-
Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
no, ale ja pisze tylko o amatorce na fejsa dla znajomych:!:
do sprzedaży to się nie nadaje, chyba ze na fejsa;D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Mi mniejsza matryca często się przydaje. Robiąc krajobrazy/architekturę, potrzebuję dużej głębi ostrości, a przymykanie szkła na FF do f16 daje gwałtowny spadek ostrości.
Moje doświadczenie jest takie, że gdy w grę wchodzi forsowna obróbka, większa matryca jest nie do zastąpienia.
W takich obszarach jak bardzo kontrastowy krajobraz, mało kontrastowy krajobraz (mgiełki), bardzo kontrastowa architektura (wąskie uliczki i południowe słońce) najlepiej wypada FF.
Architektura wymagająca prostowania , cropowania itp. potrzebuje z kolei wysokiej rozdzielczości.
Zbudowałem zestaw APSC alternatywny do FF i testuję. Całość waży tyle co moje tele FF i stąd pokusa;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Czytając totalne besztanie systemu 4/3 przez Candara nasuwa się pytanie - dlaczego ma on rację bytu na rynku? Dlaczego go ktoś kupuje? Może warto jednak wspomnieć do czego się on nadaje?
Video? Jeśli komuś zależy na filmach, nawet nie zawaha się nad jakimś tam 5DR albo 6D tylko np GH5 i nie ma w tym nic dziwnego.
-
ja kompletnie nie myślę o niczym z matryca mniejszą niż FF prawie nie robię zdjęć pamiątkowych (bo mnie to nie rajcuje) ostatnio wolę jakiś filmik nakrecić w stylu "tu byłem widziałem" jak czuję presję otoczenia żebym coś zrobił, focę z długim czasem naświetlania każdy większy zawsze zrobi lepszą robotę mniej szumu, mniej zafarbów - mniej rzeźby w miękkim g... po zrobieniu zdjęcia, a jak robie zdjecia z bardziej normalnymi czasami to wybaczcie ale też widzę różnicę, i to sporą różnicę - nie widzę powrotu do cropa - może jak nasza ulubiona firma dojdzie technologicznie do szpicy :mrgreen: to kupię cropa na początek jako ekstender do 100-400 bo do niczego innego go nie potrzebuję.
co do głębi ostrości to mz na jedno wychodzi na cropie po prostu wcześniej dorwie cię dyfrakcja i jakość spadnie przy mniejszej przysłonie - nie widze zysku na GO - dobry obiektyw na FF można okazjonalnie domknąć do 16 i jakoś to przeżyć - znałem gościa co FF z tele zawsze robił na 16 i nie widziałem problemów z jakością zdjęcia i obawiam się że 99% (albo i więcej :mrgreen:) użytkowników tego forum robi słabsze zdjęcia niż on - słabsze pod każdym względem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
co do głębi ostrości to mz na jedno wychodzi na cropie po prostu wcześniej dorwie cię dyfrakcja i jakość spadnie przy mniejszej przysłonie - nie widze zysku na GO
A widziałeś kiedyś zdjęcia z Ricoha grII? Przy f5,6 ostrością i głębią bije wszelkie kombinacje FF z 24-70/4, a to jest ostre szkło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
A widziałeś kiedyś zdjęcia z Ricoha grII? Przy f5,6 ostrością i głębią bije wszelkie kombinacje FF z 24-70/4, a to jest ostre szkło.
Ostrzej i lepiej wyjdzie Canon 1300D wifi +24mm 2.8 stm... ;) miałem, używałem. Jak ktoś lubi od razu wrzucać na instagrama, Facebooka. Leci po WiFi na telefon i masz. Miałem też Fuji x100 jak i wiele innych
Samo, robienie zdjęcia, oglądanie ich na komputerze... Nic nie przebije klasyka. Preferuję i tak FF + 50mm.
Ważne aby każdy sam spróbował, bo każdy ma jakieś preferencje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
głębia ostrości wynika z parametrów fizycznych tylko i nie ma w tym żadnej magii, co do porównania samej ostrosci się nie odniosę - "ostrość" zdjęcia to wiele czynników, a ogólnie to nie narzekam na ostrość zdjęć z FF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
Video? Jeśli komuś zależy na filmach, nawet nie zawaha się nad jakimś tam 5DR albo 6D tylko np GH5 i nie ma w tym nic dziwnego.
