Strona 97 z 198 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107147197 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 961 do 970 z 1980

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    To raczej niemożliwe (więcej detalu), bo obie połówki piksela są pod wspólną mikrosoczewką.
    Ja sobie wyobrażam, że jeśli te połówki zarejestrowały inną informację to można z tego jakoś wysupłać softwerowo dodatkową ilość detalu - może nie z dwóch połówek ale kilku. W końcu ten pixel shift Pentaxa też jakoś pokrętnie generuje detal ale działa.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Skąd wiesz jaka będzie cena?
    No jak? 2k $.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Prawdopodobnie kupię tego kartofla z racji ceny, chociaż prezentuje się jak nowość z ubiegłej dekady.
    Głównie dla odchylanego, dotykowego ekranika - może jakoś będzie można nosem wybierać punkt AF.
    Ja tam lubie szybki focus w LV, a jeszcze jak go sobie moge wybrac palcem patrzec na ekran pod wygodnym dla mnie kątem, to juz odplywam .

A 6'ki nie kupie bo na 5d3 mam moze 50K stukniete i ta kase bede wolal wydac na b1x.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Ja tam lubie szybki focus w LV, a jeszcze jak go sobie moge wybrac palcem patrzec na ekran pod wygodnym dla mnie kątem, to juz odplywam .
    Właśnie kupiłem G7XII z takim ekranikiem i uważam, że to jest super.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Co do pozostałych, ogólnych zarzutów, to zgodzę się, że Canon (niestety) nie jest firmą software'ową. Ale to w jaki sposób robią firmware i inny software coraz bardziej mi się podoba po tym jak w moje ręce trafiło Sony
    to nie jest do konca tak.

programistow akurat maja dobrych o tyle, ze jak cos wyklepia to to dziala i nie wiesza sie. aparat to moze nie jest rakieta kosmiczna, ale tez trzeba powiazac sporo luznych watkow (i na to sie nakladaja rozne modele). jak ktos kiedys robil w firmie software'owej i widzial ile syfu moze sie wydarzyc na prostych mentalnie projektach... to naprawde nie powie zlego slowa o dzialaniu sprzetu foto Canona.

problemem sa bardziej ludzie od UI w Canonie, a dokladniej kompletny marazm azjatyckiej kultury, gdy przychodzi do myslenia uzytkowego i komfortowej funkcjonalnosci urzadzen. rozwiazanie Wifi w 6D mkI to jest wzorcowy przypadek jak mozna spitolic wielki potencjal. na to zeby aparat nie zzeral baterii na wlasny GPS (skoro ma go w polaczonej przez wifi komorce), zeby mogl robic automatyczny backup zdjec, synchronizowac zegar i strefe czasowa, automatycznie sprawdzac i aktualizowac firmware body/obiektywu (bo na jaki piernik uzytkownik ma to robic recznie, skoro nie musi), czy chocby wykorzysta komorke jako pilota do bardzo dlugich ekspozycji czy time-lapsow...

nad tym, ze w rozwiazaniu z 6D aparat jest serwerem a komorka klientem sie nawet nie bede znecal. najwyrazniej szanujacy sie Azjata nosi po jednej komorce do kazdego z posiadanych aparatow foto i zupelnie mu nie przeszkadza, ze to spokojnie moglby wszystko zalatwic jeden smarfton. no ale kto bogatemu zabroni :/
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Sensor w 5DIV jest o klasę gorszy od D810, K-1 czy A7RII - nie tam w jakimś DxO - tylko po prostu w LR (brzydki szum w zakresie luminancji, mało detalu, zieleń słaba). Może też LR jakoś marnie współpracuje z tym RAWem. Nie wierzę, żeby w 6DII ugrdulili cokolwiek lepiej. Zapowiadana poprawa DR o 1,5 EV to z gruba dociągnięcie do poziomu 5DIV na niskim ISO.
    wydaje się ze jest gorszy o 1EV w "wyciąganiu z cieni" co i tak jest cudem bo 5DIII lub 5DII są gorsze o 3EV (lub nawet więcej) więc w tej nomenklaturze to trzy klasy - ale w realistycznych zastosowaniach tej przepaści nie widać - trzeba lepiej poznać sprzęt a właściwie jego wady i można sobie jakoś (znaczy dobrze) radzić na fulfrejmach bo na canonowych cropach wady słabej matrycy są potęgowane przez małe pixele i tam radzenie sobie jest już trochę walką często skazana na niepowodzenie (syf, sraczka i brak szczegółow w cieniach).

