Strona 12 z 34 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 339

Wątek: Sony A9

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Sony A9

ypl

Gratuluję decyzji, determinacji i odwagi.

Pamiętam, gdy ja byłem dokładnie w tej sytuacji jak Ty teraz, A7R2 był zapowiedziany, sprzedałem cały sprzęt Canona i ...czekałem na body i obiektywy... i praktycznie nauka świata Sony od "1 klasy"

W moim foceniu Batis 2/25mm to około 85% zdjęć, potem FE 1,8/55 (10%) oraz Voigtlander 15mm/4.5 III.
    Batis 1.8/85mm sporadycznie a 70-200/4 nawet nie zabieram do plecaka.

Tutaj o jakości zdjęć wykonywanych tymi obiektywami.
    To jest pod_lista (z ustawionym filtrem FE, prime) z testów, w formie rankingu jakości.
    Cała lista to 11186 przetestowanych obiektywów, miejsce na liście to liczby w białych prostokątach.
    https://www.dxomark.com/lenses/launc...ist&yDataType=

Jeśli potrzebować będziesz wsparcia to pisz na jan.pawlak@onet.pl

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 27-04-2017 o 04:25
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez ypl Zobacz posta
    Poproszę zatem o odpowiednik 18mm 1.8 batis i 55mm 1.8 zeiss w systemie canona. Tylko zanim odpiszesz to poczytaj trochę o tych szkłach i ich właściwościach optycznych. Nawet będę na tyle miły, że cena nie ma dla mnie znaczenia, chcę tylko FF, waga i właściwości optyczne. Proszę o linki do konkretnych szkieł.
    Ciężko jest odnaleźć odpowiednik obiektywu, którego nie ma

Jest Batis 18mm ale 2.8. W canonie najbliżej jest 20mm/2.8, który optycznie nie jest tak dobry ale kosztuje 3x mniej a waga to 100gr różnicy. Sigma 20 to znowu kolubyna ale za to f1.4.

Wysłane z mojego U15 Pro przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 27-04-2017 o 07:05

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Ciężko jest odnaleźć odpowiednik obiektywu, którego nie ma

Jest Batis 18mm ale 2.8. W canonie najbliżej jest 20mm/2.8, który optycznie nie jest tak dobry ale kosztuje 3x mniej a waga to 100gr różnicy. Sigma 20 to znowu kolubyna ale za to f1.4.

Wysłane z mojego U15 Pro przy użyciu Tapatalka
    Oczywiście chodziło o światło 2.8 pisałem w nocy i z pośpiechu. 20mm 2.8 canona można tylko pod względem wagi porównać, reszta to inna liga. Jak bym chciał jak najtaniej to bym sobie kupił kompakt g7x mk2.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    ypl

Gratuluję decyzji, determinacji i odwagi.

Pamiętam, gdy ja byłem dokładnie w tej sytuacji jak Ty teraz, A7R2 był zapowiedziany, sprzedałem cały sprzęt Canona i ...czekałem na body i obiektywy... i praktycznie nauka świata Sony od "1 klasy"

W moim foceniu Batis 2/25mm to około 85% zdjęć, potem FE 1,8/55 (10%) oraz Voigtlander 15mm/4.5 III.
    Batis 1.8/85mm sporadycznie a 70-200/4 nawet nie zabieram do plecaka.

Tutaj o jakości zdjęć wykonywanych tymi obiektywami.
    To jest pod_lista (z ustawionym filtrem FE, prime) z testów, w formie rankingu jakości.
    Cała lista to 11186 przetestowanych obiektywów, miejsce na liście to liczby w białych prostokątach.
    https://www.dxomark.com/lenses/launc...ist&yDataType=

Jeśli potrzebować będziesz wsparcia to pisz na jan.pawlak@onet.pl

jp
    Dziękuję. Ja też najczęściej używałem teraz 24 1.4, i też miałem jeszcze 50mm i 85mm, więc jeszcze muszę poczytać o tym systemie i szkłach. Niewykluczone że wejdę w taki sam zestaw jak Twój. W tym Voigu 15mm masz AF, czy tylko manual?
    Ostatnio edytowane przez ypl ; 27-04-2017 o 08:02

Pełne uzależnienie

Poproszę zatem o odpowiednik 18mm 1.8 batis i 55mm 1.8 zeiss w systemie canona. Tylko zanim odpiszesz to poczytaj trochę o tych szkłach i ich właściwościach optycznych. Nawet będę na tyle miły, że cena nie ma dla mnie znaczenia, chcę tylko FF, waga i właściwości optyczne. Proszę o linki do konkretnych szkieł.
    ogarnijmy trochę temat rozmowy bo myślałem że rozmawiamy o wadze sprzętu - jak zobaczylem sprzedawany 50 STM to se pomyślałem - to nic nie waży, dobrze że nie ma chłop sigmy arta (jak ją dorzucam do torby to czuję konkret) - wtedy zawsze poczułby różnicę po zmianie - w każdym systemie są wysokiej jakości unikalne szkła, w canonie jest ich sporo - cajsy jak to cajsy są pewnie fajne - te co wybrałeś dla mnie trochę ciemne i ogniskowe takie sobie i jak pisałem już kilka razy jak porównujesz śliwki z gruszkami (albo dwie gruszki z jedną gruszką) to zawsze wyjdzie że waga jest inna - co do właściwości optycznych tych mierzalnych i tych niemierzalnych to jak to mawiają u mnie na wsi - każda pliszka swój ogonek chwali - ale ogólnie myślę że będziesz zadowolony, canonowe 85 1.8 czy 50 1.8 optycznie są przeciętne więc zmiana obu na jednego ciemnego cajsa niewątpliwie zmniejszy wagę, a i logo cajsa będzie budzić szacunek gawiedzi - zdjęcia wyjdą podobnie jak z tego c50STM ale to szczegół niewarty dyskusji jest (no ja się nie podejmuję) - ważne żebyśmy sami mieli poczucie że idziemy do przodu.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 27-04-2017 o 08:23
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

V 15mm III to manual. Ale mały, uszczelniony i.... rewelacyjny.

Wsparcie dla obiektywów manualnych w Ax jest bardzo dobre.
    Dotknięcie pierścienia na obiektywie powoduje :
    - powiększenie obrazu w wizjerze/ekranie (5, lub 12.5 razy)
    - rozjaśnienie obrazu gdy trudne warunki oświetleniowe
    - pokazuje kontury (w wybranym kolorze) tam gdzie jest najostrzej.

Moje fotografowanie to głównie wyjazdy z plecakiem.
    Okazało się że 70-200 jest na to dla mnie za duży i wystawiłem go dzisiaj na sprzedaż

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 27-04-2017 o 08:28
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Dotknięcie pierścienia na obiektywie powoduje :
    - powiększenie obrazu w wizjerze/ekranie (5, lub 12.5 razy)
    - rozjaśnienie obrazu gdy trudne warunki oświetleniowe
    - pokazuje kontury (w wybranym kolorze) tam gdzie jest najostrzej.
    A można to wyłączyć?

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    ogarnijmy trochę temat rozmowy bo myślałem że rozmawiamy o wadze sprzętu - jak zobaczylem sprzedawany 50 STM to se pomyślałem - to nic nie waży, dobrze że nie ma chłop sigmy arta (jak ją dorzucam do torby to czuję konkret) - wtedy zawsze poczułby różnicę po zmianie - w każdym systemie są wysokiej jakości unikalne szkła, w canonie jest ich sporo - cajsy jak to cajsy są pewnie fajne - te co wybrałeś dla mnie trochę ciemne i ogniskowe takie sobie i jak pisałem już kilka razy jak porównujesz śliwki z gruszkami (albo dwie gruszki z jedną gruszką) to zawsze wyjdzie że waga jest inna - co do właściwości optycznych tych mierzalnych i tych niemierzalnych to jak to mawiają u mnie na wsi - każda pliszka swój ogonek chwali - ale ogólnie myślę że będziesz zadowolony, canonowe 85 1.8 czy 50 1.8 optycznie są przeciętne więc zmiana obu na jednego ciemnego cajsa niewątpliwie zmniejszy wagę, a i logo cajsa będzie budzić szacunek gawiedzi - zdjęcia wyjdą podobnie jak z tego c50STM ale to szczegół niewarty dyskusji jest (no ja się nie podejmuję) - ważne żebyśmy sami mieli poczucie że idziemy do przodu.
    Narazie więc nic nie będę pisał bo jeszcze do końca nie zdecydowałem jaki będzie zestaw szkieł. Natomiast wiem co używam teraz i czego mniej więcej potrzebuję - ma być lekkie i dobrej jakości, ogniskowe w okolicach tego co mam teraz. Każdy ma inne potrzeby i dlatego będzie miejsce i dla systemu canonikona i dla Sony. Jabłko do jabłka porównać się nie da, bo nie ma idealnych odpowiedników. Do czego porównasz 55 1.8 zeissa? Do 50 1.4 canona? Dlatego ja nie robię porównania, szukam sobie zestawu w nowym systemie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Narazie więc nic nie będę pisał bo jeszcze do końca nie zdecydowałem jaki będzie zestaw szkieł. Natomiast wiem co używam teraz i czego mniej więcej potrzebuję - ma być lekkie i dobrej jakości, ogniskowe w okolicach tego co mam teraz. Każdy ma inne potrzeby i dlatego będzie miejsce i dla systemu canonikona i dla Sony. Jabłko do jabłka porównać się nie da, bo nie ma idealnych odpowiedników. Do czego porównasz 55 1.8 zeissa? Do 50 1.4 canona? Dlatego ja nie robię porównania, szukam sobie zestawu w nowym systemie.
    Trzymam kciuki, aby to wpłynęło na poziom Twoich zdjęć i nie mam tu na myśli jakości. Wywalać ze 30 tysi żeby mieć trochę lżej w torbie... eh zazdroszczę portfela.
    Nie myślałeś może żeby lepiej iść na dobre warsztaty z danej dziedziny oraz te z obróbki ? To właśnie wiedza i obróbka jest decydująca, a nie sprzęt.

Bywalec

Nie 30, bo sprzedaje swój istniejący sprzęt

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Nie 30, bo sprzedaje swój istniejący sprzęt
    Dokładnie. Finalnie napiszę ile mnie migracja kosztowała. Jeżeli chodzi o jakość to raczej nie upatruje dużej zmiany, ale pewnie zrobię fotki których bym nie zrobił bo mnie się plecaka nie chciało targac.

Strona 12 z 34 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów