;)
Jeśli chodzi o urządzenia do kalibracji i profilowania, polecam ten wątek:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39601
Jeśli masz ochotę spróbować swych sił w kalibracji wizualnej, warto zaznajomić się z tą lekturą:
http://www.monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=89
Jeśli natomiast chodzi o oprofilowanie monitora, to możliwe jest ono wyłącznie za pomocą wspomnianych wyżej urządzeń. Wizualnie niestety nie da się tego zrobić.
a to niby to co jest? /jak nie dostrzegasz tu ironii to może sobie popraw jakąś gammę w aparacie wzrokowym;P/:Cytat:
Daleki jestem od irytacji i ironii i nie za bardzo wiem czemu to akurat się jej dopatrzyłaś...
wypowiedź powyższa zawiera (w podtekście? czy wprost?) uwagę o tym, że nie zadałam sobie jakiegoś trudu, co jest nie prawdąCytat:
Zadaj sobie minimum trudu i przeszukaj chociaż ten wątek i nie będziesz już wtedy takich pytań zadawać...
Nie ma czegoś takiego jak kalibracja programowa - jest to tylko jej namiastka która niektórym daje złudną nadzieję że da się w ten sposób skalibrować / sprofilować monitor...
to raz.
dwa-część wypowiedzi:sugeruje (w domyśle), że moje pytanie jest jakby dla ciebie nie na miejscu, nie wiem, przeszkadza ci, jest zbyt proste, zbyt naiwne, no mniejsza o to jakie jest w/g ciebie, w każdym razie nie było w/g mnie zbyt grzeczne to co powyżej rzekłeśCytat:
nie będziesz już wtedy takich pytań zadawać...
no a ja nie rozumiem skąd podejrzenie, że ci nie uwierzyłam, co najwyżej mnie wnerwia forma wypowiedzi oraz to, że jak ruszyłam ten temat monitora to jakby się rozwiązał węzeł gordyjski z tajemną dla mnie wiedzą i dociekaniom teraz końca nie ma, bo jednen mówi tak, drugi siak, ot i tyleCytat:
grzecznie Ci odpisałem że chodzi o sprzętowy, ale mi nie uwierzyłaś
ja się tu nie sprzeczałam o racje (nigdzie nic nie pisałam o swojej racji), a jedynie powiedziałam co mnie wkurza w formie (stylu) wypowiedzi twojej (i jeszcze toma też, o czym nie napisałam jedynie wprost)Cytat:
Przecież Ci odpisałem co i jak, sęk w tym że po pierwszym poście który był krótki i zwięzły i zawierał wszystkie informacje które Ci były potrzebne, byłaś dalej przekonana o tym że masz rację
ja nie mam żadnej racji w temacie monitorów i ich kalibracji or profilowania
ja sie pytałam was o szczegóły, których nie doczytałam bądź nie wyłapałam, bądź nie zrozumiałam
no a ja wolę napisać elaborat na tym forum niż sobie psuć wąrtrobę wódkąCytat:
Setkę było walnąć i się wyluzować...
czytać nie musisz tego.
no wiesz, wpisać w google umiem słowo kalibracja czy profilowanie, jednakże wyskakuje dużo linków do tego tematu, wiesz o tym, czy też mam ci wkleić jakiś zrzut z mojego nieskalibrowanego ekranu. po to jest to forum chyba, żeby otrzymać informację wyselekcjonowaną, wybraną spośród miliona innych w sieci, czyż nie tak?Cytat:
A zawracanie ludziom gitary zamiast wykazaniem się minimum kultury informatycznej i użyciem wyszukiwarki
dzięki /mimo wszystko/ za każdą podpowiedź w tym wątku wszystkim ufoludkom z planety INFO-GRAFO-FOTO-CANON czy coś takiego;P
PAS w tym temacie
/a ty krzych możesz już pić wódkę, bo koniec na dziś elaboratów i będzie ci już może nudno:D/
Zajrzałem pod pierwszy z podanych przez Ciebie adresów i przeczytałem:
"Kupujemy kalibrator
Kalibratory są dostępne w przedziale cenowym 400 - 8000 zł. Reguła jest prosta czym lepszy, dokładniejszy, bardziej wszechstronny, tym droższy."
Proste, łatwe i przyjemne.
Chyba też sobie kupię i skalibruję.
Pozdrówka
co do "naocznej" kalibracji to już dziś poczytałam ten artykuł wcześniej tutaj:
http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-204-2.php
niestety dla mnie to za dużo i chyba za trudne, przynajmniej jak na jeden dzień:)
ale przynajmniej wiem już pi razy oko co w trawie piszczy i za to mi chwała, żem tyle poczytała
dzieki za tę informację, jeszcze poczytam ten drugi tekst toma
Tekst na stronie p. Tomasza to chyba mniej-więcej to samo. Poradniki na ten temat pisane są przez ludzi z grubsza obeznanych z rozległą tematyką związaną z zarządzaniem barwą, stąd pewne pojęcia mogą dla przeciętnego czytelnika być odrobinę niezrozumiałe. Zaletą urządzeń automatycznych jest właśnie to, że ich obsługa jest stosunkowo prosta i nie jest aż tak bardzo potrzebna cała wiedza tajemna i doświadczenie.
"Szukającej świata młodzieży" (anglojęzycznej) polecam ten oto zbiorek arcyciekawych artykulików:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44567
Monitor do jakichkolwiek zastosowań związanych z fotografią ma mieć 10 bitowe lub szersze kodowanie koloru na kanał. Monitorów 8 bitowych o rozsądnych własnościach jest tyle co kot napłakał (Nec 1970NX, Formac 1900), a kupno 6 bitowych w ogóle mija się z celem.
To najtańszy monitor sprzętowo kalibrowany w ofercie Eizo. Wart swojej ceny. Porównanie CE210W do CG19 to jak naprawdę dobrego roweru do najtańszego wyczynowego.
Chodziło oczywiście o kalibrator. Urządzenie (czujnik kolorymetryczny) sprzedawane oczywiście w komplecie z oprogramowaniem potrafiącym zrobić z niego użytek.
[QUOTE=Tom01;406574]Porównanie CE210W do CG19 to jak naprawdę dobrego roweru do najtańszego wyczynowego.
QUOTE]
troche nie znam sie na rowerach :) czyli CE210W to dobry rower a CG19, to najtanszy wyczynowy? Chce sie upewnic czy lepszy jest dobry czy najtanszy wyczynowy? :) Sprzet jest drogi wiec wole zapytac.
jarek
CE210W to bardzo dobry a CG19 najtańszy zawodowy. Nie jest to takie oczywiste, aby rozsądzić który lepszy. Sprzęt zawodowy jest w funkcji ceny, coraz bardziej specjalizowany i niektóre zastosowania, mogą na nim wyglądać gorzej, niż na uniwersalnym. Jeśli natomiast cele użytkownika będą zbieżne z projektowanym zastosowaniem monitora (w tym wypadku graficznego), to użycie profesjonalnego, jest zupełnie inną klasą jakości pracy.
Dzieki za odpowiedz. Czyli CE210W nadaje sie dobrze do fotografii a przy okazji jest uniwersalny czyli jak rozumiem mozna na nim np. ogladac filmy.
W takim razie taki sobie kupie.
jarek
Czy mozna z tego wywnioskowac, ze wiekszosc monitorow LCD dostepnych w sprzedazy ("zwyklych" plaszczakow) ma 6bitowe kodowanie kolorow na kanal? Jesli nie ma na ten temat informacji w opisie/specyfikacji tech. to jest to rownoznaczne z faktem ze producent nie chce sie z oczywistych wzgledow chwalic tymi 6 bitami?
I jakie w tym wszystkim znaczenie ma rodzaj zastosowanej matrycy - TN, VA, IPS?
A co do ww. NECa - 1970NX, to mozna go dostac w okolicach 1300 zlotych. Czy mozna ow monitor uznac za godny uwagi? Czy jego "odpowiednik" na matrycy VA 1970NXp rowniez moze poszczycic sie takimi dobrymi parametrami odwzorowania kolorow?
W zasadzie każdy monitor Eizo z przedziału pow ok 1,4 tys zł reprezentuje już odpowiedni poziom. Czym oczywiście coraz lepszy, tym droższy. Aby dokładniej dopasować, musiałbym szczegółowo znać zastosowania, preferencje.
Tak, można to tak interpretować. CG19 w warunkach oglądania filmów, szczególnie wieczorami, będzie miał znacznie wyższy punkt czerni.
Mam pytanie dotyczace kalibracji, którą zasadniczo przeprowadzam bezproblemowo (Eizo CE210W + Eye-One Display 2 + Color Navigator), ale ostatnio uwage moją zwrócił pewien szczegół, do tej pory przeze mnie pomijany.
W głównym okienku ustawień procesu kalibracji Color Navigatora mamy opcję 'Adjust the black level' z mozliwoscią ustawień od 0.2 do 3.5. Do tej pory zawsze pozostawiałem tę opcję odznaczoną (ustawienie domyślne) co równa się wyborowi 'minimal level'. Czy jest to postepowanie słuszne czy też powienienem zadac mu jakąś konkretną wartość? Dodam do tego, że jakość obrazu w trybie skalibrowanym przy tym domyślnym ustawieniu poziomu czerni jest jak dla mnie ok.
Tak niestety jest najczęściej. Brakujące barwy, są tworzone sztucznie.
Drugorzędny. Wyświetlacz świeci tak jak się nim steruje. Można z słabego wyświetlacza wycisnąć lepsze efekty niż bez sensu sterując dobrym.
1970NX ma 8 bitowe sterowanie i niezłą matrycę S-IPS LG-Philips. Ma sporo wad, ale to jeden z najtańszych monitorów o sensownym zachowaniu w kolorze. Wersja 1970NXp to inna para kaloszy i nie należy ich porównywać.
W przypadku idealnym czerń powinna wynosić 0 cd/m^2. Niestety na LCD jest to na razie niemożliwe. Na domiar złego w najniższych poziomach jasności monitor najbardziej przekłamuje. Jeśli błędy te są duże i warunki miejsca pracy to umożliwiają, czasem wyjściem jest podniesienie "czerni" z minimum poza zakres największych błędów. Są nawet stosowne normy, zalecające "czerń" na konkretnych poziomach jasności.
Tom01 jeszcze tylko prosba o porownanie NEC SpectraView 2090 i eizo CE210W. Na pewno wezme jeden z tych modeli, pytanie tylko ktory.
jarek
Tom01 co powiesz o EIZO S1932? Czy zaszły znaczące zmiany?
Nec SV2090
+ Prawie prosta (idealna) charakterystyka transmitancyjna.
+ Najlepsze możliwe kąty widzenia (nie zmienia się kolor, tylko jasność).
+ Kaptur w komplecie.
- Problemy z powtarzalnością i jakością montażu. Monitor niby fabrycznie mierzony i kalibrowany, ale kupione 2 szt mogą się od siebie różnić.
- Problemy z pikselami.
- Bardzo złe podświetlenie.
- Udokumentowane przypadki utrwalania się obrazu po zaledwie kilku latach.
Eizo CE210W
+ Bardzo wysoka powtarzalność i jakość montażu.
+ Brak problemu z pikselami.
+ Podświetlenie najlepsze w LCD w ogóle.
+ Monitor fabrycznie mierzony i kalibrowany sztuka w sztukę.
- Przy zmianie kąta widzenia, zmienia się kolor i jasność.
- Reprodukcja wysokich, choć nie najwyższych lotów.
Legenda: Powyższe wady i zalety rozpatrujemy w kontekście wysokiej jakości monitorów. Oznacza to, że mają one zupełnie inne wartości bezwzględne, niż w sprzęcie popularnym.
Zmiany są niewielkie, ale monitor upodobnił się własnościami do M1950. kalibruje sie lepiej, ma więcej regulacji.
Tom01 dziekuje za konsultacje. Eizo zamowiony, jutro bedzie w domku :)
jarek
Wnioskujac z ceny 1970NXp to gorsza para kaloszy, zgadlem?:mrgreen:
Jutro rzuce okiem na opisywanego przezemnie benq :P Jesli potwierdza sie wszystkie zle slowa wylane tutaj na niego, to najpewniej zdecyduje sie na eizo S1921 - jest w calkiem niezlej cenie, chociaz prawie o 50% wiekszej niz zakladalem poczatkowo :/ Coz, poczekam, pociulam. Na szczescie moge :D
A wracajac jeszcze do Eizo s1921, to jego sterowanie jest opisane przez Eizo jako 8 bit konwertowane i "poprawiane do 10 bit", po czym znow konwertowane do 8bit. Czy aby nie jest to zwykle 8 bit wzmacniane sila marketingu??? Jak sam piszesz Tom01 chodzi o odpowiednie sterowanie matryca :) Ale zeby od razu nazywac to 10 bitowym sterowaniem...
Tak.
