Skoro nigdy nie załączałem, a aparat jest kupiony jako nowy przeze mnie w lutym??
Wersja do druku
Matryce rzecz jasna :???: Co ma bulb do migawki ??
Mi to wyglada na wade produkcyjna oraz niedopatrzenie ze strony kontroli jakosci. Jedna lamelka z setek milionow produkowanych wyszla z automatu lekko wygieta - co widac na zdjeciu (nie dolega od gory). Automat malujacy prysnol jak zawsze farba - tylko ze ta farba troche splynela i spuchla na nierownosci podczas wygrzewania. No i tak to potajemnie przeszlo przez wszystkie tasmy, chwytaczki, lapki, raczki, kamerki, podczerwienie, ktorys z pracownikow akurat byl w wc lub zamyslil sie ile jeszcze musi wyprodukowac aparatow w tym miesiacu zeby wyzywic rodzine. No i stalo sie.
Podsumowujac:
- Nie moglo stac sie to od procesora - ktory jest gdzies obok i zrobil by gorsze zniszczenia, nie mowiac o tym ze pewine dzialal by niestabilnie
- Nie moglo stac sie to od dlugiego czasu naswietlania - bo w tym wypadku to matryca jest narazona
- Nie moglo stac sie to od uzywania wstepnego podniesienia lustra - poniewaz nie zostalo ono uzyte
Nie używam opcji blokowania podniesionego lusta-ale wiem że landszafciarze to robią-żeby zminimalizować drgania-więc wystarczy że kroś miał aparat skierowany w stronę słońca i przez pewną chwilę zawiesił się-np rozmową itp...
Jaką pewność miał kupujący że-licznik body wskazywał 0 ?
Dokladnie, szkla nie skupiaja swiatla w jednym punkcie, tylko na calej matrycy. A to jest juz bardzo duze "nie skupienie" i nie wiem czym trzeba by swiecic zeby wypalic cos na migawce/matrycy. Laserem ?
Po za tym, nie wiem jak dokladnie dziala MLU, najpierw raz sie naciska i sie lustro podnosi, a za drugim nacisnieciem matryca odslania ? Tam nie ma ustalonego czasu np. 10 sekund ? Mi sie wydaje ze wlasnie tak jest, wiec jak ktos moglby sie zawiesic rozmowa ?
Aż sprawdziłem.Lustro podnosi się na 30s.
[quote-tezet-gdynia]Dokladnie, szkla nie skupiaja swiatla w jednym punkcie, tylko na calej matrycy. [/quote]
Jezeli nie w punkcie to można to nazwać skupieniem?:roll:
Jeżeli ustawimy ostrość prawidłowo to światło się skupi w wielu punktach na matrycy ;)
Ale i tak słonce można wykluczyć bo lustro opadnie zanim do czegoś by mogło dojść.
Może faktycznie to błąd na linii przeleciał kontrole jakości. Najpierw KJ podczas produkcji migawki, potem płyty głównej, potem koncową wizualną. To min 3 KJ musiało przeskoczyć.