ale jeśli oderwiemy się na moment od "wyciągania cieni" to 6D ma doskonałe wysokie iso, jeśli 6DII będzie miał wysokie iso lepsze o 1.5EV to bardziej niz doskonały - oczywiście to wszystko moim zdaniem - bo zawsze się znajdą zastosowania w których przyda się lepiej

używam C1 ściągnij demo i zobacz jak wychodzi C1 z tym 5DIV, C1 nie zastąpi LR w aspekcie katalogowania ale ja osobiście nie produkuję tylu (dobrych znaczy wartych zajmowania się nimi) zdjęć żebym musiał używać LRa. od pewnego czasu nawet nie oglądam nowych wersji LRa - bo nie czuję takiej potrzeby

zawsze można kupić playstation jeśli jest rzeczywiście taki dobry i jako jedyny sprzęt na świecie robi ostre zdjęcia ceny pewnie będą podobne do słabszego playstation - po co się męczyć z canonem
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 16-06-2017 o 13:27
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

problemem sa bardziej ludzie od UI w Canonie, a dokladniej kompletny marazm azjatyckiej kultury, gdy przychodzi do myslenia uzytkowego i komfortowej funkcjonalnosci urzadzen. rozwiazanie Wifi w 6D mkI to jest wzorcowy przypadek jak mozna spitolic wielki potencjal. na to zeby aparat nie zzeral baterii na wlasny GPS (skoro ma go w polaczonej przez wifi komorce)
    Wifi zeżre więcej baterii niż odbiornik GPS.
    Nie wiem skąd się bierze przekonanie o żarciu baterii przez GPS. W 6d włączam GPS kiedy jestem w plenerze i zwykle zapominam wyłączyć kiedy aparat jest w domu czasem przez tygodnie. Czyli szuka satelitów. Nie zuważyłem zżerania baterii, nawet zamienniki się nie wyczerpują.
    Wyłączam GPS tylko dla zasady bo nie widzę wpływu na baterie.

Natomiast robienie backupów gigabajtów rawów przez nadajnik wifi na baterii jest raczej niewykonalne.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 16-06-2017 o 18:06
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uzależniony
    Miasto
    .

Parę razy mi zjadło baterię przez noc przy wyłączonym aparacie a GPS w tle.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    ....
    Nie wiem skąd się bierze przekonanie o żarciu baterii przez GPS. W 6d włączam GPS kiedy jestem w plenerze i zwykle zapominam wyłączyć kiedy aparat jest w domu czasem przez tygodnie. Czyli szuka satelitów. Nie zuważyłem zżerania baterii, nawet zamienniki się nie wyczerpują.
    Wyłączam GPS tylko dla zasady bo nie widzę wpływu na baterie.

...
    To był chyba pierwszy zarzut jaki się pojawił jeżeli chodzi o 6D.
    Informacji o tym znajdziesz pod dostatkiem. Nie doszukiwałem się czy jakiś FW update rozwiązał ten problem.

Uzależniony
    Miasto
    .

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Informacji o tym znajdziesz pod dostatkiem. Nie doszukiwałem się czy jakiś FW update rozwiązał ten problem.
    Mam ostatni 1.06 chyba i nic się nie zmieniło.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Ja nie potrzebuję żadnych informacji, ja udzielam informacji. GPS mam ciągle włączony, używam oryginałów i zamienników baterii i nie widzę problemu.

Może dotknięci tym problemem ustawiają czytanie GPS co sekundę...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez gnd Zobacz posta
    Mam ostatni 1.06 chyba i nic się nie zmieniło.
    To chyba stary.... Ja mam przedostatni 1.1.6.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 97 z 198 PierwszyPierwszy ... 47879596979899107147197 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów