-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
wątpię żeby zrezygnowali z gps, gps chyba nikomu nie przeszkadza zawsze można wyłączyć i po sprawie w przeciwieństwie do gibanego ekranika - tego się łatwo nie da wyłączyć, af będzie z 5DIII lub bardzo podobny - pytanie co jeszcze są w stanie spier...., z czegoś realnie potrzebnego przydałoby się uszcelnienie ale o tym rumorsy milczą w końcu to mało popularny temat - takie dxo nie bierze uszczelnień pod uwagę w obliczeniach :mrgreen: jeszce wracając do tego ekranika to pewnie będzie nie tylko gibany ale i miziany :mrgreen: bo to jest rozwój - mizianie.
-
Na razie tylko dwie niedobre rzeczy słyszałem - rzekomy brak GPS i że ma być "wyższy i głębszy". Jeśli Canon ma zamiar serię 6 podwyższać i pogłębiać to ja być może pewnego dnia włożę luźne kapcie i pójdę w ślady jp.
Chyba rynek się kurczy i być może z aparatu turystycznego 6d będzie ewoluował w stronę aparatu kotletowego dla drugiego sortu albo trzeciego świata. Bo już teraz 6d classiic pełni tą rolę. Turystów z FF natomiast coraz trudniej spotkać. Już spacer z 6d / 24-105 w niektórych okolicach przyciąga różnych troli. "Dlaczego masz taki wielki aparat" albo "Jesteś zawodowym fotografem? Bo ja redaguję czasopismo..."
Poza tym jest nieźle, szczególnie spodziewam się wiele po matrycy.
-
Gibany ekranik bez problemu da się wyłączyć - ustawiasz ekranem do użytkownika na obudowie a nie w pozycji odchylonej i na wieki zapominasz, ze masz odchylany ekran. A zaletą jest to, że kiedyś możesz chcieć sobie przypomnieć, że jednak jest odchylany ;-) Właściciele stałych ekranów nigdy sobie tego nie przypomną ;-)
Dlatego nie rozumiem narzekań niektórych fotografów na taki gibany ekranik łącznie z pomysłem, że może on się urwać. Przecież nikt nie każe go odchylać.
-
jeśli jest odrobina prawdy i sensor polepszył się o 1.5EV na wysokim iso (a ten co jest w 6D już jest genialny na wysokim iso) to może być graalem dla ślubnych albo tych co drogę mleczną lubią mieć na zdjęciach, dodatkowo nowa technologia polepszy DR, a te bidne 6 megapixeli więcej niewiele zepsują - nawet DXO może nie mieć skali na takie cudo :mrgreen: - tylko te ostre zdjęcia trzeba nauczyć się robić :mrgreen: - ale może LV z dual pixelem, rozpoznawaniem twarzy i oczu i regulacja ostrości po zrobieniu zdjęcia pomogą :mrgreen: przeskoczyć ten ostatni problem.
gibany zakleję estetycznie taśmą już dawno mam to przemyślane :mrgreen: ale wolałbym bez gibanego a z uszczelnieniami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Na razie tylko dwie niedobre rzeczy słyszałem - rzekomy brak GPS i że ma być "wyższy i głębszy". Jeśli Canon ma zamiar serię 6 podwyższać i pogłębiać to ja być może pewnego dnia włożę luźne kapcie i pójdę w ślady jp.
Relax, to raczej tylko kosmetyczne zmiany związane z ruchomym ekranem.
-
Nie kupie nowej 6'ki ale jak narazie fajnie sie prezentuje.
Na plus:
26 mpix z dpaf
45 punktowy af
Obracany dotykowy ^^
Minusy:
Brak 4K
Nic nie mowia o 2 slotach sd.
Obojetnie podchodze do wifi/nfc, ale Zona ma i chwali... i uzywa...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Nie kupie nowej 6'ki ale jak narazie fajnie sie prezentuje.
Prawdopodobnie kupię tego kartofla z racji ceny, chociaż prezentuje się jak nowość z ubiegłej dekady.
Głównie dla odchylanego, dotykowego ekranika - może jakoś będzie można nosem wybierać punkt AF.
Liczę, że Canon zatrudni jakiegoś ruskiego programistę, który z DP wyciśnie trochę detalu - coś w stylu Pixel Shift Pentaxa. Bo do tej pory oprogramowanie czegokolwiek w Canonie (śledzenie AF, auto ISO) to masakra. Mam wrażenie, że marnuje się jakiś spory potencjał informacji bo nikt tego nie oprogramował. Póki co 26MPix wystarcza żeby sfocić gładko wygoloną gębę albo kotlet.
Sensor w 5DIV jest o klasę gorszy od D810, K-1 czy A7RII - nie tam w jakimś DxO - tylko po prostu w LR (brzydki szum w zakresie luminancji, mało detalu, zieleń słaba). Może też LR jakoś marnie współpracuje z tym RAWem. Nie wierzę, żeby w 6DII ugrdulili cokolwiek lepiej. Zapowiadana poprawa DR o 1,5 EV to z gruba dociągnięcie do poziomu 5DIV na niskim ISO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Liczę, że Canon zatrudni jakiegoś ruskiego programistę, który z DP wyciśnie trochę detalu - coś w stylu Pixel Shift Pentaxa. Bo do tej pory oprogramowanie czegokolwiek w Canonie (śledzenie AF, auto ISO) to masakra. Mam wrażenie, że marnuje się jakiś spory potencjał informacji bo nikt tego nie oprogramował. Póki co 26MPix wystarcza żeby sfocić gładko wygoloną gębę albo kotlet.
To raczej niemożliwe (więcej detalu), bo obie połówki piksela są pod wspólną mikrosoczewką.
Co do pozostałych, ogólnych zarzutów, to zgodzę się, że Canon (niestety) nie jest firmą software'ową. Ale to w jaki sposób robią firmware i inny software coraz bardziej mi się podoba po tym jak w moje ręce trafiło Sony :lol:
-
Straszna lipa to body. Kupię, ale jako backup backupu. Niech leży w torbie ;)
Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Prawdopodobnie kupię tego kartofla z racji ceny,
Skąd wiesz jaka będzie cena? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
To raczej niemożliwe (więcej detalu), bo obie połówki piksela są pod wspólną mikrosoczewką.
Ja sobie wyobrażam, że jeśli te połówki zarejestrowały inną informację to można z tego jakoś wysupłać softwerowo dodatkową ilość detalu - może nie z dwóch połówek ale kilku. W końcu ten pixel shift Pentaxa też jakoś pokrętnie generuje detal ale działa.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Skąd wiesz jaka będzie cena? :)
No jak? 2k $.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Prawdopodobnie kupię tego kartofla z racji ceny, chociaż prezentuje się jak nowość z ubiegłej dekady.
Głównie dla odchylanego, dotykowego ekranika - może jakoś będzie można nosem wybierać punkt AF.
Ja tam lubie szybki focus w LV, a jeszcze jak go sobie moge wybrac palcem patrzec na ekran pod wygodnym dla mnie kątem, to juz odplywam ;).
A 6'ki nie kupie bo na 5d3 mam moze 50K stukniete i ta kase bede wolal wydac na b1x.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Ja tam lubie szybki focus w LV, a jeszcze jak go sobie moge wybrac palcem patrzec na ekran pod wygodnym dla mnie kątem, to juz odplywam ;).
Właśnie kupiłem G7XII z takim ekranikiem i uważam, że to jest super.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Co do pozostałych, ogólnych zarzutów, to zgodzę się, że Canon (niestety) nie jest firmą software'ową. Ale to w jaki sposób robią firmware i inny software coraz bardziej mi się podoba po tym jak w moje ręce trafiło Sony :lol:
to nie jest do konca tak.
programistow akurat maja dobrych o tyle, ze jak cos wyklepia to to dziala i nie wiesza sie. aparat to moze nie jest rakieta kosmiczna, ale tez trzeba powiazac sporo luznych watkow (i na to sie nakladaja rozne modele). jak ktos kiedys robil w firmie software'owej i widzial ile syfu moze sie wydarzyc na prostych mentalnie projektach... to naprawde nie powie zlego slowa o dzialaniu sprzetu foto Canona.
problemem sa bardziej ludzie od UI w Canonie, a dokladniej kompletny marazm azjatyckiej kultury, gdy przychodzi do myslenia uzytkowego i komfortowej funkcjonalnosci urzadzen. rozwiazanie Wifi w 6D mkI to jest wzorcowy przypadek jak mozna spitolic wielki potencjal. na to zeby aparat nie zzeral baterii na wlasny GPS (skoro ma go w polaczonej przez wifi komorce), zeby mogl robic automatyczny backup zdjec, synchronizowac zegar i strefe czasowa, automatycznie sprawdzac i aktualizowac firmware body/obiektywu (bo na jaki piernik uzytkownik ma to robic recznie, skoro nie musi), czy chocby wykorzysta komorke jako pilota do bardzo dlugich ekspozycji czy time-lapsow...
nad tym, ze w rozwiazaniu z 6D aparat jest serwerem a komorka klientem sie nawet nie bede znecal. najwyrazniej szanujacy sie Azjata nosi po jednej komorce do kazdego z posiadanych aparatow foto i zupelnie mu nie przeszkadza, ze to spokojnie moglby wszystko zalatwic jeden smarfton. no ale kto bogatemu zabroni :/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Sensor w 5DIV jest o klasę gorszy od D810, K-1 czy A7RII - nie tam w jakimś DxO - tylko po prostu w LR (brzydki szum w zakresie luminancji, mało detalu, zieleń słaba). Może też LR jakoś marnie współpracuje z tym RAWem. Nie wierzę, żeby w 6DII ugrdulili cokolwiek lepiej. Zapowiadana poprawa DR o 1,5 EV to z gruba dociągnięcie do poziomu 5DIV na niskim ISO.
wydaje się ze jest gorszy o 1EV w "wyciąganiu z cieni" co i tak jest cudem bo 5DIII lub 5DII są gorsze o 3EV (lub nawet więcej) więc w tej nomenklaturze to trzy klasy - ale w realistycznych zastosowaniach tej przepaści nie widać - trzeba lepiej poznać sprzęt a właściwie jego wady i można sobie jakoś (znaczy dobrze) radzić na fulfrejmach bo na canonowych cropach wady słabej matrycy są potęgowane przez małe pixele i tam radzenie sobie jest już trochę walką często skazana na niepowodzenie (syf, sraczka i brak szczegółow w cieniach).
ale jeśli oderwiemy się na moment od "wyciągania cieni" to 6D ma doskonałe wysokie iso, jeśli 6DII będzie miał wysokie iso lepsze o 1.5EV to bardziej niz doskonały - oczywiście to wszystko moim zdaniem - bo zawsze się znajdą zastosowania w których przyda się lepiej
używam C1 ściągnij demo i zobacz jak wychodzi C1 z tym 5DIV, C1 nie zastąpi LR w aspekcie katalogowania ale ja osobiście nie produkuję tylu (dobrych znaczy wartych zajmowania się nimi) zdjęć żebym musiał używać LRa. od pewnego czasu nawet nie oglądam nowych wersji LRa - bo nie czuję takiej potrzeby :mrgreen:
zawsze można kupić playstation jeśli jest rzeczywiście taki dobry i jako jedyny sprzęt na świecie robi ostre zdjęcia :mrgreen: ceny pewnie będą podobne do słabszego playstation - po co się męczyć z canonem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
problemem sa bardziej ludzie od UI w Canonie, a dokladniej kompletny marazm azjatyckiej kultury, gdy przychodzi do myslenia uzytkowego i komfortowej funkcjonalnosci urzadzen. rozwiazanie Wifi w 6D mkI to jest wzorcowy przypadek jak mozna spitolic wielki potencjal. na to zeby aparat nie zzeral baterii na wlasny GPS (skoro ma go w polaczonej przez wifi komorce)
Wifi zeżre więcej baterii niż odbiornik GPS.
Nie wiem skąd się bierze przekonanie o żarciu baterii przez GPS. W 6d włączam GPS kiedy jestem w plenerze i zwykle zapominam wyłączyć kiedy aparat jest w domu czasem przez tygodnie. Czyli szuka satelitów. Nie zuważyłem zżerania baterii, nawet zamienniki się nie wyczerpują.
Wyłączam GPS tylko dla zasady bo nie widzę wpływu na baterie.
Natomiast robienie backupów gigabajtów rawów przez nadajnik wifi na baterii jest raczej niewykonalne.
-
Parę razy mi zjadło baterię przez noc przy wyłączonym aparacie a GPS w tle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
....
Nie wiem skąd się bierze przekonanie o żarciu baterii przez GPS. W 6d włączam GPS kiedy jestem w plenerze i zwykle zapominam wyłączyć kiedy aparat jest w domu czasem przez tygodnie. Czyli szuka satelitów. Nie zuważyłem zżerania baterii, nawet zamienniki się nie wyczerpują.
Wyłączam GPS tylko dla zasady bo nie widzę wpływu na baterie.
...
To był chyba pierwszy zarzut jaki się pojawił jeżeli chodzi o 6D.
Informacji o tym znajdziesz pod dostatkiem. Nie doszukiwałem się czy jakiś FW update rozwiązał ten problem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Informacji o tym znajdziesz pod dostatkiem. Nie doszukiwałem się czy jakiś FW update rozwiązał ten problem.
Mam ostatni 1.06 chyba i nic się nie zmieniło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Ja nie potrzebuję żadnych informacji, ja udzielam informacji.8-) GPS mam ciągle włączony, używam oryginałów i zamienników baterii i nie widzę problemu.
Może dotknięci tym problemem ustawiają czytanie GPS co sekundę...:lol:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Mam ostatni 1.06 chyba i nic się nie zmieniło.
To chyba stary.... Ja mam przedostatni 1.1.6.
-
No tak 1.1.6, pamiętałem, że końcówkę 6. Problem jest i nic go nie naprawiło. 1.1.7 też nic nie wnosi. W podróży to może zrobić różnicę.
-
CR potwierdza zestaw parametrów 6DII:
Pricing & More Information About the EOS 6D Mark II [CR3]
No i cenę 2k$.
Nie ma GPS i drugiego slotu karty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
to że nie ma go w specyfikacji rumorsow jeszcze nie znaczy że go nie ma, mnie osobiście brak gps nie bardzo rusza, używalem go raz na trzytygodniowej wycieczce (uważam że może się przydać) ale ogólnie to radzę sobie bez gpsa :)
drugi slot karty dla mnie bez znaczenia
4K jak pisałem to spory błąd marketingowy ale ja nie filmuję więc mnie nie rusza
approx 100% viewfinder wzbudza mój niepokój - żeby ktoś mi nie wmawiał że 98% to jest approx 100% bo #u$%%@# nie jest - 99,8% to dla mnie jest approx 100% ale miejmy nadzieję że nikt sobie jaj z pogrzebu nie robi
gibany ekranik cały czas mam nadzieję że będzie taki góra-dół - nadzieja umiera ostatnia :mrgreen:
jak się spodziewałem miziany ekranik - żeby tyko ktoś wpadł na pomysł żeby się dało debilne komunikaty wyłączyć na tym ekraniku - taka jedna pozycja w menu "nie jestem idiotą i wiem co robię - nie informuj mnie co robię" ale to chyba tylko nierealizowalne marzenie.
co z af na f8 - tego sie pewne szybko nie dowiemy
wzorem akustyka mogę napisać że brakuje mi kurtyny do zasłaniania wizjera - jak kupuję korpus to ściągam muszlę oczną na dzień dobry i zakładam ją jak korpus sprzedaję :) i soczewki w okularach mi się !@###$$$ rysują - ale jestem realistą - tego to się nigdy nie doczekamy.
ciekawe czy uszczelniena będzie miał jakieś :mrgreen: - ale chyba znam odpowiedź
ogólnie to standard canona - "tym razem dostaniecie autofocus i cieszcie się nim" :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Parę razy mi zjadło baterię przez noc przy wyłączonym aparacie a GPS w tle.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
... GPS mam ciągle włączony, używam oryginałów i zamienników baterii i nie widzę problemu.
Może dotknięci tym problemem ustawiają czytanie GPS co sekundę...:lol:
...
To ustalcie zeznania, co kto ma ustawione i problem z głowy.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
to że nie ma go w specyfikacji rumorsow jeszcze nie znaczy że go nie ma, mnie osobiście brak gps nie bardzo rusza, używalem go raz na trzytygodniowej wycieczce (uważam że może się przydać) ale ogólnie to radzę sobie bez gpsa :)
drugi slot karty dla mnie bez znaczenia
4K jak pisałem to spory błąd marketingowy ale ja nie filmuję więc mnie nie rusza
approx 100% viewfinder wzbudza mój niepokój - żeby ktoś mi nie wmawiał że 98% to jest approx 100% bo #u$%%@# nie jest - 99,8% to dla mnie jest approx 100% ale miejmy nadzieję że nikt sobie jaj z pogrzebu nie robi
gibany ekranik cały czas mam nadzieję że będzie taki góra-dół - nadzieja umiera ostatnia :mrgreen:
jak się spodziewałem miziany ekranik - żeby tyko ktoś wpadł na pomysł żeby się dało debilne komunikaty wyłączyć na tym ekraniku - taka jedna pozycja w menu "nie jestem idiotą i wiem co robię - nie informuj mnie co robię" ale to chyba tylko nierealizowalne marzenie.
co z af na f8 - tego sie pewne szybko nie dowiemy
wzorem akustyka mogę napisać że brakuje mi kurtyny do zasłaniania wizjera - jak kupuję korpus to ściągam muszlę oczną na dzień dobry i zakładam ją jak korpus sprzedaję :) i soczewki w okularach mi się !@###$$$ rysują - ale jestem realistą - tego to się nigdy nie doczekamy.
ciekawe czy uszczelniena będzie miał jakieś :mrgreen: - ale chyba znam odpowiedź
ogólnie to standard canona - "tym razem dostaniecie autofocus i cieszcie się nim" :mrgreen:
Ciekawe po co by Canon miał wypuszczać dwie takie same puszki w różnych cenach?
Wiadomo że nowy czegoś nie może mieć jeśli droższy model z czegoś się musi składać aby był właśnie droższy.
-
dobrze rozumiem, że nowe 6d będzie miało AF na poziomie podobnym do 5d3?
-
Trzeba poczekać na testy. Na papierze to 6d miało lepszy centralny niż w 5dmkIII. W praktyce jednak nie ;)
Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Brak GPS to skutek powrotu to magnezowego korpusu ;)
No bo niby plastikowy korpus był wynikiem zabudowy czujnika GPS :lol:
-
6f classic front magnezowy ma;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Ciekawe po co by Canon miał wypuszczać dwie takie same puszki w różnych cenach?
Wiadomo że nowy czegoś nie może mieć jeśli droższy model z czegoś się musi składać aby był właśnie droższy.
to chyba rozumie każdy i nikt tego nie oczekuje, przy takiej puszce jak 6D liczy się generowany obrazek jak będzie dobry to kupią jak słaby to kupią cropa, jak się wkzdenerwują to crop bedzie fuji :mrgreen: albo fulfrejma nikona albo nawet playstion co ostre zdjecia robi jak już deklarowało parę osób na tym forum, użytkownik tej klasy sprzetu jest wymagający - to taki balans na cienkiej linie - seria 6D moze być najwyżej lepsza od poprzeniego modelu 5D, tak jak 6D zdeklasował 5DII tak 6DII może zdeklasować 5DIII :mrgreen: tyle i tylko tyle - jak to mawiają u mnie na wsi wyżej nerek nie podskoczysz :mrgreen: ale wielu użytkownikom to wystarcza, cena korpusu to jeden aspektów ale tak po prostu potencjał takiego 5DIV może być dla wielu trudny do wykorzystania :mrgreen:
i jeszcze tacy jak ja co już posiadają 6D mogą po prostu nie kupić nic i pojechać na dwie piękne wyprawy lub jedną wypasioną :mrgreen: dlatego nasza ulubiona firma musi się postarać bo nic nie kupowanie to bardzo pociągająca opcja
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Brak GPS to skutek powrotu to magnezowego korpusu ;)
No bo niby plastikowy korpus był wynikiem zabudowy czujnika GPS :lol:
jaki plastikowy korpus, tyle szumu o jedną nędzną :mrgreen: (znaczy z wysokiej jakości plastiku) przykrywkę, 6D jest metalowy :) pełno zdjęć w internetach jest w tym temacie jest nawet canon coś pokazuje
-
jeszcze jedno takie przemyślenie - nie ma 4K ale jest HDR Movie - jednym zdaniem - estetyka discopolo rządzi
-
Zabawne jest to, że dosłownie kilka lat temu ludzie na tym forum płakali i złorzeczyli, że znowu megapikseli dowalili (bo komu potrzebne więcej niż 10) i że dodali "filmiki" do 5dII (a po co w tak poważnym sprzęcie głupie filmiki).
Teraz forumowicze płaczą, że 26 Mpix to zastój i propozycja dla ubogich, i że brak filmów 4k to poważna ułomność w nowym body.
A Canon był od dawna mądrzejszy i wiedział lepiej niż schizofreniczny konsument, czego konsument potrzebuje. Systematycznie dodawał pikseli i nie miał bynajmniej zamiaru kiedykolwiek odjąć filmowania w lustrzankach. Jeśli ktoś ma ochotę krytykować różne strategie Canona, najczęściej lepiej się powstrzymać i tylko krzyknąć ochoczo "hai!" co wg. Wikipedii oznacza "I agree with you".;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Teraz forumowicze płaczą, że 26 Mpix to zastój i propozycja dla ubogich
To ja :oops:
"Przepuściłem" 5D i kupiłem dopiero 5DII bo dowalili pixeli :) i wyświetlacz. Przebolałem brak AF.
"Przepuściłem" 6D bo odjęli pixeli i wprowadzili jeden punkt AF.
Teraz dają AF i wydzielają pixele jak mięso na kartki :mrgreen:. Wkurza mnie to, bo muszę kupić to body a tu znowu kompromis.
Nie wierzę też w jakiś cud z DR i sprawnością śledzenia AF.
Na dodatek jakoś drętwo się obrabia RAWy z 5DIV. Canon chyba jeszcze nie ogarnął sensora DP.
-
45 punktów af, to przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Mam nadzieję, że jednak GPS zostanie w nowym modelu. To bardzo potrzebna funkcja w aparacie wycieczkowo-krajobrazowym.
-
Brak zapisu 4K nie jest problemem :mrgreen:
Magic Lantern odblokowało zapis 4K RAW w canonie 5d mkIII, zrobi to samo w 6d mk II
-
Czy cos wiadomo o joyu w nowej 6'ce? Jakos trzeba wybierac te punkty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
w 750D tez trzeba i zadnego joya nie ma ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Wiadomo. Nie będzie go.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Wiadomo. Nie będzie go.
fuck !
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Wiadomo. Nie będzie go.
Szkoda...
-
ale w czym problem? jesli 6D mkII ma kosztowac kolo 2200 EUR (jak znam zycie) a nowki 5D mkIII chodza po 2500EUR... no to jak komus to jest potrzebne do zycia, to doplata 300 EUR za joystick (i dodatkowa karte pamieci) moze byc sensowna opcja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ale w czym problem? jesli 6D mkII ma kosztowac kolo 2200 EUR (jak znam zycie) a nowki 5D mkIII chodza po 2500EUR... no to jak komus to jest potrzebne do zycia, to doplata 300 EUR za joystick (i dodatkowa karte pamieci) moze byc sensowna opcja.
5d3 nie ma dp af i odchylanego ekranu :(.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
5d3 nie ma dp af i odchylanego ekranu :(.
no co zrobic... dla mnie 6D mkII nie ma GPS-a.
a DP i gibany ekranik maja 80D, 77D, 760D... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
45 punktów af, to przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Mam nadzieję, że jednak GPS zostanie w nowym modelu. To bardzo potrzebna funkcja w aparacie wycieczkowo-krajobrazowym.
GPS nie mam i nie narzekam, funkcja dla mnie zbędna, zwykle wiem gdzie jestem i co fotografuję.
-
Problem polega na tym, czy za kilka lat będziesz pamiętał gdzie byłeś i co fotografowałeś. GPS w takich sytuacjach może okazać się przydatny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Problem polega na tym, czy za kilka lat będziesz pamiętał gdzie byłeś i co fotografowałeś. GPS w takich sytuacjach może okazać się przydatny.
to nawet nie tak... programy do katalogowania (jak LR) maja funkcje nanoszenia zdjec na mape, a w ten sposob mozna sobie tez geotagowac RAW-y. wiec da sie zrobic.
rozchodzi sie o to, ze GPS zwyczajnie mnostwo roboty oszczedza. przywiozlem ostatnio prawie 2000 fot z tygodnia w Pieninach. 3/4 tego bylo z 6D ale pozostale z 750D... i ze 2 godzinki mi zeszly na poukladaniu tego na mapie. przy rocznym "urobku" na poziomie 12000 fot robionych po calej Europie... to nawet cena GP-E2 robi sie dla mnie przystepna :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
to nawet nie tak... programy do katalogowania (jak LR) maja funkcje nanoszenia zdjec na mape, a w ten sposob mozna sobie tez geotagowac RAW-y. wiec da sie zrobic.
rozchodzi sie o to, ze GPS zwyczajnie mnostwo roboty oszczedza. przywiozlem ostatnio prawie 2000 fot z tygodnia w Pieninach. 3/4 tego bylo z 6D ale pozostale z 750D... i ze 2 godzinki mi zeszly na poukladaniu tego na mapie. przy rocznym "urobku" na poziomie 12000 fot robionych po calej Europie... to nawet cena GP-E2 robi sie dla mnie przystepna :)
Zawsze można użyć śladu z telefonu lub kupić takie antyczne urządzenie jak GPS logger (wielości troche większej niż paczka zapałek).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
lub kupić takie antyczne urządzenie jak GPS logger (wielości troche większej niż paczka zapałek).
Używam, jest drobna niedogodność, że trzeba mieć dobrze ustawiony czas w aparacie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Zawsze można użyć śladu z telefonu lub kupić takie antyczne urządzenie jak GPS logger (wielości troche większej niż paczka zapałek).
ale probowales?
bo mnie GPS trackery z komorki sie nie sprawdzaja. bidna dokladnosc i bledy w rejestracji...
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Używam, jest drobna niedogodność, że trzeba mieć dobrze ustawiony czas w aparacie.
to w sumie jest do przelkniecia.
z trojga zlego to juz wole wbudowany GPS. o wlaczaniu/wylaczaniu pamietam. a integruje sie bez problemu.
w sumie ten 6D mkII robi sie dla mnie zagwozdka bez GPS-a. i musze dokupic dodatkowy gadzet i znowu upgrade LR i jeszcze niemalo pieniedzy... jako ze mam oprocz 6D mkI aparat z gibanym ekranikiem i jeszcze do tego majacy uczciwy uklad AF (a nie ta namiastke z epoki 20D) to jakos mi sie nie pali...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ale probowales?
bo mnie GPS trackery z komorki sie nie sprawdzaja. bidna dokladnosc i bledy w rejestracji...
Używam choć wiele zależy od telefonu oraz gdzie się go trzyma i gdzie się jest.
GPSLogger na andka działa mi ok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
z trojga zlego to juz wole wbudowany GPS.
No pewnie.
Przecież powinien być wbudowany i tyle. Jak ktoś nim zarządza to jego brocha ale w podróżniczym body ma być.