Ja mam lampę 430 EX II. Robiąc zdjęcia w trybie E-TTL nie ma u mnie przedbłysku. Jak ustawić aparat lub lampę, aby po wciśnięciu spustu migawki do połowy wyzwolić przedbłysk? Kombinowałem na różne sposoby i jakoś mi to nie wychodzi :(
Wersja do druku
Ustaw sobie w trybie Tv albo M jakiś dłuższy czas naświetlania, powiedzmy 1/2sek. W Custom Functions ustaw Shutter curtain sync. (to chyba w rebelu xt funkcja 9.) na "1: 2nd curtain sync." (błysk na drugą lamelkę). Przy robieniu zdjęcia powinieneś zobaczyć 2 błyski: pierwszy z nich to przedbłysk pomiarowy, drugi z nich to właściwy błysk lampy. Jeśli faktycznie nie ma dwóch błysków to E-TTL nie jest włączony.Cytat:
Zamieszczone przez argi6
Jak napisał Krzychu - wyzwalanie przedbłysku i blokada ekspozycji w rebelu xt to przycisk *. W custom functions możesz sobie ustwić, żeby blokada ekspozycji następowała gdy przyciśniesz do połowy spust migawki. Jednak wtedy (przynajmniej u mnie) nie nastąpi przedbłysk lampy (wbudowanej). Zostanie on wyzwolony dopiero w momencie dociśnięcia spustu do końca. Czyli wynikałoby, że nie da się zablokować pomiaru ekspozycji dla lampy na tych ustawieniach przycisków...
Witam, pozwolę sobie na małe pytanie na marginesie:
Wyczytałem w instrukcji od 430ex II, że w celu oszczedzania "palnika" lampy po 20 błyskach dać jej odpocząc na 10 minut. Mam do was takie dwa głupie pytania:
1. czy jak błyskam z mniejszą mocą lampy to moge tych błysków wykonać więcej?
2. instrukcja mówi o 20 zdjeciach z błyskiem po sobie. Jaki odstep czasu autor w instrukcji mial na myśli -5 sekund, sekundę, 20 minut??? a co jeśli odstępy między kolejnymi zdjęciami bedą wynosiły powiedzmy około 30s do minuty. Czy wtedy też musze odliczać 20 sztuk, czy czas między zdjeciami na poziomie 30-60s pozwala lampie spokojnie "oddychac" i nie robić przerw?
Jeżeli nie jedziesz serią to w ogóle sobie tym głowy nie zawracaj.