Kompozycja kadru - wizjer musi pracowac. Stabilizacja matrycy tez. Nawet nie robiac zdjec aparat moze zuzywac baterie. Cyknac 2000 z jednej dluzszej serii eliminuje wiele czunnikow ktore wplywaja na wydajnosc akumulatora.
Wersja do druku
Z ciekawostek, może ktoś wyjaśni skąd biorą się ceny w Polsce?
Różnica pomiędzy S9 (4,499$) i 1Dx2 (5,999$) na B&H - 1500$
w PL odpowiednio 22999 zł vs 25889 zł - 2890 zł
No mi się to nie dodaje.
Dzisiaj dostałem odpowiedź z Sony Center, że aparat mogę dostać 27 maja, ale nie wiem jeszcze jaką ofertę cenową dostanę. Będę brał szkła, karty pamięci, flash i korpus. W weekend majowy wszystko co mam teraz idzie na allegro, łącznie z plecakiem i statywem, plus odnalazłem mój pierwszy obiektyw tamron 28-70 2.8 jeszcze z czasów 350d :)
Przejrzałem trochę argumenty i ogólnie zgadzam się z wieloma, zarówno z jednej jak i drugiej strony, z jednym się nie zgodzę, zanim sprzedam to co mam, to cały plecak postawię na wagę i po zakupie nowego gear'a też postawię nowy plecak na wagę i różnica moim zdaniem to będzie przepaść (dodam, że używam tylko stałek i interesuje mnie zakres ~ 20mm - ~85mm). Baterie, ten problem w A9 nie istnieje z tego co czytam, ale praktyka pokaże, ale nawet jeżeli jest gorzej niż w 5dmk3 to ja jestem tylko amator więc jak mi padnie bateria i nie zrobię fotki to nic się nie stanie, teraz często używam gopro hero3 black do filmów i tutaj czas pracy na baterii to też dramat, ale so what ... :) Jest małe, wszędzie mogę zabrać i to się dla mnie liczy, każdy ma inne potrzeby i tyle. Kiedyś jak nie miałem dzieci to targałem ten cały majdan foto ale things changed i dobrze, że coś takiego jak seria a7 czy a9 istnieje. Jakbym nie miał możliwości zmiany to pewnie bym siedział z canonem i tyle, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
--- Kolejny post ---
Wklejam wstępnie przygotowane fotki do wystawienia wszystkiego na allegro
http://imgur.com/a/jmNqA
mniej więcej odpowiednik tego nie będzie ważył tyle samo w sony, jak będę miał komplet to postawię na wagę
poczułem sie wywołany - stałki typu 85 1.8 czy 50 1.8 (ten ostatni to prawie nie waży :mrgreen:) są lekkie - nie ma coważyć - ciężar jest dostępny w specyfikacji wystarczy posumować i wyjdzie - przepaści nie będzie chyba że podliczysz inny zestaw obiektywów (inne ogniskowe i jasności w obu systemach) ale wtedy to żadne porównanie.
i nie jesttem jakim tam zatwardziałym przeciwnikiem sony czy bezlusterkowców, ale nie przekonują mnie argumenty w stylu kupiłem cropa i jest lżejszy od 5DIII - no jest lżejszy to oczywista oczywistość - tylko co z takiego porównania wynika - nic - i powodzenia na nowej drodze :) życzę.
Poproszę zatem o odpowiednik 18mm 1.8 batis i 55mm 1.8 zeiss w systemie canona. Tylko zanim odpiszesz to poczytaj trochę o tych szkłach i ich właściwościach optycznych. Nawet będę na tyle miły, że cena nie ma dla mnie znaczenia, chcę tylko FF, waga i właściwości optyczne. Proszę o linki do konkretnych szkieł.
Dla mnie jest dokładnie odwrotnie. Zawodowcowi nie ma prawa się wyczerpać bateria. Wie czego oczekiwać, fotografuje regularnie, ma regularną procedurę ładowania baterii, ma tyle baterii, ile potrzebuje. Jeśli to jest jakiś prądożerny Sony, to po prostu przeładowuje częściej, jak Szwarzenegger albo Rambo w akcji, rzuca wyczerpane baterie na podłogę, asystent podaje naładowane, i strzela dalej. Po imprezie, asystent zamiata z podłogi wyczerpane baterie do worka.
Będąc amatorem, nie fotografuję regularnie, nie ładuję baterii regularnie i nie trzymam ich w rzędzie naładowanych tygodniami i miesiącami. Mam worek baterii, nigdy tylko dwie czy trzy. Kiedykolwiek nagle trzeba złapać za aparat, chcę, żeby był gotowy. Z Canonem i bateriami LP-e6 prawie zawsze bateria w aparacie jeszcze wystarcza na co najmniej jedną okazję. Z aparatami specyfikowanym jako 300-400 zdjęć ta bateria znaleziona w aparacie po czasie zwykle była wyczerpana.
Nowa bateria do Sony a9 ma nominalnie ~22% więcej pojemności niż Canon lp-e6n za cenę tylko ok. 5% większych gabarytów. Zapewne też a9 jest mniej prądożerny niż a7, co w sumie daje długość pracy sporo lepszą niż a7 ale ciągle gorszą niż Canon (na podstawie specyfikacji, rzeczywistość może być lepsza lub gorsza). Ciekawe jeszcze, jak się porównują żywotności baterii i samorozładowanie, przy tej zwiększonej gęstości energii, bo z oryginalnych lp-e6 jestem bardo zadowolony w tym zakresie.
Ten Batis to chyba aż taki jasny nie jest.
ypl
Gratuluję decyzji, determinacji i odwagi.
Pamiętam, gdy ja byłem dokładnie w tej sytuacji jak Ty teraz, A7R2 był zapowiedziany, sprzedałem cały sprzęt Canona i ...czekałem na body i obiektywy... i praktycznie nauka świata Sony od "1 klasy"
W moim foceniu Batis 2/25mm to około 85% zdjęć, potem FE 1,8/55 (10%) oraz Voigtlander 15mm/4.5 III.
Batis 1.8/85mm sporadycznie a 70-200/4 nawet nie zabieram do plecaka.
Tutaj o jakości zdjęć wykonywanych tymi obiektywami.
To jest pod_lista (z ustawionym filtrem FE, prime) z testów, w formie rankingu jakości.
Cała lista to 11186 przetestowanych obiektywów, miejsce na liście to liczby w białych prostokątach.
https://www.dxomark.com/lenses/launc...ist&yDataType=
Jeśli potrzebować będziesz wsparcia to pisz na jan.pawlak@onet.pl
jp
Ciężko jest odnaleźć odpowiednik obiektywu, którego nie ma :)
Jest Batis 18mm ale 2.8. W canonie najbliżej jest 20mm/2.8, który optycznie nie jest tak dobry ale kosztuje 3x mniej a waga to 100gr różnicy. Sigma 20 to znowu kolubyna ale za to f1.4.
Wysłane z mojego U15 Pro przy użyciu Tapatalka
Oczywiście chodziło o światło 2.8 pisałem w nocy i z pośpiechu. 20mm 2.8 canona można tylko pod względem wagi porównać, reszta to inna liga. Jak bym chciał jak najtaniej to bym sobie kupił kompakt g7x mk2.
--- Kolejny post ---
Dziękuję. Ja też najczęściej używałem teraz 24 1.4, i też miałem jeszcze 50mm i 85mm, więc jeszcze muszę poczytać o tym systemie i szkłach. Niewykluczone że wejdę w taki sam zestaw jak Twój. W tym Voigu 15mm masz AF, czy tylko manual?
ogarnijmy trochę temat rozmowy bo myślałem że rozmawiamy o wadze sprzętu - jak zobaczylem sprzedawany 50 STM to se pomyślałem - to nic nie waży, dobrze że nie ma chłop sigmy arta (jak ją dorzucam do torby to czuję konkret) - wtedy zawsze poczułby różnicę po zmianie - w każdym systemie są wysokiej jakości unikalne szkła, w canonie jest ich sporo - cajsy jak to cajsy są pewnie fajne - te co wybrałeś dla mnie trochę ciemne :mrgreen: i ogniskowe takie sobie i jak pisałem już kilka razy jak porównujesz śliwki z gruszkami (albo dwie gruszki z jedną gruszką) to zawsze wyjdzie że waga jest inna - co do właściwości optycznych tych mierzalnych i tych niemierzalnych to jak to mawiają u mnie na wsi - każda pliszka swój ogonek chwali - ale ogólnie myślę że będziesz zadowolony, canonowe 85 1.8 czy 50 1.8 optycznie są przeciętne więc zmiana obu na jednego ciemnego cajsa niewątpliwie zmniejszy wagę, a i logo cajsa będzie budzić szacunek gawiedzi :mrgreen: - zdjęcia wyjdą podobnie jak z tego c50STM ale to szczegół niewarty dyskusji jest (no ja się nie podejmuję) :) - ważne żebyśmy sami mieli poczucie że idziemy do przodu.
V 15mm III to manual. Ale mały, uszczelniony i.... rewelacyjny.
Wsparcie dla obiektywów manualnych w Ax jest bardzo dobre.
Dotknięcie pierścienia na obiektywie powoduje :
- powiększenie obrazu w wizjerze/ekranie (5, lub 12.5 razy)
- rozjaśnienie obrazu gdy trudne warunki oświetleniowe
- pokazuje kontury (w wybranym kolorze) tam gdzie jest najostrzej.
Moje fotografowanie to głównie wyjazdy z plecakiem.
Okazało się że 70-200 jest na to dla mnie za duży i wystawiłem go dzisiaj na sprzedaż
jp
Narazie więc nic nie będę pisał bo jeszcze do końca nie zdecydowałem jaki będzie zestaw szkieł. Natomiast wiem co używam teraz i czego mniej więcej potrzebuję - ma być lekkie i dobrej jakości, ogniskowe w okolicach tego co mam teraz. Każdy ma inne potrzeby i dlatego będzie miejsce i dla systemu canonikona i dla Sony. Jabłko do jabłka porównać się nie da, bo nie ma idealnych odpowiedników. Do czego porównasz 55 1.8 zeissa? Do 50 1.4 canona? Dlatego ja nie robię porównania, szukam sobie zestawu w nowym systemie.
Trzymam kciuki, aby to wpłynęło na poziom Twoich zdjęć i nie mam tu na myśli jakości. Wywalać ze 30 tysi żeby mieć trochę lżej w torbie... eh zazdroszczę portfela.
Nie myślałeś może żeby lepiej iść na dobre warsztaty z danej dziedziny oraz te z obróbki ? To właśnie wiedza i obróbka jest decydująca, a nie sprzęt.
Nie 30, bo sprzedaje swój istniejący sprzęt
A w czym będziesz nosił nowe body z dwoma/trzema stałkami :) ?
To jest jak zwykle wszystko nie takie proste ;). Są sytuacje gdy ważne jest czy się w ogóle sprzęt ze sobą ma czy nie. I tu waga i wielkość klamotów zaczyna mieć znaczenie fundamentalne. Ja ogólnie rzecz biorąc wolę zrobić zdjęcie gorszym sprzętem ale go mieć niż nie zrobić, bo nie chciało mi się nieść sprzętu :);. Oczywiście znów żeby nie było łatwo, przy gorszym sprzęcie obróbka ma szczególne znaczenie :mrgreen:.
Tylko że nosi się "na szyi"/w ręku kilka godzin body + obiektyw.
W świecie Canona to było (5D3 + 24-70/2.8) około 1,82 kg a teraz noszę (A7R2 + 2/25 Batis) około połowę (0,96 kg)
I mam stabilizację, lepsze światło oraz wystarczająco pikseli na crop do 70mm w świecie Canona
To tylko gdy rozpatrujemy wagę, nie mówimy o rozmiarach ani o technicznych aspektach jakości zdjęć
jp
Bingo. U mnie dochodzi jeszcze faktor, że mam małe dzieci którym robię dużo filmów. I zestawu 5dmk4 + 24mm 1.4 L II nie założę na gimball ze stabilizatorem. Więc obecnie miałem dużo gear'a a biegałem z gopro.
--- Kolejny post ---
Ja dorzucę do tego jeszcze że do filmowania A9 + basis 25/2 mogę założyć na gimball ze stabilizatorem i mam wtedy podwójna stabilizację - steadicam.
5d III plus 24/1.4 to ok. 1600g
A7RII plus Batis 25/2 to ok. 1000g
Tyle tylko że porównujemy obiektyw ze światłem 1.4 do f2. To tak jakbym porównywał canona 35/2 do 35/1.4 Wiadomo, że będzie różnica w wadze.
Mnie ciekawi waga odpowiednika 24-70/2.8 w systemie Sony. Jest w ogóle taki?
Dobra znalazłem, jest taki. GM 24-70/2.8 Jest nawet cięższy od Canona.
Porównywać 24-70mm do 25mm to jak cieszyć się z tego, że 85 1,8 jest lżejsze od 70-200 2,8
--- Kolejny post ---
Czyli teoretycznie zestaw A7 z takim teoretycznym batisem 1,4 będzie ważył tyle samo albo będzie cięższy od canona
--- Kolejny post ---
Jaka jest granica wagi i wymiarów ? Ja zawsze nie będę nosił ze sobą sprzętu o wadze 2 kg i kilograma też nie więc mi to bez różnicy. Jak cos bedzie większe od tego co wejdzie w kieszeń to waga nie ma znaczenia i tak tego nie bedę codziennie nosił.
https://youtu.be/wv7ZVSnEtmA
oh te 20fps'ow bez servo, z dwoma kartami oproznienie bufora trwa 3 albo wiecej minut ;)
Tak, ale Panowie, nie zawsze jest takie światło potrzebne. Inaczej mówiąc ja mało kiedy robię tą Lką na 1.4, bo jak mam dwójkę dzieci w jednym kadrze, to oba chce mieć ostre, a nie tylko nos jednego dziecka. A pokażcie mi proszę szkło tej jakości u canonona co batis 25/2 albo batis 18/2.8, ktoś tu się podśmiewał z mojego 50 stm 2.8, no właśnie kupiłem takie coś bo co ma canon lekkiego małego w tej ogniskowej z gorszym światłem ale dobrej jakości do zaoferowania??? I nie mówcie mi że 50/1.4 bo to dziadostwo przy 55/1.8 zeissa. Jeżeli Wy zawsze robicie w 1.2 albo 1.4 to super, znaczy, że do Waszych potrzeb lepszy jest canonikon, ale ja odkąd posiadłem jedno, a potem drugie dziecko to cały majdan canonona leży w szafie i latam z gopro z różnych względów o których pisałem. Nie ma jednego idealnego systemu, i z tego co czytam to dla większości ludzi tutaj to nie jest system dla nich - za ciemne szkła, brak długich stałek w stylu 400mm albo 600mm, jak ktoś robi ptaki albo samoloty, albo głównie w 1.2, 1.4 to sony nie dla niego.
Druga sprawa, jeżeli chodzi o video to właśnie ta różnica 600g to jest być albo nie być dla tego gimballa
https://mitoya.pl/gimbale/2728-gimba...bluetooth.html
5dmk3 z 24/1.4 taki gimball nie udźwignie, a kilogramowy a9 z 25/2 jak najbardziej!
Tak jak napisał kolekcjoner, czasami te 500 gram to jest być albo nie być, zrobisz zdjęcie albo nie zrobisz w ogóle, zrobisz film na gimballu albo z ręki, różnica to będzie przepaść
https://www.youtube.com/watch?v=Vprt8dQ3dZs
A tak btw, to forum przeglądam i trochę się udzielam z przerwami od mniej więcej 2006 roku i to dzięki temu forum wszedłem w canona i też trochę wkręciłem się w całe to foto, kojarzę kolekcjonera, akustyka, kiedyś jeszcze był vitez chyba, jeżeli dobrze pamiętam, kiedyś to były czasy jak vitez miał 20D i się cieszył, że databanka sobie kupił i może teraz mniej fotek robić. Czasy się zmieniły i świat poszedł do przodu, teraz człowiek kupuje sobie kartę 256gb i po co komu databank :)
Kiedyś miałem inne konto ale zapomniałem hasła i do konta i do skrzynki mailowej i założyłem nowe, ale forum fajne i ludzie fajni i widać, że lata mijają ale dalej te same osoby zaglądają :)
Bo Canon jest jak narkotyki, albo Scjentolodzy - trudno porzucić bez strat;)
Ja zawodowo zajmuję się zupełnie czymś innym, ale amatorsko z czasem coraz mniej używałem tego co mam w stopce, "na co dzień" czytaj weekend z dziećmi gopro, żona używa komórki ale ja nie mogę patrzeć na te komórkowe. Nie chodzi nawet o jakość, bo ta jest całkiem niezła z takiego s7 edge, ale po prostu ciężko to w łapie stabilnie pod odpowiednim kątem do małych dzieci utrzymać. Jeżeli chodzi o na co dzień robienie pstryków i filmików dzieciom, to trochę coś tam grzebie w RAWach, trochę wywołuję w 20x30 i czasami żona to na ściany wiesza, cały czas wybieram się na jakieś lekkie szkolenie z obróbki ale nigdy nie ma czasu, a jeżeli chodzi o filmy to prosty workflow stosuję, po prostu sklejam kilka, wycinam jakieś niepotrzebne fragmenty i dokładam muzykę. Na pewno nigdy nie będę się bawił w profile i jakąś zaawansowaną obróbkę video. Raczej zostanę przy 1080p, bo do takich zastosowań w zupełności wystarczy.
Statystyki u mnie wyglądają następująco, przykładowo za okres od końca maja ubiegłego roku do teraz Imgur: The most awesome images on the Internet
Jak to widzę to aż żałuję, że rok temu tego wszystkiego nie sprzedałem, mniejsza strata by była.
U mnie główną stratą po rozwodzie jest czasami powracająca tęsknota do 100-400mk2. Co prawda nie za bardzo miał bym go teraz do czego używać, ale tego arcydzieła mi jednak trochę szkoda :)
p,paw
Chcesz mi powiedzieć, że nie chce Ci się chodzić z 5dmk3 bo duże i ciężkie ale będziesz chodził z a9 (a zaoszczedzisz może z max 400-500gr) + skrzynka z gimbalem?! :o
Nie żebym w jakikolwiek sposób oceniał to co chcesz zrobić ale Twoje tłumaczenie jest dla mnie nielogiczne. Ja osobiście chodzę zawsze z komórka, lustrzankę i kilka kg plecak z klamotami biorę jak zakładam, że coś będę być może fotografował. Rozważałem coś małego ale na logikę biorąc tego małego też mogę zapomnieć, etc, etc i tak naprawdę zostaje tylko komórka... zresztą do takiego podejścia przekonał mnie kolega od m43 Olympusa, gdzie wszystko jest naprawdę lekkie i maluteńkie a i tak przegrywa z komórka.
Hehehe, chciałbym :) ale podrzuciłeś mi pomysł, dzisiaj jadę do sony center i podrzucę temat, że wyprzedaje canona, może większy rabat dadzą :D
Wracając na moment do merytoryki, jeżeli chodzi natomiast o porównania 5D mk4 bo rozważałem zmianę na to, niestety ale oprócz czynnika większej wagi, mamy jeszcze inne tematy, na przykład w kwestii filmowania z tego co czytałem to mamy crop :/ Ostatnio chyba w nowym firmware został zmniejszony ale jest dalej crop. Dalej mamy temat lepszego AF, jednak A9 to konkurent 1dx mk2, no i można by tak wyliczać. Gdybym zmieniał tylko dla 500 gram to faktycznie chyba byłbym ambasadorem marki :)))
To taki sam konkurent "cegłówki" jak Olympus E-M1 Mark 2. Też ma wszystko lepsze niż "cegła" ale "cegła" jest tylko jedna i wątpię aby ci co jej używają przesiadali się na Sony i inne Olympusy. To jest trochę inny target i ten target myśli trochę innymi zasadami. Szczerze mówiąc to jak tak jakbym miał się wczuć w te Twoje potrzebny to jednak kupiłbym sobie E-M1 mark 2. Mamy jednak wolność i Sony stoi otworem.
Dzięki, poczytam o olim, ale z tego co na szybko widzę to micro 4/3, a dla mnie po 5 latach z 5d mk3 jakaś psychiczna bariera jest żeby teraz zrobić krok wstecz, bo idąc tym tokiem rozumowania to kolekcjoner ma całkowitą rację i prościej już używać go pro czy komórki.
Nie wiem czy to jest krok wstecz, prawdę mówiąc co przy ślepym teście wątpie abyś zauważył różnicę (a jak sam zauważyłeś nie robisz zdjęc z papierową Go)... Kolekcjoner ma rację i jest to prawda, którą wiele osób odkryło: zamiana dużego sprzętu na trochę mniejsze bo będzie zawsze ze mną to złuda. Zawsze ze sobą to najczęsciej jest komórka i jak się chce zawsze mieć czym robić zdjęcia to trzeba sobie kupić taką z dobrym aparatem...
@ypl: mówisz poważnie, że masz zamiar gonić z A9 na gimbalu i robić dzieciom filmy? Czekam w takim razie na pierwsze wrażenia.
Hmmm, gonić, zależy co kto pod tym rozumie. Dobra wrzucę jedną zajawkę takiego mojego "gonienienia" za dziećmi chociaż nie lubię prywatnych rzeczy pokazywać ale huk niech stracę :) tylko muszę dociąć z dużego filmiku i uploadowac na YouTube, one moment pls :)
https://www.youtube.com/watch?v=T0ih...ature=youtu.be
Reasumując plan jest taki aby w tego typu aktywnościach pojawił się A9 + 25/2 batis na gimballu, a 55/1.8 do pstryków. W sezonie (wiosna, lato, wczesna jesień) jak tylko mam czas dla dzieci to praktycznie nie rozstaję się z aparatem/kamerą (niestety obecnie jest to combo gopro/s7 edge i baaardzo sporadycznie obecnie 5dmk3).
Jaka ta fotografia prosta! Patrzysz w ranking strony będącej własnością wiodącego producenta i juz wiesz co kupić!
Jutro zatrzymam się w salonie toyoty i podpytam, czy lepiej kupic ich auto, czy np. hondę.