a sam PS też trochę kosztuje ;)
Wersja do druku
a sam PS też trochę kosztuje ;)
Do PSE też pasuje. Pewnie, że to samo można zrobić bez nakładki, ale jak się domyślam różnica będzie w łatwości i szybkości obsługi. O serduszkach nawet nie wspominam;)
Trzeba poczekać na demo i zobaczyć z czym to się je. Ja i tak tego nie kupię, no chyba że za 50$:) ale dla niektórych to może być narzędzie bardzo ułatwiające pracę i poprawiające jej efekty.
czy mozna skaś sciagnac ten plugin w wersji testowej ?
No i można spróbować jeszcze tego. Nie mam, nie bawiłem się, więc nie mogę nic Wam o tym programie opowiedzieć
http://www.dofpro.com/info.htm
Ten jest dużo lepszy bo można stworzyć własną mapę głębi i na tej podstawie wygenerować zdjęcie z płaszczyzna ostrości ustawioną w dowolnym miejscu.
Tylko właśnie się o to tutaj cały problem rozbija, że na zdjęciu które dostajemy z aparatu nie ma żadnej informacji w jakiej odległości znajduje się każdy piksel a to jest niezbędne do uzyskania dobrego efektu. Na niektórych zdjęciach można sprawę uprościć i wyciągnąć z tła jakiś obiekt a resztę rozmyć, w przypadku bardziej złożonych elementów zrobienie dobrej mapy może wymagać wielu godzin ręcznego dłubania na sporym powiększeniu.
Niech ktoś dla przykładu spróbuje zrobić mapę dla takiego zdjęcia jak niżej załóżmy że wszystkie plany są ostre :lol:
www.digart.pl/zoom/2806351
Nie powiem wygląda to świetnie ! Tak świetnie, ale jak zostało napisane tylko na płaszyznach znajdujących się w oddali. Widać na ostatnim zdjęciu, jak robi ten bokeh na skomplikowanym tle znajdującym się na różnych płaszczyznach(twarz, nogi, sofe etc) już jest totalny kicz.
Chciałbym również powiedzieć, że wszystkie zdjęcia są robione eLkami i najlepszymi obiektywami, ale na wyższych przesłonach. Nie wyobrażam sobie kolorystyki, tonacji i rysowania które daje kit i bokeh z eLki będzie to wyglądało conajmniej zabawnie.
Jedyne dobre zastosowanie które widzę w tym wszystkim to świecenie lampami w plenerze np czsy 1/200 i f-11 . No, ale zamiast tego można kupić filtry szare.
I tak jak wspominaliście nie wyobrażam sobie obrabianie kilkudziesięciu zdjęć tym sposobem.
Ja już mam Portrait Profesional za takie programy z góry dziękuje :/
no, tu już wygląda lepiej niż na tym filmiku twórców