Jak komuś zależy na video to kupi kamerę ;)
-
A ja właśnie niedawno pozbyłem się 5DIII i 7D i kupiłem właśnie Olympusa OM-D M5II. Do niego spacerzoom 14-150 i dwa obiektywy PRO: 12-40/2.8 i 40-150/2.8. Jestem mega zadowolony, wszystko mieszczę w jednej, niedużej torbie i nie muszę dźwigać cegieł. Jakość fotek jest dla mnie wystarczająca, poręczność- nieporównywalna. A kasy ze sprzedaży szkieł i body canonowskich jeszcze zostało....
Wybór jest całkowicie subiektywny, dla mnie okazał się super. AF w olku jest fantastyczna, ze szkiełkami PRO po prostu petarda. A fototapet, czy banerów reklamowych nie robię, więc na moje potrzeby zestaw jest optymalny. Żałuję, że dopiero teraz to zrobiłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jak komuś zależy na video to kupi kamerę ;)
Nie te czasy.
Wśród adeptów całego vdslr, króluje Lumix i Sony.
-
Po przeczytaniu całej dyskusji przekonałem się właściwie do jednego: nie ma sensu zostawiać systemu dSLR Canon gdyż w tych pieniądach nie kupię nic co by dawało porównywalną jakość zdjęć i taką wolność fotografowania.
Aby to ostatecznie udowodnić wypożyczę sobie Olympusa PEN F lub jakiegoś OMD i zrobię wielki Combat. System micro 4/3 to jedyna sensowana alternatywa dla zwykłego zjadacza chleba w bezlusterkowcach nie FF. Jest jeszcze Fuji ale to ekstraklasa i nie dla zwykłego człowieka.
Piszę z punktu amatora z lekką zajawką.
Stawiam hipotezę, że jeżeli planujesz zakup aparatu to:
1. Kup smartfon z dobrym aparatem: np. Google Pixel tutaj ciekawy ranking https://antyweb.pl/najlepsze-aparaty-w-telefonach/
2. Mimo wszystko na dziś dzień kupno dSLR (APS-C) to najłatwiejszy i najtańszy sposób do uzyskania dobrych zdjęć.
3. Następny stopień (finsowy/jakościowy) to juz bezlustekowce FF: Sony A, Canon R,
4. Kupno bezlusterkowców czy kompkatów wydaje się pozbawone sensu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
System micro 4/3 to jedyna sensowana alternatywa dla zwykłego zjadacza chleba w bezlusterkowcach nie FF. Jest jeszcze Fuji ale to ekstraklasa i nie dla zwykłego człowieka.
Jeżeli jesteś przekonany, że zestawem M50, M22, M32, M11-22 i M55-200 nie zrealizujesz swoich pomysłów to od razu kupuj FF i nie trać czasu na półśrodki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
... nie ma sensu zostawiać systemu dSLR Canon gdyż w tych pieniądach nie kupię nic co by dawało porównywalną jakość zdjęć i taką wolność fotografowania.
...
To zdanie nie ma sensu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
3. Następny stopień (finsowy/jakościowy) to juz bezlustekowce FF: Sony A, Canon R,
A to ma?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Po przeczytaniu całej dyskusji przekonałem się właściwie do jednego: nie ma sensu zostawiać systemu dSLR Canon gdyż w tych pieniądach nie kupię nic co by dawało porównywalną jakość zdjęć i taką wolność fotografowania.
Aby to ostatecznie udowodnić wypożyczę sobie Olympusa PEN F lub jakiegoś OMD i zrobię wielki Combat. System micro 4/3 to jedyna sensowana alternatywa dla zwykłego zjadacza chleba w bezlusterkowcach nie FF. Jest jeszcze Fuji ale to ekstraklasa i nie dla zwykłego człowieka.
1. Kup smartfon z dobrym aparatem: np. Google Pixel tutaj ciekawy ranking
https://antyweb.pl/najlepsze-aparaty-w-telefonach/
2. Mimo wszystko na dziś dzień kupno dSLR (APS-C) to najłatwiejszy i najtańszy sposób do uzyskania dobrych zdjęć.
Przeczytaj spokojnie co napisałeś jako pkt. 3 i 4
a.
Następny stopnień jakościowy to bezlusterkowce których nie ma sensu kupować, czyli nie ma sensu mieć lepszego sprzętu.
b.
Sens kupowania mają (nie kompakty i nie bezlusterkowce) więc lustrzanki i smartfony
Naprawdę tak myślisz ?
jp
-
jak się chce robić zdjęcia to się kupuje aparat
pisanie przypadkowych zlepków wyrazów mających tworzyć jakieś tam "mądrości" nie przybliża do robienia zdjęć ani o jotę
-
Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Cały czas nie ogarniasz, że bezlusterkowce APS-C i FF i kompakty typu RX1R i Leica Q to narzędzia dzięki którym rozwija się cała paleta możliwości związanych z możliwością używania dowolnych szkieł (czyli właśnie bezlustra) oraz w przypadku kompaktów z matrycą pełnoklatkową i wbudowanym na stale obiektywem uzyskania doskonałych obrazków przebijających DSLRy z półki entry level i wyższej (np.doskonałe kompakty pełnoklatkowe z rewelacyjną optyką np. S RX1R i Leica Q (typ 116)
Z grzeczności nie napiszę co jest pozbawione sensu ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
1. Kup smartfon z dobrym aparatem: np. Google Pixel tutaj ciekawy ranking
https://antyweb.pl/najlepsze-aparaty-w-telefonach/
skup się na optyce - co fotografujesz? lub chcesz fotografować? i jakiej optyki potrzebujesz?, w canonie korpus na który nie wydasz kupki kasy jest mniej istotny (chyba że wydasz) - korpus FF oczywiście.
-
Przpraszam poowinienem uzasadnić swoje hipotezy nie tylko rzucać zdaniami:
1. smarfton - dlaczego? bo jest zawsze z nami i potrafi dać efekty porónywalne z kompaktami (i nie mówię tu o jakiś hiendowych Sony R1 czy Leica ! za które pewnie dałbym sie pokroić!!) czy bezlustrami z kitem
2. DSLR - bo daje wolność fotografowania w najniższej możliwej cenie i znakomite możliwości/efekty w stosunku do wyłożonych na niego pieniędzy. Innymi słowy nic innego w tej cenie nie da Ci takich efektów.
3. Belustro FF - bo łączy jakość dSLR i rozmiary bezlustr
4. Kupno bez lustr (nie FF) jest bezsensu bo patrz pkt. 1., 2. 3, da lepsze efekty (mój gł zarzut to to że nie dają rady w trudniejszych warunkach, obiektywy są drogie, baterie słabe, w czym są wiec lepsze od smartfonów? Jeżeli ktoś chce "robić zdjecia" ma taniej i lepiej patrz pkt 2).
Fotografia okazjonalna/rodzinna/podróżnicza - to jest to co fotografuję. O dziwo co najmniej 1/3 moich zdjęć jest w trudnijeszych warunkach oświetleniowych. Mój Canon bardzo często wrzuca mnie na ISO 3200 a nawet 6400. Mój ulubiony program to A, lubię się bawić GO.
Przypominam tylko że pisze z perspektywy amatora i przez pryzmat ceny/jakość.
-
Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
4. Kupno bez lustr (nie FF) jest bezsensu bo patrz pkt. 1., 2. 3, da lepsze efekty (mój gł zarzut to to że nie dają rady w trudniejszych warunkach, obiektywy są drogie, baterie słabe, w czym są wiec lepsze od smartfonów? Jeżeli ktoś chce "robić zdjecia" ma taniej i lepiej patrz pkt 2).
Żartujesz ? Dobry smartfon kosztuje 4.500 zł (iPhone'a XS i iPhone'a XS Max) bateria nie wytrzyma kilku godzin intensywnego używania. Za 2.880 zł można kupić pełnoklatkowe bezlustro https://www.cyfrowe.pl/aparaty/apara...caAhuYEALw_wcB z możliwością podpięcia szkieł za 50-100 zł. Nawiasem pisząc smartfony nie sięgają do pięt również bezlustrom APS-C.
Zgaduj zgadula co da lepszy obrazek w trudniejszych warunkach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
P
2. DSLR - bo daje wolność fotografowania w najniższej możliwej cenie i znakomite możliwości/efekty w stosunku do wyłożonych na niego pieniędzy. Innymi słowy nic innego w tej cenie nie da Ci takich efektów.
Aha...
Flagowca X-T1 można kupić za 1.500 zł ;) Zapewniam z autopsji, że z manualnymi szkłami za 80 zł (Pentacon 50 1.8, Takumary , Zeissy) zmiata jakością obrazka w relacji cena/jakość wiele DSLRów vide: https://35photo.pro/items/item_5175/ (a już pewnością większość dostępnych w tej cenie).
Czyli Twoim zdaniem, aby robić lepsze zdjęcia powinienem sprzedać swoje bezlustro APS-C bo nic mi nie da "takich efektów" jak DSLR ? Co dla Ciebie jest najniższą możliwą ceną ? 500 zł za DSLR ?
Nie próbuj udowadniać czegoś na siłę, chyba że sam siebie próbujesz o czymś przekonać :)
-
Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Ale ten Sony to jest już bezlutro FF więc jest super (patrz pkt 3) ;)
Twój X-T2 też jest super ale za dużo miejsze pieniądze miałyś takie same (albo i lepsze) efekty DSLR (APS-c)
PS. Nikt normalny nie fotografuje manulanymi szkłami. Fajnie jest mieć opcję przejścia na MF bo czasem AF łapie nie tam gdzie byśmy chcieli, ale fotografowanie tylko z MF to dla maniaków dobre ;)
PS. 2 Oczywiście, że przedewszystkim chcę przekonać siebie o słuszności moich hipotez ;)
-
Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Ale ten Sony to jest już bezlutro FF więc jest super (patrz pkt 3) ;)
Twój X-T2 też jest super ale za dużo miejsze pieniądze miałyś takie same (albo i lepsze) efekty DSLR (APS-c)
Przeczytaj raz jeszcze...
Flagowca X-T1 APS-C można kupić za 1.500 zł Zapewniam z autopsji, że z manualnymi szkłami za 80 zł (Pentacon 50 1.8, Takumary , Zeissy) zmiata jakością obrazka w relacji cena/jakość wiele DSLRów vide: https://35photo.pro/items/item_5175/ (a już pewnością większość dostępnych w tej cenie).
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
PS. Nikt normalny nie fotografuje manulanymi szkłami. Fajnie jest mieć opcję przejścia na MF bo czasem AF łapie nie tam gdzie byśmy chcieli, ale fotografowanie tylko z MF to dla maniaków dobre ;)
Jako "nienormalny" jakoś chyba nie mam więcej pytań ;) Może ostatnie: filmowcy Twoim zdaniem jak dobrze rozumiem to również nienormalni maniacy używający manaulnych szkieł do produkcji filmów ? http://videodslr.pl/szklana-cyfry-ma...wow-filmowych/
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca
Tak. Nie są normalni. To maniacy. A ja jestem amatorem. Myślę jak amator. Oczekuję prostych rozwiązań. Może Apple zrobi jakiś aparat dla takich jak ja ;)
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrk
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Tak. Nie są normalni. To maniacy. A ja jestem amatorem. Myślę jak amator. Oczekuję prostych rozwiązań. Może Apple zrobi jakiś aparat dla takich jak ja ;)
No tak :) Reasumując - wszyscy dookoła to nienormalni maniacy :mrgreen:
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezl
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Nie wiem kto Ci naopowiadał takich bzdur ale moim zdaniem zanim się wygłosi takie "filipki" dobrze byłoby zgłębić temat.
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezl
Oglądam zdjęcia na optyczne, Dpreview i inne sample dostepne w google.
Jakość sprzetu widać na wysokich (niskich!) ISO, nie na landszaftach czy wyostrzonych portretach w słoneczny zdjęć. Słabość wychodzi tam gdize nie chcemy jej pokazywać.
Prosze zobacz zdjęcia ze studia choćby tu bez światła ciągłego, sprzęt za 6-7 tys. zł http://pliki.optyczne.pl/em5mk2_praga/P2120278.JPG
Czy zdjęcia na eventach to jest pole bitwy dla sprzętu i jego możliwości.
Zobacz na serwisach i powieksz sobie te zdjęcia robione na 3200 i więcej ISO
-
Re: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Zęby bolą od czytania Twoich postów :) Pozwól, że osoby, które przerobiły kilkanaście różnych puszek APS-C i FF w systemach Canona, Fuji, Minolty, Sony, Pentaxa i Nikona będą miały inne zdanie na temat "słabości" zdjęć robionych różnymi aparatami na ISO 6400 i wyżej ;)
Ps.
kup sobie szkła z f/1.2 i nie będziesz miał problemów z wysokim ISO w żadnym aparacie oraz nie będziesz musiał niczego sobie i innym udowadniać ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Fotografia okazjonalna/rodzinna/podróżnicza - to jest to co fotografuję. O dziwo co najmniej 1/3 moich zdjęć jest w trudnijeszych warunkach oświetleniowych. Mój Canon bardzo często wrzuca mnie na ISO 3200 a nawet 6400. Mój ulubiony program to A, lubię się bawić GO.
Przypominam tylko że pisze z perspektywy amatora i przez pryzmat ceny/jakość.
typ "wszystko czyli nic" wg mojej klasyfikacji - nie potrzebujesz żadnego nowego sprzętu bo sprzęt niewiele zmieni w twojej fotografii - ewentualnie kup zadbany 5DII lub 6D i używany 24-105 4L (jeśli musisz coś kupić albo bardzo chcesz) i to załatwi 95% twoich potrzeb nawet tych najdziwniejszych za niewielkie pieniądze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Oglądam zdjęcia na optyczne, Dpreview i inne sample dostepne w google.
Jakość sprzetu widać na wysokich (niskich!) ISO, nie na landszaftach czy wyostrzonych portretach w słoneczny zdjęć. Słabość wychodzi tam gdize nie chcemy jej pokazywać.
Prosze zobacz zdjęcia ze studia choćby tu bez światła ciągłego, sprzęt za 6-7 tys. zł
http://pliki.optyczne.pl/em5mk2_praga/P2120278.JPG
Czy zdjęcia na eventach to jest pole bitwy dla sprzętu i jego możliwości.
Zobacz na serwisach i powieksz sobie te zdjęcia robione na 3200 i więcej ISO
A po co ja mam to oglądać skoro mam sprzęt o którym mowa w domu i wiem jakie ma właściwości. Nie potrzebuję do tego czytać testów ani generalizujących bzdur na forum od teoretyków ;).
-
Gdybym miał się kierować testami optycznych, to bym w życiu żadnego sprzętu foto nie kupił (chyba w 99% ich sample na stronie to takie mydło, że ręce opadają, a monitor sam się wyłącza;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jeżeli jesteś przekonany, że zestawem M50, M22, M32, M11-22 i M55-200 nie zrealizujesz swoich pomysłów to od razu kupuj FF i nie trać czasu na półśrodki.
marfot czy to jest powód dla którego Ty kupiłeś EOS-a R ? Czy M50 poszedł w związku z tym "w odstawkę"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
marfot czy to jest powód dla którego Ty kupiłeś EOS-a R ? Czy M50 poszedł w związku z tym "w odstawkę"?
Używam obu systemów dosyć pokrętnie.
W mieście mam zapięte do R C16-35/4L a do M50 M55-200 lub M32 w zależności od sytuacji i focę tym praktycznie bez przepinania obiektywów. Mieści się wszystko w małej torbie Event Messenger 150.
Do krajobrazu "odległego" do R zapinam C70-300L a do M50 M32.
Socjal rodzinny robię M50 z M32.
Poza tym focę trochę do celów zawodowych praktycznie wszystkimi klamotami łącznie z G7XII. No ale to fotki techniczne. Urzeźbiłem nawet kilka timelapse 4K.
Jakość obrazka z R jest dla mnie niesamowita, RAW obrabia się bardzo wdzięcznie. Ostrość i kontrast z 16-35/4L i 70-300L na prawdę przyzwoita. M50 z M32 to również zacny obrazek ale obróbka już nie taka komfortowa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Używam obu systemów dosyć pokrętnie.
W mieście mam zapięte do R C16-35/4L a do M50 M55-200 lub M32 w zależności od sytuacji i focę tym praktycznie bez przepinania obiektywów. Mieści się wszystko w małej torbie Event Messenger 150.
Do krajobrazu "odległego" do R zapinam C70-300L a do M50 M32.
Socjal rodzinny robię M50 z M32.
Poza tym focę trochę do celów zawodowych praktycznie wszystkimi klamotami łącznie z G7XII. No ale to fotki techniczne. Urzeźbiłem nawet kilka timelapse 4K.
Jakość obrazka z R jest dla mnie niesamowita, RAW obrabia się bardzo wdzięcznie. Ostrość i kontrast z 16-35/4L i 70-300L na prawdę przyzwoita. M50 z M32 to również zacny obrazek ale obróbka już nie taka komfortowa.
ok, to teraz
Ale masz plan/pomysł na docelowy zestaw/zestawy do którego będziesz dążył?
Jeśli tak to jaki zestaw i dlaczego ?
jp
PS
Ja chcę zostać w ML Sony ale ograniczyć zestaw do 2x (body+obiektyw podpięty "na stałe").
Ponieważ ponad 85% moich zdjęć to 24mm - 25mm jeden zestaw to body + 24mm, drugi to body + zoom 70-?
W plecaku więc tylko 2 zestawy + "na wszelki wypadek" jedna ultraszeroka stałka
Możliwość szybkiej zmiany "kąta widzenia" także w trudnych warunkach środowiska/czasu, ograniczonej przestrzeni/tłoku itd
Prawie pusty plecak.
Muszę zacząć sprzedawać swoje obiektywy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
czytam cała dyskusje i nie wiem o co w niej chodzi. Jestem amatorką i to średnio zaznajomioną z tematyką ale jak czytam wypowiedzi jak powyższe to nie mam pojęcia o czym z taką osoba dyskutować. Trudno mi nawet uwierzyć że kolega miał lustro, bo gdyby je miał to chyba miałby chociaż podstawowa wiedza na temat tego czym różni się matryca 1/2" od APS-C. Wiedziałby również że nie ma smartfona na rynku który ma wymienną optykę, zoom optyczny (zmienną ogniskową optyczną) i matrycę większa od paznokcia u małego palca niemowlaka. Żaden aparat nawet w najdroższej komórce nie daje możliwości tak dużej personalizacji ustawień fotografowania. Absolutnie też nie rozumiem dlaczego uważam się że brak komory luster (a więc różnica w układzie celowniczym) wpływa na jakość zdjęcia... Jeśli porównujemy lustro z APSC i bezlustro z taką samą matrycą to mamy zasadniczo taki sam efekt końcowy. Ze względu na drobne różnice kontrakcyjne może występować jedynie różnica w komforcie pracy, ale to już kwestia indywidualnych upodobań i konkretnych rozwiązań producenta. Nie uważam też by do robienia zdjęć zwłaszcza amatorskich konieczna była FF. To są absurdy... Wracając jeszcze do aparatów komórkowych - ciężko je porównać nawet z kompaktami, bo co by nie powiedział o baterii w aparatach to jedno jest pewne - nawet jak się wyeksploatuje bateria w kompakcie to zawsze zostaje telefon, a jak focimy komórką to w pewnym momencie nie mamy ani aparatu ani telefonu, więc już samo to daje przewagę aparatom wszelkiej maści...począwszy od takich do "szybkich zdjęć".
-
Konkurencja Canona dobrze opłaca swoich troli... i/lub za dużo naczytali testów sponsorowanych. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalko
Konkurencja Canona dobrze opłaca swoich troli... i/lub za dużo naczytali testów sponsorowanych. ;)
To mnie nawet nie dziwi. Dziwi mnie, że administracja pozwala im bezkarnie zaśmiecać forum. Czasem mam wręcz wrażenie, że z punktu widzenia administracji, to canonierzy są niezbyt pożądani (teksty Jacka o braku tolerancji dla sonotrolli).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asz
czytam cała dyskusje i nie wiem o co w niej chodzi. Jestem amatorką i to średnio zaznajomioną z tematyką ale jak czytam wypowiedzi jak powyższe to nie mam pojęcia o czym z taką osoba dyskutować. Trudno mi nawet uwierzyć że kolega miał lustro, bo gdyby je miał to chyba miałby chociaż podstawowa wiedza na temat tego czym różni się matryca 1/2" od APS-C.
nie interesuje mnie strona techniczna. licza się zdjęcia. przmawiają do mnie efekty w tej postaci nie liczby na papierze
Cytat:
Zamieszczone przez
asz
Wiedziałby również że nie ma smartfona na rynku który ma wymienną optykę, zoom optyczny (zmienną ogniskową optyczną) i matrycę większa od paznokcia u małego palca niemowlaka. Żaden aparat nawet w najdroższej komórce nie daje możliwości tak dużej personalizacji ustawień fotografowania.
