no, ale ja pisze tylko o amatorce na fejsa dla znajomych
do sprzedaży to się nie nadaje, chyba ze na fejsa;D
no, ale ja pisze tylko o amatorce na fejsa dla znajomych
do sprzedaży to się nie nadaje, chyba ze na fejsa;D
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Moje doświadczenie jest takie, że gdy w grę wchodzi forsowna obróbka, większa matryca jest nie do zastąpienia.
W takich obszarach jak bardzo kontrastowy krajobraz, mało kontrastowy krajobraz (mgiełki), bardzo kontrastowa architektura (wąskie uliczki i południowe słońce) najlepiej wypada FF.
Architektura wymagająca prostowania , cropowania itp. potrzebuje z kolei wysokiej rozdzielczości.
Zbudowałem zestaw APSC alternatywny do FF i testuję. Całość waży tyle co moje tele FF i stąd pokusa![]()
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
ja kompletnie nie myślę o niczym z matryca mniejszą niż FF prawie nie robię zdjęć pamiątkowych (bo mnie to nie rajcuje) ostatnio wolę jakiś filmik nakrecić w stylu "tu byłem widziałem" jak czuję presję otoczenia żebym coś zrobił, focę z długim czasem naświetlania każdy większy zawsze zrobi lepszą robotę mniej szumu, mniej zafarbów - mniej rzeźby w miękkim g... po zrobieniu zdjęcia, a jak robie zdjecia z bardziej normalnymi czasami to wybaczcie ale też widzę różnicę, i to sporą różnicę - nie widzę powrotu do cropa - może jak nasza ulubiona firma dojdzie technologicznie do szpicyto kupię cropa na początek jako ekstender do 100-400 bo do niczego innego go nie potrzebuję.
co do głębi ostrości to mz na jedno wychodzi na cropie po prostu wcześniej dorwie cię dyfrakcja i jakość spadnie przy mniejszej przysłonie - nie widze zysku na GO - dobry obiektyw na FF można okazjonalnie domknąć do 16 i jakoś to przeżyć - znałem gościa co FF z tele zawsze robił na 16 i nie widziałem problemów z jakością zdjęcia i obawiam się że 99% (albo i więcej) użytkowników tego forum robi słabsze zdjęcia niż on - słabsze pod każdym względem.
Ostrzej i lepiej wyjdzie Canon 1300D wifi +24mm 2.8 stm...miałem, używałem. Jak ktoś lubi od razu wrzucać na instagrama, Facebooka. Leci po WiFi na telefon i masz. Miałem też Fuji x100 jak i wiele innych
Samo, robienie zdjęcia, oglądanie ich na komputerze... Nic nie przebije klasyka. Preferuję i tak FF + 50mm.
Ważne aby każdy sam spróbował, bo każdy ma jakieś preferencje.
EFM+22mm; 5D+50mm
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A ja właśnie niedawno pozbyłem się 5DIII i 7D i kupiłem właśnie Olympusa OM-D M5II. Do niego spacerzoom 14-150 i dwa obiektywy PRO: 12-40/2.8 i 40-150/2.8. Jestem mega zadowolony, wszystko mieszczę w jednej, niedużej torbie i nie muszę dźwigać cegieł. Jakość fotek jest dla mnie wystarczająca, poręczność- nieporównywalna. A kasy ze sprzedaży szkieł i body canonowskich jeszcze zostało....
Wybór jest całkowicie subiektywny, dla mnie okazał się super. AF w olku jest fantastyczna, ze szkiełkami PRO po prostu petarda. A fototapet, czy banerów reklamowych nie robię, więc na moje potrzeby zestaw jest optymalny. Żałuję, że dopiero teraz to zrobiłem.