Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Trzeciego? Dwa już mam, po co mi kolejny Nikon?
Nie wiem. Może wtedy będziesz mógł sprzedać znienawidzonego Canona i przestać się męczyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Oczywiście, jako stary dziad (a teraz jeszcze dodatkowo "głupi" - napisałeś to między wierszami i nie bójmy się tego napisać wprost), dodatkowo "cienki i śliski" nie mam żadnego pojęcia i nie mam żadnych "podstaw" w użytkowaniu sprzętów, które przewinęły się przez moje łapki.
Za to wszyscy inni piszący tu na forum, którzy nigdy nie mieli w rękach tego, o czym piszą to doskonali fachowcy i profesjonaliści mający te właśnie "podstawy" bo... oglądali ten sprzęt w gablocie w sklepie za szybą i nawet filmik nakręcili z tego wydarzenia (fajny filmik , obejrzałem. Zainteresowani wiedzą o czym piszę). Cytując osobę z forum: "Podziwiam znawców gawędziarzy którzy podziwiają obiektywy RF na półkach sklepowych zamiast ich używać"
Rozumiem że piszesz to o sobie? Tylko osoba która nie miała w ręku zestawu o którym pisałeś może wypisywać takie głupoty. Tyle że ta samokrytyka jest niepotrzebna - dostałeś już tutaj kilka razy baty od użytkowników w wątkach o szkłach - po prostu wiemy, że często wyrażasz opinie o sprzęcie którego nie używałeś. Nie musisz ciągle tego potwierdzać.
Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
często wyrażasz opinie o sprzęcie którego nie używałeś. Nie musisz ciągle tego potwierdzać.
Żeby daleko nie szukać, kilka postów wyżej:
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Aparat wysyła komendę do obiektywu, która może brzmieć tak: "ustaw się na pozycji 107", albo "dwa i 1/3 obrotu w lewo", albo "posuń się w przód-tył o 2 mm" i nie inaczej, a w sumie sprowadza się to do podania napięcia na silnik i odcięcia zasilania silnika w odpowiednim momencie wynikającym z pomiaru kontrastu, lub zgodności fazy, dokonanych przez czujniki w korpusie.
To, niestety, jest trochę bardziej skomplikowane. Tu https://pickandplace.wordpress.com/2...-follow-focus/ opisano, w jaki sposób wygląda komunikacja aparat-obiektyw w przypadku protokołów Canon EF. Natomiast ten https://pickandplace.wordpress.com/2...s/#comment-402 komentarz zawiera zapis konkretnej „rozmowy” EOSa 500 z obiektywem EF 100 L IS – jest to ponad 360 linijek komend (nie cały log został podany) w postaci nr linii zapytanie aparatu odpowiedź obiektywu, np.:
0x000000 0A FF
Przy kolejnych komendach podany jest ich opis, pod koniec są te odpowiedzialne za ustawienie ostrości (od linijki 0x000160): „Move focus group 1537 steps toward INF”.
Wg artykułu częstotliwość zegara wynosi 80kHz, a przesłanie jednego bajta danych, łącznie ze stanem zajętości obiektywu, zajmuje 113 μs.
Cytat:
Zamieszczone przez
bakulik
To, niestety, jest trochę bardziej skomplikowane. Tu
https://pickandplace.wordpress.com/2...-follow-focus/ opisano, w jaki sposób wygląda komunikacja aparat-obiektyw w przypadku protokołów Canon EF. Natomiast ten
https://pickandplace.wordpress.com/2...s/#comment-402 komentarz zawiera zapis konkretnej „rozmowy” EOSa 500 z obiektywem EF 100 L IS – jest to ponad 360 linijek komend (nie cały log został podany) w postaci nr linii zapytanie aparatu odpowiedź obiektywu, np.:
0x000000 0A FF
Przy kolejnych komendach podany jest ich opis, pod koniec są te odpowiedzialne za ustawienie ostrości (od linijki 0x000160): „Move focus group 1537 steps toward INF”.
Wg artykułu częstotliwość zegara wynosi 80kHz, a przesłanie jednego bajta danych, łącznie ze stanem zajętości obiektywu, zajmuje 113 μs.
Działa to dokładnie tak, jak w skrócie napisałem, tylko że po drodze aparat uzgadnia pewne fakty dotyczące parametrów obiektywu i jego aktualnego stanu, bo przecież ta menda photographer mogła zmienić obiektyw pomiędzy jednym naciśnięciem spustu migawki a drugim, i jeszcze bydlę kręci zoomem :mrgreen:, co nie zmienia faktu, że idea jest prosta, a komunikaty na linii aparat-obiektyw są jasne i też proste. Na samym początku jednak aparat sprawdza jakiego producenta obiektyw został podpięty, a od tego zależy, jak będzie on obsługiwany. Mam podejrzenie graniczące z pewnością, że dla obiektywów obcych zostaje włączony w protokół komunikacyjny generator liczb losowych :mrgreen: i żeby się nie wiem jak producent obiektywu starał, to i tak o wszystkim zadecyduje aparat.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Działa to dokładnie tak, jak w skrócie napisałem, tylko że po drodze aparat uzgadnia pewne fakty dotyczące parametrów obiektywu i jego aktualnego stanu, bo przecież ta menda photographer mogła zmienić obiektyw pomiędzy jednym naciśnięciem spustu migawki a drugim, i jeszcze bydlę kręci zoomem :mrgreen:, co nie zmienia faktu, że idea jest prosta, a komunikaty na linii aparat-obiektyw są jasne i też proste. Na samym początku jednak aparat sprawdza jakiego producenta obiektyw został podpięty, a od tego zależy, jak będzie on obsługiwany. Mam podejrzenie graniczące z pewnością, że dla obiektywów obcych zostaje włączony w protokół komunikacyjny generator liczb losowych :mrgreen: i żeby się nie wiem jak producent obiektywu starał, to i tak o wszystkim zadecyduje aparat.
Wystarczy tą transmisję szyfrować. Wtedy nikt nie "zrozumie" protokołu RF i nie podrobi, tak jak to miało miejsce w wypadku protokołu EF.
Z resztą pisałem - wszystkie kundle RF nie używają protokołu RF tylko udają, że są szkłem EF podłączonym przez konwerter.
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Wystarczy tą transmisję szyfrować. Wtedy nikt nie "zrozumie" protokołu RF i nie podrobi, tak jak to miało miejsce w wypadku protokołu EF.
Z resztą pisałem - wszystkie kundle RF nie używają protokołu RF tylko udają, że są szkłem EF podłączonym przez konwerter.
p,paw
Ja nie piszę o tym, co Canon odwala z bagnetem RF, ale o tym, co odwalał przez 35 lat z bagnetem EF. Układ sterowania AF nie jest bardziej skomplikowany od układu sterującego obrabiarką CNC, ale gdyby obrabiarki CNC popełniały takie błędy, jak obiektywy, to by były bez sensu. Nie da się popełniać takich błędów bez ich celowego generowania.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
ps. Jeśli chodzi o piękności Canona to dla mnie iście kretyński pomysł z "białymi" obiektywami (tak wiem mniej się nagrzewają itp. szczególnie jak trzeba kamuflaż założyć) - bardzo chętnie kupiłbym czarną wersję a nie od razu z daleka widać ten "ziomal" ma coś drogiego w ręku no i do tego te leśne barwy :lol: .
Gościowi, który projektował te białe obiektywy, musiały nieźle marznąć jaja, i odruchowo przyjął kamuflaż zimowy :mrgreen: Mam na to wywalone i poza okręceniem osłony przeciwsłonecznej taśmą maskującą, żeby się nie szmaciła, nie maskuję obiektywu, bo to jest bez sensu- zawsze biała rura zooma i tak świeci, a czarny Tamron 100-400 i tak nie miał żadnych problemów z nagrzewaniem się, więc poza ekstrawagancją nie widzę sensu tych białych rur. Nikon, Pentax, Sigma i Tamron od zawsze robią obiektywy tylko czarne i nie dokładają do tego najmniejszej filozofii.
Fakt, że o tym białym kolorze właśnie dyskutujecie jest właśnie sensem.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Gościowi, który projektował te białe obiektywy, musiały nieźle marznąć jaja, i odruchowo przyjął kamuflaż zimowy :mrgreen: Mam na to wywalone i poza okręceniem osłony przeciwsłonecznej taśmą maskującą, żeby się nie szmaciła, nie maskuję obiektywu, bo to jest bez sensu- zawsze biała rura zooma i tak świeci, a czarny Tamron 100-400 i tak nie miał żadnych problemów z nagrzewaniem się, więc poza ekstrawagancją nie widzę sensu tych białych rur. Nikon, Pentax, Sigma i Tamron od zawsze robią obiektywy tylko czarne i nie dokładają do tego najmniejszej filozofii.
Podejrzewam, że biała barwa ma źródło w narażonych na wielogodzinną ekspozycję słoneczną obiektywach fotografów sportowych. Ktoś to rozpowszechnił w popularnych ogniskowych i się narobiło. Przecież EF80-200 był czarny.
Obecnie białe bywają korpusiki klasy M50 więc nie ma obciachu. Z kolei wizualnie np w mieście każdy większy obiektyw wygląda szokująco - prawie nikt tego nie używa więc kolor nie jest ważny.
Na dzień dzisiejszy biała lufa to taki znak rozpoznawczy Canona, nawet Sony zaczęło to kopiować.
W zasadzie nie znam klucza podziału na białe / czarne L-ki. Takie EF 200mm f/2.8 L II niby też nadaje się do pracy w terenie na krótszych dystansach pod sport / przyrodę, a jest czarne.