Z tym sterowaniem to im dalej w las tym więcej drzew. Matryca jest sterowana praktycznie zawsze 8 bitowo, wszak tyle zawsze (256) jest stopni jasności na kanał, w zapisie koloru pamięci karty graficznej. Sęk cały, w pokazaniu tych odcieni na monitorze. Po to stosuje się transformacje do szerszego zapisu, aby precyzyjniej przybliżyć docelowych 256 odcieni. Metod jest conajmniej kilka, w tym poszerzenie nie tylko obliczeń do wykreowania palety, ale i też fizycznego sterowania do 10, 12, czy 14 bitów w monitorach profesjonalnych.
A czy mozna jakos sprawdzic ilu bitowe kodowanie koloru ma dany model monitora? Czy np. 6 bitowe maja jakies stare przedpotopowe LCDki, 8 to obecny standard a wieksze wartosci to "wyzsza polka", czy tez zdarza sie ze ktoras z firm low-end typu benq, belinea, acer caly czas produkuje i sprzedaje modele 6 bitowe?
Czy roznica 8 bit - 10+bit jest zauwazalna dla niewprawionego ludzkiego oka?:)
Tom01 naprawde podziwiam Cie za cierpliwosc i zaandazowanie :) Pozdrawiam!
Producent się tym zazwyczaj chwali.
Większość masówki.
Jak wyżej. 6 bitów masówka. 8 bitów niewiele lepiej. 10 i więcej "wyższa półka".
Zdecydowanie, szczególnie na "trudnych" elementach obrazu, typu cienie, światła, neutralne szarości.
Nie zauważyłem żeby się chwalili :( Jedyne co piszą, to że monitor wyświetla 16.7 miliona kolorów. Podobno Samsung 971P ma 6 bitów na kanał!!! (matryca PVA, cena mocno zbliżona do Eizo 1921 :shock:) a w jego specyfikacji (na stronie Samsunga) jak wół stoi 16.7 mln...
Naprawdę cały czas chodzi mi po głowie ten Benq, nie wiem czemu, może ze względu na cenę :P Jutro go sobie pomacam, pooglądam i popuszczam zdjęcia testowe (gradienty i inne) i zobaczę jak wypadnie...
Całe szczęście mi się nie spieszy, może ochłonę :)
Monitor juz podlaczony. jest wspanialy i o dziwo cp720 drukuje dokladnie tak samo jak widze na ekranie (no prawie, trzeba troche podjasnic). teraz wreszcie zobaczylem co powyrabialem z fotkami lightroomem :)
Tom01 jeszcze raz dzieki.
jarek
A ja właśnie kupiłem sobie monitorek Belinea 2080 S2 (20" 1600x1200) i napisałem krótką opinię:
No więc przede wszystkim - używam monitora do obróbki zdjęć. Do tej pory męczyłem się na zwykłych LCD zmatrycami TN (laptopowe i zewnętrzny Samsung 17"). Belinea 2080 S2 ma matrycę Premium MVA - i to chyba najważniejsza sprawa o której nie każdy ma pojęcie. Kolory i kontrast nie zmieniają się przy zmianie kąta patrzenia na monitor. Łatwo można sprawdzić to na zwykłym LCD wyświetlając obraz z elementami niebieskiego i patrząc raz bardziej z góry raz z dołu - niebieski jest raz jasny, raz granatowy...
Krótko plusy i minusy:
+ Matryca MVA Premium - idealne kolory pod każdym kątem
+ Parametry monitorów co najmniej dwukrotnie droższych (1600x1200, 1000:1, 8ms, 178/178, MVA)
+ czytelne menu w języku PL
+ rewelacyjna jakość obrazu
+ maksymalny stosunek jakość/cena (kupiłem go w grudniu 07 za 1400 zł brutto)
+ bardzo stabilny stojak z pivotem
+ nie smuży przy szybkich aplikacjach (gry itp)
+ kolory: sRGB, 3500k, 6500k i manual
+ bardzo dobre wykonanie i jakość monitora
+ 3 lata gwarancji
- brak możliwości konfiguracji kilku ustawień użytkownika z poziomu menu (np inna jasność i kontrast w nocy, inne w dzień) - w poprzednim monitorze miałem 3 fabryczne + 1 użytkownika. Tutaj trzeba za każdym razem manualnie rozjaśniać/przyciemniać
- brak możliwości wyboru całej czarnej obudowy
Ogólnie - jestem MEGA zadowolony. A już miałem kupować Eizo za 3200...
To ja trochę na odtrutkę.... :wink:
Znam akurat ten monitorek oraz jego odmianę 1980, o modelowo zerżniętych oznaczeniach ze starszej serii profesjonalnej Nec'a. Spece od reklamy sądzili, że ktoś się pomyli, lub będzie miał pozytywne skojarzenia?
Porównując z TN kąty są rzeczywiście niebo a ziemia, ale obiektywnie kolor i jasność zmienia się i to jest widoczne. Szczególnie w cieniach. Jest to typowa cecha konstrukcyjna wszystkich wyświetlaczy wielodomenowych *VA i wynika z ułożenia molekuł ciekłych kryształów. Nie może być inaczej. Jedynym typem wyświetlacza prawie pozbawionym tej cechy jest IPS. To znaczy, też coś się zmienia, ale nie kolor i jasność a sama jasność.
Ww "parametry" nie świadczą kompletnie o jakości monitora. Prawdziwymi parametrami są np zakresy regulacyjne jasności, rzeczywisty zmierzony kontrast, odchyłka temperatury w funkcji jasności, rozkład jasności (gamma).
To są akurat mocno subiektywne argumenty. Prawdopodobnie uległ Pan fascynacji *VA i ich pięknej wysyconej saturacji. Proszę zweryfikować tą jakość choćby najprostszymi pomiarami, lub obrazami testowymi. Publikowałem metodę: http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=860
http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...&postcount=579
Proszę się podzielić wrażeniami.
Jak 99,99% współczesnych monitorów.
To ma być in plus?
No właśnie, a tak ma Pan prawie Eizo. Tylko jak mówią prawie robi różnicę...:D
Nie mam pojęcia, należę do użytkowników, którzy nie bawią się w kalibrację :) Ale pracując w nocy i w dzień muszę mieć inny kontrast w LCD-ku, inaczej bym już miał po oczach (nie mówię tutaj o pracy przy obróbce zdjęć).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No właśnie, akurat moje potrzeby są takie a nie inne i w porównaniu do porzedniego modelu (Samsung 710N) różnica jest kolosalna. No i mam prawie Eizo za 40 % ceny Eizo, więc ma radość póki co jest uzasadniona :)
Reszta Pańskich argumentów (nie przeczę, że pewnie trafna) jest dla mnie zupełnie niezrozumiała... Jestem szarym użytkownikiem, a nie profesjonalistą za każdym razem kalibrującym sprzęt przed pracą.
Nie chciałem wydać dużo, a uważam, że jak na dzisiejsze możliwości za LCD z matrycą SPVA o rozdziałce 1600x1200 w cenie 1400 zł to naprawdę dobra oferta. Sądzi Pan, że do kwoty 2000 kupiłbym coś lepszego o takich parametrach ? :)
Oczywiście, nawet znacznie lepszego, choć nie 20".
Nie kontrast a jasność. Kontrast w monitorze LCD jest stały. Nie ma możliwości jego regulacji. A co do zakresów jasności, to akurat ten monitor ma jedne z najmniejszych zakresów regulacji podświetlenia w historii.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Monitor kalibruje się do standardu (np sRGB), więc tylko jeden "preset" jest "skalibrowany".
Potrafię sobie wyobrazić. Jednak zakładanie z góry, że monitor będzie służył do fotografii nie jest ścisłe. Czasem użytkownicy oczekują również komfortowego zachowania w zastosowaniach innych, w tym w rozrywce. Niektóry używają monitorów w dzień a mało w nocy, inni odwrotnie. Niektórzy zwracają dużą uwagę, żeby włosy modelki na zdjęciu wyglądały naturalnie i przeszkadza im zmiana odcienia pod innym katem, a innym dobrze robi, kiedy wali po oczach jaskrawością i nasyceniem. Do wszystkiego są inne monitory.
Nie mam obowiązku wypełniać Pana żądań, i roszczeniowy ton, okraszony na dodatek niewybrednymi uszczypliwościami jest mocno nie na miejscu.
Racja, Tom wyraża tego typu opinie bo ma o tym pojęcie i nie należy go za to atakować. Choć z pewnością duży odsetek użytkowników naszego forum używa monitorów z niskiej półki (>1000 zł) i nie każdy widzi różnicę między LG za 600 zł a Eizo za 3000.