Wymienna optyka to zło konieczne. Chciałbym aparat z jednym obiektywem w zakresie 10-300mm, najlepiej żeby był to naleśnik z mechanicznem MF (oczywiście też z AF) i światłem 1,4 w całym zakresie.
Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań. Nie chce personalizaować wszystkich ustawień jakie daje aparat bo zwyczajnie tego nie zdążę zrobić i temat zdjęcia mi ucieknie
Cytat:
Zamieszczone przez
asz
Absolutnie też nie rozumiem dlaczego uważam się że brak komory luster (a więc różnica w układzie celowniczym) wpływa na jakość zdjęcia... Jeśli porównujemy lustro z APSC i bezlustro z taką samą matrycą to mamy zasadniczo taki sam efekt końcowy.
Teoretycznie tak, ale zdjęcia mówią co innego. Poza tym nie kupujesz samej matrycy tylko aparat jako całość razem z elektroniką itd. pewenie to też ma jakieś znaczenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
asz
Ze względu na drobne różnice kontrakcyjne może występować jedynie różnica w komforcie pracy, ale to już kwestia indywidualnych upodobań i konkretnych rozwiązań producenta. Nie uważam też by do robienia zdjęć zwłaszcza amatorskich konieczna była FF. To są absurdy...
Nigdzie tak nie napisałem. FF jest dopiero na 3 miejscu
Cytat:
Zamieszczone przez
asz
Wracając jeszcze do aparatów komórkowych - ciężko je porównać nawet z kompaktami, bo co by nie powiedział o baterii w aparatach to jedno jest pewne - nawet jak się wyeksploatuje bateria w kompakcie to zawsze zostaje telefon, a jak focimy komórką to w pewnym momencie nie mamy ani aparatu ani telefonu, więc już samo to daje przewagę aparatom wszelkiej maści...począwszy od takich do "szybkich zdjęć".
ja noszę ze sobą kabel z ładowarką (mozna doładoac np. a autobusie) + power bank + mam w samochodzi ładowarkę samochodową
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Wymienna optyka to zło konieczne. Chciałbym aparat z jednym obiektywem w zakresie 10-300mm, najlepiej żeby był to naleśnik z mechanicznem MF (oczywiście też z AF) i światłem 1,4 w całym zakresie.
stary kawał mi się przypomniał (finał bedzie taki sam nawet gdyby canon miał taki obiektyw) - sałdat wpada do knajpy i od progu drze ryja - kelner! szampanskoje i frukty, na to kelner spokojnie pyta - a konkrietno? ogórcy i wodku dawaj - odpowiada sałdat - więc spytam a tak bardziej ralistycznie? wymienna optyka to ma głęboki sens, a życie nie kończy się na 300mm ani nie zaczyna się od 10mm - RF 28-70 /2 prawie (bardziej realistycznie) spełnia te wymagania - kupować - finał jak w kawale - "wezmę kundla 28-70 bez stabilizacji".
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asz
Nie uważam też by do robienia zdjęć zwłaszcza amatorskich konieczna była FF. To są absurdy...
O tutaj bardzo się mylisz, poczytaj to forum i inne. Od razu się dowiesz, że bez FF najlepiej 100 MPx nawet nie ma co z domu wychodzić :mrgreen:....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
jak się ma takie wymagania :mrgreen: - ale to pikuś - ile by ważył gdyby miał "niezbędną" dla amatora jasność 1.4 :mrgreen: i ile by kosztował
i tak jest lekki bo zastąpi dwie albo i trzy stałki
ale zawsze można zejść na ziemię i kupić używany EF 24-105 /4 - dla amatora z kategorii "robię wszystko czyli nic" to jedyny potrzebny obiektyw
-
Fajny ten obiektyw. Wziąłbym gdybym miał FF (bo zaczyna się dopiero od 24mm, co w sumie nie jest źle jak na moje potrzeby) ... ale nie ma. I jeżeli będę miał to będzie to np. R.
Nie sądzę też żeby w APS-C mógł naprawdę zastąpić 24, 30, 35, 50 czy 85mm które mają w większości F1,8 albo i mniej.
Jest też Canon 17-55 f2,8 czy alternatywa w postaci Sigmy/Tamrona. Oczywiście to tylko 55 na długim końcu a nie 105 jak przy ww. obiektywie.
Ceny na allegro już od 1600zł https://allegro.pl/listing?string=Ca...p-ele-1-3-0517 więc jeszcze w moim zasięgu. Pomyślę. Dzięki ;)
-
Szanowni,
Wczoraj byłem na imprezie dzieciecej (wiecie dużo ruchu, sztuczne oświetlenie punktowe) z moim 70D i Sigmą 17-50/2,8 i tak zrobiłem 200 zdjęc z czego do pokazania nadaje się może z 40 a tych które mi się jako tako podobają może z 10. AF pudłował jak szalony i to nawet na zdjęciach na których pokazywał że ostrość jest ustawiona w punkcie w którym chciałem po obejżeniu na dużym ekranie okazywało się, że nie są ostre, mimo, że nie schodziłem raczej poniżej f4.
Poważnie zastanawiam się po co się męczyć i czy go nie sprzedać w cholerę skoro nie umiem nim robić zdjęć i faktycznie przejść na EOS M i tutaj tylko bardziej mi sie podoba M5 niż M50, bo ma lepszą baterię, odchylany ekran i więcej pokręteł sterujących.
-
A czy przypadkiem wiekszosc tych zdjęć nieostrych to nie są zdjecia poruszone ze względu na zbyt dlugi czas naswietlania a nie nieostre bo af nie trafił? Jakie czasy migawki mają te zdjęcia? Stabilizacja obiektywu była napewno włączona? Msm 80d i z tą sigma trafia calkiem fajnie zarowno w LV jak i normalnie.
Ten obiektyw to nie demon predkosci w ustawianiu ostrości wiec jak w sztucznym świetle robiles przy f4 i wiecej i dzieci szybko sie ruszały to może nie zdążył zlapac ostrości? A robiles na one shot czy servo? Znam takie przypadki ze robiono poruszające się dzieci na one shot w ten sposób że aparat złapał ostrość dzieciak dalej się poruszał a fotografujacy nie spieszyl sie z nacisnieciem spustu... :)
-
czy ten koleś co miał rzucać canona w cholerę już to zrobił czy jeszcze nie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
czy ten koleś co miał rzucać canona w cholerę już to zrobił czy jeszcze nie?
Z tym bym był ostrożny. Mojemu sąsiadowi lekarz kazał zrzucić wagę i teraz ma sprawę w sądzie za uszkodzenie samochodu który stał pod jego balkonem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Z tym bym był ostrożny. Mojemu sąsiadowi lekarz kazał zrzucić wagę i teraz ma sprawę w sądzie za uszkodzenie samochodu który stał pod jego balkonem.
muszę to popić:mrgreen:
-
jeszcze nie ale jest szansa
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
AF pudłował jak szalony i to nawet na zdjęciach na których pokazywał że ostrość jest ustawiona w punkcie w którym chciałem po obejżeniu na dużym ekranie okazywało się, że nie są ostre, mimo, że nie schodziłem raczej poniżej f4.
Jeśli masz szkło sigmy, body kup sigmy i wszystko będzie git!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Szanowni,
Wczoraj byłem na imprezie dzieciecej (wiecie dużo ruchu, sztuczne oświetlenie punktowe) z moim 70D i Sigmą 17-50/2,8 i tak zrobiłem 200 zdjęc z czego do pokazania nadaje się może z 40 a tych które mi się jako tako podobają może z 10. AF pudłował jak szalony i to nawet na zdjęciach na których pokazywał że ostrość jest ustawiona w punkcie w którym chciałem po obejżeniu na dużym ekranie okazywało się, że nie są ostre, mimo, że nie schodziłem raczej poniżej f4.
Poważnie zastanawiam się po co się męczyć i czy go nie sprzedać w cholerę skoro nie umiem nim robić zdjęć i faktycznie przejść na EOS M i tutaj tylko bardziej mi sie podoba M5 niż M50, bo ma lepszą baterię, odchylany ekran i więcej pokręteł sterujących.
więcej pokręteł więcej problemów
bezlusterkowiec - do dynamicznych kadrów - pożyjemy zobaczymy - kup używanego 5DIII i jakiś używany obiektyw canona do niego - ma jeszcze lepszą baterię, brak odchylanego ekranu (duża zaleta) i wszystkie pokrętła sterujące jakie potrzebujesz lub bedziesz potrzebował - ale jeśli nie umiesz robić zdjęć 70D to skąd wniosek że bedziesz umiał robić M5 czy M50?