To jest dobry plecak akurat na 30D...
Wersja do druku
Hehe ja myslalem ze jak nowa puszka to i nowy AF powinien byc ... nowy czyli taki jak w 1dMkIII :) I problem gotowy ... wszyscy forumowicze z EF 500 mm i 300/2.8IS popadna w depresje :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie no jasna sprawa ze chodzi o 30d ale spadek cen po wejsciu 40d to wielka niewiadoma. Za miesiac wyjdzie ... zanim trafi do sprzedazy zanim pojawia sie testy pokazujace ze jest to kolejny hit Canona wyrabany w kosmos bo ma odkurzacz i 4 przyciski direct print a nadal brakuje mu spota, iso, wirelessa, porzadnego af i uszczelek to 30d bedzie sobie nadal kosztowal te 3k zl bo czemu mialby spadac cenowo ?
20d uzywanych jest jeszcze sporo i chodza kolo 2,4k zl ... za tyle samo chodza nowe 400d (mniej wiecej nie chce mi sie dokladnie sprawdzac) wiec nawet jak spadnie to o 100 zl.
Przeciez te ceny jakie sa teraz to juz jest spadek zeby wypchnac zapasy magazynowe ...chwila chwila ... a co jak sie okaze ze po wejsciu 40d nagle zabraknie nowych 30d ? :)
Wtedy pozorna oszczednosc 100-200 zl zamieni sie w koniecznosc kupna 400d bo 40d ponizej 4k napewno nie bedzie kosztowal. I znowu depresja i znowu dylematy - uzywany 30d czy nowy 400d czy 40d ? :) I przyjdzie kupic 400d chociaz to nie tak zle bo zamiast kita bedzie mozna zainwestowac w cos co jest obiektywem :)
P.S. Troche przeedytowalem posta bo poplynalem z pisaniem zapominajac ze ktos to jeszcze musi zrozumiec :)
cena raczej juz nie bedzie za bardzo spadac, wystarczy porownac 20D ktory niewiele mniej kosztuje od 30D, fakt ze w tym interesie apetyt rosnie w miare jedzenia i jak sie bedzie mialo 30D to bedzie sie chcialo cos wiecej (przynajmniej wsorod tych ktorzy maja takie dylematy) , ale zawsze mozna sprzedac i niewiele sie straci, a jesli czekac na 40D to raczej jeszcze z pol roku poczekac niech inni potestuja i sie wypowiedza,
Ja poczekalbym na oficjalna prezentacje a to juz nie duzo czasu, potem latwiej bedzie zadecydowac :)
bierz 30 do 40 wrzucą nie działający odkurzacz i matrycę 10 mpix ... i to tyle ....
szkoda czasu i zdjęć ...
ja bym zbieral na 5D albo lepiej poczekal na jego nastepce. co FF to jednak FF, a APS-C to sie nie da ostrego zdjecia zrobic. ze nie wspomne o praktycznie niedzialajacym AF :)
Dokładnie :).
Jasne w ogóle to przecież syf jest i malaria. Cud prawdziwy że w ogóle jakieś zdjęcia da się tym 30D robić :lol:.
Ja bym poczekał zwłaszcza, że moim zdaniem warto :mrgreen:. Natomiast 30D nie stanieje, bo cena 40D zapowiada się - przynajmniej na początku - dość sporo wyższa od obecnej ceny 30D. Sądzę że będzie oscylować w okolicach 5 kzł. I sądzę że będzie się jakiś czas utrzymywać na tym poziomie. Myślę też że wzorem poprzednich puszek - 30D będzie jeszcze długo dostępny w sprzedaży także decyzję bedzie można podjąć "na spokojnie" :D.