Nie ma bo z emocji puscil farbe o przyszlosci i ma stracha....zreszta czytalem ze za 2-3 lata eos przestanie istniec i to,co go zastapi nie bedzie sie lubialo z obecnymi szklami....
Wersja do druku
to ja ponarzekam:-) :
- wyświetlacz do bani,
- ergonomia do bani (meniarz, wybór pola af)
- kolory skóry wychodzą dosyć marnie w porównaniu do 1d mk III, 1ds mk III i 5d
jak dla mnie 5d mk II jest znacznie lepszym (i tańszym) wyborem. jeżeli już musi być jednynka, to za podobną cenę wolałbym 1d mk III.
APS H to inny problem, mimo cropa nie można stosować szkieł EF-S. Szeroko jest jak zapniesz 16-35 to trudno mówić, że to wąski kadr.
Ja bym chętnie nabył 10-22 pod swoją jedynkę. Za 1800 miałbym solidne szkiełko z USMem, a nie wynalazki na S, czy T (nie mówię o tokinie:)
wyświetlacz - fakt, jest mały, ale histogram widać jak ktoś pisał wcześniej w innym wątku, wybór pola AF - bardzo szybko się wybiera, dwa kółeczka są, naprawdę można szybko wybrać, kolory skóry - nie przekonuje mnie to co piszesz :-), jeśli chodzi o menu to być może masz troszkę racji :-).
1Ds II to jest aparat do pracy - pewny AF, solidna obudowa, zapis na dwie karty na raz (back-up) - właśnie ten zapis mnie przekonuje - jak Ci padnie karta CF w Kościele to masz zawsze back-up na drugiej SD - to jest dla mnie głowny argument za tym aparatem jeśli ktoś planuje zarabiać na zdjęciach.
gorąca prośba forumowicze, nie mogę znaleźć linka do filmiku z 5d. Będzie ktoś w stanie przytoczyć linka.
Uprzejmie proszę i dziękuję.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o filmy Vincenta to są na jego blogu http://blog.vincentlaforet.com/2008/09/
co kto lubi; dla mnie wybieranie dwoma kółkami to masakra. Co do kolorów skóry: pogooglaj sobie trochę, to sam zobaczysz. niektórym to nie przeszkadza, ba, są nawet tacy, którym kolor skóry z nikona nie przeszkadza :-)
Nie wiem ile tych ślubów robisz (zrobiłeś), ale ja z tego żyję i nigdy nie miałem problemu z padem karty; może miałem szczęście :-) w 1d mk III też nie zapisuję zdjęć równolegle, ale zawsze pracuję na dwa body, więc gdyby coś to coś zostanie :-)
być może są różne wersje, niewiem
moje doświadczenia:
Sigma 10-20 @ 10mm http://img407.imageshack.us/img407/8...020at10io4.jpg
Sigma 10-20 @ 12mm http://img404.imageshack.us/img404/1...020at12jr5.jpg
Sigma 10-20 @ 20mm http://img223.imageshack.us/img223/4...020at20pt7.jpg
przepraszam za OT
hmmm... strasznie długo trzeba czekać od premiery do wejścia sprzętu do sklepów.... i wciąż żadnych potwierdzonych dat..... no przynajmniej ja nic konkretnego nie znalazłem... oprócz.... "koniec października" i "koniec listopada" .... ale takie gdybanki to pewno znowu o kant d@py sie nadają ..... ;/
A wiecie że 40D też potrafi kręcić filmy? :)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7946
...nie wiem czy było...
Tak im dłużej czytam i ogladam to co produkuje 5D MkII to tym bardziej skłaniam sie do zakupu MkI. Czy sa tacy co maja zblizone poglądy?
Pozdrowki
Paweł
jeszcze troszkę i Kubaman będzie mieć ją w swoich rękach, cierpliwości;)
Ano jeszcze w troche cierpliwości trzeba sie uzbroić. Ale powiem, ze zdjęcia tych butelek mnie nie przekonują zupełnie. 50D praktycznie tylko 3200 używalne, 12800 to jakis żart jest i tylko miejsce w specyfikacji, bo nikt normalnie tego nie będzie używał. 5DMkII wygląda na bardzo odszumiane i przez to takie jakby rozmyte, szumu dużo mniej niz w 50D ale szczegółów tez niewiele, chyba ze to efekt bardzo dużej rozdzielczości i w podglądzie 1:1 tak to wygląda a po zmniejszeniu będzie bardzo dobrze, sam już nie wiem. Ja tylko chce robic zdjęcia i nie miec kłopotu z przeliczaniem cropa. Ech ten Canon , tak zmascic taki fajny aparat. Stara matryca + dobry AF i by mieli mistrza sprzedaży przez 2 lata, a tak to pozostaje czekać na testy i dalej mieć myślenice.
Pozdrowki
Paweł
A tak to było gówniany AF + dobra matryca i canon miał dojną krowę przez parę lat:) dlatego tak długo zwlekali, a crop jest denerwujący. Jestem ciekaw jak mkII będzie współgrała z moją 12-24, :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
p.s. jak bym teraz miał wchodzić w całą zabawę z systemami to bym wziął nikona<-- tylko nie bijcie
Tak to jest jak się podpina EF-S do FF:) 10mm (Canon 10-22) na 5D:
http://www.inne.twojfotograf.net/0765.jpg
W temacie 5DmkII: za mniej niż 8k kupię to body dla samego wyższego (niż w 5D) użytecznego ISO. Więcej MP, LV, LCD, uszczelki, odkurzacz, 2s samowyzwalacz i cała reszta (nie wykluczając filmów) to miłe dodatki. AF jakby był lepszy to by był. Nie ma to nie ma. Tyle. Nie wiem po co 100 stron na temat "polityki Canona"? Chociaż w sumie nie od dzisiaj wiadomo, że każdy przeciętny Polak jest politykiem, prawnikiem i lekarzem w jednym.
A gdzie?
bo tu nie ma co czytać... same narzekania osób które nie miały aparatu w ręku.... myśle że jak sie komus nie spieszy to lepiej poczekać aż cena troche spadnie... i kupić nowe 5d.... poza tym robiłem dziś fotki d700 (który tutaj z kolei w wypowiedziach jest jakimś niedoścignionym wzorem) i AF wcale nie jest taki doskonały... no i obrazek.... bardzo fajny... ale te kolory... jednak Canon zamiata...iso 3200 na wypasie na maxa... ale tesh nie jest to puszka doskonała... więc spokojnie.... co tu dużo gadać... bez podniety... 3-4 tygodnie wyjdzie pucha i będzie wiadomo co sie bardziej oplaca kupić
Kubman podobno na dniach bedzie miec nowa piatke wiec duzo rzeczy sie wyjasni.
OT: Co to znaczy "tesh" ?!
Nie wiesz? To ja Ci wytłumaczę. Pan Masaya Maeda z Canona w wywiadzie dla dpreview.com powiedział, że AF w 5DmkII jest dokładnie taki sam jak w starym 5D dlatego, że użytkownicy bardzo pozytywnie go oceniali, nie skarżyli się na jego działanie i wszyscy zgodnie twierdzili, że jest bardzo dobry. Dlatego Canon uznał, że nie ma co zmieniać.
Może więc pora zacząć trochę narzekać. Wyjdzie narzekanie od użytkowników, to się przeniesie na ludzi piszących testy w mediach, a to z kolei w prostej linii przeniesie się na kolejne decyzje w Canonie.
Naprawdę ciągłe głaskanie i wychwalanie Canona nie jest nam na rękę.
Pisząc NAM kogo masz dokładniej na mysli?
Bo MOIM zdaniem jesli wprowadziło się opcję doprecyzowania idywidualnej współpracy układu AF z obiektywami - to będzie super.
Będzie żyleta.
I myślę że to rozliczne grono o którym pisze p.Masaya faktycznie istnieje - grono ludzi którzy nie oczekują że apart osiągnie na poziomie full automatycznej pracy (mam na mysli tryb pracy "hand up i serią") 100% precyzję.
Dooobra - i tak wiem że jestem w mniejszości :-)
Czekam tak jak wszyscy i bardzo się cieszę z MicroAdjust, z wyższych ISO, z Live Wiew. trzepaczki, dużego i lepszego LCD, więcej CFów.
I modlę się (choć po samplach nie widac) by nie stracił tego "czegoś" co przywróciło magię fotografi analogowej - cyfrówkom.
On właśnie jest bardzo dobry na poziomie full automatycznej pracy, dla ludzi, którzy nie wiedzą, że mają też inne punkty AF i że można je zmieniać, a nawet jak wiedzą, że można je zmieniać, to nie wiedzą po co by mieli to robić, gdyż punkt centralny działa wyśmienicie.
Gorzej z tymi, którzy nie chcą "hand up i serią", bo ich potrzeb aparat jakby nie uwzględnia, więc dobrze, że o tym wspomniałeś, chociaż pewnie myślałeś o poparciu swojej, a nie mojej tezy.
ja mam, już zrealizowane.
dla osób z ograniczonym budżetem, przy założeniu, że chcą sprzet nowy polecam w zbliżonej cenie do nowego 5dmkII stara piatkę + 35L i masz za 8-8,5K PLN zestaw marzenie, po roku jak cena nowej piatki spadnie, poprawią choroby nowej puszki (o ile będą), można spokojnie wymienić. Nie wiem ile w tym prawdy ale ponoć stara piątka zaczęła się bardzo dobrze sprzedawać obecnie więc raczej nie liczyłbym na spadek ceny do 4K za nową puchę. Aktualnie u Towersa jest za 4,7, chyba taniej nie bedzie, ale to nigdy nie wiadomo. Radość z zestawu MKI+35L - bezcenna. Jeżeli ktoś ma fundusze, poczekałbym na MKII, pomijając kwestię AF, do której mam bardzo krytyczny stosunek, jest jednak sporo zmian, które dla wielu osób bedzie wystarczającym argumentem (i słusznie) za zmianą/dopłatą. Jeżeli natomiast ktoś ma fundusze tylko na nowe body i bedzie ciułał potem na dobra optykę, zdecydowanie polecam starą piątkę z dobrym szkłem. Moim zdaniem bedzie to w tej sytuacji dużo lepszy wybór.
Tutaj taki jeden sugeruje, że utyskiwania nic nie zmienią, w dodatku nie rozumie co to komu ma przynieść.
Napisałeś o ciągłym "głaskaniu i wychwalaniu" Canona. Gdzie to ma miejsce?
Rozumiem odwracasz kota ogonem i próbujesz robić ze mnie obrońcę i wychwalającego. OK. Jest mi to obojętne. Ale jak czytam to forum to mam wrażenie, że tego wychwalania nie ma albo ginie ono w morzu nieustających jęków i zawodzenia jaki to Canon zły. Tak jest od lat. Dlatego zapytałem (min. w tej wypowiedzi) co to ma zmienić?
No, to taki strajk można zrobić, ilu nas już ? Trzech ? :mrgreen: trzeba jeszcze pare milionów i na bank zadziała. :)
Faktem jest, że nie ma takiej ilości osób, która by się czegoś takiego podjęła. Można zrobić globalny strajk, no i ile osób weźmie w tym udział ? 20.000 ? 60.000 ? To i tak nie te "sumy", aby wielki Canon ruszył choćby palcem. Niestety. :( A chętnie bym do takiego strajku przystąpił.
To są naczynia powiązane. Ty na forum zaczniesz narzekać na AF. To przeczyta koleś, który robi opis aparatu dla podrzędnego pisemka o fotografii i którym za bardzo się na tym nie zna, więc napisze co wyczytał na forum, taki opis przeczyta Kowalski, który chciał kupić aparat, więc zasięgnął opinii w prasie fachowej "Komputer Świat" tudzież innym tego typu odpowiedniku o fotografii i wybiera inny aparat, bo wyraźnie napisali, że w tym jest słaby AF.